How-to: ABS Kuipreparatie met MEK. (methylethylketon)

Kees Den Haag

MF veteraan
28 apr 2005
4.909
110
Den Haag
Howto: ABS Kuip reparatie
Begin december ben ik onderuit gegleden in een parkeergarage. Regen en andere vloeistoffen hadden de vloer spiegelglad gemaakt. Zelfs lopen was al moeilijk! Ik reed gelukkig niet al te hard en heb geen auto’s of beton(!) geraakt.
kuip-reparatie-01.jpg


Gelukkig niet veel schade. Een gebarsten spiegel, de hoek van de onderkuip was in heel veel stukjes gebroken, en wat glij-schade aan de onderkant. Hieronder een “Howto” om de boel weer fatsoenlijk te fixen. De bedoeling is om het te maken met ABS plastic. Hetzelfde materiaal waar de onderkuip van is gemaakt. (De meeste kuipen zijn van ABS plastic, een klein deel van polyester.)
kuip-reparatie-02.jpg


Verwijder met een dremmel de lak aan de binnenkant van de kuip. Het plastic is dan direct ruw gemaakt zodat het goed zal hechten. Als je de lak niet verwijderd zal er geen goede hechting plaatsvinden.
kuip-reparatie-03.jpg


Een bijkomend probleem was dat ik helaas niet alle stukjes heb kunnen terugvinden. Dat maakt reparatie wat moeilijker, maar des te beter voor een “Howto”. Maak alles goed schoon met wasbenzine.
kuip-reparatie-04.jpg


Om de boel weer goed aan elkaar te krijgen heb ik stevig ABS plastic nodig. In dit geval een behuizing van een defecte laptop. (LEGO werkt ook, maar dan krijg ik thuis ruzie) Zorg er voor dat je het plastic in kleine stukjes knipt. Hoe kleiner hoe beter, het smelten gaat dan sneller.

Het plastic kan je chemisch smelten met de vloeistof MEK. (Methyl Ethyl Ketone) Dit is een weekmaker die zorgt dat het plastic vloeibaar wordt. De vloeistof verdampt langzaam en het plastic wordt weer net zo hard als het was. Een fles van 500ml kost iets van 5 a 6 euro bij een schildersgroothandel. (Goed ventileren want het zal vast geen gezond spul zijn)
kuip-reparatie-05.jpg


Stop de plastic snippers in een glazen potje. (Ik zou geen plastic bakje gebruiken…) Giet de MEK er bij zodat de snippers net onder het vloeistof niveau komen te staan. Het potje uiteraard afsluiten, de MEK kan je zien verdampen, zo snel gaat het! De snippers beginnen na enige minuten al te smelten. Het potje een beetje bewegen zorgt er voor dat het smelt proces sneller gaat. Niet heftig gaan schudden want dan komen er luchtbellen in het plastic en dat komt de stevigheid niet ten goede. Het smelten kan enkele uren duren. Rustig laten staan en af en toe een enkele keer bewegen. Door extra MEK of plastic toe te voegen kan je de dikte bepalen van de substantie. Als je het ongeveer net zo dik maakt als vla dan valt er goed mee te werken. Alle huisdieren verwijderen want die damp zal vast niet goed voor ze zijn. Veeg de vloeistof die tussen de randen er tussen uit komt weg. (Aan de buitenkant van de kappen)
kuip-reparatie-06.jpg


Door de randen van de stukken in te smeren met het plastic papje kan je de stukken aan elkaar lijmen. (Of is het smelten?) Goed vastdrukken en zorg ervoor dat de stukken zo goed mogelijk passen. Binnen enkele minuten blijft het al zitten.
kuip-reparatie-08.jpg


Ik heb een stukje glasvezelmatje gebruikt voor op de plek van de ontbrekende stukken. Dan kan je een klein beetje van het papje er in gieten en uitsmeren. Smeer het dun uit. Doe je te dikke lagen dan kan het heel lang duren voordat het helemaal hard is. De MEK kan dan immers slecht verdampen. De buitenkant van het plastic wordt namelijk eerst hard.
kuip-reparatie-07.jpg


Dunne laagjes worden snel hard. Breng meerdere en steeds dikkere laagjes aan om het stevig te maken. Als het een beetje harder is geworden kan je het nog een beetje vormen. Ik heb het daarna onder een ventilator een paar dagen laten drogen. De MEK verdampt sneller als het in de wind hangt. Als het hard is geworden kan je het alvast wat gladder schuren.
kuip-reparatie-09.jpg


Daarna kan begonnen worden met plamuur om het goed glad te krijgen en de ontbrekende stukjes op te vullen. Dit moet plamuur zijn dat speciaal gemaakt is voor kunststof ondergronden. (De meeste plamuur is voor metaal ondergronden en kan niet gebruikt worden.) Verkrijgbaar bij een autolakspecialist. Helaas kon ik alleen een grote verpakking kopen. Ik geloof een euro of 16.

Het is 2 componenten spul. Op de verpakking staat in welke meng verhouding je het moet klaarmaken. In dit geval 2% verharder. Hoe je dat in hemelsnaam nauwkeurig moet afmeten….? Het spul droogt erg snel, dus kleine hoeveelheden aanmaken. Het bakje waar je het in aanmaakt kan je daarna weggooien. Het spul wordt kei en kei hard!
kuip-reparatie-10.jpg


Ook dit spul is gevaarlijk. Goed ventileren en gebruik een handschoentje om het goed in naden te smeren. Ik heb meerdere lagen aangebracht. Dan is het gemakkelijker in de juiste vorm aan te brengen.
kuip-reparatie-11.jpg


Na een halfuurtje kan je beginnen met schuren. Ik heb schuurpapier gebruikt met korrel 100 en daarna met P400 voor het fijnere werk. Iedere keer de oneffenheden vullen met plamuur en weer opnieuw schuren. Zo nu en dan afnemen met wasbenzine.
kuip-reparatie-12.jpg


Het ziet er niet glad uit door alle kleuren, maar het begint al aardig glad te worden. Het bevestigingsgat opnieuw uitboren en vormgeven met de plamuur en schuur papier.
kuip-reparatie-12b.jpg


Afnemen met wasbenzine. Voordat je met spuitplamuur aan de slag kan moet je eerst met hechtprimer spuiten op de plastic delen die tevoorschijn zijn gekomen. Dit omdat de spuitplamuur of lak anders niet hecht. De hechtprimer is een soort acceton. Doorzichtig en het droogt binnen een kwartier.
kuip-reparatie-13.jpg


Daarna kan je met spuitplamuur, ook wel filler genoemd, aan de slag. Dunnen laagjes spuiten en oneffenheden wegschuren. Daarna weer opnieuw spuiten en schuren. Etc. Tussendoor kan je diepe krassen of oneffenheden opvullen met een beetje plamuur en weer gladschuren. Ik heb korrel P400 en P600 gebruikt.
kuip-reparatie-14.jpg


Even passen of de rubbere trillingsdempers nog goed passen en desnoods met een dremmel bijslijpen. Ook even passen bij de motor om te checken of het gat nog op de goede plek zit. Door goed te schuren met P600 is het echt heel erg glad gewordt!
kuip-reparatie-15.jpg


Afnemen met wasbenzine en daarna de eerste laklaag aanbrengen. Deze eerste laag hoeft nog niet dekkend te zijn. Naar smaak meerdere laklagen spuiten. Tussendoor wel even laten opdrogen om druipers te voorkomen.

[ FOTO VOLGT NOG. (Lak is nog niet binnen) ]


Als de lak droog is kan de blanke lak gespoten worden. Ook hier weer meerdere laagjes.

[ FOTO VOLGT NOG. (Lak is nog niet binnen) ]


Monteren en weer rijden!
[ FOTO VOLGT NOG. (Lak is nog niet binnen) ]


Het meeste werk is eigenlijk om de juiste spullen in huis te halen. Denk dan aan MEK, de speciale plamuur, de hechtprimer voor kunststof, lak in de juiste kleur. Het schuren kan wel een paar avonden in beslag nemen. Maar het is vooral een kwestie van geduld omdat iedere keer gewacht moet worden tot iets droog is. Echt veel werk is het niet en gezien de belachelijke hoge kosten voor kuipwerk, ook financieel de moeite waard. Het meeste geld gaat zitten in de lak. Aan materiaal was ik ongeveer 100 euro kwijt. Nieuwe onderkuipen kosten ongeveer 600 euro. En aangezien het een kwestie van tijd is voordat ‘ie weer eens omvalt heb ik nu de meeste spullen al in huis.

Het is bijzonder goed gelukt vindt ik zelf. Het is eigenlijk niet te zien, behalve aan het bevestigingsgat. Daar heb ik niet al te veel aandacht aan besteed omdat je daar bijna niet goed kan schuren.

PM spelvouten even zodat ik ze kan aanpassen
 
Laatst bewerkt:
Iemand een adres of linkje waar je MEK nog kunt halen?
Ben op diverse adressen geweest waar ze me vertellen dat het niet meer verkocht mag worden vanwege de schadelijke stoffen ed.

Bij polyester winkel in A'dam kon ik wel een 2 komponenten lijm kopen, geschikt om ABS te verlijmen.
Werkt op zich wel goed, denk alleen dat als je grotere gaten wil dichten het een beetje prijzig wordt.

Werken met Merken
 
Dag oma :W

Klopt het nou dat je ipv pure MEK, ook thinner kan gebruiken?

Hoor hier mensen ook zeggen dat het met aceton werkt.. en aangezien zowel aceton als MEK bestanddelen van thinner zijn zou dat ook moeten werken lijkt me?


edit: ja dus, al gaat het wel vrij langzaam. Wat Hard PVC lijm toegevoegd aan het goedje deed de zaak wel versnellen :)
Spul hardt wel langzaam uit, maar ik heb het er ook vrij dik in moeten gieten omdat ik flinke kieren had na mijn mooie "op maat" geknipte stukje donor-ABS.

Maar het begint langzamerhand hard te worden. Komt in ieder geval niet meer los. De verbinding is nu nog wat "gummy" maar wordt steeds harder en vaster :Y

Boven verwachting! *O*
 
Laatst bewerkt:
Dag oma :W

Klopt het nou dat je ipv pure MEK, ook thinner kan gebruiken?

Hoor hier mensen ook zeggen dat het met aceton werkt.. en aangezien zowel aceton als MEK bestanddelen van thinner zijn zou dat ook moeten werken lijkt me?


edit: ja dus, al gaat het wel vrij langzaam. Wat Hard PVC lijm toegevoegd aan het goedje deed de zaak wel versnellen :)
Spul hardt wel langzaam uit, maar ik heb het er ook vrij dik in moeten gieten omdat ik flinke kieren had na mijn mooie "op maat" geknipte stukje donor-ABS.

Maar het begint langzamerhand hard te worden. Komt in ieder geval niet meer los. De verbinding is nu nog wat "gummy" maar wordt steeds harder en vaster :Y

Boven verwachting! *O*

Andere oplosmiddelen zullen inderdaad ook wel werken maar hebben een ander effect. De buitenkant wordt snel hard, het oplosmiddel kan hier snel verdampen, maar binnen in duurt het soms wel een week voordat het echt hard is.

Mocht iemand in de buurt van Den Haag een beetje willen hebben dan kan dat bij mij afgehaald worden. Meer dan 100mL heb je meestal niet nodig en ik heb nog iets van 4L staan....

Mooi dat het gelukt is!
 
Laatst bewerkt:
Inmiddels voor 90% uitgehard :)

Leg hem zo buiten in de zon en wind.. dan kan ie vanavond geschuurd en gespoten worden :Y
e12cqo.jpg

flyjbb.jpg


is overigens het klepje van een Casio rekenmachine. Precies dezelfde dikte als de kap dus dat zit wel snor :)
 
Het viel nog niet mee om de het overtollig materiaal weg te schuren. Duurde me iets te lang. Ging me er bij deze reparatie hoofdzakelijk om dat de kap weer vast kon dus ik vond het tijd om te gaan spuiten. Ben alleszins toch heel tevreden over deze methode. Verder geen ervaring met spuiten e.d. dus heb nog wat foutjes gemaakt met de filler waardoor er wat rare putjes zitten, maar ach. Als je verder dan een halve meter staat, zie je het niet :)

Dit is mijn eindresultaat. Aan de andere kant heb ik hetzelfde gedeelte van de kap natuurlijk ook zwart gespoten :Y
1zb778w.jpg
 
Het ziet er zeker acceptabel uit en zit weer stevig!

Het overtollige ABS is moeilijk weg te schuren. Om het perfect glad te krijgen heb je echt plamuur nodig. Dat is namelijk wel goed te schuren. En daarna filler spuiten en schuren om een perfect glad resultaat te krijgen. Maar dat is allemaal wel arbeidsintensief.
 
Heb dit topic nog niet doorgelezen maar in mijn ervaring:

ABS ontbinden met aceton: heel traag, zowel ontbinden als drogen
Een stuk donorkuip van dezelfde motor werkt het best.

Ik 'smelt' en hecht alles met een fijne soldeerbout, werkt heel gemakkelijk, alleen wel wat vuile rook, piekt in de ogen als je onvoorzichtig bent. Soldeerbout is van een goedkoop merk, klein vermogen.

De smelt van legoblokjes is veel vloeibaarder als die van mijn kuip, ze mixt ook moeilijker maar het is goed te doen.

Voor:
b5jqy0.jpg


Tijdens:
33opa8p.jpg


Na (nog wat werk aan maar voor een idee te geven):
2ecjhx5.jpg
 
Ik kan het vrij goed glad schuren, maar het pakt zijn tijd. Ik doe alles met de hand, korrel 150 ofzo. geen dremel of machientjes...
Je ziet dat er wel nog putjes zijn aan de oppervlakte (zwarte plekjes), misschien een nadeel van het solderen.
kan je verhelpen door met een teveel aan materiaal bol te 'lassen' , maar dan heb je super veel schuurwerk. Mijn 'lasnaad' is bijna al effen met het vlak en vraagt dus minder schuurwerk.
Plamuren begin ik later aan, eerst de andere kuipdelen maken
 
Laatst bewerkt:
Heb dit topic nog niet doorgelezen maar in mijn ervaring:

ABS ontbinden met aceton: heel traag, zowel ontbinden als drogen
Een stuk donorkuip van dezelfde motor werkt het best.

Ik 'smelt' en hecht alles met een fijne soldeerbout, werkt heel gemakkelijk, alleen wel wat vuile rook, piekt in de ogen als je onvoorzichtig bent. Soldeerbout is van een goedkoop merk, klein vermogen.

De smelt van legoblokjes is veel vloeibaarder als die van mijn kuip, ze mixt ook moeilijker maar het is goed te doen.
Ik heb dit nog nooit gedaan. Het resultaat ziet er indrukwekkend uit. Wat doe je met die soldeerbout? Beginnen met prakken en je ziet wel wat er gebeurt en, als je denkt dat het wel goed is, dan ga je een stukje verderop verder?
 
Haha, zoiets ja ;)
Hmm moeilijk uit te leggen.
Dus eerst altijd de verf eraf schuren.

Voor scheuren (die dus geen materiaal missen), met de soldeerbout diep in de scheur, tot als je aan de andere kant een 'lasnaad' ziet, dat je er net niet door zit.
Het materiaal dat je er uitgeduwt hebt, terug in de naad mengen en eventueel bijvullen.
Ander kant hetzelfde maar minder diep.

Voor stukken die afgebroken zijn/gaten.. een stuk donorkuip of legoblokjes, zo goed mogelijk vormen naar het missende deel. De randjes eerst aan elkaar smelten, en dan langzaam heel de boel vormen.

En schuren schuren schuren :)
Het resultaat (zonder plamuur) is zo flexibel en sterk als de rest.
 
Ga weg oma of ik zaag de poten van je schommelstoel af!

Ik heb toepassingen gezien als Plastifix of Plasti -aid. Allemaal MEK met abs poeder.

Maar dat poeder is wel verdraaid handig om mee te werken. Weet iemand waar je dat kunt halen? Als dat in verschillende kleuren verkrijgbaar is maakt dat het werk van de beun nog makkelijker.

Ik heb zelf al eens gekeken bij materialen voor 3D printen maar nog geen succes gehad.
 
Ik kwam op dit topic nav een zoekopdracht om gebroken bevestigingspunten te herstellen.
Iemand idee of je MEK in een Bouwmarkt kan halen en evt ook stukken abs of tips (naast LEGO heb geen kinderen ;-)) waar ik naar kan kijken om thuis te "slopen" ?
 
Sloop je platte TV of je accuboormachine en je hebt ABS (in veel gevallen) :+ . In bijna alle gevallen staat de code vermeldt in het kunststof.
MEK bij de schilder halen , bouwmarkt Gamma en Praxis hebben geen MEK (althans , hier niet).
 
Ik kwam op dit topic nav een zoekopdracht om gebroken bevestigingspunten te herstellen.
Iemand idee of je MEK in een Bouwmarkt kan halen en evt ook stukken abs of tips (naast LEGO heb geen kinderen ;-)) waar ik naar kan kijken om thuis te "slopen" ?
ik heb een ltr mek gehaald bij Multimate bouwmarkt, ze kenden het niet naar na even zoeken in de pc konden ze het bij hun leverancier bestellen, met een dag in.huis.
 
Ik kwam op dit topic nav een zoekopdracht om gebroken bevestigingspunten te herstellen.
Iemand idee of je MEK in een Bouwmarkt kan halen en evt ook stukken abs of tips (naast LEGO heb geen kinderen ;-)) waar ik naar kan kijken om thuis te "slopen" ?


Een oude computermuis of toetsenbord wellicht. ABS is een plasticsoort dat heel veel gebruikt wordt. Zodra je de MEK hebt even kijken of het smelt. Zo ja, dan is het ABS.
 
ABS wordt ook in 3d printer gebruikt. Je kunt het in een aantal kleuren kopen bij diverse zaken op het internet. Ik haal het meestal bij 123 inkt per rol van een kg.

db

Dat kan natuurlijk. Maar er zijn zo vreselijk veel producten van ABS plastic en er is maar zo'n klein beetje nodig dat het me de moeite niet waard lijkt. Door met een druppeltje MEK er overheen te wrijven kom je er snel genoeg achter of het ABS is of niet. Misschien is het plastic van bijvoorbeeld een scheermesje wel ABS.
 
Ik gebruik geen MEK maar nog steeds het 100W Weller soldeerpistool, en soms een standaard 35W boutje. Om het spuitklaar te maken zul je moeten plamuren.

In het begin in dit topic is ergens deze link geplaatst :

Vanaf 2:50 wordt er een stukje ijzergaas verwerkt, lijkt me perfect voor scheuren die onder spanning stonden en andere plekken waar het weer echt sterk moet zijn. En zo lekker simpel te verwerken.

Ik heb een aantal oude zijkappen liggen, daar zaag ik het benodigde materiaal uit, ideaal.
 
Ik had 2 ophangpunten van de kuip kapot deze voor het eerst met MEK gerepareerd en ik ben zeer enthousiast. Wat lego, 2 uurtjes wachten en je kan het er op smeren als pasta.
Na 4 uurtjes drogen een dunne tweede laag en zo sterk als voorheen.

kapot
16094761145_2869260899_q.jpg

15909008797_396f173ec0_q.jpg


gemaakt
15907327498_b4e9d4f4f4_q.jpg

15907477960_a66d1ea592_q.jpg

(ja ja ik had allen gele lego en dit is toch de binnenkant.)
 
Mijn ervaring met MEK is alleen maar negatief, wellicht een discussiepunt?

Het daadwerkelijk door-en-door uitharden van de reparatieplek gebeurd doordat de MEK eruit moet dampen en dat kan weken, zo niet maanden duren. Alhoewel het na een week aan de buitenkant hard lijkt is het dat van binnen zeker niet.

Ik heb problemen gehad met uitgassen, dus blaasjes in de lak na maanden en in 1 geval zelfs een jaar na reparatie.

Spul is gewoon nog lang niet hard als je het insluit met verf, en dat gaat fout.

Ik lees alleen nergens deze ervaring?
 
Laatst bewerkt:
Terug
Bovenaan Onderaan