Mono-shock uit elkaar halen ervaring?

Bastianoes

Rookie
26 jul 2015
10
0
Eindhoven
Hoi!

Door het plaatsen van een cbr600f2 achterbrug op mijn f1 project motor komt de achterkant vele centimeters lager uit (+- 13 :X ) Om hiervoor te compenseren zie ik een mogelijkheid door het aanpassen van een beugeltje van mijn huidige demper. Zie foto's:

full

full

full


Het verwijderen van deze beugel lukt me (nog) niet..
Kan iemand mij vertellen of het uberhaupt mogelijk is zonder een slijptol oid?
Kan de binnezeskant van foto 3 er helemaal uit zonder dat de demper leeg loopt?


Hopelijk is er iemand die wel ervaring heeft met shokdempers?? ;)
 
Hoe ga je het aanpassen? 13 cm is flink.

Dit soort karweitjes is specialistisch werk, en niet zonder gevaar. Bekijk anders eerst eens wat yt filmpjes, dan krijg je een beter idee hoe en wat.
 
Heb ik inderdaad gedaan, helaas niet kunnen vinden wat ik zocht.

De aanpassing bestaat uit het verplaatsen van de twee tegenoverstaande gaten van de beugel, deze zouden na aanpassing zoon 15mm verder komen te liggen wat de achterkant terug naar normale hoogte brengt. De huidige beugel zou dus in de prullenbak belanden en een op maat gemaakte beugel komt ervoor in de plaats. :9
 
http://www.jd-shocks.nl/

dit soort dingen moet je echt niet denken met een verlenging te kunnen doen.
zodra je de werking van een schokdemper een beetje doorgrond kan je zelfs al aanvoelen dat dat niet gaat werken.
hoogteverstelling van een schokdempers gaat doorgaans met een mm of15 a 20, niet 130.

als je met een linksysteem werkt kunnen specialisten in vering , waaronder bovengenoemde JD wel bepalen wat je nodig hebt.

succes !

misschien wat meer info over het 'project'?
 
Na eerder vandaag aangenaam verrast te zijn met bovenstaande reacties ben ik vandaag na het werk meteen de garage in gedoken. In eerste instantie om alle maten eens netjes op een rijtje te zetten en gezocht naar alternatieve oplossingen voor de hoogte compensatie. Ik zal proberen een 'korte' samenvatting te maken:

1) Opnemen van de maten
Aangezien de bovenstaande bematingen (130mm hoogte en 15mm verlenging) voorheen binnen 5 minuutjes zijn bepaald heb ik het hele zaakje opnieuw opgebouwd en nagemeten. De oorspronkelijke hoogte:
(Klikken om groter te maken... -O-)
full

Originele acherbrug en veersysteem, ook even de dikte van de band (8cm) geïmproviseerd met wat hout voor de juiste hoogte geeft => 79cm

Vervolgens het zelfde gedaan voor de F2 achterbrug en tot mijn verbazing bij langer na geen 13cm verlaging gemeten maar slechts 3,5cm :X Hierbij is het veersysteem van de F1 gebruikt, F2 veersysteem zou een inzakking van 6,5cm geven + het link systeem ziet er wat mij betreft slechter uit. zie foto met boven de F2 en onder F1 vering.
full


2) Om toch nog te kijken naar een alternatieve oplossing ipv het beugeltje heb ik nog verder gezocht. De optie om de dogbone aan te passen zou kunnen als de F2 variant wordt gebruikt, maar die is niet bepaald mooi en past ook niet wat betreft de breedte.
Mijn tweede alternatief heb ik gevonden in de positie waar het middelste deel (deel tussen demper en dogbone..) aan de achterbrug bevestigd wordt. Dit draaipunt blijkt bij de F2 achterbrug verder naar achter te liggen.
full
full


Volgens mij kan dit ook de enige oorzaak zijn waardoor de hoogte niet meer klopt. Afgezien van dit draaipunt is er namelijk verder niets gewijzigd zolang het F1 veersysteem gebruikt wordt. Of zit ik er dan compleet naast? Ben erg benieuwd wat jullie er van denken ;)


ps: Thnx voor de tip van JD! Grote kans dat ik hem nog even bel!
 
Zover ik het begrijp kun je dus een eventueel mooiere f2 demper zien te vinden al begrijp ik nog niet wat er te breed zou zijn aangezien de f2 demper smaller is?
Voor de scharnierpunten kun je opvulringen gebruiken.
 
Laatst bewerkt:
Terug
Bovenaan Onderaan