bandit 1200 maakt gierend geluid in 4e en 5e versnelling

bandit-erik

MF'er
31 mei 2014
69
0
TILBURG
Hoi allemaal, ik ben Erik 35 jaar jong en kom uit Tilburg.
Inmiddels de trotse eigenaar van een echte naked, waar ik nog heel wat km mee wil maken!

ik heb een vraag voor de kenners, de motor maakt een geluid in de 4e en 5e versnelling wat ik toch beschouw als een geluid van de tanwielen, een gierend geluid wat het ergst is bij lage toeren.

het oliepeil is ok en ik heb de uitgaande as van de motor gechekt en voel daar geen spelling.

de kettingset is verder ook prima.

ik heb begrepen dat bij dit type blok er zoiets maar zelden voorkomt???

de oplossing die ik in gedachten heb is evt nieuwe tandwielen/lagers plaatsen.
maar ik vraag me af of dit te doen is.

kun je versnellingbakken/tandwielen uitwisselen zonder het blok te splitsen?

kortom ik kan goed advies heel goed gebruiken.

ik heb de motor recent aangeschaft en wil dit echt aanpakken, en ben dus nog niet bekend wat er allemaal mogelijk is met de suzuki oliegekoelde blokken.
 
om de tandwielen te vervangen moet toch echt het blok gesplitst worden.
meestal is dit geluid een bij de motor horend verschijnsel.
het komt dan ook veel vaker voor.
als je toch iets wil controleren, demonteer de uitlaat en dan de carterpan eraf.
vaak kun je dan de tandwielen bekijken.
als er geen pitting op de tanden te zien is, lekker alles dichtschroeven en laten zitten.
 
Carterhelften moeten van elkaar maar de complete bovenbouw kan gelukkig blijven zitten.
Hoeveel kilometers heeft jouw motor gereden? Stel dat allebei de tandwielparen vervangen moeten worden reken dan alleen al voor die op 400+ Euro.
 
Laatst bewerkt:
oke, hier heb ik wat aan! ik zal de carterpan er eens afhalen om dit te checken.
de motor heeft 74000km op de klok en is van 2003, en mocht iemand toevallig een handleiding hebben om de carterhelften te splitsen en alles weer op te bouwen zou ik deze graag kopieren/overnemen
 
6-bak past er technisch prima in maar zorgt vor een rare/hoge eindoverbrenging. Niet aan te raden zonder je ketting+tandwielen radicaal te wijzigen. Als je niks veranderd draai je heel veel toeren op de sneweg en is je eerste (en 2e) versnelling nutteloos
 
De motor verbruikt geen olie, en de 5 bak bevalt prima!

en wat betreft het splitsen... de bovenbouw kan blijven zit dus de oliekoeling hoeft ook niet afgetapt te worden?, maar ik ga ervan uit dat het blok wel compleet onder de motor uit gehaald moet worden.

en wat betreft de onderdelen, heeft er iemand een goede bak liggen of moet ik bv marktplaats in de gaten houden? of zijn de onderdelen nieuw los verkrijgbaar?

ik wordt steeds wijzer hier Thanx!
 
Heb je al eens de olie Ververst? Voordat je het blok open legt. Weet je zeker dat het niet de kettingset die het probleem is.
Nog nooit gelezen dat een bandit tandwiel problemen had. Je moet echt een heel grote hufter zijn wil een bandit slopen.
 
De motor verbruikt geen olie, en de 5 bak bevalt prima!

en wat betreft het splitsen... de bovenbouw kan blijven zit dus de oliekoeling hoeft ook niet afgetapt te worden?, maar ik ga ervan uit dat het blok wel compleet onder de motor uit gehaald moet worden.

en wat betreft de onderdelen, heeft er iemand een goede bak liggen of moet ik bv marktplaats in de gaten houden? of zijn de onderdelen nieuw los verkrijgbaar?

ik wordt steeds wijzer hier Thanx!

Je moet natuurlijk wel de olie aftappen, anders hoor je 1 grote plons als je de carterhelft verwijdert. Onderdelen zijn origineel gewoon los leverbaar.
 
Ik heb de olie nog niet ververst, als ik dit doe zal ik de carterpan eronderuit halen en de tandwielen inspecteren.

echter ziet het gemonteerde filter er nog als nieuw uit, maar het is een poging waard.

wat de kettingset betreft, ik ben van mening dat deze in orde is en zie dit niet als de oorzaak.
als ik bv 70 km/u in de 3e versnelling rijdt heb ik geen bijgeluid en bij dezelfde snelheid wel in de 5e en 4e versnelling.

en Rambabbel bedankt voor de goede tip!
 
Even de carterpan los maken om de tandwielen te inspecteren kan wel eens meer werk zijn dan dat je denkt
Als er nog een originele uitlaat gemonteerd is dan kan die wel eens voor uitdagingen zorgen (bouten die afbreken en koppen die dol draaien)
De carterpakking resten verwijderen is best een lastig klusje als de motorfiets op een hefbrug staat (bijna niet te doen als je geen hefbrug kunt gebruiken)
Bij het inspecteren van de tandwielen (die je kan zien) kom je hoogst waarschijnlijk pitting tegen
In jouw geval hebben de tandwielen van de 4de en de 5de versnelling er last van en die zijn gewoon te koop en kan je dus vervangen (80 euro per stuk?)
De tandwielen van de 2 versnelling hebben slijtage op de nokken (dog bones) en ook die kan je vervangen als je dan toch bezig bent (3 tandwielen en een schakelvork) want daarmee voorkom je dat de bak uit zn tweede versnelling gaat springen (dat gaat de bak vroeger of later doen)
Ook de koppeling zou je kunnen vervangen want je hebt het toch los liggen
Ook de nokkenasketting en de geleiders zou je kunnen vervangen en neem dan metteen de spanner mee
Bij inspectie van de cilinders zie je dat het hoon patroon weg is gesleten en de zuigerveren hebben een te grote slot speling en zo zijn er nog tal van zaken waarbij je slijtage kan meten

Maw of je bent de komende maanden aan het sleutelen of je geniet van de fiets en neemt het gieren voor lief

Goede gebruikte versnellings bak vinden zal ook niet mee vallen maar er zijn wel versnellingsbakken te vinden van andere types fietsen die passen (de 6 bak )
 
Hardstikke bedankt voor de duidelijke reactie harry, de uitlaat is niet origineel en zit met rvs inbus bouten vast. mocht ik daar problemen mee krijgen, dont worry ik werk in de klein metaal als allrounder, ik heb nog helaas geen hefbrug tot mijn beschikking en wat betreft die goede gebruikte 6 bak plaaten, dit zal dan vast ook niet gaan zonder het blok te splitsen toch.

en ik doe het liever in 1x goed inderdaad, maar ben van mening dat de rest (cilinder zuigerveren) nog prima zijn want hij loopt verder hardstikke lekker en luisterd prima!
 
Nog nooit gelezen dat een bandit tandwiel problemen had. Je moet echt een heel grote hufter zijn wil een bandit slopen.
Toevallig heb ik laatst een Bandit blok gesloopt omdat er slijpsel boven in het blok lag. Uiteindelijk bleek een tandwiel van de versnellingsbak behoorlijke pitting te vertonen. Het komt dus ook bij de Bandit voor.
Overigens klinkt de carterhelften scheiden en nieuwe tandwielen plaatsen als een simpele klus, maar er komt nog best veel bij kijken. Zo moet de koppeling en ook uit en achter de koppeling zitten nog wat afdekplaatjes. Ik meen zelfs dat de dynamo eraf moet omdat er in het huis van de dynamo nog een imbus zit die in de onderste cartehelft geschroefd zit. Op zich is het wel een leuke klus. Zorg in ieder geval voor een goed werkplaatshandboek en een goede momentsleutel en gebruik de juiste vloeibare pakking om de beide carterhelften weer te monteren.
 
@ Soesko heb jij een tip voor mij waar ik een goed werkplaatshandboek kan vinden?

en van het blok dat jij hebt gesloopt waren daar de 4e en 5e versnelling toevallig nog wel goed van? of wil je het blok miss compleet verkopen?
 
Erik als je googelt op bijvoorbeeld "free manual Bandit 1200" is het zo gevonden.

En denk bij het onderdelen bestellen er ook aan dat er wat clipjes en dingetjes vervangen moeten worden aan/in/tussen de tandwielen, ik heb vorig jaar een GSX1100F blok (is de jouwe een evolutie van) compleet gestript, gecontroleerd en met wat aanpassingen weer opgebouwd voor mijn turbo project.
full
 
Laatst bewerkt:
@ Soesko heb jij een tip voor mij waar ik een goed werkplaatshandboek kan vinden?

en van het blok dat jij hebt gesloopt waren daar de 4e en 5e versnelling toevallig nog wel goed van? of wil je het blok miss compleet verkopen?
Werkplaatshandboeken zijn gratis te downloaden bij carlsalter.com (http://www.carlsalter.com/download.asp?p=1134).
Het blok dat ik gesloopt heb was niet van mezelf, maar alle goede delen zijn er wel van bewaard gebleven. Ze liggen bij biggelaarmotorservice te Boxtel. Dat is een sloperij gespecialiseerd in Suzuki motorfietsen. Eerlijk gezegd weet ik niet meer zo goed welke versnelling kapot was, meestal is het de tweede.
 
Hallo Erik,

Toch zijn er wat onduidelijkheden.......Heb je de Bandit pas gekocht, zo ja, dan zou ik sowieso eerst eens olie gaan verversen. Je weet nooit wat de vorige eigenaar erin gegooid heeft. Ruikt de olie erg naar benzine? (ik weet niet zeker of de Bandit een vaccuumbenzinekraan heeft, maar ik heb met mijn Kawa de kraan al eens kapot gehad en is er benzine in het motorblok terecht gekomen. dit is niet bevorderlijk voor de smerende werking van de olie.
Je weet maar nooit, scheelt veel werk en een seizoen lekker rijden!! :]
 
Terug
Bovenaan Onderaan