Japanse Klassiekers (van voor 1970)

Vandaag tijdens de Historic Grand Prix op Zandvoort een clubje oude yamaha's gezien :)
Met op de yamaha met nr 1 de legende Giacomo Agostini :}
 
Nu met foto *D
full
 
Voorzover de foto's het doel van deze topic raken is daar absoluut niks mis mee.:-)
Het is wel prettig om aan te geven wat op de foto te zien is.
 
Die Yamaha's zijn ook niet van voor 1970.

Voor zover ik kan beoordelen zijn de Yams op de foto vermoedelijk eind 70er jaren.
Ik heb ooit een artikel uit Motor van 28 april 1972 gekopieerd over de Yamaha productie racers. Deze vallen eigenlijk al buiten dit topic. Je zult altijd randgevallen hebben. Het is niet de bedoeling om duidelijk nog nog jonger te gaan, hoe interessant het ook moge wezen.
Bij interesse is het 4 pagina grote artikel te downloaden of te lezen.

TD3-TR3 pag1
TD3-TR3 pag2
TD3-TR3 pag3
TD3-TR3 pag4
 
Laatst bewerkt:
Cabton met fabriekszijspan
1954

Op mijn dropbox had ik nog een filmpje staan van een Cabton met zijspan.
De Japanse taal moet je maar voor lief nemen. Op het einde rijdt hij weg :9

Klik hier
 
Olympus
1951-1963

Het merk Olympus laat het eerst van zich horen in 1951.
In het begin met een 150cc machine van een oud maar beproeft model

full


full


In 1953 is de motorfietsenlijn wat verder uitgebreid. doch steeds voortbordurend op een weinig innovatief concept. De staande OHV-eencilinder.

full


De "King" modellen werden gemoderniseerd, borduurden verder op de bestaande OHV-motoren
Hieronder de Folder van 1955
full


Hieronder de folder van 1956
full


In 1957 werd een nieuwe lijn ingezet op basis van nieuwe motorblokken. De nieuwe lijn zou Crown gaan heten.
Als eerste werd een 250cc tweetakt boxer gecreëerd; de TE250 met cardanaandrijving.

full


De TE250 Crown was overduidelijk geïmiteerd van de Oost-Duitse IFA, later de MZ MKB350. zo als hieronder weergegeven.

full


Op de Osaka Autoshow van 1960 presenteerde Olympus een prototype van een nieuwe Crown met een liggende tweetakt twin motorblok. De uitlaten waren in het achterspatbord weggewerkt. Voor die tijd erg futuristisch.

full


Het uiteindelijke productiemodel had gewone uitlaten. De grote tank was bedoeld om het grote gat tussen blok en tank te verdoezelen.

full


In 1962 verscheen zelfs een 370cc grote liggende 3-cilinder tweetakt.

full


De dure eigen ontwikkeling had meer geld gekost dan het management lief was. De opkomst van goedkope kleine 3- en 4-wielige autootjes en de gretige afname daarvan deden de rest. In 1963 werd de handdoek in de ring gegooid.
 
Laatst bewerkt:
Die Olympus Crown is toch wel een apart en uniek ontwerp. Toch een bewijs dat de Japanners niet alleen maar kopieerden. Hoewel het natuurlijk eigenlijk een driedubbele Kreidler is _O-
 
BIC
1953

Op internet zoek ik mij suf naar de BIC Silverbell en aanverwant modellen. Behoudens dat het een folder betreft voor een model uit 1953 met een 90cc OHV motor weet ik niets. Ik krijg steeds maar weer de pennenfabrikant uit Frankrijk. Inzake motorgebied? Nada, niënte!

full
 
Laatst bewerkt:
De Katakana-tekens kan ik qua spraak wel ontcijferen. Ik heb echter geen PC met deze karakters. Misschien weet je hoe dat moet?
 
Nee ik kan wel mijn toetsenbord op japans zetten maar krijg nog steeds latijnse tekens.
Maar plakken in de google bar lukt wel, maar dan moet je eerst een voorbeeld hebben en ik denk dat ook de tekenset geïnstalleerd moet zijn.

Knap trouwens dat je het Japans machtig bent
 
Laatst bewerkt:
Als je bovenstaande karakterlijst bekijkt kun je beslist de onderstaande motormerken ontcijferen :]

full


full


full


full


full
 
*D


volgens mij staat het merk rechts op de poster, in het rood, in katakana

hier

Kan je de tekens kopiëren en plakken
 
Temba
1954

Op onderstaande folder staat de Temba Peagasus 54HM van 210cc zoals hij aangeboden werd door Tianma Automobile Manufacturing Co., Ltd.. Het is het typische voorbeeld waarvoor deze motor bedoeld was. Het symboliseert een tijdperk waarin de motorfiets puur bedoeld was doelmatig vervoer.

full
 
Hope Star
1953

De Hope Star L had 148cc en werd gefabriceerd toor Tenryu loom Co., Motor Vehicles Division gevestigd te Hamamatsu
De 148cc motor was een viertakt zijklepper met een compressie van 6,5 en een vermogen van 3,5pk bij 4.000 toeren/minuut.
De machine beschikte, ongebruikelijk 2 versnellingen met voetschakeling. Door de magneetontsteking was hij niet afhankelijk van een accu. De topsnelheid lag bij 70km/uur.

Het model 1954, waar ik op dit moment nog geen beeltenis van heb, beschikte over 3 versnellingen.

full
 
Laatst bewerkt:
AutoBit
1948-1959

naar extra folders van AutoBit

full


AutoBit motorfietsen werden geproduceerd door Fujita Iron Works.
Voor de tweede wereldoorlog was het een firma met zo'n 50 werknemers gespecialiseerd in de fabricage van versnellingsbakken en gevestigd in de nabijheid van Naka-Ku, Nagano. Tijdens de mobilisatie van Japan en tijdens de oorlog werd een tweede fabriek geopend, bedoeld voor de productie van munitie en , in het Nakagawa District. Toen de oorlog dicht bij Japan kwam werd deze verhuisd naar het oosten van Japan in Ibi-Gun

full


Na het einde van de oorlog werd de locatie in het Nakagawa District weer geopend. Productie van zaken welke voor oorlogsdoeleinden gebruikt konden waren verboden. Er werd begonnen met de productie van machines voor houtverwerking.

full


In 1948 zag het eerste prototype van een motorfiets het levenslicht. Ontwerper van het motorblok was Miyazaki Kyosuke, welke gedurende de oorlog gewerkt had voor Mitsubishi Nagoya Movers Works. Hij was daar verantwoordelijk voor het ontwerp van de Mitsubishi motorblokken welke werden gemonteerd in frames van Mizuho en Olympus. In een later stadium was hij verantwoordelijk voor het ontwerp van de OHC motorblokken van Pearl motorfietsen.

full



De eerste echte motorfiets, met 2,5pk en 2 handversnellingen, welke voor productie werd gefabriceerd ontstond in 1950. Ondanks het feit dat het frame duidelijk te zwak was voor het motorblok werd toch goed verkocht.

Fujita Iron Works werd in 1952 op de Japanse beurs ingeschreven en had toen 115 werknemers. Motorblokken en frames waren eigen productie. Fujita Kan, de baas, welde het beste wat te krijgen was. De remmen kwamen van Fujikura Rubber, de koppeling van Yamada, de vervroeger van Suganuma Kokusan Denki Co., Ltd., en de banden waren van Hiraide. In 1952 was er maar 1 model. Een OHV eencilinder van 150cc .
In 1953 was er duidelijk vooruitgang het 150cc werd opgevoerd tot 4pk in een verstevigd frame. Ook werd een 250cc groot FE model gepresenteerd met 5pk

De eerste "productie"racer van AutoBit
full


AutoBit was ook actief in wedstrijden.
In maart 1952 werd met 1 motorfietsteam in Nagoya aan een wedstrijd meegedaan waaraan 57 motorfietsen deelnamen verdeeld over 19 merken. Hier behaalde AutoBit de 8e plaats
Een heuvelwedstrijd over 27km door Fujinomiya in juli van hetzelfde jaar, met 99 deelnemers, leverde een 1e plaats op.

full


In 1954 werd de 150cc versie opgeboord naar 175dd en heette vanaf dat moment de FF-type en had een drietraps handversnelling.

Bron wedstrijden: Tomi formed Kazuya "Nagoya motorcycle kingdom"
 
Laatst bewerkt:
Lilac
1953

full


De KD met 150cc met een viertakt eencilinder OHV motor. Qua opbouw was het motorblok vergelijkbaar met de BMW-eencilinders inner diameter 57X 58mm stroke compression ratio 6.3 maximum output 3.5bph air-coole.

full


De KD produceerde 3,5pk bij een maximaal toerental van 3500. Het model had 2 versnellingen met voetschakeling en vergelijkbaar met de BMW een enkele plaat koppeling.

full


Vergelijkbaar met de Honda E-type zat op deze eencilinder een dubbele uitlaat.
 
Arai
1953

De Araiteriya werd gemaakt door Arai Vehicle Co., Ltd. in Chiyoda-ku, Tokyo

full


Het is de 90cc viertakt versie van de Masakazu Bubado, oftewel Blue Bird. Het model is alleen maar regionaal in Japan verkocht
Op de foto lijkt het model te beschikken over een OHC motorblok.

De Moto Guzzi Guzzino kan wel model hebben gestaan
full
 
Laatst bewerkt:
Terug
Bovenaan Onderaan