Swingarm-onderhoud

lennart0r

MF veteraan
11 jan 2012
4.269
1.093
Twente
Ik heb de winteronthoudsbeurt van mijn Triumph vorige week gedaan: olie, oliefilter, remklauwen schoonmaken, nieuwe remblokjes, koelvloeistof, remvloeistof, ketting etc. etc.

8000 km geleden heeft een Triumph-specialist de grote beurt uitgevoerd, volgens het boekje moet dan ook de swingarm worden gesmeerd. Ik heb het vermoeden dat garages dit nog wel eens overslaan omdat dit me toch een behoorlijk arbeidsintensief (=duur) klusje lijkt. Is dit een juiste aanname?

Stel nou dat ik zelf wat wil doen, dan zou je dus alles (inclusief swingarmas) los moeten halen, schoonmaken en invetten met kogellagervet (of een molybdeendisulfidevet op lithiumzeepbasis).

Ik heb niet onbeperkt de tijd en het loshalen van de swingarmas schrikt me een beetje af, dus mijn vragen: is dit echt nodig? Of zijn bepaalde onderdelen kritischer dan andere? Is het een idee om alleen het hevelsysteem te demonteren, schoon te maken en in te vetten? En heeft iemand tips en trucs, misschien een how-to?
 
Ik persoonlijk haal een achtervork na 50.000km. los en smeer alles extra goed en dat verschild een beetje per vork.
Zoek de info over jouw achtervork en hou die km. aan en hou natuurlijk de speling in de gaten en je hebt nooit problemen ( met je vork dan). :]
 
Ik heb toevallig net de achterbrug en hevelsysteem losgehaald en ingevet van een Suzuki van 17jaar oud.Ik durf gerust te zeggen dat eea nog nooit losgeweest is.
Ik was ook verbaasd hoe goed alles er nog uitzag.
Er zitten overal toch wel goede keerringen in die het vuil en water tegenhouden.
Toch heb ik liefst alles een keer in handen gehad *D

Verder kun je dat best zelf als je netjes werkt en goed kijkt hoe eea uit elkaar komt,desnoods een paar foto's maken.
 
Zit er op je Triump niet een vetnippel om de achterbrug as te smeren?
Als dat wel zo is ben je namelijk vlug klaar :)

Balhoofdlagers slijten bij gewoon gebruik ( mits goed afgesteld ) zo weinig dat je er haast nooit naar om hoeft te kijken.
Als je jij er beter bij voelt om het een keer na te kijken en opnieuw in te vetten moet je dat natuurlijk doen.
Misschien gewoon eens beginnen met de speling controleren want dat is denk ik een belangrijke factor in de levensduur je van balhoofdlagers.

Groeten
 
Als je swingarm-onderhoud wil uitvoeren, kun je er ook voor kiezen om een eindeloze ketting te kopen. Zo haal je de swingarm toch drie tot vijf keer per ton even los en kun je alles smeren, plus je hoeft niet om te kijken naar klinkgereedschap.
 
En het hevelsysteem? Die is eenvoudiger te demonteren.

@part 66: klinkgereedschap heb ik al, heb er vorige week een nieuwe ketting mee geklonken.
 
Laatst bewerkt:
Terug
Bovenaan Onderaan