Research Stirlingmotor

11 dec 2004
12
0
koekelare
Hello!
Kan iemand me een ruime schets geven van hoe het nu juist gesteld is met de Stirlingmotor? Hoe hevig is het onderzoek naar verbetering van de motor? Is deze geschikt voor de toekomst? Wie doet er juist onderzoek naar? (Bedrijven in Belië/Nederland) En wanneer verwacht men eventueel een doorbraak van de heteluchtmotor?

Ik heb zelf een Stirlingmotor in elkaar geknutseld (gamma-type) en ben van plan binnenkort ene te bouwen met een vermogen vergelijkbaar met een standaard dieselmotor.. zal ik wel even zoet mee zijn :9
In ieder geval, ik zie er veel toekomst in.. maar wil wel eens iemand anders' gedachten horen erover..
want er is niemand in mijn buurt die bij god snapt waar ik het over heb als ik erover praat B|
Alle info is welkom, ook tips!
 
Fritzie2: echt spannend en ook mooi afgebeeld op

http://www.ecn.nl/sf/products/stirling/index.nl.html (www.ecn.nl/sf/products/stirling/index.nl.html)

maar ik ben waarschijnlijk te dom om te zien hoe/dat die variant beweegt. Misschien is er iets "vanzelfsprekends" uit de tekst weggelaten dat ik niet vermag te raden.
 
Laatst bewerkt:
Gelukkig wordt dit topic "levend gehouden"

Het is niet de vraag of iets kan, het is de vraag wat het kost.

In principe zou er een heel zuinige sterlingmachine gemaakt kunnen worden , in ieder huis een of in elke auto of bus. En ieder huis kan met zonneenergie geheel voorzien worden van electrische stroom. Je kan aardwarmte gebruiken om in ieder geval het water voor te verwarmen.

Dit alles is op de dag van vandaag mogelijk.

Maar je moet dan wel per huishouden 3.000.000,= euro investeren. (even een slag in de lucht want ik weet niet wat het werkelijk gaat kosten).

Rente zeg even 2% , dat is dan 60.000,= euro per jaar aan rente. En dan hou ik het heel schappelijk. Een half jaarsalaris.

De huidige zonnepanelen kosten net zoveel als ze in hun bruikbare leven energie produceren,met de huidige energieprijzen. Bovendien is het fabriceren slecht want er komen veel afvalstoffen bij vrij.

Een sterlingmotor is prachtig maar is groot en leverd weinig vermogen. een vierpersoonsauto wordt het fomaat van een camper.

Natuurlijk moet er blijvend onderzoek worden gedaan naar betere methoden om aan de energiebehoeften te kunnen voldoen. Maar daar is fundamenteel onderzoek voor nodig. Eerst moet er begrepen worden wat magnetisme (als voorbeeld) nu werkelijk is, we kunnen er op onze manier mee werken maar weten niet wat het werkelijk is.
Wat de subatomaire deeltjes zijn is ook zo'n voorbeeld. en wat is nou zwaartekracht.

Op het moment komt het er eigenlijk op neer om heel zuinig om te springen met de bronnen die nu bekend zijn. Dus beter geisoleerde huizen. Zuinige auto's .De industrie die moet zoeken naar energiegunstigere processen.

Maar dit alles raakt ook de politiek, en die is gericht op korte termijnplanning dus dat kan je vergeten met die zuinige auto's. Korte termijnplanning is in mijn ogen 5-10 jaar. En ook auto's is maar een deel van het totale probleem.
Het milieu en energiebeleid van de huidige , vorige en eventueel latere regeringen is alleen om stemmen te oogsten en een leuk gezicht te trekken naar de omgeving. Daadwerkelijk wordt er niet zoveel gedaan.

Gr,
Henk
 
bedankt boutje !
Ik vrees dat ik een enorm probleem heb. Mijn temperaturen zijn veel te laag.
Slechts een model (nieuw zeeland) gevonden dat werkt op een delta T van 4 graden.
maar ik blijf speuren. Ik blijf benieuwd of je uit een ijskelder warmte of bewegings-energie trekken kan.
Mijn streven is om, slechts cijfermatig en indicatief, aan te tonen dat een huis (met alle apparatuur erin) op zonne-energie kan "werken".
van de 83 Gj /yr ben ik al gezakt naar 20Gj/yr (=570M3 aardgas)

Ook erg leerzaam zijn die rotary stirlings en de één zuiger modellen.( roterende verdringer)

twee types gevonden die werken solar power ( o.a. sunpower.com)
Vraag me af of het rendement van 60% (stirling) wel kan concurreren met die van P.V.'s

In ieder geval hartelijk dank voor de zeeeer interessante links.


Dhr Senft is een absolute specialist op het gebied van stirling toepassingen met een lage delta T.
Je moet dan even verder zoeken via de volgende link:
http://www.uwrf.edu/~js04/Welcome.html (http<img src="/styles/motor-forum/smilies/nosmile.gif" class="smilie" loading="lazy" alt=":/" title="Nosmile :/" data-shortname=":/" />/www.uwrf.edu/~js04/Welcome.html)

Je kan de beste man ook een email met vragen sturen.
Ik heb tot nu toe altijd antwoordt gehad.
 
De kwaliteit van de restwarmtebron moet goed genoeg zijn.
In electr.centrales tappen ze de stoom ook zijdelings van de turbines af om de (rest)warmte voldoende te benutten (verwarming van huizen).

M.a.w je temp. verschil moet hoog genoeg zijn om nog rendabel te zijn voor energiewinning.

Gr,
Henk
 
willem 1940
Ik denk dat ze een alfa type hebben. twee cylinder. cylinder en arbeidszuiger apart, 90 grd. gedraaid.
Gestookt met een keramische brander, die het zaakje niet verwarmt dmv convectie maar door radiatie. brandstof is dan aardgas.
Wordt tzt op de markt gebracht door gasunie.
De super HR ketel verwarmt het huis en alsje electriek wil wordt de stirling ingeschakeld. goed voor 1KW. de restwarmte verdwijnt in de boiler.
Het rendement wordt op 103 % gesteld....ja echt, ze kunnen blijkbaar toveren.

kw-knijper:
Ja ik ga die Senft binnenkort schrijven. het is zeker een issue om met lage temp. verschil beweging te krijgen.
Mijn insteek is om dmv zonne-energie ook in de winter electriek te krijgen...
Ik vrees dat het een beetje extreem zal zijn.
Kijken waar het schip strandt.

btw. Nog een leuk idee:
Je kunt niet alleen "warmte"opslaan. maar ook "koude". Dus ook mbv een ijskeldertje kun je een temp. difference krijgen. en een ijskeldertje heeft een grotere "energie dichtheid" dan warm water.
 
*schop*

In het Technisch Weekblad van deze week stond een artikeltje over het onderzoeksprogramma 'Energie Reductie in de Gebouwde Omgeving' waarmee ECN en TNO onlangs gestart zijn. Spil van dit programma is het streven om woningen in 2050 energieneutraal te maken. Eén van de punten waarop ingezet wordt hiervoor is het gebruik van microwarmtekracht in woningen. Volgens het artikel is Gasunie momenteel in 50 woningen aan het experimenteren met Whispergen eenheden. En de Whispergen is gebaseerd op een Stirling motor. Men is dus nog zeker wel bezig met het Stirling principe.
 

Vergelijkbare onderwerpen

Terug
Bovenaan Onderaan