Pijpenbuiger....en nu?

Pijpenbuigen is een heel simpel werktuigbouwkundig fenomeen heeft alles te maken met krachten spel en momenten.
als je iets buigt onstaat er een buigend moment, dat zal aan de enen kant een trekkracht in je materiaal opleveren en aan de andere kant een duwkracht als weerstand tegen de verorming, in het midden zit de neutrale lijn, duw je ergens een bocht in dan zal de binnenbocht altijd een inwendige duwkracht hebben , het materiaal wil dus "stuiken" ofwel ribbelen of je nu verwarmd of niet maakt niets uit alleen de krachten waarbij het plaats vind zullen bij hitte minder zijn.
met een pijpenbuiger treksysteem breng je tijdens het buigen ook een trekkracht aan, is deze nu zo groot dat hij minimaal de duwkracht aan de binnenradius opheft zal de pijp nooit ribbelen, nadeel is wel dat deze kracht ook extra op de buitenbocht komt die mogelijk snel zal scheuren want alle vervorming wordt nu daar geplaatst.
buixzen met trekkwaliteit zijn meestal gegloeid om ze zacht te maken met een hoge rek, meestal is de standaard rek zo een 20% dit kan iets hoger worden.
is je constructie zodanig dat je te buigen bocht meer vereist van het materiaal dan die ca 20% is je project gedoemd te falen vanuit materiaal aspecten.
sommge RVS soorten halen een rek van 60% daar kom je dan beter mee weg
 
Volgens mij ben ik wat te laat met reageren :-)

de buis moet net te groot lijken voor het bijbehorende buigstuk. tijdens het buigen pers je hem erin, en dan kan die gewoon niet knikken. Onderstaande dakrekjes voro op onze t2 bus heb ik gemaakt van 22x1.5 mm stalen buis.

20130703_230037.jpg
 
Jahoor, ik download genoeg maar dan wel op een standalone PCtje. Een downloadlinkje met automatisch openende pornofilmpjes, doorlinkende pagina's, fake-waarschuwingspop-ups en andere shit open ik liever niet op een netwerkPC.
 
Een motorfiets frame is gemaakt van buis en je hebt om buizen te buigen een buizenbuiger nodig
(grof weg gezegt is het verschil tussen een pijp en een buis: een pijp is een transportmiddel en een buis is een profiel waar je constructies mee kan maken.Bij een pijp is dus de binnenkant belangrijk en wordt die diameter aangegeven en bij een buis is de buitendiameter van belang en wordt dus ook zo aangegeven)
 
Even iets over buis.


Ronde buisprofielen.
Je hebt dus gelaste buis, lasnaadje is te zien als je goed kijkt. Deze buis is vaak toch kwetsbaarder op het lasnaadje. Bij het buigen zou ik er rekening mee houden, op de binnenste of buitenste bocht houden.

Gelaste buis die nagegloeid is zodat inwendige spanningen niet meer aanwezig zijn. De betere buiskwaliteit.

En buizen die volgens het Mannesman principe vervaardigd zijn. Deze buizen worden d.m.v. een doorn op maat gemaakt en zijn niet gelast. Wordt vaak voor stoompijp / hogedruk leidingen gebruikt. De prijs is er ook naar.

Rechthoekige buisprofielen.
Worden van gezet materiaal gemaakt en zijn vaak verkrijgbaar tot 12 meter. Bij grotere hoeveelheden kunnen langere lengtes worden gemaakt.
Ook deze kunnen uitgegloeid worden.

Een categorie is rechthoekige buis gemaakt van ronde buis.
Een ronde buis wordt met een pers rechthoekig gedrukt zodat het eindproduct een vierkante of rechthoekig buisprofiel is.


Om buis te buigen is een dikkere wand beter, je kan met een dikkere wand een kleinere radius buigen.

Lassen van buis voor transportmiddelen zoals een motor , zijspan of aanhangwagen altijd full pen lassen of wel een volledige doorlassing.

Construeer zodanig dat de stuik-las alleen in een trek of drukzone zit.

Een extra veiligheid is om de doorsnede van het materiaal t.p.v. de las te vergroten. Wij hebben thuis niet allemaal een perfecte lasopstelling en spullen om de lassen inwendig te onderzoeken.
Als de doorsnede met bijv. 30% vergroot wordt is de spanning ook 30% minder dan in de rest van de buis. Zie figuur.


full
 
Deze buis is vaak toch kwetsbaarder op het lasnaadje. Bij het buigen zou ik er rekening mee houden, op de binnenste of buitenste bocht houden.

Vreemd advies.

Je zegt het zelf al, de lasnaad is vaak kwetsbaar, waarom zou je hem dan in de binnenste of buitenste bocht houden, dus de plekken waar de grootste trek- of drukspanningen ontstaan met buigen.

Ik heb altijd geleerd dat als je een gelaste buis moet buigen de las juist aan de zijkant van de bocht te houden, de neutrale lijn dus.
 
25crmo4 (chroommolybdeen) buizen gebruiken, geen verwarmingspijp.


Ja,das mooi spul om te buigen voor de hobbyist.........not. :X
Gewoon blank stalen gelast buis gebruiken en de lasnaad in de binnenkant van de bocht buigen.(En een goede buiger uiteraard)Doe ik al jaren met de frames en bruggen,gaat prima!Het is vaak een constructie die iets sterk maakt en niet het materiaal. :+
 
Laatst bewerkt:
Terug
Bovenaan Onderaan