Engelse klassiekers

Ton76

BillyNoMates
27 mei 2010
753
35
Facebook
Instagram
Het topic voor Engelse klassiekers!

Een paar weken terug ben ik op mijn Triumph T150 naar Beezumph 22 in Cadwell Park gereden. Ik was daar met mijn 37 jaar, voor zover bekend, de jongste deelnemer. Ik kreeg dan ook veelvuldig de vraag waarom niet meer mensen van mijn generatie geïnteresseerd zijn in Engelse klassiekers. De oude garde vindt dat vreselijk jammer. Ik kon daar niet echt een antwoord op geven want ik snap het ook niet.

Het lijkt me interessant om te kijken of het via dit forum mogelijk is om in kaart te brengen of het inderdaad zo schraal gesteld is met de jeugd van tegenwoordig in het bezit van een Engelse klassieker.

Dus als je onder de 40 bent en je hebt een Engelse klassieker vermeld dan hieronder je leeftijd en het merk en model van je motorfiets(en).
Graag met foto natuurlijk! Onder het begrip Engels versta ik alle typen motoren van Engelse makelij t/m de allerlaatste stuiptrekking van de NVT groep en de motoren die hier tot eind jaren '80 uit voortgevloeid zijn. Hinckly Triumphs vallen hier bijvoorbeeld niet onder.

Alhoewel erg leuke motoren allemaal versta ik Honda satéracers, BMW's, JAWA's, NSU's, DKW's etc. onder topicvervuiling. Plaats hem hier dan ook alsjeblieft niet onder een "ja maar...." commentaar. Dat is iets voor een ander topic.

full
 
Laatst bewerkt:
Hoi Ton met Peer.
Hoesie?
Ja 37 jaar is inderdaad vrij jong.
Ik ben al vaak een van de jongste.
Tenminste zoals jij vermeld in het "oude" engels
En zoals mijn naam al vermoed, van 1963........
 
Ik vind de engelse motoren schitterend, alleen het kost zo vreselijk veel geld...
Het zelfde geldt voor engelse auto's...
Ook de betrouwbaarheid is een probleem denk ik....

Zelf ben ik 29, en een norton 850cc caferacer is wel een beetje een droom... alleen de centen.
 
Hoi Peer! Prima! Met jou? Je rooie monster gaat nog steeds als een speer. Ik zit al bijna op de 150.000. Ik had wel verwacht je hier tegen te komen. Ik probeer je niet als een ouwe zak te bestempelen hoor maar je snapt het ook he?

En Sebas, een Engelse klassieker die goed in elkaar zit is best betrouwbaar. Ik heb deze zomer in 3 dagen ruim 600 kilometer gereden zonder dat de motor een klap verkeerd heeft gegeven. En daarnaast rij ik er al de hele zomer haast dagelijks probleemloos op naar mijn werk (64km snelweg). Ik bedek een losgetrilt contact van het achterlicht dan maar met de mantel der liefde. Maar ook als ze goed zijn loop je altijd met zwarte vingers rond. Dat hoort er nu eenmaal bij.

Er stond dit weekend voor 1200 eu een aardige ex KL 3TA op speurders. Dat is niet duur.
 
Laatst bewerkt:
Het heeft ook met jeugdsentiment te maken,ouderen die in die tijd jong waren hebben nog
meegemaakt dat er nog veel Engelse motoren rondreden en als je dan ouder word wil je ook zo,n motor die je vroeger niet kon betalen,of die je vader heeft gehad.Jongeren die na die periode zijn opgegroeid hebben dat gevoel niet of hooguit als hun vader of een kennis een Engelse motor heeft gehad of nog heeft of gewoon omdat ze die modellen mooi vinden.
Dit zal je altijd blijven houden,het is een generatie verschijnsel.
De Engelsen hebben zelf in de hand gewerkt door onbetrouwbare producten te maken dat
ze het stempel van onbetrouwbaar hebben gekregen.Zeker in de tijd dat het al slecht ging in de Britse motorfabrieken werd er weinig aan kwaliteits verbetering gedaan.Een japanner uit die tijd was betrouwbaarder.
 
Laatst bewerkt:
De interesse is er wel, het geld niet. Ik ben net 20. Het liefst zou ik een 1948 Ariel 350cc Red Hunter hebben, dezelfde motor als mijn grootpaps vroeger had.

En een andere engelse favoriet (omdat een topic zonder plaatjes dodelijk saai is)
Foto800-ATOBHTM3.jpg


Matchless G45
 
Dat klopt RG. Dat is een goede reden en daar kan ik inkomen. Ik heb zelf tussendoor ook verschillende Japanners gehad die ik ken van 'vroeger'. Stuk voor stuk prachtige motorfietsen.

Maar de vraag is niet waarom je er géén hebt maar of je er een hebt.
 
Laatst bewerkt:
Ik ben 20 jaar, rij een suzuki GS450 en dat moet een caferacer worden, laatst ben ik enkele keren in het ACE cafe geweest en ben al mijn leven lang geintresseerd in engelse motoren (mijn opa heeft er "enkele" :P)
Bij ace cafe was een prachtige 1950's NORVIN caferacer, en dan begint alles te kriebelen, het is gewoon motor porno!

Ik houd mijn gs450, leuke motor en ben er aan gehecht, maar zodra ik het geld heb komt er een engelse :)
 
Nou ik ben ook vaak de jongste, bij het laatste eenhoorntreffen had ik hier zelfs een prijs voor. Maar ik was helaas net weg. Net 32 jaar geworden en rijd ongeve.er 5000 per jaar op een matchless G3L 1961 ex nederlands leger. Ik heb de Matchless mijzelf cadeau gedaan in 2006 voor mijn 25e verjaardag. Geweldig ding! Ik heb er ook verre reizen mee gemaakt, zoals Italie, Zwitserland, Engeland, Ierland en met Pinksteren ook nog naar zuid-frankrijk gereden.
Sinds een jaar of 2 ben ik met een AJS 18s uit 1954 bezig. Ik hoop deze voor de winter rijdend te hebben.
We gaan elkaar vast nog eens tegenkomen.
groetjes

p.s. ben nogal slecht in foto's plaatsen.
 
Laatst bewerkt:
Leuk Gijs. Ik heb door familieverplichtingen het eenhoorntreffen dit jaar niet gehaald. De kaasrit staat wel op de planning.
 
Koop gewoon een Enfield redelijk goedkoop ziet er engels uit makkelijk aan te sleutelen
onderdelen spotgoedkoop en makkelijk te krijgen.
 
zie je wel! ik wist het, drie weken terug de "4" aangetikt dus hoor er niet meer bij ;-)

maar goed, ik kan ze nog net op twee handen tellen...ben er mee groot gebracht.
 
Ik ben 20 en zou het liefst zelf een Triton bouwen. Na 3 Japanse caferacers bouwen lijkt mij dat het mooiste om te doen. Helaas heb ik de financiële mogelijkheden daar niet voor. Dat is ook meteen de enige reden waarom ik niet aan zo'n project zou beginnen.
 
Ik ben vanaf mijn 18e tot mijn 37e altijd in het bezit geweest van Engelse motoren, Triumph 3TA en T120 Bonneville en ik kan beamen dat alle cliches waar zijn. Maar in al die tijd maar 2 keer echt met pech stil gestaan en 2 keer zonder benzine. Er was echter altijd wel wat kapot of losgetrild. En toch is engels wel het meest sexy...


full
 
mijn 1ste motor op m'n20ste was een BSA m21 (project) intussen een 3TA gehad en.. verder geen engels.. wel diverse oostblokmotoren.. blijf de laatste jaren op jawa hangen.. *O*
 
mijn 1ste motor op m'n20ste was een BSA m21 (project) intussen een 3TA gehad en.. verder geen engels.. wel diverse oostblokmotoren.. blijf de laatste jaren op jawa hangen.. *O*

Engelse motoren hebben hun charme. Ze zijn mooi en de wieg van het caferacen stond absoluut in England. Maar men reed toen wel Engels omdat er weinig of geen alternatief was. Door dat gebrek aan concurrentie bleef de Engelse techniek op hetzelfde niveau staan. Moesten de jongens die hun machines ombouwden naar cafe racers de mogelijkheid gehad hebben dan zouden ze ongetwijfeld ook japanners gekocht hebben. Want deze machines waren technische echt wel superieur in vergelijking met de Nortons en de Machtlessen en BSA's en noem maar op. Zelfs de Oostblokmachines uit die tijd, met name JAWA en MZ waren technisch minstens even goed. Ik durf mijn BK 350 export naast elke Engelse machine zetten, om maar een voorbeeld te geven.
Ik zou dus durven stellen dat klassiekers altijd mooi zijn en uitstraling hebben, of het nu Engelse, Italiaanse, Oost-Duitse machines zijn.
En inderdaad je ziet nauwelijks jonge gasten op klassiekers...........JAMMER
 
Geen concurrentie? vergeet je de Franse, Duitse en Belgische en amerikaanse motorfietsindustrie niet?
 
Ik vind de engelse motoren schitterend, alleen het kost zo vreselijk veel geld...
Het zelfde geldt voor engelse auto's...
Ook de betrouwbaarheid is een probleem denk ik....

Zelf ben ik 29, en een norton 850cc caferacer is wel een beetje een droom... alleen de centen.

Voor 1200 euro heb je een zeer nette 3ta, een zeer degelijke en betrouwbare motorfiets ;)
 
Ik ben vanaf mijn 18e tot mijn 37e altijd in het bezit geweest van Engelse motoren, Triumph 3TA en T120 Bonneville en ik kan beamen dat alle cliches waar zijn. Maar in al die tijd maar 2 keer echt met pech stil gestaan en 2 keer zonder benzine. Er was echter altijd wel wat kapot of losgetrild. En toch is engels wel het meest sexy...


[afbeelding]

Beetje een onrealistische foto om de Engelse motorindustrie weer te geven.

En Engels sexy vinden is slechts een smaak, geef mij maar Japans of Italiaans.

Ik rij zelf wel klassiekers (uitsluitend, ik hoef geen nieuwe troep) , maar geen Engels spul.
Het Engelse spul is wel leuk en mooi, maar ik vind de sfeer in deze scene een beetje te stijf, er word naar mijn oordeel te superieur gedaan ten aanzien van andere fabriekanten/landen, alsof het Britse spul de grondslag voor alles is. Racen deden ze niet alleen in GB...

In de motor scene valt dit nog wel mee natuurlijk, maar de auto scene is het gewoon te erg, teveel oude mannen, teveel vooroordelen over alles dat niet Brits is, en er wordt gewoon teveel uit de hoogte gepraat als het over Brits spul gaat.

*steekt hoofd in wespennest :+ :+ *

Ik weet niet, ik vind de motoren mooi, maar de scene eromheen bevalt me niet.

Het zal wel aan mij liggen, maar dat is de reden waarom ik als jonge hond die van klassiekers houd niet aan het Britse spul gaat, er word gewoon veelste stijfkoppig naar andere merken gekeken.

De topic starter begon er al mee 'Japanse Sate Racers, Jawa, NSU, etc. topicvervuiling' :/

Gezellig.

Anyway, er werd naar een mening gevraagd, en dat is dus een beetje mijn reden waarom ik niet aan het Engelse spul ga als jonge hond zijnde, de scene eromheen trekt mij niet.
 
instant bericht erbij :

Kijk, het is dus een beetje dit verhaal (van de topic starter)

'onder het begrip Engels versta ik alle typen motoren van Engelse makelij t/m de allerlaatste stuiptrekking van de NVT groep en de motoren die hier tot eind jaren '80 uit voortgevloeid zijn. Hinckly Triumphs vallen hier bijvoorbeeld niet onder. '

Het is dus dat eigenlijk, er wordt gewoon veelste minderwaardig gepraat over spul 'dat er niet bijhoort'

De Britse scene zou zichzelf wat meer open moeten stellen voor alles dat volgens hun oude traditie niet helemaal Brits is.
Schaaf de boel een beetje bij, wees meer open naar andere merken/landen, probeer is met de tijd mee te gaan ipv aan het verleden vast te houden.

Maar dat is slecht mijn mening/kijk op de Britse scene, voel je vooral niet tegen de schenen getrapt, maar zie het nogmaals gewoon als een mening waar je iets mee kunt doen, of niet.

:)
 
Geen concurrentie? vergeet je de Franse, Duitse en Belgische en amerikaanse motorfietsindustrie niet?

Ja en neen. Duitse motoren hadden kort na WOII de eerste jaren geen kans en Franse, Belgische en Amerikaanse machines werden er ook niet veel verkocht. Deze waren eigenlijk ook niet zoveel beter als het Engelse spul. De meeste fabrieken waren ook te klein om grote aantallen te kunnen exporteren.
Het klink misschien raar, maar de machines uit het Oostblok, met name MZ en Jawa waren toen, ondanks het feit dat er veel 2takt tussen zat, eigenlijk technisch superieur in vergelijking met het meeste Europese en Amerikaanse spul.
Leuke anekdote hierover is de vergelijkende test, ik geloof vorig jaar, tussen een 60/70er jaren leger motorfiets van een NATO land en een Warschaupact land. Raad eens welke machine op alle fronten won??
Het feit dat England zoveel motorenfabrikanten had, had ook direct te maken met het feit dat na WOII veel fabrieken verouderd waren EN het feit dat Engeland letterlijk vergeven is van de smalle landweggetjes......... Niet met het feit dat ze zoveel beter waren.

Overigens sluit ik me helemaal aan bij de mening dat liefhebbers van Engelse klassiekers nogal dikwijls met een misplaats superieuriteitsgevoel behept zijn. Maar dit vind je ook bij bv BMW rijders terug.
We zouden er beter van uit gaan dat een klassieker een klassieker is, of het nu een Ural, een Molotov, een Harley of een Guzzi of om het even wat is.

greetz en veel klassieke veilige kilometers.

btw, waar ik kregel van wordt : 3 jaar aan een "paTTger"cafe racer gesleuteld op basis van een Honda CB 750 KZ. ( zie andere topics)Een kritische Honda rijder zegt over deze machine zelfs: "da's de machine die Honda al jaren vergeet te bouwen". Zegt een gast met een Engelse machine: " Wel jammer dat je geen Engels frame en blok genomen hebt"
 
instant bericht erbij :

Kijk, het is dus een beetje dit verhaal (van de topic starter)

'onder het begrip Engels versta ik alle typen motoren van Engelse makelij t/m de allerlaatste stuiptrekking van de NVT groep en de motoren die hier tot eind jaren '80 uit voortgevloeid zijn. Hinckly Triumphs vallen hier bijvoorbeeld niet onder. '

Het is dus dat eigenlijk, er wordt gewoon veelste minderwaardig gepraat over spul 'dat er niet bijhoort'

De Britse scene zou zichzelf wat meer open moeten stellen voor alles dat volgens hun oude traditie niet helemaal Brits is.
Schaaf de boel een beetje bij, wees meer open naar andere merken/landen, probeer is met de tijd mee te gaan ipv aan het verleden vast te houden.

Maar dat is slecht mijn mening/kijk op de Britse scene, voel je vooral niet tegen de schenen getrapt, maar zie het nogmaals gewoon als een mening waar je iets mee kunt doen, of niet.

:)

Dit is een beetje een flauwe opmerking. Ben je wel eens op een Engels treffen geweest? Want ik begrijp niet zo goed waar het idee dat de 'Engelse scene' niet open is vandaan komt. Iedereen is welkom en er staan ik weet niet hoeveel andere merken op zo'n treffen.
Ik ga met mijn Triumph ook niet naar een Honda club treffen maar als ik dat wel zou doen dan weet ik zeker dat ik daar ook gewoon een biertje kan drinken met die Honda-mannen.

En nogmaals de vraag is niet waarom je er geen hebt maar of je er een hebt.
 
Ik heb er één voor 3/4 geld dat ook?

Ben op basis van een norton ES2 uit 53 en featherbed frame uit 54 een caferacer aan het verzamelen. Het is nog verzamelen omdat hij niet compleet is, en ik geen tijd heb om me met het bouwen bezig te houden. Eerst moet het huis een heel stuk verder af zijn
full

Ondertussen de volgende onderdelen ook al bij elkaar verzameld:
- alu tank
- alu olie tank
- achterbrug
- roadholder vork
- triumph wielen met conische naven
- manx zitje
en nog wat klein spul

Daarnaast heb ik nog een moderne Engelse motor van een iets ander caliber een triumph tiger 885i, telt eigenlijk niet mee dus. Oh ja, de leeftijd: 28 jaar
 
Laatst bewerkt:
Terug
Bovenaan Onderaan