Pech/probleem: 2x uitval na plaatsing PowerCommander.Toeval?

RobertNL

MF'er
4 mrt 2013
121
0
Hopelijk kan ik m'n verhaal een beetje overzichtelijk houden d.m.v. bullet-points en ik probeer het 'kort' te houden: (Betreft een Triumph Speed Four uit 2004)

  • Weggebracht voor inbouw en mapping Power Commander
  • 2 weken voor geplande toertocht, dus leek ruim op tijd
  • Plastic snelkoppeling van tank afgebroken tijdens/na inbouw.. pech, maar kan gebeuren. Wachten op onderdeel
  • Uitgevallen op testbank tijdens maken mapping. Conclusie: Defecte dynamo-spoel
  • Tijd begon te dringen en dynamo ook niet op tijd leverbaar. Origineel onderdeel was trouwens werkelijk onbetaalbaar!!
  • Met spoed via Triumph-specialist een gereviseerde spoel kunnen bestellen
  • Onderdeel net op tijd binnen en de motor op de dag voor de geplande tour op kunnen halen
  • Resultaat:Paar honderd euro extra lichter (dynamo,koelvloeistof,olie,manuren) + waarschijnlijk geen optimale mapping i.v.m. haastklus (niet met 100% zekerheid te zeggen, maar lijkt me logisch, aangezien ze de motor net aan het afronden waren toen ik hem kwam ophalen)
  • Maar vandaag: :( Onderweg naar het werk op de snelweg: neeeeej.. display viel uit en een paar honderd meter verder was het (weer) afgelopen
  • Gelukkig tijdelijk bij een zeer vriendelijke boer in de garage mogen stallen.. en nu?

Dus een hoop twijfels en vraagtekens.

Volgens de garage (in dit geval Motoport Echt), kan de Power Commander in principe niets te maken hebben met het kapot gaan / doorbranden van een dynamo.
Toch voelt het vreemd, aangezien ik voordat hij was weggebracht nooit elektronische problemen heb gehad.
De conclusie was aanvankelijk dat de dynamo reeds voor het wegbrengen kapot was en dat hij het laatste stuk nog op de accu heeft gereden (ik heb overigens geen idee hoe ver je kunt doorrijden op de accu).

Is het puur toeval dat ik net toevallig een defecte gereviseerde dynamo heb gekregen. In dat geval is het natuurlijk een kwestie van garantie op het onderdeel, maar dan zie ik de bui al hangen dat ik de bijkomende kosten weer lekker zelf mag betalen.
Waarschijnlijk straks ook weer voor een nieuwe accu kijken, omdat deze al 2x volledig leeg is getrokken..

Mijn gevoel zegt overigens dat het probleem niet in de dynamo zelf zit. Soms wordt er zelfs levenslange garantie gegeven op opnieuw gewikkelde spoelen, dus lijkt me sterk dat die dingen zo gevoelig zijn?

Kan het de spanningsregelaar zijn? Het gedeelte dat ze konden doormeten was in orde en tijdens het lopen van de motor gaf deze de juiste laadspanning.
Of kan er alsnog iets van een kortsluiting inzitten?

Eenmaal thuis bedacht ik me dat ik de stekkeraansluitingen nog goed kan nalopen, want daar heb ik ter plekke helaas niet meer aan gedacht..

Heeft iemand misschien andere suggesties?

Zou het alsnog de PowerCommander kunnen zijn.. of misschien iets van een verkeerde aansluiting?

Ergste is misschien nog wel dat ik hierdoor het vertrouwen begin te verliezen in de betrouwbaarheid van de motor.. het rijdt natuurlijk niet zo lekker als je constant het gevoel hebt dat er elk moment weer iets kan gebeuren. Als het is gemaakt
En je begint, weliswaar onbedoeld, een beetje de twijfels te krijgen bij de motorzaak..
;(

p.s. Sorry voor het hele boekwerk
 
:^

Mijn gedachte is dat ze tijdens het installeren van de powercommander sluiting hebben gemaakt of iets dergelijks, en daarmee een en ander vernaggelt hebben.

Ik ga welgeteld 1x in dit topic ranten over motoport, en dat is nu:

Je kan als motorzaak toch wel een juiste diagnose stellen? Hoe kan het dat TS nu weer stilstaat met een lege accu? Dan ben je toch een prutser? Hoe durf je je dan een motorzaak te noemen?

En het écht trieste hieraan; het is iedere keer hetzelfde liedje. Alles waar Motoport voor staat. Je brengt je gekoesterde bezit weg naar een grote onderneming, waarvan je verwacht dat daar alle knappen wel zullen zitten (hahaha), en vervolgens wordt je ondertussen 4x gebeld door een verstandelijk beperkt persoon die je uit gaat leggen dat er heel toevallig nog veel meer mis is. En het vervolgens ondanks het voldoen van zo'n beetje 3x het ingeschatte bedrag bij het brengen van de motor, nog steeds geen werkende motor hebt.

En dan bedoel ik niet van die verhalen waar er overduidelijk twee kanten zijn. Gewoon van die verhalen waarbij er -hoe erg je de kant van motoport ook wil kiezen- maar een slechte kant aan het verhaal zit, die van de motorzaak.

Ik ben sinds een half jaartje niet meer werkzaam bij een motorzaak, maar als ik eerst een klant 3x bel met een nieuwe kostenpost en het vervolgens ook nog verkloot, kon ik de boel heel goed uit gaan leggen. Zowel aan de klant als aan de baas.

Zo, klaar. :r
 
Laatst bewerkt:
Een Triumph speed4 van een powercommander voorzien... |( ow my god... :X
Deze motor kan rechtstreeks in de ECU gemapt worden met tuneedit of tuneecu , met nog meer mogelijkheden ook nog!
De dynamo stuk? tja, het kán natuurlijk wel toeval zijn, maar als ik je hele verhaal zo lees denk niet zoveel meer aan "toeval" ....
 
Een Triumph speed4 van een powercommander voorzien... |( ow my god... :X
...

Begrijp je reactie enigszins, maar zal mn keuze voor een PowerCommander even toelichten.
Heb er zelf te weinig (lees: geen) verstand van en dat was dan ook de reden om het te laten monteren.

De S4 heeft onderin echt een vermogensdip en de neiging om te gaan bokken (bij lage constante toeren).
Dus vervolgens veel informatie verzameld en ervaringen gelezen op o.a. fora.
Nieuwe mapping op ECU was een van de oplossingen en ik las goede ervaringen met een PowerCommander i.c.m. de S4 (en TT600).

Voorkeur ging in eerste instantie niet persé uit naar een PC (ook gezien de kosten), dus ik ben eens wat motorzaken gaan bellen om te informeren naar o.a. ECU tuning/mapping.
Het viel de op dat de meeste motorzaken geen idee hebben waar je het over hebt :? .
Ik begrijp dat het misschien een specialistisch werkje is, maar als je in het vak zit zou je toch wel enige algemene kennis verwachten..
Welgeteld één bedrijf heeft aangegeven dat ze het om te beginnen wilden proberen via een ECU mapping.
In dit geval was het Goedhart Motoren en aangezien ik in Zuid-Limburg woon, leek het me op dat moment niet zo handig (ook als je bijvoorbeeld een aantal keer terug moet).

Ik kreeg het gevoel dat een PC toch een snellere oplossing was, waarmee ik op meer plekken terecht kon. En toen ik vervolgens de mogelijkheid had om relatief goedkoop een PC te kopen, was de keuze gemaakt.
Aanvankelijk had ik een zaak in België uitgezocht, maar toen ik bij MP was zag ik toevallig dat ze ook PowerCommander mapping deden.
Tja.. als ik alles kon terugdraaien :/


Even terug on-topic: Iemand een ideeën / suggesties waarnaar ik het beste kan kijken.

Ik zal hoe dan ook de vriendelijke meneer z'n garage moeten teruggeven, maar dan.. waar naartoe?:

  1. Met een aanhangertje naar huis om te kijken of ik zelf iets kan oplossen? Als het geen losse stekkertjes zijn, houdt het voor mij al snel op
  2. Terug naar MP brengen? Misschien iets van garantie.. al denk ik ze zich neit geroepen voelen om enige schuld op zich te nemen. Blijft natuurlijk hoe dan ook de vraag..
  3. Meteen doorrijden naar een andere zaak en daar laten nakijken wat er defect is en of alles goed is aangesloten?

p.s. De MotoPort reacties had ik natuurlijk wel verwacht.. ;) .. maar heb/had altijd het idee dat het uiteindelijk gaat om de expertise en ervaring van de betreffende monteur en niet zozeer het logo wat op de deur staat..


Edit:
Nog vergeten te vermelden.
Toen ik de motor ben gaan ophalen brandde het motormanagement-lampje. Natuurlijk meteen aangegeven, maar de betreffende monteur was inmiddels al naar huis in de tijd dat ik ben gaan betalen en er werd aangegeven dat ik zonder problemen kon rijden en laten nog even moest bellen/langskomen.
Vervolgens de toertocht en pas na 250+ km is het lampje vanzelf uitgegaan..
Nog gebeld met de monteur en die gaf aan dat het na een foutmelding gewoon een tijdje kan duren voordat het systeem reset (als alle waardes weer goed worden gemeten)..
Klinkt redelijk logisch, maar hij zal vast niet voor alle merken en motoren weten hoe het precies zit en het branden van een dergelijk lampje geeft toch vraagtekens..
 
Laatst bewerkt:
Uitgevallen op testbank tijdens maken mapping. Conclusie: Defecte dynamo-spoel

Een spoel kan theoretisch op ieder moment stuk gaan, maar vindt je het niet heeeeel verdacht dat hij notabene op een testbank bezwijkt? Bovendien zijn er altijd nog 2 zaken te checken als een dynamo naar zijn grootje gaat: De spanningsregelaar/gelijkrichter en de accu.

Je zit nu even aan Motorport vast, weg hollen en met een factuur van de concurrent terug komen heeft geen zin. Ga nog eens goed met ze in overleg en laat ze weten dat je het erg dubieus vindt dat een dynamo spontaan de geest geeft nadat zij aan de fiets gewerkt hebben.

Laat ze de oorzaak van je huidige defect zoeken met de duidelijke kanttekening dat dat best gratis mag na de gemaakte kosten en neem geen genoegen met "tja de flux capacitor was niet goed meer".
 
Triumph haalt zijn foutmeldingen er uit nadat de motor 3 x warm en koud geworden is, daarom ging je ecu lampje weer uit.

Volgens mij kan inderdaad de standaard ecu volledig worden gemapt, maar wel met de juiste gereedschappen wat Paul aan aangaf.

Maar je zit zelf in Zuid Limland en ik weet wel een prima adresje daar in de buurt :Y
 
Begrijp je reactie enigszins, maar zal mn keuze voor een PowerCommander even toelichten.
Heb er zelf te weinig (lees: geen) verstand van en dat was dan ook de reden om het te laten monteren.

De S4 heeft onderin echt een vermogensdip en de neiging om te gaan bokken (bij lage constante toeren).
Dus vervolgens veel informatie verzameld en ervaringen gelezen op o.a. fora.
Nieuwe mapping op ECU was een van de oplossingen en ik las goede ervaringen met een PowerCommander i.c.m. de S4 (en TT600).
.
:X :X :X

Rijdt zelf ook Triumph en inmiddels redelijk ervaren met verschillende mappings die je gewoon zelf door middel van een laptop met TuneECU en een kabeltje in je ECU kan laden. Een PowerCommander is dus bij een Triumph ergens nergens voor nodig.

Ik heb gewoon verschillende mappings geladen, tot ik de beste gevonden had. Vervolgens ben ik langs Tovami in Goes gereden om deze mapping nog wat te finetunen voor mijn specifieke motor.

Je verhaal dat weinig zaken dit kennen verbaast me, want ik ken zat tuningsbedrijven die werken met TuneECU...
 
...
Maar je zit zelf in Zuid Limland en ik weet wel een prima adresje daar in de buurt :Y

Zou je het adresje willen delen met mij (ons)? *D

Ik heb gewoon verschillende mappings geladen, tot ik de beste gevonden had. Vervolgens ben ik langs Tovami in Goes gereden om deze mapping nog wat te finetunen voor mijn specifieke motor.

Tja.. achteraf gezien :)
Zoals gezegd, heb ik hier zelf geen ervaring mee en niet het vertrouwen dat ik dat zonder problemen kan doen. Heb bij het proberen van wat mappings toch het gevoel dat ik meer kapot kan maken.
(Het is helaas ook niet zo dat ik gewoon een nieuwe kan kopen als het misgaat)

Je verhaal dat weinig zaken dit kennen verbaast me, want ik ken zat tuningsbedrijven die werken met TuneECU...

Ik denk dat ik mijn zoektocht onvoldoende gericht heb tuningsbedrijven en in de veronderstelling was dat een 'standaard' motorzaak daar ook wel verstand van had of op z'n minst advies in kon geven..
 
kun je die mik niet weer (laten) uitbouwen en terug naar origineel. Om het dan op de voorgestelde manier te doen?

Het moeilijke is dat ik dus niet weet of de PC het huidige probleem is.
Volgens de monteur van MP kan het daar niet aan liggen en dat zou dan dus betekenen dat er (wel of niet door toedoen van MP) iets anders verkut is..

Dat het wel of niet direct op de ECU kan betekent, in mijn ogen, niet dat de PC bij voorbaad een slechte oplossing is.
Als ik de PC eruit gooi is het helemaal weggegooid geld en dan was alles voor niks, maar als de PC wél degelijk de boosdoener is, gaat hij er natuurlijk meteen uit.
 
Die powercommander zit nergens in het circuit van je laadsysteem, en ik kan me geen manier bedenken waarop de PC je dynamo molt, als je al een gigantische fuckup maakt met aansluiten, wat me sterk lijkt aangezien ze daar ruime ervaring mee hebben.
Zou het eerder de dynamo die de PC molt zijn ;)

Dat er wel eens iets kapot gaat op de testbank is bekend, maar ik denk dat je dynamo gewoon pech was, en deze anders wel op straat binnen de kortste keren kapot was,
en kwa revisie dynamo, soms zijn ze beter dan OEM, de andere keer is het rommel of pech hebben
 
Ik heb geen rechtstreeks advies wat betreft je PC en het kapotlopen van je dynamo.

Het enige wat ik uit eigen ervaring weet, is dat het monteren van een Powercommander soms wel vervelende gevolgen kan hebben.

Bij mij was het verhaal een splinternieuwe PC gekocht bij het bedrijf waar de motor ook afgesteld werd. Prima, zo gezegd zo gedaan. Maar na een paar weken begon de motor soms spontaan op drie cilinders te lopen. Erg sporadisch, en dus moeilijk te achterhalen.

Na enig onderzoek was het in mijn beleving de PC. Dus terug gegaan naar de zaak, veel ongeloof en uiteindelijk aan de boel weer aan de computer gehangen. Uitlaatbocht nr 4 bleef kouder dan de rest. Bobines gewisseld, bougies verwisseld, injectiereiniger etc. Begon het blok te verdenken, maar de boel was net open geweest en alles zag er keurig uit. Plus de motor had in eerste instantie prima gereden na het afstellen.
Ik dus weer kunnen betalen daar en weer op pad.

Daarna zelf maar 2 weken gereden zonder dat ding ertussen. Geen enkele onderbrekingen meer, dus moest de PC wel zijn.

Toen een nieuwe gekregen, en daarna is het weggebleven.
 
Laatst bewerkt:
Ik heb geen rechtstreeks advies wat betreft je PC en het kapotlopen van je dynamo.

Het enige wat ik uit eigen ervaring weet, is dat het monteren van een Powercommander soms wel vervelende gevolgen kan hebben .......

Ik heb ook wel mijn bedenkingen ten aanzien van de PowerCommander, aangezien voor mijn gevoel de problemen zijn begonnen na installatie.
Inderdaad los van de vraag of de huidige laadproblemen nu wel of niet hierdoor kunnen komen.

Nu nog een mooie:
Mogelijk was de dynamo in eerste instantie helemaal niet defect :/
Sowieso viel me op dat de 'oude' spoel er optisch nog prima uitzag, maar hier heb ik op dat moment niet meteen iets achter gezocht.
Echter kwam de 'defecte dynamo' ter sprake en er werd me gevraagd om hem eens, met enkele telefonische instructies, door te meten (laat ik wel zeggen dat ik er in principe geen kennis van heb, maar het was niet al te ingewikkeld).
Volgens deze metingen was de dynomo nog gewoon goed.
Ter controle de spoel zelfs nog meegenomen naar een specialist en die kon me ook met 99% zekerheid ververtellen dat er niets mis was met de originele dynamo.

En dus nog het mooiste van alles: Ik moet de 'zogezegd defecte' spoel nog gaan terugsturen, omdat het een soort van ruildienst is tegen een gewikkelde/gereviseerde spoel.
Komt ie dan: Ik heb straks mijn originele Triumph dynamo geruild tegen een gereviseerd model en ook nog flink kunnen bijbetalen...dat is een mooie.


Ik heb het geconstateerde kenbaar gemaakt bij MP en de betreffende monteur gaf aan dat dit nooit 'onbelast' door te meten is?
Zoals gezegd, heb ik hier onvoldoende verstand van en dan ben je in principe uitgeluld.

Overigens moet ik wel zeggen dat ik tot nu toe altijd netjes en vriendelijk te woord ben gestaan bij MP en er is inmiddels aangegeven dat er gewoon garantie zit op de werkzaamheden.


Zodra alles netjes met betreffende partij(en) is geregeld, zal ik nog wel even laten weten hoe het is afgelopen.
 
Terug
Bovenaan Onderaan