Vietnam

Status
Niet open voor verdere reacties.
@Jurgendb. Je moet natuurlijk wel goed voor jezelf zorgen en netjes je dagelijkse portie antibiotica opeten..... :+
Beterschap.

@Badgast. Astrologie kennen ze hier ook in de vorm van fortune-tellers. Misschien iets voor een stukje. Zal eens met Minh overleggen.

@Jan Koko. Eén van de komende dagen komt er nog een stukje hierover waar ook de malaria in voorkomt. Hoewel, analoog aan jouw verhaal komt die natuurlijk niet voor. O-)
 
Euh, ja, nou, ik bedoelde astronomie... neem me niet kwalijk, zat al aan de Grolsch Canon... iets de diep in het heelal glaasje gekeken.. Met beide zie je na verloop van tijd sterren...;-)
 
Ha, weer meer bewijs dat ik er goed aan doe om niet van bier te houden. (ik heb wel zojuist nog wat Dalatwijn bijgeschonken). O-)
En ach, die fout wordt ook nog steeds op het Astroforum gemaakt. Dus....

Maar het leverde toch een idee voor een post op. Minh gaat kijken of ze wat kan verzamelen.
 
Advertentie (17)

Zelfverzekerd als een maagd!
Mooi maken van de vagina.
100% zeker geen operatie.
Korting VND 3M.


full
 
Laatst bewerkt:
@jaap43. Ik ben bang dat je er behoorlijk naast zit.

Deze advertentie kreeg ik gewoon standaard bij het motor-forum cadeau.

En voor nog meer commentaar losbarst: deze is van de pc, waar ik bijna alles op doe. Ik ben enorm paranoia wat hierop gebeurt. Ik zit in een omgeving (Z-O-Azië) waar een gigantische hoeveelheid spam vandaan komt. Ik ben al eens afgesloten door mijn provider, alleen omdat mijn IP-adres toevallig in een verdachte reeks zit. En dit soort acties gebeurt vaker: de laatste maanden van vorig jaar zeker een keer of 5-6, dat ik een groot deel van de dag geen mail kan sturen. Ik heb dus een aantal virus- en malware-scanners (w.o. betaalde) die ik regelmatig gebruik.

Dus nee, ik zoek hier niet naar porno etc. Het risico is mij veel te groot. Maar er zal wel iets op de achtergrond meespelen als “motorforum --> man --> advertenties met dames”.

Dus, om ook niet in de verleiding te komen, loopt er bij mij al een tijd een AdBlocker mee.
 
Andere onzichtbare dingen (2)

Een ander treffend voorbeeld van “je ziet niets dus er is niets” zitten we nog steeds midden in. Langs twee kanten van ons huis loopt een betonnen sloot, die van de overheid is. Je ziet die hier overal in het landschap. Ongetwijfeld zitten in het water een heleboel verontreinigingen: ontlasting van dieren, dode dieren, afval, waarschijnlijk ook chemicaliën etc. Kortom, hoewel het water er redelijk helder uitziet verwacht ik dat, als je het gaat testen, je niet vrolijk wordt.

De sloten zijn van beton. Zie een oude foto uit mijn "roze periode". Het water blijft dus in de sloot en gaat niet de grond in. En als er voldoende water instaat stroomt het ook redelijk door. Tot zover denkelijk niet zoveel aan de hand.

Een buurman van een paar huizen verderop heeft nu de sloot geblokkeerd. Hij gebruikt het water uit de sloot om dat over zijn land te sproeien onder het motto: “Het is toch goed water? Je ziet niets: het ziet er helder uit”. Erger is dat door de blokkade de sloot op sommige stukken overstroomt, en voor een deel is dat bij de plaats waar mijn waterput zit. En daar zakt het dus de bodem in. Over dat stilstaand water een broedplaats van muggen kan zijn hebben we het dan nog maar niet (hoewel er al een malariageval in de buurt is geweest).

Minh is al gaan praten maar de man is voor geen rede vatbaar. Minh heeft ook met zijn vrouw gepraat maar die is doodsbang voor hem. Ik heb zelf al een keer de blokkade weggehaald toen ik wilde praten en hij gewoon wegliep. We hoorden later van buren dat hij pisnijdig daarover was. Ik dus ook.

De man riep ook al tegen buren dat hij niet bang was als we het hogerop zouden zoeken. Wel, dat treft: ik ook niet. O-)

Eigenlijk heb ik daar best zin in, hoewel ik mij heel goed realiseer dat zoiets ook tegen mij kan werken. Ik heb argumenten genoeg. En ik kan zo nodig ook het water laten testen. Maar als men hogerop ook iets heeft van “je ziet het niet dus het is er niet” kan het nog wel eens raar lopen. Ik heb al eerder uitgelegd dat “recht hebben” hier meestal niet betekent ook “recht krijgen”.

Minh heeft inmiddels het dorpshoofd ingeseind (is sinds kort iemand anders: een vrouw) en die gaf Minh volledig gelijk. Momenteel staat de sloot zo goed als droog dus we wachten af hoe de zaak zich gaat ontwikkelen.

Ja, ja, het is hier ook niet altijd rozenschijn en manegeur.

Wordt vast en zeker vervolgd.

full
 
Laatst bewerkt:
Bruiloft

“Ik ben heel nieuwsgierig naar de eerstvolgende bruiloft, ergens rond Tet volgend jaar. Verwacht ik veel van. Ik laat het weten.” Zo meldde ik na de laatste bruiloft in FredVN in "Vietnam"

full



Zondagavond was het zover. Ik kwam, zoals ik al eerder had gezegd, voor de speech door de vader van de bruidegom. Hmm, niet slecht (hoewel, voor een docent...) maar de bananenman (ehh, de vader van de laatste bruid hier) blijft wat mij betreft de ranglijst aanvoeren.

Het eten smaakte goed. Alleen helaas, tijdens de tweede gang (van de 6) barstte het karaokegeweld weer los. Er er zaten weer een paar “groeibriljantjes” tussen. Bugi en Ruby hadden het met een jaloerse blik aangehoord: “waarom kunnen wij niet zo mooi janken”. Gelukkig voor hen hadden ze geen zin om mee te gaan: ze zagen de bui vast al hangen....

En om 20:00 liep in een gigantisch tempo de zaal leeg.
Eten op: wegwezen.
De lege bierflessen onder de tafel als triest overblijfsel achterlatend...

full
 
Veranderingen in Vietnam

Van een forumlid kreeg ik de vraag of ik wat wilde schrijven over of Vietnam veranderd is sinds ik er ben gaan wonen in 2011 (is het rijker geworden, beter, etc.).

Minh en ik hebben wat zitten brainstormen en kwamen tot de volgende punten.

Prijzen.
De prijzen zijn sinds 2011 met ca. 50% gestegen. Iets van VND 100.000 kost nu dus VND 150.000. Het leven is dus echt een behoorlijk stuk duurder geworden.

Studie
Studenten moeten veel meer tijd op school doorbrengen voor een reeks aan extra lessen. Maar de kwaliteit van het onderwijs is zeker niet vooruit gegaan.
Het curriculum is wel voorzichtig aan het veranderen maar de manier van lesgeven en de cultuur op school zeer zeker niet.

Arm en rijk
We hebben het idee dat de kloof tussen arm en rijk alleen maar groter is geworden. In ieder geval niet kleiner!

Levensstandaard
Er zijn meer auto’s (zo ongeveer alle rijken hebben nu een auto), er is veel meer moderne en luxe apparatuur als smartphonens, tablets, grote TV’s, geluids- en karaoke-installaties, dure scooters, zwaardere motorfietsen, etc.. Veel mensen lopen hier met een dure iPhone te pronken.
Materieel lijkt het dus beter, maar we vinden niet dat ook de levensstandaard omhoog is gegaan. Er is meer luchtverontreiniging, onveilig voedsel, slechte straten en meer auto’s en motoren op straat.

Mentaliteit
De hele gemeenschap heeft steeds meer van “money en mackeno” (Vietnamees begrip dat “het interesseert me niet” betekent).

Medisch
Ik merk dat ook op gebieden die je in Nederland nog steeds associeert met “roeping”. Als je in Nederland naar een dokter gaat is je eerste gedachte toch dat hij alles uit de kast zal halen om te proberen je beter te maken. Hier heb ik de gedachte dat ze alles uit de kast zullen halen om je zoveel mogelijk geld afhandig te maken. Zowel cash voordat ze zelfs maar beginnen met behandelen, als door middel van het verkopen van een overdaad aan medicijnen.

Korte-termijn-denken
Ook het korte termijn-denken vindt steeds meer toepassing: ik moet NU geld hebben, ik moet NU veel verdienen, ik moet NU een auto en een groot huis hebben, ik moet NU een hoge baan hebben. En dat nog het liefst zonder er iets voor te doen. Ik roep altijd wat schamper dat een lange-termijn-visie een week overspant.
Voor zover ik daar zicht op heb proef ik hetzelfde bij de overheid. Denk aan mijn verhalen over antibiotica en die van Minh over onderwijs. Ik geef onmiddellijk toe dat een dergelijke mentaliteitsaanpassing niet iets is dat van de één op de andere dag gerealiseerd is, maar volgens mij wordt er zelfs niet eens over nagedacht.

Infrastructuur
Die is zeker op het platteland gewoon slecht. Als ik hier in de omgeving kijk zijn de wegen slecht met veel gaten en kuilen en niet verlicht. Er is geen waterleiding. Vuil wordt niet opgehaald maar moet je op speciale plaatsen langs de weg gooien. De muurtjes, waar je het binnen moet leggen zijn allemaal gesloopt, dus meestal ligt de weg bezaaid. In de steden gaat dit wel erg goed: vuil wordt bij de huizen opgehaald en de straten geveegd.
Wat hier op dit moment wel goed is, is internet, bijna overal ligt glasvezelkabel.

Nha Trang
Wat daar vooral opvalt is dat de boulevard helemaal wordt volgeplempt met (vaak oerlelijke) gebouwen en hotels. De projectontwikkelaars verdienen m.i. goud geld daarmee. Of de hotels vol komen...?
Ook de “feestverlichting” boven heel veel straten vind ik zelf “niet echt fraai”. We hebben gehoord dat dit een kopie is naar Chinese voorbeelden. Het zal vast wel...


Conclusie
Een betere toekomst zien we (nog) niet voor Vietnam. Hooguit alleen voor een klein select groepje. Vijf jaar na de dag, dat we hier arriveerden, zijn we wat dat betreft een illusie armer en veel ervaringen rijker. Gelukkig is een deel van die ervaringen wel positief. We hebben genoeg aardige en serieuze mensen ontmoet. Alleen zijn die helaas niet in de positie om “grote beslissingen” tot verbetering van Vietnam te nemen...

We blijven hopen!
 
Levensstandaard
Er zijn meer auto’s (zo ongeveer alle rijken hebben nu een auto), er is veel meer moderne en luxe apparatuur als smartphonens, tablets, grote TV’s, geluids- en karaoke-installaties, dure scooters, zwaardere motorfietsen, etc.. Veel mensen lopen hier met een dure iPhone te pronken.
Materieel lijkt het dus beter, maar we vinden niet dat ook de levensstandaard omhoog is gegaan. Er is meer luchtverontreiniging, onveilig voedsel, slechte straten en meer auto’s en motoren op straat.

Dit viel mij tijdens mijn vakantie in Nepal ook al heel erg op. Mensen hebben geen geld om te eten en slapen op straat, maar wel met een nieuwe tablet of dure smartphone... Zou dat ook te maken hebben met het korte termijn denken?

Korte-termijn-denken
Ook het korte termijn-denken vindt steeds meer toepassing: ik moet NU geld hebben, ik moet NU veel verdienen, ik moet NU een auto en een groot huis hebben, ik moet NU een hoge baan hebben. En dat nog het liefst zonder er iets voor te doen. Ik roep altijd wat schamper dat een lange-termijn-visie een week overspant.
Voor zover ik daar zicht op heb proef ik hetzelfde bij de overheid. Denk aan mijn verhalen over antibiotica en die van Minh over onderwijs. Ik geef onmiddellijk toe dat een dergelijke mentaliteitsaanpassing niet iets is dat van de één op de andere dag gerealiseerd is, maar volgens mij wordt er zelfs niet eens over nagedacht.
In de bovenste dikgedrukte zin verklaar je volgens mij precies de oorzaak van de onderste dikgedrukte zin. Zolang iedereen (inclusief de regering) niet verder dan een paar dagen vooruit kijkt, zul je nooit een mentaliteitsaanpassing zien. Ze zien namelijk niet dat het handig kan zijn om verder vooruit te denken.

Erg leuk om te lezen dat er veel is veranderd, maar eigenlijk ook helemaal niets.
 
Rijstwijn voor dummies (1)

Rijstwijn, hier zo’n beetje de nationale drank, is al vaak voorbij gekomen.

Als je googled op “Rijstwijn” krijg je voornamelijk informatie over Chinese en Japanse rijstwijn (Sake), wat dus meer “wijn“ is met een alcoholpercentage van rond de 15%.

De rijstwijn, waar we het hier over hebben, is zo’n beetje 40-60% alcohol. Je drinkt het puur, gemengd met slangenbloed, of laat er speciale kruiden een paar weken in trekken.

Onze overbuurvrouw stookt het zelf. Dagelijks staan er mensen voor het hek om een flesje te kopen. Op mijn verzoek heeft ze verteld hoe ze rijstwijn maakt.

Meestal staal ze rond 4 uur op. Ze begint dan met het koken van 10 kg. rijst. Op de foto de pan, die ze daarvoor gebruikt. Als de rijst gaar is, wordt die op een mat uitgespreid en met behulp van een fan gedroogd en gekoeld.

full



De rijst wordt gemixt met gist….

full



….en in een grote pot gedaan. Hiet moet het 3 dagen gisten.

full

full



Vervolgens wordt er 20 ltr. water toegevoegd en moet het nog 2 dagen langer gisten.

Morgen deel 2.
 
In de filipinen maken de boeren in de provincie ook "tuba", dat is palmwijn of coconut wine, het heeft een vrij hoog alcoholpercentage en ziet er uit als paardepis.
Hebben ze vast ook in vietnam.
 
Laatst bewerkt:
Heb ff gegoogled, maar ze hebben het ook in vietnam en hebben ook een fabrikant genaamd ben tre.
Het schijnt erg populair te zijn in de mekong delta.
 
Laatst bewerkt:
OK, zou kunnen. Ik ben er maar een keer of 3 geweest en heb het toen niet gezien.

De Mekong is tevens een gebied waar je goed slang kan eten en daar drink je dan meestal rijstwijn met slangenbloed bij. Dus vandaar...
 
Laatst bewerkt:
Rijstwijn voor dummies (2)

In een grote stalen ketel wordt 5 ltr. water gedaan en de rijst met water er aan toegevoegd. Er onder wordt een houtvuur gestookt.

full



Na ongeveer een half uur begint het water te koken en de damp door de pijp naar boven te gaan, waarna het in een waterbassin wordt gekoeld.

full



De rijstwijn stroomt in een plastic jerrycan. Het kost ongeveer 3 uur voordat alle wijn (ca. 9 ltr) in de jerrycan zit.

full



De originele wijn is ongeveer 45%. Er wordt water toegevoegd en getest totdat het ca. 35% is. Dit is de rijstwijn die wordt verkocht.

full



Toen Minh de wijn voor mijn kruidendrankje kocht (FredVN in "Vietnam") heeft ze de 45%-variant genomen, die iets duurder is, maar minder water bevat. Vonden we een iets prettiger idee... O-)

full



De rijst, die na het distilleren overblijft, wordt gebruikt als varkensvoer. Dit schijnt heel goed voer te zijn, waarvan de varkens snel groeien.


Jo!
 
Na 1 glaasje hiervan mag je waarschijnlijk een week niet in de buurt van open vuur komen en moet voorzichtig zijn met traplopen en zeker niet springen. :)
 
Als ik brouw, werk ik zo schoon mogelijk, en dan mislukt een batch nog door besmetting.. en als ik deze foto's zie..
Wauw!
 
@Sammie
Ik heb zelf geen ervaring met brouwen, wel met wijn maken lang geleden. Ik herinner me daar van dat ik ook zo schoon mogelijk werkte.
Op zich is dit natuurlijk een ander proces en blijkbaar luistert dat minder nauw.
 
Mentaliteit

Tijdens het lesgeven merk ik dat kinderen in Vietnam niet wordt geleerd om zelfvertrouwen en gevoel van eigenwaarde te hebben. Als ik mijn jonge en zelfs oudere leerlingen vraag of zij hun examens goed hebben gemaakt, krijg ik vaak het populaire antwoord: "Ach, als ik geluk heb..." :?
En als ze oefeningen maken zeggen ze tegen zichzelf: "Ik weet dat ik het niet goed doe..." :?

Ik weet echt niet waar ze deze gewoonte vandaan hebben, het lijkt er in ieder geval op dat hun leraren ze niet corrigeren.

Ik ben bezig om het antwoord "Ach, als ik geluk heb..." in iets concreters te veranderen, zoals "ik kan 2/3 van de vragen maken en er zijn een paar vragen die ik niet begrijp" ...

En de andere: "Ik weet dat ik het niet goed doe..." tot "Als ik goed oplet kan ik ze maken".

Het probleem voor mij is dat de kinderen 6 dagen/week op school zitten en ik ze maar 1½ uur per week zie. Ach, als ik geluk heb lukt het me misschien wel. O-) :+


Minh
 
Status
Niet open voor verdere reacties.
Terug
Bovenaan Onderaan