Het grote Vespa GTS topic

Het kan zeker geen kwaad om je balhoofdlagers te controleren, maar op basis van je klachten zou ik het daar niet als eerste in zoeken. Je hebt het over trillen en schudden, daarom zou ik eerst vaststellen of je voorwiel in balans is.

Balfhoofdlagers kun je controleren met je voorwiel van de grond. Met middenbok is dat makkelijk. Pak je voorvork en beweeg naar voren en achteren, als je speling voelt staan je lagers te los. Laat vervolgens je stuur vanuit de middenstand tegen de uitslag naar links of rechts vallen. In principe moet je stuur bij de uitslag drie keer tikken, anders staan je lagers te vast. Het is ook een beetje aanvoelen allemaal. Bij mij had ik met drie tikjes speling en bij twee niet en dat stuurt nu ook goed. Met rijden kun je ook al veel aanvoelen, te strak voel je doordat je steeds moet corrigeren met bijsturen om je lijn te volgen, te los dan voel je de speling bij korte stoterige hobbels of kuilen dan hoor je een tikje in de voorvork. Los van de speling moet je stuur van uiterst links naar uiterst rechts soepel draaien, het wil ook wel gebeuren dat er een putje in je lager is geslagen dan voel je oneffenheid rond de middenstand.
 
Google maar eens op Vespa gts wobble
Daar helpt geen balanceren tegen.
De ene gts het er meer last van dan de andere.
Waar het erger maakt:
Top koffer, geen of te lichte stuurgewichten
Standaard voor veer/schokdemper
Bepaalde banden
Waar het minder maakt of toch minstens helpt:
De zwaarste vespa stuurgewichten
een bitubo of malossi voor veer (de malossi ging bij mij helaas na 3 jaar al stuk).
Topkoffer er af.

Maar google het maar eens, ze doen het bijna allemaal, de ene erger dan de andere.
 
Voor de mensen die geen google hebben vond ik deze wel aardig als startpunt.

If your scooter has the symptoms described in this article, here's a series of experiments you can try:

1) Seat Position. Try shifting your position forward and backward on the seat to determine where wobble is most pronounced.

2) Tire Inflation. Underinflated tires are more likely to wobble than overinflated ones. Make sure your tires are at the factory-specified levels and see if the wobble is still present. If so, try overinflating your tires a bit (not a lot) and check again. This goes for both the front and the back tires.

3) Top Case. If you have a top case, remove it as an experiment to see if the wobble goes away. Also make sure you have the heavier bar-end weights on your handlebars. These come with the Piaggio topcase, but not 3rd party top cases.

4) Wheel Balance. Have both your front and back wheels balanced properly. Marc Parnes Wheel Balance Video Demonstration

5) New Tires. The Sava tires that come stock on the GTS mask or eliminate the wobble, but they're not very well regarded in all other areas. In particular, they catch on rain grooves, which can be much more disconcerting than the steering wobble. The new tires on the GTS 300 are Pirelli GT23, front and GT24 rear DO actually seem to eliminate the wobble, according to rider reports. They are a semi-sporting tire with excellent grip.

6) Rider Weight. This is often the hardest thing to change, but it does seem that heavier riders experience the wobble more often than lighter riders.

Modern Vespa : FAQ: Is it normal for a GT/GTS to "wobble"?

En speciaal voor de belgen onder ons.

stuurgevoel met een vespa gts
 
Vraagje, waar kunnen we onze vespa wielen laten balanceren in Nederland? Zo te horen zijn het best specifieke wielen.... Ik heb niks kunnen vinden tot nu toe, misschien hebben jullie tips.
 
Vraagje, waar kunnen we onze vespa wielen laten balanceren in Nederland? Zo te horen zijn het best specifieke wielen.... Ik heb niks kunnen vinden tot nu toe, misschien hebben jullie tips.

Je kan voor ca 30.00€ een eenvoudig balanceer apparaat kopen of het doen op de manier zoals ik al eerder heb aangegeven hoe je controleert of het wiel in onbalans is.

Als het wiel in onbalans is haal alle aanwezige lood er af, en draai aan het wiel en kijk na b.v. 3x draaien en noteren of onthouden waar het wiel tot stilstand komt. als dat steeds dezelfde plaats is dan plak je een loodje er tegenover op de velg met een stukje plakband. en verplaats dat totdat het wiel steeds op een andere plaats tot stilstand komt. dan bevestig je het loodje definitief.

In het begin ben je wel even bezig voor je het door hebt. verder kun je terecht bij elke motordealer met een balanceerapparaat.
 
verder kun je terecht bij elke motordealer met een balanceerapparaat.
Was dat maar zo, er zijn maar weinig motordealers die de juiste adapters hebben om een Vespa wiel op te kunnen spannen in het balanceer apparaat.
In Eindhoven heb ik er 1 gevonden, motorhuis eindhoven.
Maar dan nog is het een beetje hobby werk ook bij hun.

Achter heb ik overigens niet gebalanceerd, als er al onbalans in zit merk ik dat niets van.
Grootste verbetering bij mijn GTS waren de banden, de stuurgewichten en de voor veer/schokdemper.
Banden, voor een achter Pirelli diablo scooter. Super veel grip en stabielste stuur gedrag.
Stuurgewichten, zwaarste originele piaggio gewichtjes.
Veer/schokdemper, origineel meteen bij aanschaf vervangen voor een malossi. Er stond toen 8 duizend kilometer op de klok. Nu 3 jaar later en 25 duizend op de klok was die dus helaas lek.
Vervangen voor een Bitubo, dat is echt een klasse hoger. Wat een kwaliteit en een echt merkbaar strakker stuurgedrag.

Overigens heb ik achter ook een set malossi veren gemonteerd, stuk stugger dan origineel. Helaas nog net niet sterk genoeg om met 2 personen te voorkomen dat er soms in de eindstoppen wordt geveerd.

Banden spanning die ik aanhoud
Voor: 1.8 a 1.9
Achter: 2.5 of 2.7 wanneer veel met duo.
 
Laatst bewerkt:
Wat denk je van 13 inch velgen voor een nog betere wegligging
full
 
Ik vind ze mooi staan die 13 inch velgen, kan ook makkelijker een zware ketting doorheen.
zijn dacht ik van een piaggio yourban heb ik weleens gelezen.
 
Wat ik zo op de foto kan zien lijken de 13" velgen inderdaad op die van een Piaggio MP3. Voor het balanceren zijn er speciale adapters zoals genoemd, niet elke zaak heeft die. Je zou eens in de buurt kunnen zoeken naar Vespa of algeheel Piaggio zaken. Dat kan een specialist zijn of een dealer. Bij ons in de buurt weet ik bijvoorbeeld van een Motoport vestiging die Piaggio dealer is en die hebben de juiste spullen. Bel gewoon op en vraag of ze zo een adapter hebben. Om nu naar de andere kant van het land te rijden om even je wielen te laten balanceren is ook weer zo iets.

Verder is er het nodige aangedragen. Ik zou dankbaar gebruik maken van de gebruikerservaringen zoals bijvoorbeeld door Bommes aangegeven.
 
Interessant, wat voor adapter gebruik je voor het uitbalanceren van je vespa wielen? Misschien een foto, alvast bedankt.
Je kan voor ca 30.00€ een eenvoudig balanceer apparaat kopen of het doen op de manier zoals ik al eerder heb aangegeven hoe je controleert of het wiel in onbalans is.

Als het wiel in onbalans is haal alle aanwezige lood er af, en draai aan het wiel en kijk na b.v. 3x draaien en noteren of onthouden waar het wiel tot stilstand komt. als dat steeds dezelfde plaats is dan plak je een loodje er tegenover op de velg met een stukje plakband. en verplaats dat totdat het wiel steeds op een andere plaats tot stilstand komt. dan bevestig je het loodje definitief.

In het begin ben je wel even bezig voor je het door hebt. verder kun je terecht bij elke motordealer met een balanceerapparaat.
 
Laatst bewerkt:
een kwik fit kan dynamisch balanceren het oude type mini heeft namelijk ook 12" met een zelfde diameter naaf gat
 
Zo,
aangesloten bij de vespa club en direct een goede adres gekregen waar de leden op onderhouden gaan .
afspraak genomen , hij komt mijn vespa vrijdag halen en de volledig onderhoud doen .
omdat de onderhoud historiek nogal chaotisch is wordt i.p.v. 18000km direct de 20000km onderhoud gedaan .
Er wordt;
1-op computer aangekoppelen (misschien update nodig).
2-nieuwe banden, v+a Michelin city grip , ik heb nu een Michelin bopper met 3mm erop
en achter een heidenau met 4mm erop, dus nu 2 verschillen profielen en ik wil dat niet .
3- de voorste wiel wordt uitgebalanceerd , nu zijn er zelf geen loodjes erop.
4-Omdat de naald van de kilometriek trilt komt er een nieuwe kabel.
5-schymi op de stuur wordt nagekeken .
6-v+a nieuwe remmen ,ze zijn nog goed wat dikte betreft maar omdat ze zo bijterig zijn gaan ze eruit.
7-nieuwe riem
8-nieuwe rollen en 3 hoekjes.
9-nieuwe naaf oil
10-nieuwe carter oil +nieuwe oil filter .
11-nieuwe luchtfilter en nieuwe filterke aan de carter kant
12-nieuwe bougie
alles wat moet nog nagekeken wordt nog gedaan .

prijs rond 550€.

Dan zal ik waarschijnlijk ,buiten de volgende oilwissel gerust zijn voor de komende 10000km.
 
Dat klinkt als een mooie prijs!

Hier staat de vespa alweer een tijd stil.
Met dit weer mag alleen mijn honda dylan de weg op.

Ik ben wel bezig met de vespa aanhanger.
 
Weet iemand hier waar ik een stalen of aluminium uitlaatpakking kan bestellen? Ik word een beetje gek van elke 3000 kilometer een nieuwe grafietpakking monteren wegens lekkage.
 
Hoeveel cc?

B.v. in het geval van 299 of 300cc hoef je niet naar de scooterboer of online webshop maar gewoon een plaatselijke motorzaak opzoeken die niets met scooters te maken heeft maar wel losse onderdelen verkoopt.
Pakking kost dan max. 5 euro

Heb het zelf ook zo eens ervaren voor een echte 300cc scooter, de verkoper vroeg nog hoeveel ik er wilde hebben... die ging er namelijk vanuit dat het een conventionele motorfiets was met meerdere cilinders.
Dat was bij Jos Smit op de Rijksstraatweg in Haarlem.
Heb daar toen een pracht van een pakking vandaan voor 3,50 euro

Heb je een brommer die maar 279cc is en als 300 wordt verkocht dan heb ik helaas geen advies.

Succes gewenst
 
Hoeveel cc?

B.v. in het geval van 299 of 300cc hoef je niet naar de scooterboer of online webshop maar gewoon een plaatselijke motorzaak opzoeken die niets met scooters te maken heeft maar wel losse onderdelen verkoopt.
Pakking kost dan max. 5 euro

Heb het zelf ook zo eens ervaren voor een echte 300cc scooter, de verkoper vroeg nog hoeveel ik er wilde hebben... die ging er namelijk vanuit dat het een conventionele motorfiets was met meerdere cilinders.
Dat was bij Jos Smit op de Rijksstraatweg in Haarlem.
Heb daar toen een pracht van een pakking vandaan voor 3,50 euro

Heb je een brommer die maar 279cc is en als 300 wordt verkocht dan heb ik helaas geen advies.

Succes gewenst
Ik denk dat jij het over de ring tussen cilinder en uitlaatbocht hebt, maar ik bedoel de bus tussen de bocht en de uitlaat.
.. en sinds wanneer is de GTS300 299 of 300cc? We hebben slechts 278cc bij de 300
 
Dat het een andere pakking betrof dan cilinder pakking was mij niet helemaal duidelijk. Voor de rest geef ik reeds aan dat ik het aantal CC niet weet.
 
Laatst bewerkt:
maksor heeft messing uitlaat bussen op voorraad liggen

Ik vind het een lastige website. heb er ook gezocht op uitlaat uitlaatpakking demper demperpakking bus etc, maar geen resultaat.
hoe heb jij het gevonden.

Ik denk dat ik er wel zelf 1 van aluminium kan draaien mits ik de juiste maat weet. en dat voordat de boel gedemonteerd is.

Heeft iemand toevallig de afmeting bij de hand.
 
Terug
Bovenaan Onderaan