Milieu apparatuur op de DL1000

sanscorp

MF veteraan
21 sep 2010
4.716
982
Almere
Er zijn wat mij betreft te veel meningen en ervaringen waardoor ik door de bomen het bos niet meer zie.
Heel verhaal geworden :)

Ik heb een V-Strom DL1000 uit 2002, hier zitten (of zaten) een heleboel zaken op zoals:
- Lambda (present)
- PAIR (verwijderd)
- Katalysator (present)
- MAP sensor (present)
- Inlaat restrictor/ geluid demping (snorkel, verwijderd)
- GPS (Gear Position, op map 4 gezet d.m.v. een weerstand)
- Carterventilatie (losgekoppeld van inlaat).
En natuurlijk de afstelling (mappen) in de ECU.
De rest is stock, standaard luchtfilter en uitlaten.

De meeste DL1000's rijden niet echt soepeltjes, zo ook die van mij niet echt.
Daarom heb ik mijn motor naar een, volgens diverse fora, echte specialist gebracht waar ik 150 euro armer was na een dyno run en een yoshbox tweak (ik dacht dat het een echte remap zou zijn, maar dit bleek niet mogelijk zonder powercommander o.i.d.).

Verbruik gigantisch gestegen, maar dat was niet het ergste, de motor bokte bij constant gas rond de 100 km/h gigantisch.
Oppakken ging ook niet echt lekker en de uiteindelijke conclusie was dat het aan de open uitlaten zou liggen en bij de motor zou horen, maar daar was ik niet heel blij mee.
Inmiddels zitten de standaard uitlaten er weer op.

Daarop heb ik met schema's van internet mijn eigen Yoshbox in elkaar gesoldeerd en alles naar 0 gezet, dat scheelde al een hoop! Een beetje tweaken met de idle mix en het bokken bij gas los was ook al zo goed als weg.

Vervolgens wat dingetjes veranderd, PAIR verwijderd, snorkel op de inlaat verwijderd (sowieso een vliegenhapper bij deze motoren, dus heb er fijn (vliegen *O*) gaas voor gespannen.
Daarop ook het lage bereik inspuit duratie op +5 gezet.

Maar wat is nu zin en onzin?
Kan ik verder nog iets doen om een mooi lopend blokje te krijgen?
Heeft het nog zin om de lambda te verwijderen (ik weet alleen dat die pendelt voor de katalysator) of heeft er iemand wellicht een gouden tip?

Een powercommander vind ik eigenlijk wel te duur en een tweedehands aanpassen lukt voor zover ik kan zien niet (zelf solderen is geen probleem).
En ook dan ben je een dyno sessie + 300 euro verder (600 euro totaal).

Alvast bedankt!
 
Laatst bewerkt:
In mijn ogen klopt dit niet en is dst juist, een willekeurige auto heeft geen pair, een willekeurige andere motor ook niet.
Dit is de directe reden waarom de lambda pendelt tussen arm en rijk, om CO en O2 in de kat te krijgen zodat deze zijn eerk kan doen.

Pair is puur voor de grotere delen onverbrand mengsel, mat eigenlijk alleen gebeurd bij abrupt gas dicht of dat "blippen" (en bij een slecht afgestelde motor).
Iedere v-strom klant klaagt altijd over ploffen in de uitlaat na het plaatsen van een (sport) open uitlaat.

@Red Force: Ik heb de thermostaat nog niet los gehad, maar ik ga er van uit dat dit dus een relatief veelvoorkomend binnenwerk is wat zo vervangen kan worden. Nog tips voor de aanschaf (winkel of webstore)?

Thanks :)



Ja klopt, kun je eenvoudig vervangen, maar meet eerst hoe warm hij wordt tijdens het rijden, dan weet je of het ook nodig is.
Niet zomaar lukraak onderdelen gaan vervangen, daar heb je niks aan.
Thermostaat kan je bij iedere motorzaak bestellen.
 
Ejk kende ik niet, maar is dat alleen een controller? Soort powercommander maar dan anders zeg maar :D

350 is al weer bijna de helft van minimaal 600 euro :)

Het is idd een soort fuelcontroller. Een goedkopere PowerCommander, zonder mappings, gewoon met knoppies.

Maar bel Vd Meer maar eens op, of stuur 'm een mail en zeg wat het probleem is en of hij dat op kan lossen. Hij weet wat kan en wat niet kan. En elk probleem en elk motorblok is anders (zelfs als je 2 V-Strom 1000's naast elkaar zet). :)
 
Dat klopt wel, zal hem sowieso eens een berichtje doen.
Verder is het voor mij hobby, weet er nog weinig van maar sleutelen lukt al aardig.
Ik doe het liefst zo veel mogelijk zelf, ook het inbouwen van de EJK kit zou ik zonder twijfel zo zelf doen.

dyno is leuk omdat je dat thuis niet hebt, maar als ik een wideband heb en een controller die je zo op de tank kan plakken, kan je al heel veel zelf afstellen.
 
Het voordeel van een bank erbij gebruiken, is dat je de situatie vooraf en achteraf kan bekijken en waar je de beste resultaten hebt geboekt (en waar je sowieso moet verbeteren met de controller). Ook kan je direct goed instellen zonder elke keer te moeten testen. Op een bank kan je voluit, op de snelweg alleen als het rustig is (en dan loop je nog risico op boetes of gevaarlijke weggebruikers).

Voor dat kleine beetje extra wat je dan bij moet betalen, zet ik 'm graag op de bank.
 
Dat is wel waar. Maar aan de andere kant is de weg wel een realistische omgeving waarbij het bereik wat ik kan rijden in nederland ook het enige belangrijke is.

Ik zie mijzelf nooit harder dan 150 rijden en zelfs dat is alleen kortstondig bij inhalen. Daarnaast kan je volgas ook in de 2e of 3e versnelling halen, waarbij ik nog maar 1 map (4e, unrestricted) heb en dat dus niet uit maakt.

Ik wil dat de motor vooral in het lage gebied beter gaat lopen.
Rotondes, filerijden, stadsverkeer zonder koppeling te hoeven gebruiken (want nu moet dat).

Mechanisch ga ik de koppelingskorf nog vervangen, deze heeft af fabriek veel speling en er is nu een ander lager in gefabriceerd.
 
Laatst bewerkt:
Ik maak slechts zeer zelden grapjes over motortechniek, op enkele uitzonderingen na..
Daarbij heb ik heel veel tijd gestoken in het uitzoeken waarom veel DL1000's toch zo beroerd lopen (op een enkeling na) Ook is het zo dat ik weleens op een DL1000 van een klant gereden heb en het best wel mee viel met het slechte lopen terwijl de klant het echt bagger vond.., deze mensen moeten gewoon geen 2 cilinder rijden denk ik dan weleens...
Ik heb dan dus ook aangegeven deze investering niet te doen, immers het eindresultaat zal dan nimmer goed genoeg zijn, hoe mooi hij dan ook moge lopen voor een 2 cilinder motor.
Helaas is arbeidsloon duur, en onderdelen ook, en nee ook als je budget lager is dan nodig voor deze klus, het arbeidsloon verlaagt daardoor niet en onderdelen worden ook niet goedkoper daardoor.., het kost wat het kost.
En dat ik niet zomaar vertel wat ik eraan doe? tja, ik heb geen zin om lang onderzoek te doen om dan meteen even op internet te ventileren wat er mis is, dat zou toch niet zo heel slim zijn lijkt me.
Jammer voor je dat je het budget niet hebt om hem weg te brengen, maar ook niet getreurd.., je lijkt me slim genoeg om zelf al een heel eind te komen, en misschien vind je het probleem ook nog..
Hoe dan ook wens ik je oprecht heel veel succes met het onderzoeken en optimaliseren van je motor :)
 
Tja als het je beroep is kan je niet zomaar al het werk op straat gooien, dat snap ik prima.

Voor mij is het sleutelen en anderen helpen beide een hobby.
Ik weet helaas nog te weinig van motortechnieken om een serieuze diagnose te kunnen stellen, maar leer veel gaandeweg.

Een hint of richting per pm is ook niet mogelijk? :)
Dan zal ik dat natuurlijk niet delen maar ik kan wel mensen doorsturen bijvoorbeeld ;)
In dit geval eigenbelang haha.
 
Tja als het je beroep is kan je niet zomaar al het werk op straat gooien, dat snap ik prima.

Voor mij is het sleutelen en anderen helpen beide een hobby.
Ik weet helaas nog te weinig van motortechnieken om een serieuze diagnose te kunnen stellen, maar leer veel gaandeweg.

Een hint of richting per pm is ook niet mogelijk? :)
Dan zal ik dat natuurlijk niet delen maar ik kan wel mensen doorsturen bijvoorbeeld ;)
In dit geval eigenbelang haha.

Het is ook juist heel goed dat mensen zelf proberen om goed na te denken, ik kan dit alleen maar toejuichen..., te vaak willen ze alleen maar antwoorden zonder te willen weten waarom het zo is.., daar ben ik meestal wat minder blij mee.
Een hint ga ik je helaas niet geven, daar heb ik me te vaak aan gebrand..
Wel kan ik je aangeven dat je niet al te makkelijk zomaar alles kunt veranderen en dan ook nog denkt dat dit automatisch altijd goed is voor je motor..., soms reageert een motor ergens best wel goed op terwijl dit op de (soms) langere termijn fout uit kan pakken..., bezint voor ge begint is hier het toepasselijke spreekwoord..
 
Terug
Bovenaan Onderaan