Snelste chopper ooit???

bicilindri

Die hard MF'er
22 mei 2002
285
0
Uden
De 1980-er Harley "SPUTHE" Sportster??

Zie de site van http://www.sputhe.com/sputhe.htm (http<img src="/styles/motor-forum/smilies/nosmile.gif" class="smilie" loading="lazy" alt=":/" title="Nosmile :/" data-shortname=":/" />/www.sputhe.com/sputhe.htm) in 1980 een Harley Sportster die 176MPH deed, oftewel 283km/h :}
Een zuster ervan heeft TWEE jaar lang de amerikaanse destijds superbike races gewonnen tegen de jappanse racers.

In 1980 werd een straat versie van deze Sportster (Harley dus nogmaals) uitgeroepen tot de snelste motor die het blad OOIT getest had door Cycle World.
Het originele artikel was "Aluminium Steamroller" genaamd, de motor in kwestie was Vance Reese's fiets die de japanner's verslagen had in de superbike races, zonder voorrem halverwege de race :+ (met zijn STRAATFIETS), commentaar, als ik hem ECHT voor racen had geprepareerd dan had 'ie dubbele schijven voor gehad ;)
Mocht ik mijn kopie terug krijgen dan zal ik kijken of ik het kan scannen :)

Het ding deed een goede 10 seconden over de 400 meter sprint (R6-R1 anyone??)
Tijdens de test werd er ook een dyno (meetbank) test gedaan, boven de 100pk stond de Sportster nog steeds het achterwiel door te slippen vanwege zijn koppel, geschat vermogen op het achterwiel was zo'n 118 pk, oftewel tussen een R6 en R1 in :)
Let wel, bijna 25 jaar geleden met een LUCHTGEKOELDE TWEE-CILINDER met TWEE kleppen per cilinder :)

Sputhe's V60 blok (60 graden blokhoek) lijkt door Harley overgenomen te zijn voor de V-Rod, Sputhe's variant leverde (zie ook de website) 143 pk en 192nm aan koppel, testrijders (van chopper bladen dus onafhankelijk hopelijk) claimden dat het ding in de eerste DRIE versnellingen op het achterwiel ging door het gas erop te gooien :)
Motor in kwestie voor deze laatste paragraaf is de Sputhe Spectre overigens.
Try that on a R1 :(
 
Laatst bewerkt:
Ook S&S heeft ene "Monster" kit uitgebracht voor een Harley Sportster, jaren geleden al ;)
89 cubic inches oftewel zo'n 1450cc, getest door Flynch (nu geloof ik Easy Rider columnist) en destijds Iron Horse columnist.
Zijn test, inderdaad in de eerste drie versnellingen op het achterwiel te krijgen op gas, dus GEEN koppeling gebruik zoals moderne racers doen.
Meerdere wedstrijds gedaan met een Suzuki GSX-R1100, kwam hem NIET voorbij alhoewel hij zij dat indien de GSX-R1100 het MISCHIEN gekund had deze het NIET deed bij zulke acceleraties :)

Hmm, Sputhe en S&S,met Sportster kits, beide met een zekere 100+ achterwiel pk's, bergen koppel uit luchtgekoelde twee-cilinders met maar twee kleppen per cilinder.
Meer koppel dan elke japanse racer en vrijwel hetzelfde aan pk's en GEEN wachten totdat het ding in zijn toerengebied komt :)

Ik zou me kunnen voorstellen dat zelfs ervaren racers met jappaners het er moeilijk mee hebben indien de Sportsters goed ge-geared zijn zo niet verslagen worden :)

Blijft alleen Brembo's monteren over icm Italianse voorvorken ;)
 
Maar we hebben het hier dus wel over (behoorlijk) getunede motoren en niet standaard motoren :?

De snelste/sterkste "af-fabriek standaard" custom is volgens mij toch heeeele lange tijd de V-Max geweest met als goede 2e de Magna V65.

tegenwoordig zijn er wel customs die daar overheengaan maar dan hebben we ht wel over cilinderinhouden van 1,5 liter of meer dan 2 liter zelfs (triumph)
 
Laatst bewerkt:
Bouw je eigen custom en laat hem zo hard lopen als je wilt. Heb ooit een sin een boekje iets van startwin zien staan. Een chopper ding (met zo'n achterlijk hoog stuur en een veels te klein zadel) met een yamaha 1000cc blok, moest ook 300 lopen. Moet er toch niet aan denken om dat ook daadwerkelijk op zo'n ding te moeten rijden, dan hangen volgens mij je ballen ergens bij je oren.
 
Heb ooit een sin een boekje iets van startwin zien staan. Een chopper ding (met zo'n achterlijk hoog stuur en een veels te klein zadel) met een yamaha 1000cc blok, moest ook 300 lopen.
Die had ik toen bijna gekocht !!! Was met die benzinetank waar ze in de onderkant een soort "tunnel" hadden gemaakt, zodat de carbs en de luchtfilters erin pastten !!! Gave bak was dat ( is wel lang geleden alweer zeg, m'n smaak is al aardig veranderd, maar speciaal spul blijft mooi natuurlijk ;) )
 
Maar we hebben het hier dus wel over (behoorlijk) getunede motoren en niet standaard motoren :?

De snelste/sterkste "af-fabriek standaard" custom is volgens mij toch heeeele lange tijd de V-Max geweest met als goede 2e de Magna V65.

tegenwoordig zijn er wel customs die daar overheengaan maar dan hebben we ht wel over cilinderinhouden van 1,5 lieter of meer dan 2 liter zelfs (triumph)

Inderdaad, een Sputhe Sportster is verreweg van een standaard Sportster blok, andere (aluminium) cilinders en koppen, andere nokkenassen en dubbele carburateurs zoals de XR750 en XR1000 Sportster hadden, gebaseerd op de Iron-Head Sportster.
Zelfde geldt voor een S&S "monster" Sportster, ander krukas, cilinders etc (koppen weet ik niet zeker), gebaseerd op een EVO Sportster.

De snelste standaard-af-fabriek chopper kroon gaat nog steeds naar een Magna en een V-Max, alhoewel een V-Rod daarin nu kan meedoen ;)

De Sputhe 60 graden chopper genaamd Spectre is weldegenlijk een productie model, zij het dan nog lager in productie aantal dan een Confederate Hellcat (Sputhe versnellingsbak en S&S blok overigens voor de Confederate) maar we hebben het heir ondanks dat inderdaad niet meer over "normale" productie motoren net zoals Lamborghini of Vector onder de auto's een apart verhaal is ;)

Maar dan nog :} voor de Sputhe Sportster, zeker gezien zijn bouw limiteringen (luchtgekoeld, twee cilinder, twee kleppen per cilinder en zijn leeftijd van zo'n bijna 25 jaar). :D

Edit: Pcave en NitroMax, mochten jullie nog meer info over die 300km/h Virago kunnen vinden, post het hier, ik ben inieder geval geinteresseerd :)
 
Laatst bewerkt:
Inderdaad, een Sputhe Sportster is verreweg van een standaard Sportster blok, andere (aluminium) cilinders en koppen, andere nokkenassen en dubbele carburateurs zoals de XR750 en XR1000 Sportster hadden, gebaseerd op de Iron-Head Sportster.
Zelfde geldt voor een S&S "monster" Sportster, ander krukas, cilinders etc (koppen weet ik niet zeker), gebaseerd op een EVO Sportster.
Dus eigenlijk kun je het geen Harley meer noemen...
 
De snelste chopper is een harley die uit een vliegtuig gemieterd word.
Eerst de snelste en aan het einde ook nog het record platste chopper ter wereld.
 
van een boss-hoss v8 bike is naar mijn weten nog nooit de topsnelheid gemeten, en wel een standaard fiets dus
 
hallo,

Ik ben mijn motorblok van sportster 86 volledig aan het upgraden, andrews v4 cams 1200 convertion, s&s tappets, ported heads,high compression,s&s carb, forcewinder, oliekoelers, dubble carbonuitlaat, dyni i ignition +3 ohm coils, wisico pistons.
Heeft me veel geld en tijd gekost en ik hoop echt dat ik een enorm verschil ga voelen.
Het plaatsen van al deze onderdelen ging eigenlijk nog vrij vlot.
Ik heb de motor nog niet kunnen proefstarten daar ik op postpakketje met de dyna ignition aan het wachten ben.
En ik de volledige electrische bedrading nog moet plaatsen (ga geen kabelboom gebruiken)
Proefstart komt op video en op forum.
Mijn homebuild sportster lijkt heel sportief qua verbouwingen en uiterlijk en is waarschijnlijk ook vet krachtig maar in het bochtenwerk zal het toch echt wel zwoegen zijn.
Ik heb hier een link met filmpje van hoe mijn sportster er nu bijstaat:
mvg geert
 
ik heb een sporty hardtail frame en daar heb ik een blok van een BUELL M2 in gehangen.

ik heb nu een hardtail met 90 Pk op het dikke achterwiel.
is echt te gek snel hoor, power gebruik je zelden om dat het gewoon niet tedoen is zonder demping.

als je wat snels wil dan moet je geen chopper willen rijden maar een racer. ( maar dat is mijn mening)

ps me hardtail buell staat te koop trouwens. laser1340@gmail.com
 
Het was niet mijn bedoeling kritiek te geven over oosterse voertuigen,maar eerder in het topic kwam de vergelijking tussen een harley en een racer, en mijn intresse ligt enkel bij amerikaanse voertuigen, ik weet ook dat ik van een sportster geen r1 kan maken.
Ik kijk ook zeker niet neer op andere voertuigen,ik heb eens een tijdje met een r6 gereden en was een sensatie op zich om me te rijden maar om te verbouwen en aan te werken hou ik me bij de iets oudere amerikanen (ik heb een van, camaro75 en sportster86 en ik weet dat deze binnen 25 jaar nog steeds zullen rijden, die dingen gaan gewoon(bijna) niet kapot en heb je voor het leven)
 
Terug
Bovenaan Onderaan