Yamaha x-max 400

Het lage gewicht en compacte ontwerp zijn volgens Yamaha mede verantwoordelijk voor de sportieve rijeigenschappen en wendbaarheid.

broodje poep.
211kg is helemaal geen laag gewicht.
Ze gebruiken het nog in hun marketingverhaal ook . |(
 
Laatst bewerkt:
Yamaha is zich meer als sportief scootermerk aan het profileren, Honda meer als zuinig. Dat begint zich langzaam af te tekenen. Honda maakt zich er wat makkelijk vanaf door het SH blok te gebruiken voor de Forza, Yamaha door het Majestyblok te nemen. Vervangers in de middenklasse(400cc) verwacht ik hierdoor niet meer zo snel. Op zich is die strategie nog niet zo vreemd, denk ik. De middenklasse is qua prijs ook behoorlijk naar boven opgeschoven(lees>te duur aan het worden).

Deze Yamaha zal een mega concurrent vinden in de Beverly 350. Die is (veel)lichter en heeft nog iets meer vermogen. En die uitlaat is niet mijn cup of tea. Voordeel is wel dat je weet wat je met het 400cc blok in huis haalt.

Ik ben het helemaal met Sossa eens dat ze beter een iets lichter compleet nieuw blok hadden kunnen ontwikkelen van 300/350 cc en dat meer finetunen richting een zuinig verbruik, met een veel lager totaalgewicht. Al is dat veel te duur in deze tijden, waarschijnlijk. Laat de prestaties maar aan de klasse daarboven over(Tmax). Maar dat is mijn mening.

mooi verwoord, alleen heb ik het gevoel dat de xmax iets meer "allround" (lees snelweggebruik) is dan de beverly, of ik heb het mis?
 
qua grootte is die nagenoeg gelijk aan de majesty, dus een x-max 250 met 400 blok gaat niet helemaal op, de foto's vertekenen nogal omdat je geen vergelijking/referentie hebt, dus dat zal denk ik allemaal wel meevallen...

Foto's kunnen bedriegelijk zijn. Die paar centimeters zal je niet merken. Het grote verschil in zithouding is er wel degelijk, dan blijft over of je dat van belang vindt, voor mij wel.
full
 
mooi verwoord, alleen heb ik het gevoel dat de xmax iets meer "allround" (lees snelweggebruik) is dan de beverly, of ik heb het mis?
Dat zal een vergelijkende test moeten uitwijzen.

Vergeet niet dat een Beverly veel compenseert, door z'n grotere wielen. Ik denk dat, dat al heel veel opvangt. Een zwaar gewicht is ook vaak bedrieglijk, wind is wind en daar heb je ook met een zwaardere vaak(evenveel) last van. Meer indicatief is vaak hoe de verdeling van het gewicht is. Daar lees ik niets over in hun reclame uitingen. Het (zware)Majestyblok,zit immers behoorlijk ver naar achteren.
 
Foto's kunnen bedriegelijk zijn. Die paar centimeters zal je niet merken. Het grote verschil in zithouding is er wel degelijk, dan blijft over of je dat van belang vindt, voor mij wel.
[afbeelding]

helemaal mee eens, het is jammer dat er alleen over zithoogte gesproken wordt, en niet over beenruimte en zadelcomfort ;)

aan de andere kant moeten we dit wel zien als een compleet andere scooter in een ander segment, het is dus tegenwoordig zo dat er binnen het motorscooter segment ook al verschillende specialisme ontstaan, waaronder maxi (tmax, gp800), tour/comfort (majesty, burgman, X10) en nu dus ook sport (xmax, beverly), waarbij de grenzen nog relatief vaag zijn (tmax is zwel maxi als sport?)

Persoonlijk zie ik een sport segment wel zitten, echter moet deze dan ook nog een beetje op de snelweg kunnen rijden, en niet een legale opgevoerde scooter worden die niet gemaakt is op hoge snelheden. Hierbij doel ik dan niet op het gewicht of vermogen, maar wat grotere kappen en een normaal scherm dat het rijden wat aangenamer maakt bij hogere snelheden...
 
Laatst bewerkt:
Ziet er gaaf uit,, maar waarom moet dat ding zo ontzettend zwaar zijn???

Iedere motorscooter heeft óf veel te weinig vermogen om ook eens leuk mee te rijden óf weegt ver over de 200 kilo. Er hoeft geen 100 pk in te zitten, 50 is ook leuk, maar zodra je er 230 - 250 kilo (tmax/c600) aan scooter omheen bouwt is het hele idee van een lichtvoetig fietsje voor in de stad wel een beetje weg...

De enige positieve uitzondering hier op is de BV350, dat gaat de goede kant op. Toen ik "X-Max 400" las had ik héél eventjes de hoop dat Yamaha hier eindelijk een sportieve tegenhanger van neer had gezet maar helaas is het er weer een voor het toch al veel lange lijstje "net te zwaar, en net te weinig pit".

Heel erg jammer Yamaha...

Klopt als een bus zit ik ook niet op te wachten. De markt zit meer te wachten op max 160kg en 400 cc in het formaat Beverly
 
De opvolger van de Majesty; bij de eerste foto's dacht ik aan het oude model X-max, alleen ineens met een dubbele schijf. Ook dat typische stompe Yamaha neusje, moet je van houden... Doe ik alleen niet.

Over die uitlaat; hij is inderdaad kolossaal maar dat is de huidige ook, alleen valt het nu meer op omdat het kuipwerk van de nieuweling wat slanker oogt.
De huidige is inderdaad al best zwaar, hij laat zich niet zo gemakkelijk omgooien en is daardoor minder wendbaar. Verder vind ik de achterhand nogal zwaar, op hobbelig wegdek kan ie behoorlijk stuiteren; dat zou ik bij een opvolger graag verbeterd zien.

Bij de technische gegevens viel mijn oog op de compressieverhouding; er staat: 10,6 +-0,4 op 1 :? Wat betekent dit ? Een variabele compressieverhouding tussen 10,2 en 11,0 op 1 ?

Aan een zuigermotor kun je allerlei zaken variabel maken maar de compressieverhouding tijdens het draaien wijzigen is niet zomaar gerealiseerd. Lees: is wel mogelijk maar is ook speciaal en dus duur tenzij ze bij Yamaha wat slims bedacht hebben.
 
Laatst bewerkt:
Dat was mij ook opgevallen. Kan die compresseverhouding iets te maken hebben met verschillende emissie eisen in de wereld en dat dit gewoon overgenomen is?

Er zal voor deze X-max best een markt zijn, hier ook al verschillende positieve reakties gelezen, maar voor mij was het leuker geweest als ze een maxiscooter hadden gemaakt met het blok van de T-max eronder. (en dan mocht het ook nog wel het oude blok zijn) :)
 
Vox , misschien is de 400cc van de X-max door hem iets minder vermogen te geven al gefinetuned richting een zuinig verbruik.
zoals de forza 300 ook iets geknepen is.
Het zou zomaar kunnen zijn dat de x-max net zo zuinig is als de Beverly 350.
 
Laatst bewerkt:
Wat je in de hele motorwereld ziet is dat de vermogens door technische verbeteringen telkens iets toenemen maar dat die winst telkens ook weer verloren gaat door aanpassingen vanwege milieueisen.
Dat zou hier ook kunnen spelen.
 
Op basis van de reacties ben ik eens naar de downtown gaan kijken, maar topspeed 130km/u? dat doet de majesty/xmax toch beter....

Kymco geeft altijd een lagere snelheid op. De Downtown waar ik op reed ging zeker 140km/u en vast nog wel harder. Maar de limiet was op het stukje waar ik reed 100km/u, dus ik let wel een beetje op. Denk dat ie op top zo'n 150km/u rijd en hij komt nog behoorlijk van z'n plek. Maargoed, het is ook maar 300cc.

Er komt binnenkort ook nog een Xciting 400 meen ik met 26.5kW en 37nm koppel.
Komt Yamaha aan met 21.5kW. En deze 400cc van Kymco is nog 18kg lichter ook.

Het is niet dat ik de Yamaha af wil kraken, maar dat ding is gewoon te zwaar en heeft te weinig vermogen voor wat ie kan. Zeker nu je met je 25kW rijbewijs ook op 35kW mag rijden moet je er eigenlijk uithalen wat er in zit.
 
Het is niet dat ik de Yamaha af wil kraken, maar dat ding is gewoon te zwaar en heeft te weinig vermogen voor wat ie kan. Zeker nu je met je 25kW rijbewijs ook op 35kW mag rijden moet je er eigenlijk uithalen wat er in zit.

Is niet afkraken is een feit

Ik denk dat de meeste mensen een scooter kiezen vanwege het gebruiksgemak, hoe zwaarder hoe meer ik zoiets heb van nou ja dan pak ik wel een motor.

Binnenkort ga ik ook mijn horizon eens verbreiden naar iets meer cc's maar ik pak liever een Carnaby 300cc / Beverly 350 dan dat ik een Yamaha kies puur omwege het gewicht.

Scooter is voor mij snel even pakken en een rondje doen
 
Vox , misschien is de 400cc van de X-max door hem iets minder vermogen te geven al gefinetuned richting een zuinig verbruik.
zoals de forza 300 ook iets geknepen is.
Het zou zomaar kunnen zijn dat de x-max net zo zuinig is als de Beverly 350.
Ik denk zelfs dat deze Xmax zuiniger is dan de Beverly 350, immers de huidige Majesty is ook al behoorlijk zuinig.

Maar ik bedoelde meer een keuze richting zuinigheid. Vergelijk het met een dieselautomotor. Daar was/is de trend ook al heel lang dat men meer vermogen en koppel wilt/genereerd, maar dat ook ten koste gaat van echt zuinige motoren. Nu is dat wat meer tanende(gelukkig). Er zijn steeds meer dieselmotoren(en ook autobenzinemotoren), die zo veel mogelijk richting zuinigheid gedreven worden, waarbij ook steeds meer wordt gewerkt met lagere gewichten(of besparing in die richting). In scooterland gezien:de Honda Pcx 125/150 is zo'n voorbeeld.

Deze combinatie X max 400 is een beetje vreemd, vind ik(door z'n zware gewicht). Maar dat is net wat je zoekt. Twee jaar terug dacht ik daar ook anders over, toen zocht ik ook meer vermogen. Nu focus ik me meer op zuinigheid(wordt een ouwe lul). Ik denk dat je deze Xmax meer moet zien als moderne Gilera runner 180.
 
Mogelijk heb ik niet genoeg rondgeneusd, maar heb geen enkel maxiscooter in de 400 range gevonden die rijklaar minder dan 200kg weegt.

Er wordt veel gerefereerd naar de Bev350 met name naar gewicht (ruim 190kg rijklaar) en vermogen( kleine 2pk meer), maar niets over zaken als bergruimte en de voorpartij om wat op te noemen. De Xmax heeft een scherm(pje) op de voorschild, de Bev350 los aanschaffen en bevestiging op het stuur. Welk van beide is nu prettiger (bijv. bij snelweg gebruik)?
Beide kunnen 2 helmen (integraal-/systeem helmen?) opbergen, maar op de afbeeldingen houdt de Xmax iets meer over.

De Xmax is nog niet uitgerold met ABS, gezien de Majesty ABS met dubbele schijven vooraan is dan verwacht ik dit ook bij de Xmax ABS. Is een enkel schijf voor een betere toepassing dan dubbele schijven voor?

Beide hebben gemeen dat ieder uniek is in hun (eigen) segment.
 
Wat is prettig in gebruik? Op de snelweg vind ik het heerlijk om uit de wind te rijden, de ander vind wind weer prettig. Het voordeel van de BV dat er een groot scherm opgezet kan worden, dit was voor mij 1 van de eisen. Het verbruik van de BV350 ligt tussen de 1:24 en 1:25, gemeten over exact 1 jaar.

Ik vind de Xmax 400 echt wel een mooie machine hoor, ze hadden er bij Yamaha op diverse vlakken wel meer uit kunnen halen.

Mish
 
Laatst bewerkt:
Mogelijk heb ik niet genoeg rondgeneusd, maar heb geen enkel maxiscooter in de 400 range gevonden die rijklaar minder dan 200kg weegt.

Er wordt veel gerefereerd naar de Bev350 met name naar gewicht (ruim 190kg rijklaar) en vermogen( kleine 2pk meer), maar niets over zaken als bergruimte en de voorpartij om wat op te noemen. De Xmax heeft een scherm(pje) op de voorschild, de Bev350 los aanschaffen en bevestiging op het stuur. Welk van beide is nu prettiger (bijv. bij snelweg gebruik)?
Beide kunnen 2 helmen (integraal-/systeem helmen?) opbergen, maar op de afbeeldingen houdt de Xmax iets meer over.

De Xmax is nog niet uitgerold met ABS, gezien de Majesty ABS met dubbele schijven vooraan is dan verwacht ik dit ook bij de Xmax ABS. Is een enkel schijf voor een betere toepassing dan dubbele schijven voor?

Beide hebben gemeen dat ieder uniek is in hun (eigen) segment.

ook ik heb gister even wat research gedaan, echter heb ik ook weinig alternatieven kunnen vinden met een lager gewicht...en als je het zo brengt valt het allemaal dus nog wel mee, daarbij als de rij-eigenschappen ook echt sportiever zijn (lees strakker) is het misschien nog niet eens zo'n slechte optie als je op zoek bent naar een sportieve "maxi"-scooter

ik zit wat door de accesoires heen te bladeren, maar daar zitten wel handige dingetjes tussen (die ik ook al eerder op andere modellen heb gezien, maar toch) zoals een usb aansluiting en een smartphone-houder...ondanks het tegenvallende gewicht (als je het positief ziet is het toch 9kg minder) en vermogen (als je het positief ziet slechts 1kw) bevalt de xmax op papier verder eigenlijk stiekem best goed :X
 
Laatst bewerkt:
Ik vind het een goeie opvolger voor mijn X-Max 250. Alleen ABS mis ik nog, maar dat komt volgend jaar las ik ergens.

Heb ik nog een jaar om te sparen!
 
het ontbreken van ABS zou voor mij een deal-breaker zijn. Zal idd later wel komen tegen een meerprijs (nieuwprijs 6999,- ?)
 
Ik heb net een paar weken een nieuwe Xmax 250, na een paar jaar Tmax.
Gebruik hem vooral woon-werk over 80km-wegen, en dan mis ik de power van de Tmax helemaal niet. Ben de Xmax nog aan het inrijden, maar hij bevalt me eigenlijk beter dan de Tmax.

Voordelen tov Tmax: grotere ruimte onder zadel (boodschappen), zuiniger (1:30), lichter (elke dag de schuur induwen), premie lager.
De Tmax rijdt wel een stuk beter en heeft helemaal geen trillingen, maar daar betaal je ook voor.

Kortom, ik zal nog niet zo snel een Xmax 400 aanschaffen.
 
Terug
Bovenaan Onderaan