BMW R1100RS/R1150RS/R1200ST en R1200RS ervaringen deel 5

Aan het verhaal van Peter zou ik dit willen toevoegen: ik ben 2 jaar terug voor woon-werk overgestapt van een R1150RS van 2001 (Single Spark) naar een 2010 R1200RT DOHC Twin Spark. Hele comfortabele fiets, biedt veel bescherming. Maar . . . ik miste wel de "Fun Factor" die de R1150RS me gaf..
Mijn vrouw had een R1150R Twin Spark. Dat blok liep wel smeuïger dan de single spark. Mijn vrouw vond die fiets uiteindelijk toch te lomp, ze is vorig jaar overgestapt op een R1200ST. Nou loopt dat blok weer mooier dan dat van de de 1150 serie. En het is een hele fijne fiets! Het koffersysteem wat op de R1200ST gaat is ook wat gebruiksvriendelijker dan dat van de R1100RS/RT of R1150RS/RT reeks (geen gedoe met per ongeluk omgebogen rode lipjes bij het sluitingssysteem).

Ik weet niet wat je budget is, maar ik zou in deze volgorde gaan zoeken:
1. R1200ST
2. R1150RS Twin Spark
3. R1150RS
4. R1100RS

Mocht je vraag over "het karakter van de R" gaan over het boxer type motorblok: je houdt er van of niet. Ik heb ook wel eens op een K75 gereden. En een Ducati Multistrada. En een Ducati Monster. Yamaha Maxim 550 en Honda CM 450. Mijn favoriete motor tot op heden: de R1200RS. Deze staat nu een maand in de schuur bij de R1200RT en R1200ST. Nadeel van die R1200RS: wat aan de jonge kant om al voor een bedrag onder de €15k te kunnen vinden. Maar voor mij persoonlijk bestaat er niets lekkerders dan zo'n boxertje met zijn lekker lage zwaartepuntsligging en zijn koppel vanaf zo'n 1500 toertjes.
Advies: onderhoudshistorie controleren, proefrijden, eventueel aankoop keuring laten doen bij Motor Service Amersfoort.

Tot slot: de R11xxRS en de R1200ST hebben wel een behoorlijk sportieve zithouding (lees: iets voorover gebogen en knietjes wat opgetrokken). Op de ST van mijn vrouw zit een Super Bike stuurtje waardoor zij net wat lekkerder zit. Mocht je de loterij winnen: de R1200RS zit ook wel sportief maar net iets minder uitgesproken.
 
Laatst bewerkt:
Ben zelf ook al een tijdje rond aan het neuzen naar een opvolger van mijn RS, dus best interessant hier momenteel.
Binnenkort mag ik met eens met een R1200ST en ook met een 1200GS rijden, ik ben eens benieuwd :)

Persoonlijk vind ik een twinspark aangenamer rijden dan de singlespark die ik nu heb.

Kwam afgelopen week trouwens nog een interessante vergelijkingstest tegen tussen de 1200R en de 1200RS :

http://ridermagazine.com/2015/11/05/2015-bmw-r-1200-r-2016-r-1200-rs-road-test/
 
Goed, ik zal ook een duit in het zakje doen. :)

Zoals velen weten, en in de OP zichtbaar is, heb ik de 1150RS uit 2001 (dus enkelvonks) van Jeroen1969 overgenomen op 15 november 2014. Toen stond er 104360 km op de teller, en nu staat er iets meer dan 129000 km op de teller. 25000 kilometer ervaring in iets minder dan twee jaar. Ik gebruik de fiets voornamelijk om te forensen, maar af en toe een toerritje (zoals aankomende zaterdag...zin in!) schuw ik niet.

Comfort
Prima in mijn ogen, komende van een Yamaha XJ600S Diversion. Ik heb nooit last van het zadel en kan er uren mee rijden. Dan moet ik wel af en toe mijn benen strekken, ondanks ik het zadel in de hoogste stand heb staan (jawel, verstelbaar). Dat neem ik voor lief. Bij aanschaf had ik een ruitje van Cee Bailey, maar dat vond ik onpraktisch en beviel niet. GertonC heeft dat gekocht voor zijn 1100RS en ik rijd eigenlijk altijd met het originele ruitje. Ik heb een volledige kofferset inclusief groot topkoffer. Daar kan veel in: van vuile was voor moeder tot studieboeken en boodschappen voor een 9-koppig studentenhuis. Als ik voor het werk ergens heen ga waar ik mijn motorpak niet makkelijk kan stallen gaat alles in de koffers. Is de lading zwaar, draai ik aan de demperknop en dan deint ie weer zoals onbeladen. Doordat de motor buiten gestald staat (zonder hoes, want iedere dag gebruiken), is de handvatverwarming rechts gesneuveld. Ik doe die daarom nooit meer aan, maar kan door de handkappen tot behoorlijk onder nul prima rijden. Alle knopjes zijn prima te bedienen, en een BMW-richting-aangeef-systeem bevalt mij erg goed.

Rij-eigenschappen en motorkarakteristiek
Vooropgesteld: ik ben niet zo'n fijnbesnaarde chauffeur als anderen hier in BMW-threads zijn. Enfin, de BMW stuurt erg makkelijk! Omdat mijn motor niet enkel hobby, maar vooral ook praktisch vervoer is rijd ik makkelijk 20.000+ km meer met Michelin Pilot Road 3's. Die zijn dan hartstikke vierkant en vast ook enorm gecupt maar nog leg ik regelmatig de stepjes aan de grond (jawel, ook tijdens woon-werkverkeer). Ook op dit moment, met een voorband die ruim 21000 kilometer heeft gezien. Soms in een lange doordraaier met veel bagage meen ik 'm iets te voelen wiebelen, maar dat kan perceptie zijn....verder niks dan lof!

Ook niks dan lof over het blok. Hij slikt al zijn kilometers/jaren bij mij 10W40 en start iedere morgen weer fris en fruitig. Even kalm aan doen tot de olie een beetje warm is en dan kun je knallen. Ik probeer zuinig te rijden, wat betekent dat ik vroeg schakel, maar een inhaalactie of een wedstrijdje met een automobiel schuw ik niet. Soms na een pittig dagje geef ik 'm (al binnendoor rijdend) goed op z'n falie. Hij slikt het, zoals PeterD ook al zegt, allemaal. Verwacht geen R1 ofzo, maar voor de meeste mensen is het een prima lok. De versnellingsbak is des BMW's. Er wordt vaak geklaagd over harde knallen bij schakelen en die komen bij mij ook wel voor: van N naar 1, van 2 naar 3, van 3 naar 4 en van 5 naar 6 geven harde geluiden bij zowel op- als neergaan. Ik zou niet weten wat daar hinderlijk aan is: zolang het werkt vind ik het goed. Schakelen zonder koppelen wil trouwens ook goed. De koppeling is van het soort droge plaat en het enige wat je moet doen is hopen dat ie niet kapot gaat....dat is een arbeidsintensief klusje (en dus duur). Om het motorgeluid zou ik het niet doen, tenzij je er een andere demper opzet. Rasmijn had dat, en dat klinkt super. IK ben daar niet zo van en neem genoegen met een standaard uitlaat. Bij goed doortrekken klinkt dat met oordopjes in goed naar mijn smaak! De aandrijving middels een as in plaats van een ketting is voor mij een grote plus. Ik zou niet weten waarom je op een doorsnee straatmotor een ketting zou willen hebben.

Het brandstofverbruik ligt, bij woon-werkritjes over voornamelijk snelweg, rond de 1:18. Op dit moment is dat bij mij het geval. Ik reed een tijdje gemengd naar het werk (dus met stukken bebouwde kom/B-weg met veel rotondes en stoplichten) en dat drukt het verbruik wel stevig bij mij. Ik meet het verbruik sinds +/- 17000 kilometer:
rs1.JPG

De blauwe lijn stelt het verbruik voor, de rode lijn het huidige gemiddelde en de groene lijn waar de rode lijn destijds lag. In het begin reed ik dus een gemengde route naar werk, en nu voornamelijk snelweg. Dat scheelt behoorlijk in het verbruik.

Onderhoud, operationele kosten
De motor heeft, naast het reguliere onderhoud, bijna geen incidenteel onderhoud nodig. Het reguliere onderhoud is om de 10.000 kilometer. Kom je dan op een oneven kilometerstand uit doe je een klein beurtje (olie, oliefilter) en op een even kilometerstand een grote. Die zijn wat prijziger, omdat dan de lucht- en benzinefilters vervangen moeten worden, het bekrachtigde remsysteem gespoeld moet worden, de kleppen worden gesteld en de cilinders gesynchroniseerd. Hij loopt daarna wel weer als een zonnetje. Ik laat dit doen bij een goedkope monteur omdat ik zelf ruimte noch zin heb. De kleine beurt doe ik wel zelf, en laatst heb ik ook de startmotor zelf vervangen. Er zijn naast dealers genoeg specialisten te vinden (MSA/Kenny Simon te Ede bijvoorbeeld...sommigen vereren hem als zijnde heilig, maar dat terzijde), maar die schrijven ook gewoon 60 euro het uur. Mijn kosten per kilometer vallen op dit moment relatief hoog uit, 19,8 cent per kilometer. Dit komt voornamelijk door de hoge incidentele kosten die er de laatste tijd zijn geschreven: ik heb twee keer een band kapot gereden met behulp van een stuk staal en een spijker. Ik wist niet of de categorie banden de juiste hiervoor was, dus heb ik het maar bij incidenteel geplaatst. Er zijn tijden dat de operationele kosten per kilometer onder de 17 cent zaten. Op dit moment is de 19,8 cent zo verdeeld:
rs3.JPG

Mijn verzekering is relatief hoog omdat ik in BMW-termen jong ben (23) en diefstalverzekering heb vanwege het buiten stallen. Om de verwarring met de incidentele kosten/bandenkosten weg te nemen, dit zijn alle onderhoudskosten die gemaakt zijn sinds de aanschaf:
rs2.JPG

Echt incidenteel waren de lagers van de paralever (vervangen bij MSA..) en de startmotor. Maar voor dergelijke kilometerstanden en intensief gebruik vind ik dat acceptabel. De onderhoudskosten kunnen lager uitvallen als je alles zelf doet, maar ik kies daar bewust niet voor (luxepositie). Onderdelen zijn wel duur, maar er is best een grote namaak-markt en handel in tweedehands onderdelen.

Overig, concluderend
Het uiterlijk moet je aanspreken...het is een soort Paul de Leeuw: je vindt het super, of je zoekt haastig naar de spuugbak. Van sommige (en de meeste) hoeken vind ik het een prachtige fiets, maar bijvoorbeeld recht van voren vind ik er niks aan. Mij maakt dat niet zoveel uit, omdat het vooral een vervoersmiddel is voor mij. Het imago moet je ook wel tegen kunnen. Op het werk maken ze er soms grapjes over dat ik een BMW rijd, maar ach...ze rijden zelf Harley ;)

Voor mij is het een ideale fiets. Ik kom er overal mee en is dan ook nog eens comfortabel en praktisch door de koffers en cardanas. De operationele kosten zijn meestal te overzien (19 cent/kilometer vergoeding=verdienen!) maar het onderhoud kan duur uitpakken (koppeling, iABS of hoe dat dan ook heet). Hopelijk helpt dit je een weloverwogen keuze te maken. Als je vragen hebt beantwoord ik die natuurlijk graag! :)

Jeroen
 
Vandaag ritje door beste plensbui gedaan en het volgende geleerd:
  1. Grip van de Dunlop Roadsmart 3 is inderdaad indrukwekkend op de nattigheid, ook op wegdek met een beste laag water er op
  2. De Engine Guard, Mudsling en Splashguard doen hun werk: voorkant geen modder op de voorzijde van de cilinders en de uitlaatbochten en ook niet op mijn broek, achter geen spatje modder op de ESA veer, rug van de jas ook brandschoon. Het "laatste" stukje regenbescherming, direct onder de passagierzitting is terecht besteld, komt eind deze maand.
  3. De RT biedt significant meer bescherming, vooral te merken aan de armen en de benen die nu fors meer water vangen op de RS.

En toch ook weer genoten!

@Erreske: ben benieuwd wat je beter gaat bevallen, ST of GS... Veel plezier met de proefritjes!

@Jeroen JC600: mooi verslag van je R1150RS single spark! Was je nog van plan een ander type band te proberen na dit setje PR3? Ik vermoed dat jij meer kilometers uit een PR3 dan uit een PR4 kan persen.. sowieso denk ik dat de PR3 kampioen kilometervreter is... De Roadsmart 3 stuurt dan weer heel lekker. Ik rij trouwens op deze RS ook nog met standaardruitje. Mocht op termijn de RT toch verkocht gaan worden (voorlopig nog niet de bedoeling), zou ik voor de winter wel dat Wunderlich spul, inclusief fairing flaps, willen hebben om dat er 's zomers weer af te halen.
 
Vandaag ritje door beste plensbui gedaan en het volgende geleerd:
  1. Grip van de Dunlop Roadsmart 3 is inderdaad indrukwekkend op de nattigheid, ook op wegdek met een beste laag water er op
  2. De Engine Guard, Mudsling en Splashguard doen hun werk: voorkant geen modder op de voorzijde van de cilinders en de uitlaatbochten en ook niet op mijn broek, achter geen spatje modder op de ESA veer, rug van de jas ook brandschoon. Het "laatste" stukje regenbescherming, direct onder de passagierzitting is terecht besteld, komt eind deze maand.
  3. De RT biedt significant meer bescherming, vooral te merken aan de armen en de benen die nu fors meer water vangen op de RS.

En toch ook weer genoten!

@Erreske: ben benieuwd wat je beter gaat bevallen, ST of GS... Veel plezier met de proefritjes!

@Jeroen JC600: mooi verslag van je R1150RS single spark! Was je nog van plan een ander type band te proberen na dit setje PR3? Ik vermoed dat jij meer kilometers uit een PR3 dan uit een PR4 kan persen.. sowieso denk ik dat de PR3 kampioen kilometervreter is... De Roadsmart 3 stuurt dan weer heel lekker. Ik rij trouwens op deze RS ook nog met standaardruitje. Mocht op termijn de RT toch verkocht gaan worden (voorlopig nog niet de bedoeling), zou ik voor de winter wel dat Wunderlich spul, inclusief fairing flaps, willen hebben om dat er 's zomers weer af te halen.
Dank! De voorband (die klaarligt om gemonteerd te worden, nu nog de tijd vinden), wordt gewoon weer een PR3. Ze bevallen me prima eerlijk gezegd. Op den duur "moet" ik misschien wel over naar een 4, maar dat is voor later zorg. Ik vind ook deze prima sturen, en zoals ik al schreef ben ik geen fijngevoelige rijder...ik denk niet dat ik dat verschil ga merken. Daarnaast is inderdaad het economisch perspectief wel van belang voor mij. Ik denk overigens ook dat je bij iedere band bij normale regen-omstandigheden de grens niet haalt/opzoekt...met andere woorden, de grens van grip zit in je hoofd en de band kan in werkelijkheid veel meer aan dan je denkt.

Jeroen
 
@ Jeroen, Jeroen en Peter, geweldig, jullie reacties. Ik kan met jullie uiteenzettingen zeker verder.

Ik heb aan de DS alles zelf een keer los gehad en weer vastgezet. Dat was een grote meccano doos. En als ik het verhaal van Peter lees, dan is de R1100RS dat ook. Dus dat is erg leuk voor mij. Ik vraag me alleen af of ik er genoeg tijd voor heb om het onderhoud zelf te doen en vooral voor te bereiden. Wat Jeroen doet een deel zelf en een deel laten doen is wel fijn om in het achterhoofd te houden.

Ik ga de komende weekenden nog een paar dealers en mensen langs met diverse uitvoeringen van de R1100RS en de R1150RS. Mijn wens is een ABS systeem op de motor, maar als ik het zo lees, hoef ik niet bang te zijn, als het er niet op zit. Het kan ook schelen in de (aankomende) onderhoudskosten.

Als het ABS niet werkt, dan knipperen de lampjes op het dashboard, toch? Hoe kan je testen of het ABS überhaupt werkt? Door op een parkeerterreintje een noodstop te maken?

Ik had daarnaast een R1150RS op het oog uit 2003 met zo'n iABS. Uit Jeroens verhaal begrijp ik dat ik die fiets beter kan laten staan. Of zijn daar andere meningen over?

In ieder geval fijn om zo'n mooi en uitgebreid antwoord te hebben. Motor rijden is emotie en dan moet ik toch maar mijn "verliefde" hart volgen.... :]

grt Peter
 
@ Jeroen, Jeroen en Peter, geweldig, jullie reacties. Ik kan met jullie uiteenzettingen zeker verder.

Ik heb aan de DS alles zelf een keer los gehad en weer vastgezet. Dat was een grote meccano doos. En als ik het verhaal van Peter lees, dan is de R1100RS dat ook. Dus dat is erg leuk voor mij. Ik vraag me alleen af of ik er genoeg tijd voor heb om het onderhoud zelf te doen en vooral voor te bereiden. Wat Jeroen doet een deel zelf en een deel laten doen is wel fijn om in het achterhoofd te houden.

Ik ga de komende weekenden nog een paar dealers en mensen langs met diverse uitvoeringen van de R1100RS en de R1150RS. Mijn wens is een ABS systeem op de motor, maar als ik het zo lees, hoef ik niet bang te zijn, als het er niet op zit. Het kan ook schelen in de (aankomende) onderhoudskosten.

Als het ABS niet werkt, dan knipperen de lampjes op het dashboard, toch? Hoe kan je testen of het ABS überhaupt werkt? Door op een parkeerterreintje een noodstop te maken?

Ik had daarnaast een R1150RS op het oog uit 2003 met zo'n iABS. Uit Jeroens verhaal begrijp ik dat ik die fiets beter kan laten staan. Of zijn daar andere meningen over?

In ieder geval fijn om zo'n mooi en uitgebreid antwoord te hebben. Motor rijden is emotie en dan moet ik toch maar mijn "verliefde" hart volgen.... :]

grt Peter
Voor mij is motorrijden ook wel ratio, omdat het dus mijn "auto" is. Enfin, ik zou geen bezwaar hebben tegen een 1150RS met iABS. Ik heb dat zelf dus ook en het werkt prima. Ik heb 1 keer storing gehad, maar die verdween door spoelen en opnieuw afvullen. Als het bekrachtigde gedeelte niet werkt (dat noemen ze evo-remsysteem geloof ik) merk je dat direct. Het bekrachtige systeem remt als een gek, en zonder moet je ontzettend hard knijpen om wat teweeg te brengen. Ik heb dat ooit getest op een afgelegen weg zonder zijwegen. Ik test het ABS wel eens door hard te rijden en enkel de achterrem stevig te gebruiken op nat wegdek. Er zijn mensen waarbij die bekrachtige remmen of het abs falen en daar lees je dan ook vele verhalen over. Ik denk echter dat er nog veel meer mensen rondrijden zonder problemen. Ikzelf heb me niet laten afschrikken en tot op heden zonder negatief gevolg. Mocht het misgaan zijn er verschillende opties (zie ook BMW RT-forum). Sommigen zeggen dat regulier onderhoud (is 1 keer per jaar/regulier spoelen) helpt tegen falen, anderen geloven daar niet in.

Een 2003-115RS kan er 1 zijn met twinspark/2 bougies. Sommigen vinden dat een voordeel.

Ik vind de RS niet per se een meccanodoos. Dat was de Yamaha Diversion met carburateurs, ketting en brugframe veel meer. Ik heb het werkplaatshandboek van de vierkleps boxers et 850 tot en met 1150 cc van Haynes en daarmee wordt al veel duidelijk. De 1100 en 1150 lijken misschien wel 90% op elkaar op.

ABS willen of niet is ook maar een kwestie van smaak. Op de diversion zat het niet. Daarmee reed ik ook in de winter, maar bij nat/glad weer remde ik daarmee met enige regelmaat de achterrem tot blokkeren. Misschien was dat ook de nog groene remtechniek van mij. Ik vind het nu wel prettig om ABS en het bekrachtige systeem te hebben, omdat ik nu wat meer durf op een motor dan eerder.

Als ik in jou schoenen stond zou ik eens lekker gaan rijden op verschillende motoren! Deel je ervaringen en overwegingen hier, altijd leuk om te leven en mee te denken/leven!

Succes!

Jeroen

Ps. Aan de organisatie van aanstaande zaterdag: krijgen we nog overzichtje van lokaties/planning/routes? Routes zijn voor mij het onbelangrijkst, omdat ik zonder navi rijd. Wel leuk om van tevoren even te kijken! :)
 
Peter: ik sluit me aan bij wat mijn naamgenoot reeds aangaf: iABS hoeft geen bezwaar te zijn mits goed onderhouden (daarmee wordt voorkomen dat er vuil in de pomp komt die daar stuk van zou kunnen gaan, die is dan prijzig). Voor mij geen fiets zonder ABS meer nadat ook ik het achterwiel van de R1150R eens had geblokkeerd.

@Jeroen: van de week rij ik hem nog ff voor, zal foto's vd locaties schieten. Routes ga ik op verzoek mailen na een PeeBee.
 
@ PPvandV

Zou je nog willen aanvullen na al de goede reacties van de medeforum leden:
-De FID display (een display in de "cockpit") was een optie in vroege uitvoeringen: als je die niet hebt, dan heb je geen versnellingsindicator, olietemperatuur en benzineniveau
-Ook in vroege uitvoeringen geen comfort stuur (is weinig verstelmogelijkheden voor de stuurhelften)
-een fiets zonder onderhoudshistorie kun je beter laten staan: er wordt veel geknoeid met km standen (ik zag onlangs bij een gerenommeerde motorzaak nog weer een oude RT met KM stand 19000 en royaal steenslag op de kuip)
-Met name de 1100 uitvoering worden royaal aangeboden en vanaf rond de EUR 2000 geprijsd
-Koppelingen en versnellingsbakken kunnen ook bij 50K km aan onderhoud toe zijn....
-Motor heeft in principe geen probleem met 200K km Met andere woorden: een hogere km stand met onderhoudshistorie hoeft geen bezwaar te zijn. Een oude met weinig km's en zonder onderhoudshistorie kun je beter laten staan, al glimt ie nog zo mooi...
-Een 1150 zou ik nemen met twinspark, want die loopt mooier.

Roelof.
 
Laatst bewerkt:
Peter: ik sluit me aan bij wat mijn naamgenoot reeds aangaf: iABS hoeft geen bezwaar te zijn mits goed onderhouden (daarmee wordt voorkomen dat er vuil in de pomp komt die daar stuk van zou kunnen gaan, die is dan prijzig). Voor mij geen fiets zonder ABS meer nadat ook ik het achterwiel van de R1150R eens had geblokkeerd.

@Jeroen: van de week rij ik hem nog ff voor, zal foto's vd locaties schieten. Routes ga ik op verzoek mailen na een PeeBee.
Ik bedoel meer, hoe laat spreken we waar af? :)

@Peter (e.a.): bij Roadrunner motoren te Velp staat ook een 1200ST: 62k km voor 5990 euro. Wellicht voor een proefrit? Ik zag dat toen ik daar mijn nieuwe zomerhandschoenen kocht. Ze zijj daar meer van de Jappen en hebben het niet zo op BMW dus wellicht is er onderhandelingsruimte :p

Jeroen
 
@ PPvandV

Zou je nog willen aanvullen na al de goede reacties van de medeforum leden:
-De FID display (een display in de "cockpit") was een optie in vroege uitvoeringen: als je die niet hebt, dan heb je geen versnellingsindicator, olietemperatuur en benzineniveau
-Ook in vroege uitvoeringen geen comfort stuur (is weinig verstelmogelijkheden voor de stuurhelften)
-een fiets zonder onderhoudshistorie kun je beter laten staan: er wordt veel geknoeid met km standen (ik zag onlangs bij een gerenommeerde motorzaak nog weer een oude RT met KM stand 19000 en royaal steenslag op de kuip)
-Met name de 1100 uitvoering worden royaal aangeboden en rond de EUR 2000 geprijsd
-Koppelingen en versnellingsbakken kunnen ook bij 50K km aan onderhoud toe zijn....
-Motor heeft in principe geen probleem met 200K km Met andere woorden: een hogere km stand met onderhoudshistorie hoeft geen bezwaar te zijn. Een oude met weinig km's en zonder onderhoudshistorie kun je beter laten staan, al glimt ie nog zo mooi...
-Een 1150 zou ik nemen met twinspark, want die loopt mooier.

Roelof.
Even hierop inhakend: nadat mijn vader zijn 1100RT op de K1200GT had ingeruild bij een bekende zaak in de regio (tevens aangesloten bij een keten) kwamen we even bij die zaak koffiedrinken tijdens een ritje: daar stond zijn RT met 155.000km minder op de teller (ingeruild met 190.000, stond er met 35.000). De zaakvoerder verklaarde de fietd verkocht te hebben aan Polen die voor de uitvoer de teller had verwisseld. Er zat ook een teller op met een duitste waarschuwing de olie te checken. De motor stond ook niet in de showroom, maar wel binnen rond de werkplaats. Raar verhaal en erg treurig dat het zo gaat. De motorzag er, door gedisciplineerd (optisch) onderhoud goed uit en kon de 35.000 km goed hebben. Hopelijk is er niemand mee gedupeerd...


Jeroen
 
Laatst bewerkt:
Bij mijn R1100RS uit 1995 was de teller bij 95K km stand "teruggedraaid":
Ben er achter gekomen dat de teller bij KM stand ca 95K km is vervangen en ik kreeg hem bij KM stand 20K met de mededeling dat ie ongeveer 70K KM had gelopen.
Dit keer was de teller niet door "Polen" vervangen, maar door een BMW dealer die nu geen BMW dealer meer is...

Roelof.
 
Laatst bewerkt:
Bij mijn R1100RS uit 1995 was de teller bij 95K km stand "teruggedraaid":
Ben er achter gekomen dat de teller bij KM stand ca 95K km is vervangen en ik kreeg hem bij KM stand 20K met de mededeling dat ie ongeveer 70K KM had gelopen.
Dit keer was de teller niet door "Polen" vervangen, maar door een BMW dealer die nu geen BMW dealer meer is...

Roelof.
Vooropstellend, ik wil geen bepaalde groep mensen aanwijzen. Volgens die motorzaak was de fiets bestemd voor uitvoer naar Polen en die importeurs hadden de tellers verwisseld volgens hem. Het maakt in mijn ogen niet uit waar de fiets heengaat, het is in alle manieren fout. Ik zou in dit opzicht een APK inclusief NAP wel prima vinden.

Hoe ben je er eigenlijk achter gekomen?
 
Vooropstellend, ik wil geen bepaalde groep mensen aanwijzen. Volgens die motorzaak was de fiets bestemd voor uitvoer naar Polen en die importeurs hadden de tellers verwisseld volgens hem. Het maakt in mijn ogen niet uit waar de fiets heengaat, het is in alle manieren fout. Ik zou in dit opzicht een APK inclusief NAP wel prima vinden.

Hoe ben je er eigenlijk achter gekomen?

Via de vorige eigenaren met o.a. met behulp van de RDW; alleen de eerste eigenaar lukte niet meer.
Als het overigens een bedrijf is, verstrekt de RDW "gewoon" de gegevens; bij een particulier wordt die eerst gevraagd toestemming te verlenen.

De eerste 2 eigenaren hadden in 5 jaar tijd een kleine 100K km op de klok gezet en toen werd ie, naar ik aanneem, kennelijk moeilijk verkoopbaar want toen heeft ie een aantal jaren bij de dealer gestaan en dan gaat de teller stuk....

Roelof.
 
@PPvandeP,

Is dit misschien wat voor je?


http://www.marktplaats.nl/a/motoren...651fa109c354bbabe740c1b&previousPage=lr&pos=7


Ik heb geen ene relatie met verkoper.

Ziet er inderdaad heel mooi uit. Wij hebben destijds een ST gekocht zonder dat ik me aan mijn eigen adviezen had gehouden. Waardoor we een ST hebben gekocht die al niet meer in de originele tupperware gestoken was (namelijk dezelfde kleuren als die uit deze MP advertentie i.p.v. de donkergrijs variant die de fiets volgens de kleurcode sticker had moeten hebben). De "0" beurt bij MSA was dan ook wel ff slikken... En toen ik ook nog val sporen vond was ik wel een tikje benauwd... Maar, na bijna een jaar en 5.000 km hebben een ST die echt als een zonnetje loopt en heerlijk zit met het Super Bike stuurtje. De aanschafprijs was er wel naar dus al met al lijkt het goed te zijn afgelopen. Karin is in ieder geval heel erg blij met haar ST.

Als deze fiets uit die MP advertentie nou wel een onderhoudshistorie heeft, dan is het wel een hele mooie fiets met heel weinig kilometers (mijn 4 jaar jongere RT heeft al bijna het dubbele en mijn 9 jaar jongere RS heeft volgend jaar dezelfde km stand als deze ST), misschien valt er zelfs nog wat af te onderhandelen? Dan heb je een beduidend jongere fiets dan een R1100RS met wat meer PK's, soepel lopend blok voorzien van balans-as, een boordcomputer die je o.a. kan vertellen dat je een defect lampie hebt (geen nood in dat geval, je hebt 2 koplampen... Ik ben er eens 's avonds in het donker voor de terugreis naar huis achter gekomen dat mijn koplamp stuk was... En de R1150RS had er maar 1... Af en toe groot licht (dat deed het wel) richting tankstation gesukkeld om een lamp te halen. Vervangen op de ST gaat trouwens ook makkelijker dan op de RS.

Bij een dealer een ST kopen is wellicht interressant wegens de garantie.

Ben benieuwd wat het gaat worden Peter! Zaterdag hebben we een mooi tochtje, je bent van harte uitgenodigd!
 
Ik bedoel meer, hoe laat spreken we waar af? :)


Jeroen

Chapter Midden Nederland vertrekt om 09:30 vanuit Den Dolder (makkelijk te bereiken via A27 afslag Bilthoven of de A28 afrit Den Dolder) richting de "algemene" verzamelplaats, de McDonalds bij Barneveld (bereikbaar via de A1/A30 en N344/N301). Daar is het verzamelen om 10:30, mikken op de start van de rit om 11:15. Rond 13:20 lunch in herberg De Gouden Leeuw. Rond 14:45 weer verder. In Garderen nog korte pauze en dan de individuele keuze: afhaken of mee richting Lage Vuursche (lekker slinger weggetje), diner in Lage Vuursche rond 18:00.

Dinsdag rij ik de finale versie en zal van sleutel plekkies fotootjes schieten en hier plaatsen en tevens verslag doen van gereden kilometers en zuivere rijtijd (zit een geinige rijtijd meetfunctie in de Boord Computer Pro vd RS, doe je verder nooit wat mee, maar voor dit soort dingetjes is het wel leuk).
 
Laatst bewerkt:
Chapter Midden Nederland vertrekt om 09:30 vanuit Den Dolder (makkelijk te bereiken via A27 afslag Bilthoven of de A28 afrit Den Dolder) richting de "algemene" verzamelplaats, de McDonalds bij Barneveld (bereikbaar via de A1). Daar is het verzamelen om 10:30, mikken op de start van de rit om 11:15. Rond 13:20 lunch in herberg De Gouden Leeuw. Rond 14:45 weer verder. In Garderen nog korte pauze en dan de individuele keuze: afhaken of mee richting Lage Vuursche (lekker slinger weggetje), diner in Lage Vuursche rond 18:00.

Dinsdag rij ik de finale versie en zal van sleutel plekkies fotootjes schieten en hier plaatsen en tevens verslag doen van gereden kilometers en zuivere rijtijd (zit een geinige rijtijd meetfunctie in de Boord Computer Pro vd RS, doe je verder nooit wat mee, maar voor dit soort dingetjes is het wel leuk).
Perfect! Dus 10.30 uur hier, voor alle duidelijkheid! :)

De route is leuk om te weten, maar ik hobbel gewoon mee deze rit. Toffe functie op de RS, ben benieuwd. Ik zie er naar uit zaterdag! :)

Jeroen
 
Laatst bewerkt:
De verwachtingen zijn goed: als ik zaterdag om 0800 vertrek is het 1 graad (plus!) en om 0900 is het al twee graden in Gemert. Gelukkig is het 'warm' bij aankomst in Den Dolder om half 10: +6 graden _O- _O- .
 
Yep naamgenoot: daar. ->

RSRit8okt01.jpeg

Zelderseweg 67, 3784 LN Terschuur

RSrit8okt02.jpg

En bij de "oprit" zit een Tango (rode pijl), om bij de Mc te komen moet je daarna "om de parkeerplaats" van de Goudreinet heen. Dan kom je uiteindelijk vanuit de richting waar de gele pijl heen wijst het parkeer terrein van de Mc op, vorige keer stonden wij bij de blauwe pijl:
RSrit10sept-05.jpeg


Het was toen wel een klappie warmer dan aanstaande zaterdag. Peter: je kan ook de R100RT pakken natuurlijk. Horen wij de Twin Spark Retro Fit Kit ook eens echt roffelen.
 
Laatst bewerkt:
Gelukkig rijd Peter richting de warmte, in Barneveld wordt het niet kouder dan 7 graden en tegen de tijd dat wij daar aankomen is het maar liefst 10 graden.
RSrit8okt03.jpg
 
Laatst bewerkt:
Qua Route, voor het idee bijgevoegd een kaart van de stand van zaken nu (groene lijn).
RSrit8okt04.jpg

Verzamelen dus bij de gele pijl, na een goed uur op de Posbank ff benen strekken bij de P van Pauze, verder richting lunch in Bronkhorst bij de paarse pijl, lokaal beter bekend als herberg De Gouden Leeuw Bovenstraat 2, 7226LM Bronkhorst, Tel. 0575-451231, daarna drankje/peukje/benen strekken/optioneel afscheidnemen in Garderen bij de rode pijl of optioneel doorrijden naar Lage Vuursche en daar een pannekoek/spareribje/sateetje verorberen om daarna ieder zijns weegs te gaan. Die laatste variant is dus 172 kilometer van McDonalds Barneveld tot Lage Vuursche. Van de McDonalds Barneveld tot aan Garderen bedraagt de afstand 126 kilometer over de groene lijn.

Voor degenen die in Den Dolder aan willen haken bij Chapter Midden Nederland (Thijs heeft een mooie route uitgestippeld binnendoor richting de McDonalds, voor de dorstige fietsen: we komen dan ook nog langs een tankstation), de totale afstand van de dag is dan 168 kilometer tot aan Garderen en 214 tot aan Lage Vuursche.

Zuivere rijtijden krijgt u dinsdag 4 oktober in de avond en dan post ik hier ook een link naar de meest actuele en bijgewerkte .gpx versie van de route naar aanleiding van bevindingen dinsdag.
 
Laatst bewerkt:
ABS willen of niet is ook maar een kwestie van smaak. Op de diversion zat het niet. Daarmee reed ik ook in de winter, maar bij nat/glad weer remde ik daarmee met enige regelmaat de achterrem tot blokkeren. Misschien was dat ook de nog groene remtechniek van mij. Ik vind het nu wel prettig om ABS en het bekrachtige systeem te hebben, omdat ik nu wat meer durf op een motor dan eerder.
Op mijn RS van 2002 zit geen ABS en dat mis ik ook niet. Wel was het schrikken toen ik de eerste keer remde nadat ik RVS leidingen had, het achterwiel blokkeert vrij makkelijk (in Duitsland staan er 'n paar strepen van mij op de rijbaan :P ).
Als het achterwiel nu blokkeert, is dat min of meer "gecontroleerd" ;)

Ik heb mij laten vertellen dat je de ABS bij 1150-reeks nog definitief kunt uitschakelen, vanaf de 1200 zou dat niet meer gaan.... (àls je dat zou willen uiteraard)
 
Terug
Bovenaan Onderaan