Honda CX500C warmgelopen.. Wat is de schade?

T_Gixxer

MF veteraan
11 mrt 2011
1.641
0
IJmuiden
Onze Honda CX500C is deze maand warmgelopen. Eerst sloeg het vast, maar startte na een paar seconden weer moeiteloos. Maar met de tijd daalde het vermogen, en na 100km was het over. Combinatie van een missende toerenteller (incl temp. meter) die nog bij de garage gerepareerd werd, en een garage die even je koelsysteem slang vervangt en geen kvs bijvult B| .

De motor draait nog rond, is aan te krijgen, maar het vermogen is nog amper genoeg om mee te rijden. Verder komt er uit de linker cilinder een ratelend/bonkend metalen geluid..

We zijn van plan om de motor uit elkaar te halen, want stuk is stuk :'). Maar misschien is het met evt. nieuwe zuigers en cilinders nog te redden...

Volgens een Honda CX specialist moeten de krukaslagers e.d. nog in orde zijn, gezien er voldoende olie in zat.

Uit mn brommertijdperk was een warmgelopen motor nog te redden met een cilinderkit, maar hoe zit dat met motoren? Het gaat om een V-twin..
 
Moeilijk te zeggen zonder het blok open te trekken. Zou eerst eens onderzoeken hoe erg de schade is (cilinderwand, zuiger, kleppen, etc).

Succes..
 
zuigerveren vast.
meet maar eens de compressie.
is een behoorlijke klus om de zuigerveren te vervangen, want de cilnders zit aan het carter vast.
dus blok moet helemaal open.
je kan eerst de koppen eraf halen om te kijken naar de cilinderwand.
dat gaat dan weer wel vrij makkelijk.
als de cilinderwand stuk is dan zou ik hem ook niet meer uit elkaar halen.
 
Geen tyd meer aan het oude blok besteden want de koppakkingen zijn in ieder geval naar zijn grootje en als het blok al vast geklemd is geweest dan hebben de zuigers gevreten in de cilinderwand en dat verklaart ook het bonken.
Dat hij nog genoeg olie had wil nix zeggen want door het gebrek aan koeling wordt de olie zo heet dat deze verbrandt en zijn smerende werking verliest.
Ik zou bij een motorsloop gewoon een 2ehands blok ophalen met zo min mogelijk kilometers en deze eronder schroeven Dan ben je voor 250 a 300 euro wel weer klaar als je het zelf kan.
 
Is de schade niet (gedeeltelijk) te verhalen op de garage?
Die heeft toch een crusiale fout gemaakt door onvoldoende KVS.
Het is te proberen, nietwaar?

Heel erg zonde om zo'n klassieker om zeep te helpen.
 
ik heb excact hetzelfde gehad ..... Vastloper en daarna geen power meer .....
Ik heb niet gezocht naar de oorzaak en meteen een andere CX gekocht, blok uitgewisseld, nuttige onderdelen van de "nieuwe" CX gehaald en de rest in de kliko .....
Het oude blok staat nog ergens te verstoffen in een donker hoekje ....
 
Terug
Bovenaan Onderaan