Wat is dit voor troep rond mijn aftapplug ?

tuxracer

Die hard MF'er
5 aug 2007
981
0
Wageningen
Bij mijn CB450S zit rond de olieaftapplug een soort grijze kit:

full


Weet iemand wat dit voor spul is, en hoe eventueel te verwijderen ?

Ik denk dat de olieaftapplug dol gedraaid is en iemand dat spul er opgesmeerd heeft om af te dichten. Probleem is dat ik nu de olie op een omslachtige manier moet verversen, en tevens lekt het een paar druppels olie per dag.

Ik zou die troep dus willen verwijderen en het op een nette manier oplossen. Plan is om in de olieaftapplug een gat te boren en daar schroefdraad in tappen zodat er een kleinere aftapplug in past. Vervolgens de aftapplug met rode Loctite erin lijmen als dat tenminste nog gaat. Alternatief is een 13mm aftapplug erin boren/tappen.

Hoop alleen niet dat er meer aan de hand is, b.v. een scheur in het carter onder de kit. Probleem bij deze motor is dat er geen losse carterpan is die je kunt verwijderen, het onderste deel van het blok is een geheel.
 
Laatst bewerkt:
Bedankt voor het meedenken allemaal.

Er zat inderdaad geen ring tussen, scherp opgemerkt door kevinblade.

Er zit inderdaad een normale M12 bout met 1.75 schroefdraad in, dit hoort 1.5 schroefdraad te zijn. De schroefdraad is dus 'opgetapt' naar 1.75. De bout die erin zat heeft nog wel behoorlijk grip voor zover ik gezien heb.

Scheurtje op de foto ga ik bekijken of dat ook echt een scheurtje is. Zou kunnen doordat de verkeerde bout er met geweld ingedraaid is.


Ik had zelf de volgende reparatie mogelijkheden gevonden:


- Midlock Oliecarter gereedschap

Ruimt en tapt in een gang van M12 naar M13:

http://www.midlock.nl/Midlock/Oliecartergereedschap.html


- STAHLBUS OIL DRAIN

http://www.louis.de/_208254d112041200bb621857707162d240/index.php?topic=artnr_gr&artnr_gr=10002846

Soort olieaftap kraan

Is er niet in M13, en in M12 niet met 1.75 draad. Lijkt me dus geen optie meer.



- SMART-O Drain plug

Soort aftapplug met ingebouwde rubberen-O-ring

http://www.smart-o.info

Is verkrijgbaar in M12x1.75, maar vanwege de beschadigde schroefdraad waarschijnlijk geen optie.



- Met gewone boor/tab optappen naar M13. Kan nog steeds.



Het idee van een stukje holle M12 schroefdraad erin lijmen bevalt me wel. Daar zou ik dan een afsluitdop met rubberen afdichtring op kunnen draaien. Gemakkelijk en goedkoop zonder te boren/tappen. Lengte is geen probleem, de uitlaatbocht zit nog een stuk lager.
 
Laatst bewerkt:
ja dat lijkt me een goed plan. totdat die "grappige" buurjongen/collega het ontdekt en je plots een plas olie onder je motor vind.

Ach ja je kan overal bang voor zijn. Was er hier een tijdje terug niet iemand waarbij ze zand in de olie vuldop hadden gegooid? Tenzij er regelmatig kids in de buurt van je motor zijn te vinden, wie gaat er onder je blok kijken of daar toevallig een kraantje zit?
 
Terug
Bovenaan Onderaan