Kopervet of iets anders

cmk

MF veteraan
28 okt 2012
1.992
3
Bergen op Zoom
Het slimme neefje van kopervet…

Ook zo trots op het gedeukte kiloblik kopervet in je gereedschapskast? Dat vet dat niet echt smeert maar wel invreten voorkomt is intussen een tikkie gedateerd.

De professionele sleutelaars zweren intussen bij keramisch vet. Dat heeft lang niet zo’n mooie kleur, maar doet zijn werk tussen de -180-/+ 1200 graden. En in tegenstelling tot ons aloude kopervet: het is wel roestoplossend en actief smerend! SBI verkoopt Womi keramisch montagevet.

Waar we verder aan kunnen zien dat het geen hobbyspul van de Praxis of Halfords is? Lees de bijsluiter maar. Het spul doet zijn werk fantastisch. Maar het is niet goed voor je bij huidcontact, inademing of oogcontact. Ook de vijverpomp mag je er niet mee hermonteren. Het is op termijn schadelijk voor aquatisch leven. En dan zit je mooi met een zieke zeehond in je vijver.

Maar het doet meer dan perfect waar het voor gemaakt is. Keramisch vet is kopervet 3.0


Keramisch vet (de moderne vervanger van kopervet) wordt gebruikt bij montage van onder ander: bouten, moeren, bougies, spruitstukken, uitlaatdelen, schijfremmen, lagerbussen.

De eigenschappen van het spul:
temperatuurbestendig van -180 C tot + 1200 C
Verhindert vastroesten van schroefdraadverbindingen
Maakt optimaal aantrekken van schroefdraadverbindingen en nauwkeurig vaststellen van aanhaalmoment mogelijk
Verhindert elektrolytische corrosie (bijvoorbeeld tussen aluminium en staal)
Voorkomt vastbranden, klemmen en invreten
Tast geen rubber aan
Bestand tegen (zout)water en stoom

Deze pasta (zeer dik) wordt geleverd in pot inclusief kwast.
PAS OP: Vermijd huid- en oogcontact. Giftig voor aquatisch leven
 
Wij mogen nergens "losse" delen gebruiken wat eventueel los kan komen, al onze moeren moeten ook nylock zijn, of of op een andere manier geborgd zijn, en alles van "magnetisch " RVS, ook overal in de productielijnen x-rays en rotary magnets

En praat me niet van kunststof, heb al diverse keren geprobeert dingen te veranderen voor kunststof, maar omdat wij over de hele wereld leveren, moet het ook voor alle landen voldoen aan de plaatselijke regels, alleen FDA approaved wordt niet geaccepteerd

OK, duidelijk.
 
Ik denk dat het voor de toepassing motorfiets wel mee zal vallen,
Ik moet het eerste boutje of framedeel wat vergaan is door kopervet nog tegen komen.
Vroeger werden de uitlaatspruitstukken van BMW met verkoperde moertjes vastgezet, deed je dat niet kon je de volgende keer een blok uitbouwen om de (afgebroken)draadeinden eruit te peuteren.
Koperslib is ook bedoeld voor staal, logisch dus dat jij geen verrotte boutjes tegenkomt. Het is aluminium dat er niet tegen kan.
Uitlaatmoeren zijn om die reden nog steeds van koper.
BMW motorfietsen hebben grote uitlaatwartels op aluminium schroefdraad aan de kop, juist omdat iedereen daar koperslib op smeert rotten die wartels vast en zijn er bedrijven gespecialiseerd in het oplassen van die schroefdraad.
 
Wat is het handigst in gebruik tijdens het sleutelen aan de motor? Keramische pasta in een tube, of een keramische spray?

Tube lijkt mij sowieso niet lekker werken.

Zou eerder pot met kwast (eventueel drukbus zoals innotec) versus spuitbus.
Over het algemeen van de gebruiken gaat mijn voorkeur uit naar bus met kwast.
Je kunt gericht het vet kwasten zonder dat je van alles onder spuit in de omliggende delen.
Ook is het vet direct in de juiste "sub".

Vanuit een spuitbus heeft het toch even nodig om uit te dampen en is dan vaak toch nog wat dunner als het vet uit de pot.

Vet uit spuitbus is vaak handiger voor grotere oppervlaktes zoals achterzijde van remblokken. Ook bij reparaties met grotere bouten pak ik sneller de spuitbus omdat het gewoonweg sneller werkt.

Dusja ik heb op mijn kar 2 potjes met kwast keramisch vet, 2 drukbussen keramisch vet (innotec en wurth) en een spuitbus koperspray :)
Nadeel van de drukbussen vind ik de slechte doseerbaarheid met de grove kwast.
 
Bijna iedereen noemt het kopervet maar vet is juist het gene dat er niet in zit. De juiste benaming is koperslib.
Ook niet echt ;) , jij bedoelt denk ik copaslip.
Maar Copaslip is een merknaam Metalworking | Molyslip

Er zijn heel veel fabrikanten die kopervet op de markt brengen, sommigen noemen het ook letterlijk kopervet en anderen niet.
Bij mij op het werk wordt Molykote 1000 gebruikt als montagepasta/vet op het schroefdraad van boutverbindingen, dit is zelfs voorgeschreven/verplicht want de aanhaalmomenten van de boutverbindingen zijn ook berekend met dit smeermiddel.
Zonder vet of gewoon een likje olie klopt het aanhaalmoment niet meer....
Behalve koper zit daar nog veel meer in, zink, grafiet etc
Kopervet mag je bij veel bedrijven niet meer gebruiken want je kan er kanker van krijgen
Tja, op een gegeven moment was bij ons een bepaald type schroefdraadafdichting (voor nippels enzo) niet meer toegestaan, omdat je daarvan kanker kon krijgen.

Je moet het ook niet op je brood smeren. _O-

In veel industrieën is het spul wat geproduceerd wordt in de fabriek veel gevaarlijker dan een smeermiddel of schroefdraadafdichting wat de TD gebruikt, daar krijg je vaak nog veel sneller kanker van.
Of je gaat er zowat onmiddelijk dood aan (kanker is meer op de lange termijn natuurlijk)
En handschoenen zijn vaak ook verplicht bij dat soort bedrijven.
Maar ja, het ARBO mannetje moet ook wat te doen hebben _O-
 
Laatst bewerkt:
Het beste goedje wat ik tot nu toe heb gebruikt is mastinox, helaas is het ook zeer slecht voor je gezondheid. (Strontium chromaat)

Ik heb constructies gezien die goed verrot waren na jaren in weer en wind en de bouten en pinnen kwamen er zonder moeite uit als ze met dit spul ingesmeerd waren bij de installatie.
 
Ik heb een potje Neverseeze Pure nickel staan. Ik gebruik het al 10 jaar voor van alles en nog wat en ik heb alleen vastgerotte bouten als ik aan auto's of motorfietsen van anderen sleutel.
 
Terug
Bovenaan Onderaan