Accu en stuur

Nairua

MF veteraan
5 sep 2002
2.740
11
Onlangs heb ik een 2dehands motor gekocht van iemand met rugklachten. Ze vond het moeilijk tot verkoop over te gaan, gevolg is dat hij twee jaar heeft stilgestaan minus een dagje hier en daar.

Het is een Kawasaki ZX-9R van 2000, type E1.

Twee issues:
1. Accu/Elektronica. De accu was bij aankoop praktisch leeg. Na een uur in stilstand heb ik de accu eruit gehaald en aan de druppellader gehangen.

Situatie:
Sleutel is verwijderd, contact staat op OFF, schakelaar van de lichten staan AAN. Lichten zelf staan UIT. Accu was leeg binnen een paar minuten.

Sleutel is verwijderd, contact staat op OFF, schakelaar van de lichten staan UIT. Lichten zelf staan UIT. Accu houdt het vol.

Rijdende, met of zonder lichten lijkt de accu niet te worden opgeladen.

Thuis schakelding losgehaald en de contacten schoongemaakt, zat smeer tussen twee punten. Op proef even schakelaar aangelaten en heeft het overleefd, een paar uur.

Accu opgeladen en binnen x dagen weer leeg. Tegenwoordig hou ik de schakelaar uit, voor de zekerheid. Het is net alsof de motor tijdens het rijden de accu niet oplaad. Kan dat? Of juist wel, maar de accu is dermate beschadigd door alle kortsluitingen...?

Nogal irritant , want ik rij graag met mijn licht op.


2: Stuur wil steeds een tankslapper doen, vooral boven de 75. Voelt nogal onveilig aan. Schijven lijken recht, wiel, zelfde. Balhoofdlager? Voorvork olie door het lange stilstaan op de standaard?

Hellup!


Bonusvraag: Stalen remleidingen, moet ik er twee of drie nemen? Blijkbaar zijn er twee opties. 3 lijkt origineel en met twee is er een directe verbinding met de calipers, ervaringen?
 
Laatst bewerkt:
Wat hierboven ook al een keer vermeldt/gevragen is: Is die fietst toevallig verlaagt? Verlagen wordt meestal alleen aan de achterzijde gedaan middels andere "wish-bones" en daardoor komt een fiets automagisch minder op z'n neus te staan.

Een tank-slapper (speed-wobble) wordt veroorzaakt door te weinig druk op 't voorwiel inclusief een afwijkende hoek van 't balhoofd.
 
Daarvoor moet je eigenlijk als eerste gaan achterhalen hoe die fiets door Kawasaki destijds origineel geleverd is zodat je kunt gaan meten en vervolgens kunt gaan vergelijken. Daarna kun je eigenlijk pas gaan bepalen hoe je vering/demping ingesteld moeten worden om er voor te zorgen dat er voldoende druk op je voorwiel komt én blijft staan tijdens iets simpels als "gas geven" om een bocht uit te accelereren).

De meeste problemen welke je aan het voorwiel ervaart worden veroorzaakt door een slecht/niet goed in/af gestelde vering/demping aan de achterzijde.

Mijn achtervering/demping staat normaliter vrij straf ingesteld en daar had ik afgelopen pinksterdagen behoorlijk last van tijdens het rijden in de Duitse Eifel/Rheinland Pfalz. Het achterwiel wilde het voorwiel voorbij dribbelen in korte bochten waardoor 't voorwiel dus niet goed te plaatsen was en een bocht amper in te sturen was..... Was vooral niet prettig voor de mensen die áchter me reden doordat ik vroeg moest remmen om 't achterwiel maar enigszins aan de grond te kunnen houden maar eenmaal in de bocht er vól gas uit kon accelereren.
 
Laatst bewerkt:
f238.jpg
f239.jpg



En nu? :(
 
Rij nou gewoon even bij een kundige garage binnen.. Dit wordt niks.

Dat dus... En een kundig garagist is in deze een specialist in vering en geometrie. We kunnen hier van alles gaan/blijven roepen maar zonder de fiets gezien en/of gevoeld te hebben is er weinig/niks aan af te stellen.

Er zit in de regio Antwerpen (Anvers) vast wel een toko welke dat soort specialisme(n) heeft.
 
Je kunt misschien ook even bij Hyperpro langs gaan. Is waarschijnlijk dichterbij en ze zijn daar meestal ook niet te beroerd om even te kijiken naar je huidige spullen en deze af te stellen zónder dat je er wat koopt. Advies wat je er krijgt moet je zelf wat mee doen....., óf niet.
 
Laatst bewerkt:
Ter info: Het waren de banden.
Welke banden had je eerst (merk en type) en welke heb je nu?

B.v. Bridgestone Batlax is erg shimmy gevoelig.

De meeste motorfietsen hebben er last van als je bij 80 met losse handjes probeert te rijden.

Metzeler en Michelin zijn betere keuzes als je geen shimmy wilt.

Over het algemeen zijn makkelijk insturende banden shimmy gevoelig.
 
Het waren Dunlop banden, geen highend anders had ik het type wel onthouden.

Nu: Michelin Pilot Power 3.


Maar de reden om terug te keren naar dit topic was dit. Was gisteren onderweg naar huis via Duitsland en bij 260-265 ging de motor een tankslapper voorbereiden. Ervan uitgaande dat de bandenboer zn werk gedaan heeft: Moet ik richting balhoofdlager denken?

En ja, dat was eng. :)
 
Terug
Bovenaan Onderaan