Vietnam

Status
Niet open voor verdere reacties.
@Joebarteam
Ik ben het met vrijwel alles eens, alleen het oversteken doe ik “iets anders”.

Vóór ik oversteek kijk ik zowel naar links als naar rechts. De reden is dat motorfietsen heel vaak aan de verkeerde kant van de weg rijden, dus tegen het verkeer in. Kijk je alleen naar links, wordt je bij het verlaten van de stoep van rechts platgereden.

Tijdens het oversteken kijk ik altijd naar het verkeer dat naar mij toe komt, en af en toe –afhankelijk van het soort weg- ook even naar de andere kant zodat ik weet wat ik daar kan verwachten (o.a. op een eenrichtingsverkeersweg weer die zelfde motorfietsen die aan de verkeerde kant rijden).

Rustig en gelijkmatig lopen. Soms kan even inhouden of iets sneller bewegen handig zijn maar zorg er altijd voor dat men daarop kan anticiperen. Als je het niet meer weet: gewoon stilstaan. Als men op meer dan een paar m. afstand zit rijden ze gewoon om je heen. Zie mijn stukje waarin ik schrijf, dat ze alleen zien wat recht voor ze zit. En je staat recht voor ze, als een konijntje in de koplampen....
 
Ehm, misschien vind met een zeikert, maar o.a. vietnam staat bekend om de uiterst wrede, sadistische wijze waarop men katten, honden en andere dieren bereid.

Hoe ga je daar mee om als je ermee geconfronteerd wordt?

Ehh, gewoon opeten.

Heb je het stukje over Vietnamese specialiteiten gelezen? Daar schrijf ik in dat als het maar niet meer lijkt op wat het ooit was, ik het gewoon eet. Kat heb ik nog niet op een menu gezien, hond, slang, egel, etc. heb ik wel gegeten. Smaakt goed.

Hoe men het bereidt (maar je bedoelt waarschijnlijk het slachten) weet ik niet en wil ik ook niet weten. Dat wist ik ook niet in Holland. Je krijgt gewoon een stuk vlees op je bord. Inderdaad, met uitzondering van slang, die je uitkiest en vervolgens aan tafel wordt opengesneden. Maar dat was ook alleen omdat ik met mijn Vietnamese familie was. De keren dat ik in de Mekong slang heb gegeten krijg je een bord met je keuze.

Zaken als slang en hond kun je over het algemeen alleen in gespecialiseerde restaurants krijgen. De “normale” restaurants hebben dat vrijwel nooit op de kaart staan. Je wordt er dus nauwelijks mee geconfronteerd.

Tja, het alternatief hier is de pizzeria......
 
Tropencursus

Wie voor langere tijd naar de tropen gaat kan ik de tropencursus van het Havenziekenhuis in Rotterdam aanbevelen. Zie Havenpolikliniek Rotterdam - Havenpolikliniek Rotterdam
De opleiding is primair bedoeld voor verpleegkundigen en paramedici. Ik ben geen van beide (hoewel ik door mijn massage-opleidingen wel wat kennis in die richting heb opgedaan), maar ik kon de opleiding prima volgen. Ik heb zowel de basismodule als de vervolgopleiding gedaan.
 
Halong Bay (foto's door mijn dochter gemaakt)

full


full
 
Hanoi: Hoan Kiem meer

[afbeelding]
Mooi inderdaad, allen zo jammer van het continue kabaal van motoren die ronde het meer rijden. Toen ik daar voor het eerst aankwam dacht ik echt "zijn die mensen nou serieus de hele dag rondjes om het meer aan het rijden??" want zo ziet het wel uit.

We zijn een keer om een uur of 5 (of was het nog vroeger? ik weet het niet meer) in de ochtend daar aan gekomen. Nauwelijks verkeer, een hele groep dames die an de waterkant stonden met Tai-Chi ofzo bezig waren. We zijn maar even niet doorgelopen naar onze slaapplek maar op en bankje gaan zitten aan het meer en het hele schouwspel van een ontwakende stad gadegeslagen.
Schitterende plek dat Hanoi :Y
 
Een aantal jaren geleden werden er 's nachts regelmatig illegale races rond het meer gehouden, incl. razzia's door de politie. Ik heb dat 1 keer meegemaakt; van veilige afstand want het gaat er dan niet bepaald zachtzinnig aan toe. Ik weet niet of het nog gebeurd. Inside information uit die tijd gaf aan dat de politie er alles aan wilde doen om dit te stoppen.

Hanoi is enorm groot, maar ik blijf het op de één of andere manier een groot dorp vinden. Met heel veel mooie plekken. De moeite waard om er wat langer te blijven.
 
Laatst bewerkt:
Hanoi is enorm groot, maar ik blijf het op de één of andere manier een groot dorp vinden. Met heel veel mooie plekken. De moeite waard om er wat langer te blijven.
Zo vond ik het inderdaad ook aanvoelen. Veel meer charme dan bijvoorbeeld HCMC.
Als we ergens heen gingen, al was het aan de andere kant van de stad, lieft te voet want er is overal wat te zien. (En overal iets te eten :9~ )
 
Leuk hoor.... ik blijf het topic meelezen... eens kijken of Nocer zich al heeft gemeld.. die heeft een paar jaar geleden daar rondgereden op een ter plekke gekochte motorfiets. :P

Check! ;) Leuk topic! Ik ben inderdaad van Noord naar Zuid gereden (Hanoi, HCMC, via Ha Long, Cao Bang, Ba Be National Park, Sa Pa, en naar het Zuiden. Wat een fantastisch land, alleen maar positieve ervaringen gehad.

Erg goed eten, uitdagende hotelletjes ( :+ ), leuke Minsk, errug slechte wegen af en toe. Ik zou zo weer terug willen.

Zal ook een paar leuke foto's posten (evt later nog wat film materiaal).
 
Perfect!

Zou je n.a.v. eerdere vragen in dit topic ook iets kunnen zeggen over
- kopen en verkopen van een motor
- zijn er onderweg genoeg hotelletjes te vinden? Of was dat nu net de uitdaging?

Dit zijn nu net de zaken waar ik niets vanaf weet.
 
Geweldige mensen ook:

(vaak met mij op de foto willen omdat ik zo lang ben, ik was de bezienswaardigheid ipv andersom)

vietnam_people_01.JPG


vietnam_people_02.JPG


vietnam_people_03.JPG


vietnam_people_04.JPG


vietnam_people_05.JPG


vietnam_people_06.JPG
 
Laatst bewerkt:
Perfect!

Zou je n.a.v. eerdere vragen in dit topic ook iets kunnen zeggen over
- kopen en verkopen van een motor
- zijn er onderweg genoeg hotelletjes te vinden? Of was dat nu net de uitdaging?

Dit zijn nu net de zaken waar ik niets vanaf weet.

Sure.

Motor verkrijgen

Je hebt twee opties voor het 'kopen' van een motor. Je kan er eentje kopen (ik raad een 4 takt honda aan, dit zijn de meest gebruikte motoren in Vietnam.. minder gezeik met olie en onderdelen) en die op de bestemming weer verpatsen. Of eentje huren en aan het einde van de reis voor 85 euro op de trein terugzetten (gebeurd ook veel).

Het belangrijkste (eerder genoemd) dat moet werken op je motor is je toeter. :+

In de hoofdsteden zijn hier genoeg mogelijkheden voor. Kijk een beetje om je heen en doe wat voorwerk voor je er heen gaat. Ik heb zelf een helm meegenomen, dit ivm dat ik toch wel wat goeds op mijn hoofd wou (idem handschoenen). Aanrader; Neem een goed regenpak mee.


Overnachten

Is niet moeilijk, het land zit vol met 'Nha Nghi's'. Tip: Vraag even of je de kamer van te voren mag bezichtigen. De kamerprijzen willen erg varieren tussen hotels. Ik heb meestal tussen de 40.000 - 100.000 VND betaald voor 2 personen (tussen de 1 euro 50 en 4 euro). Ontbijt regelde ik altijd ergens anders. (broodjes / pho / etc...). Wat wel fijn is is dat je bijna altijd de motoren binnen kan stallen in de hotels.

Wat ik zelf wat vervelender vond was dat je snachts mensen wakker moet maken als je terugwilt naar je hotel na een 'night out'. ;)


Navigatie

Oh... als ik één tip mag geven. Koop een kaart en laat deze nooit aan mensen in Vietnam zien. Jij weet vaak beter waar je op de kaart bent dan een willekeurige local. :+
 
Laatst bewerkt:
Bedankt voor de uitgebreide aanvulling.

Kaartlezen is in feite nog erger dan je het beschrijft. Als ik in Nha Trang ergens moet zijn en op de kaart aangeef in welke straat ik ongeveer ben, herkennen ze zelfs de straten in hun eigen buurt niet.
 
Laatst bewerkt:
Bedankt voor de uitgebreide aanvulling.

Kaartlezen is in feite nog erger dan je het beschrijft. Als ik in Nha Trang ergens moet zijn en op de kaart aangeef in welke straat ik ongeveer ben, herkennen ze zelfs de straten in hun eigen buurt niet.

Het is ook wel komisch... je wijst aan waar je ongeveer moet zijn. En die vinger gaat de hele kaart over. ;) Ook leuk zijn de easy-riders daar. Die nemen touristen mee achterop door het land. Helaas hebben ze zelf geen leuk salaris, alles gaat naar de eigenaren toe die het regelen.
 
Zoiets heb je ook in de wat grotere steden. Je kunt dan een motor nemen i.p.v. een taxi. Niet te missen: je hoort continue "motorbike?" roepen. Is wat goedkoper dan een taxi.
 
PUM

Een beetje off-topic. Maar zeer interessant. Ik citeer van hun website www.pum.nl

PUM Netherlands senior experts is een non-profit organisatie die bedrijven uit ontwikkelingslanden en opkomende markten adviseert die geen commerciële consultancy kunnen betalen. Wij doen dit door deze bedrijven, op hun verzoek, te koppelen aan Nederlandse professionals die hun jarenlange ervaring onbetaald inzetten voor een betere wereld.

Het is onbetaald, dwz. je krijgt geen salaris. Je krijgt een (kleine) onkostenvergoeding per dag en een bedrag voor kleding en uitrusting. PUM betaald de reis en het bedrijf, dat je inhuurt, je verblijf. Het kost je dus niets behalve tijd en het kan je een schat aan ervaringen opleveren.

Ik ben zelf PUM-expert geweest en heb 1 project mogen doen: een enorme meevaller want in mijn vakgebied zijn ruim 10 keer zoveel experts als projecten. Absoluut een unieke ervaring. Ik kan iedereen aanraden eens op de website te kijken voor meer informatie. En als die aanspreekt: geef je op! Je zult er geen spijt van hebben. Zelf mag ik helaas niet meer: je moet in Nederland wonen, o.a. in verband met briefing en debriefing.
 
Ik weet niet hoe de situatie tegenwoordig is, maar 12 jaar geleden reden er nog niet zoveel brommerts, auto's waren een zeldzaamheid, zeker voor particulieren.

De meeste gezinnen hadden alleen een fiets.
Daarom was het bij het oversteken ook verboden om naar links of rechts te kijken.

Als je nl. eerst naar links en rechts kijkt, kan je nooit oversteken, want er kwam constant een stroom van fietsers aan,
dus als je wilde wachten tot er ruimte was om over te steken, dan stond je nu nog steeds te wachten....


Taxi's waren er bijna niet, wel heel veel riksja's.

Wat mij wel opviel, is dat de mensen in het zuiden, wat vriendelijker zijn dan in het noorden.
 
Ik weet niet hoe de situatie tegenwoordig is, maar 12 jaar geleden reden er nog niet zoveel brommerts, auto's waren een zeldzaamheid, zeker voor particulieren.

De meeste gezinnen hadden alleen een fiets.
Daarom was het bij het oversteken ook verboden om naar links of rechts te kijken.

Als je nl. eerst naar links en rechts kijkt, kan je nooit oversteken, want er kwam constant een stroom van fietsers aan,
dus als je wilde wachten tot er ruimte was om over te steken, dan stond je nu nog steeds te wachten....


Taxi's waren er bijna niet, wel heel veel riksja's.

Wat mij wel opviel, is dat de mensen in het zuiden, wat vriendelijker zijn dan in het noorden.

Dat is nu wel veranderd. ;)
Het zuiden is duidelijk meer westers ingericht dan het noorden (lijkt mij niet raar gezien de geschiedenis). Dat merk je vooral sterk in HCMC en Hanoi.
 
Expat

Nog een keer een beetje off-topic. Morgen weer alleen over Vietnam. Maar toch een paar opmerkingen hierover. Ik heb zelf ooit een project van 2 maanden in Jakarta mogen doen. Onvergetelijk. Wie dus wat avontuurlijk is aangelegd (en dat blijkt uit de aandacht voor dit topic) en de kans krijgt moet die zeker grijpen. Er zijn in Nederland genoeg organisaties en bedrijven, die mensen uitzenden, o.a. het ministerie van Buitenlandse Zaken.

In België is o.a. de VVOB. Zie VVOB vzw | Education for Development
Ik noem deze omdat ik indertijd zelf op een project van hun in Hanoi gesolliciteerd heb. Ik zat bij de laatste drie. Uiteindelijk is geen van de drie het geworden omdat men kort voor de beslissing het karakter van het project had gewijzigd: van vnl. ICT met wat financiën (waar we alle drie op gesolliciteerd hadden) naar de onderwijskant. Onderwijs is inmiddels ook hun core-business geworden. Zeker een organisatie om ook eens bij te kijken.
 
Hanoi: het mausoleum waar Ho Chi Minh ligt. Persoonlijk vind ik het een oerlelijk gebouw, wat absoluur geen recht doet aan hoe ik begreep dat hij was. Het trottoir vóór het mausoleum is verboden terrein. Ik stapte een keer een meter of 2-3 naar voren om een foto te maken. Onmiddelijk kwam er een soldaat op mij af benen, hevig gebarend en tegelijkertijd om een fluitje blazend: tuut tuut tuuuuut tuut......

Morgen de tegenstelling.

full


full


full
 
ik ben ook eens naar hanoi geweest via een tour maar we hebben dit geskipt omdat het mij niet zo interessant leek. De tour ging door sapa,hanoi, hai long bay. Deze tour heb ik gedaan toen ik naar vietnam ging voor mijn bruiloft. Alleen helaas deden we het in feb en toen was het behoorlijk koud en nat heb daar geen rekening mee gehouden dus niet echt daar op aangekleed :(.
 
Zoals ik al eerder schreef vind ik zelf Hanoi wel de moeite waard. Ik ben er ook één keer voor 2 weken in februari geweest en het was toen zo'n 12-13 gr. Heerlijk weer om te lopen. Enorm veel gezien toen.
 
Journalist

Wat in sommige situaties nog wel eens wil helpen is zeggen dat je journalist bent. Minh schrijft af en toe een artikel voor de Saigon Times, een economisch tijdschrift en zeer bekend in Vietnam. Ik geef toe, we weten dus de weg. Jullie hierna ook. Een voorbeeld.

Toen we een keer de nachttrein van Nha Trang naar HCM namen hadden we het geluk dat de 2 andere bedden (het zijn 4-persoons-cabins) leeg bleven. De conducteur (elke wagon heeft zijn eigen conducteur) wilde dat wij een bedrag voor de lege bedden zouden betalen, anders zou hij ervoor zorgen dat er mensen bij kwamen. Minh heeft toen geantwoord, dat hij dat zelf moest weten en vroeg meteen naar zijn naam zodat ik (Fred) hem kon citeren in mijn artikel voor de Saigon Times. We hebben hem daarna alleen nog bij aankomst in HCM even gezien en hadden een riante reis.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.
Terug
Bovenaan Onderaan