Yamaha TDM 850 en 900 Topic Deel 6

Heeft er iemand toevallig de afmetingen van een midden bok voor de 3vd? ik wil eigenlijk zelf 1 maken, omdat ik 160 euro echt belachelijk duur vind voor wat het is, maar een tekening met afmetingen zou daarvoor natuurlijk handig zijn :)
 
Heeft er iemand toevallig de afmetingen van een midden bok voor de 3vd? ik wil eigenlijk zelf 1 maken, omdat ik 160 euro echt belachelijk duur vind voor wat het is, maar een tekening met afmetingen zou daarvoor natuurlijk handig zijn :)


ik heb nog wel een gebruikte liggen voor 75 euro en nog eentje waar het voetpedaal vanaf is voor 50 euro.

groet,

Pieter
 
Achterwiel klaar :) . Nieuwe ketting erop , tandwielen 17/48 . Kettinglijn mooi recht en het wiel in het midden *D . Wat wil je nog meer .

Foto-MIPUQ6G8-D.jpg


Foto-36GGQGVE-D.jpg



Foto-YIFTDJW6-D.jpg



Moest nog wel ff een hap uit de kettingkast snijden omdat de band te dik is ;) , de hugger met een hete luchtfohn bewerken om hem passend te krijgen maar ook dat is weer gelukt .

Uiteindelijk moest ik het voortandwiel naar buiten brengen met een spacer om de zaak in lijn te krijgen alleen heb nu alleen het probleem dat het borgplaatje niet meer op de as kan .

Als ik zo het internet eens afstruin valt het me op hoeveel Yamaha's (met borgmanier a la TDM) last hebben van loslopende voortandwielen .

Bij mijn Honda heb ik hier nog nooit last van gehad . Sterker nog de VFR heeft niet eens een borgplaatje . Hier wordt het tandwiel op de as geschoven en dmv een bout met een ring in de uitgaande as wordt voorkomen dat het tandwiel vd as af kan .
Let wel , de ring drukt hierbij net NIET tegen het tandwiel aan en het tandwiel heeft dus een paar 100 sten axiale speling .

Yamaha doet dit niet en met de centrale moer en borgplaatje draai je de moer stijf tegen het tandwiel aan en slaat de lipjes van het borgplaatje om...........klaar . Zolang je een goede kwaliteit borgplaat hebt zal het ook wel meevallen met loslopen maar toch lees je er een hoop over ( ook bij de TDM )

Ik wilde eigenlijk zoiets als de VFR maken dus met een paar 100 sten zijdelinkse speling .
Wat ik nou gedaan heb is de centrale moer omdraaien ( met het holle gedeelte naar de buitenkant dus ). Van het raakvlak een paar 100 sten afgedraaid alleen een borst ter dikte van de spline (25 mm) laten staan . Het gevolg is dat als ik de moer aandraai hij dus vastloopt tegen de spline as en Niet tegen het tandwiel zelf . Zo heb ik de axiale speling verkregen die de VFR dus ook heeft .
Mijn inziens is het niet hebben van axiale speling in combinatie met slechte borgplaatjes de oorzaak van het loslopen van de borgmoer bij de diverse Yamaha modellen .

Ik heb de moer bij mij ook nog voorzien van loctite en zal de komende km het voortandwiel scherp in de gaten houden natuurlijk :)

Mocht dit niet werken dan ga ik gebruik maken van de voorgeboorde gaatjes in het fazer voortandwiel om een borg methode te maken . Gaat weer goedkomen .

Nu naar het voorwiel :)
 
is het een idee om de openingspost hier wat aan te vullen met 'algemene' TDM weetjes? Handig voor mensen die net een TDM hebben aangeschaft, of dat overwegen te doen..
ik doel dan op zaken als linkjes naar WPHB, Tdm/trx forum, How-to's bijv mbt de airbox afdop en CO afstel actie??
 
wat een agressievere rechterhand ontwikkeld? :) :)

verdeel eens een flesje injectioncleaner over 2 tankbeurten en daarna nog eens kijken wat je verbruik is. als de injecteurs vuil zijn verdelen ze de brandstof minder goed..

je gaskleppen kunnen niet meer synchroon staan, die afstelling verloopt langzaam, dus synchroon laten stellen! de beide cilinders moeten elkaar helpen, staan de gaskleppen niet meer synchroon, dan krijgt de ene cilinder meer brandstof dan de andere, de ene cilinder remt de andere cilinder af!

kan niet aan de klepspeling liggen, tenzij er een klep geen speling meer heeft... maar dat komt zelden voor, heb ik alleen gezien bij TDM met meer dan 80.000 km die nog nooit gesteld waren!

groet,

Pieter
HPS Motoren

Bedankt voor de reacties!

Ik heb ook geconstateerd dat de rechteruitlaat meer verkleurt (geel) dan de linker. Deze wordt dus heter. Zegt dat nog wat over een oorzaak?
 
Dat zou iid wel handig zijn voor de nieuwkomers op TDM gebied . Moeten ze er wel gebruik van maken natuurlijk want wat ik in het VFR topic zie waar de openingspost helemaal vol staat met weetjes , links WPHB enz worden elke keer gewoon dezelfde standaard vragen weer gesteld ondanks alle info in de openingspost . Dan heb je gewoon een hele hoop werk (degene die zich daar beschikbaar voor stelt dan ;) ) waar uiteindelijk maar heel weinig gebruik van wordt gemaakt . Via de zoekfunctie en google is ook gewoon heel veel te vinden :) .
Maar het idee an sich is wel ok natuurlijk :Y . Nu nog de Specialisten vinden die hier zin in hebben 8-)
is het een idee om de openingspost hier wat aan te vullen met 'algemene' TDM weetjes? Handig voor mensen die net een TDM hebben aangeschaft, of dat overwegen te doen..
ik doel dan op zaken als linkjes naar WPHB, Tdm/trx forum, How-to's bijv mbt de airbox afdop en CO afstel actie??
 
Laatst bewerkt:
Update ...... Lekker man nog ff vakantie hier :Y . Niet de wekker om 3.30 maar gewoon lekker klussen in de schuur wanneer jij zin hebt (zo zal het altijd moeten zijn eigenlijk *D ).

Anyway ..... Het voorwiel . Van dit

Foto-NODK3637-D.jpg


naar


Foto-WPJVB4QG-D.jpg
:)

120/60/17 8-)

Lijkt allemaal een makkie te worden . Natuurlijk de busjes 20 naar 17 mm weer en een paar spacertjes draaien om de remklauwen 5 mm naar binnen te zetten


Foto-Q7J4K3HF-D.jpg


Foto-GDEC6V43-D.jpg




Dan nog een paar bussen om het wiel te centreren en dan is het alweer klaar . Zal dan ook het spatbord wat moeten laten zakken voor het mooie natuurlijk want het is geen enduro tenslotte . Gaat weer goedkomen ;)


Foto-FPWSW3RQ-D.jpg


Zier er dan zo ongeveer uit 8-)


Zit alleen nog met de mechanische km aanduiding . Dit gaat niet passen helaas . Gelukkig heb ik nog een Acewell electronische km teller liggen die we maar gaan gebruiken dan . Ben je ook van die teller afwijking af ;) Zullen we eens kijken of we deze nog mooi kunnen integreren in het dashboard ipv de standaard teller .


Foto-NIB87HAX-D.jpg


Foto-T3XRMBUH-D.jpg


Zo eerst maar weer , Ik zal de draaibank opstarten :)

:W
 
Trouwens nog een piccie van het nieuwe TDM blok wat Yamaha gaat gebruiken vanaf 2015 . Tis toch een 4 cylinder geworden en niet een 3 cylinder


Foto-DKPV6QUO-D.jpg





:) :) :) ;) :]
 
Hoi allemaal. Ik wil graag een Stebel op m'n TDM900 monteren en OOK m'n Garmin aansluiten, maar heb ECHT de ballen verstand van electra. Wie kan (en wil) mij helpen?
 
Bij de stebel zit een 3 polige relais en daar haak ik qua kennis van elektronica direct af. (Veelste bang dat ik iets wat nu nog wel werkt kapot maak). Ooit zo'n ding op een GTS1000 geprobeerd te monteren en alle zekeringen sprongen d'r uit. Vandaar ...
 
Dan zou ik me eens in de elektronica verdiepen of de eer aan jezelf houden en uitbesteden... Het is niet heel erg moeilijk gelijkstroom maar het kan natuurlijk wel goed verkeerd gaan, de stebel van valk motorparts komt wel met een duidelijke handleiding.
 
Bij de stebel zit een 3 polige relais en daar haak ik qua kennis van elektronica direct af. (Veelste bang dat ik iets wat nu nog wel werkt kapot maak). Ooit zo'n ding op een GTS1000 geprobeerd te monteren en alle zekeringen sprongen d'r uit. Vandaar ...

FF een vierpolige Hella halen.

Draden van je huidige claxon op 85 en 86
Plus van de accu op 30 en 87 naar de Stebel die geef je een goeie massa en klaar.
 
Goedenavond. Vraagje over bougies; ik sta op het punt ze te vervangen en vraag me af of het nou echt zin heeft iridiums te monteren. Over 20k moeten de kleppen gesteld worden, dus langer dan dat hoeven ze niet mee. Verder verbaas ik me over de enorme prijsverschillen; op ebay uk voor ca 6 EUR/stk, bij motozoom 26 EUR/stk. Zijn dat echt dezelfde?
 
Voor een 900 maakt het zeker een verschil, loopt dan bij lagere toeren net iets mooier. Ik weet niet dat die van eBay hetzelfde zijn maar destijds voor mijn auto ook grote prijsverschillen tussen aanbieders gezien. Als je voor irridium gaat hoef je over 20k ze nog niet te vervangen...
 
Terug
Bovenaan Onderaan