Totaal andere ankerplaat dubbelopl. rem

sammie

MF veteraan
10 nov 2003
31.117
8.243
Assen
.. Ik heb het he-le-maal gehad met de voorrem van de enfield.. ondanks nog recente investeringen etc is de rem slechter af te stellen- nu lijkt nix meer te helpen- en blijft instabiel of gaat van goed naar steeds slechter zoals ik onderweg op vakantie heb ervaren.

Ik denk dat dit te wijten is aan de onnauwkeurige uitvoering & algemeen kwaliteitsgebrek van de Indiase ankerplaat.
Ik denk dat ik een andere ankerplaat wil- wat natuurlijk ook oplossingen wil gezien de asmaat en borging aan de vorkpoot.. maar hoop dat er iets is wat op de enfield trommel(7 inch) past.

Anders zou ik naar de mogelijkheid moeten kijken om een andere trommel in te spaken(moet op de as passen/pas te maken zijn, breedte?)
Dus as er een soor van plug & play optie zou zijn zou dat mooi zijn maar dat lijkt me onwaarschijnlijk...

Mijn vraag; 'weet' iemand een type ankerplaat (replica??) wat in de buurt komt van wat ik bedoel??
 
remhendel maakt net zo veel slag als anders, verklaart niet/heeft niets te maken met nog steeds onronde trommel en afstelling 'uit het midden'van de afzonderlijke schoenen. -de ene remsleutel voet veel meer gekanteld staan om aan te lopen als de andere, zoals het eerder ook al verkloot was.. ik begrijp het ECHT niet.. kan verdomme wel janken(doe ik wel vaker, maar nu ook hierom..)
 
Er bekruipt me nog 1 idee.
Misschien dat de triommel net niet tot het eind is uitgedraaid, en 1 schoen net een tiende verder naar binnen zit dan de ander..
Ik ga morgen (daglicht/schuur) kijken of ik een slijtpatroon zie en een shim plaatsen of de binnenste rand van de voeringen schuin afvijlen om te zien of dat verschil geeft...

Deze man was zo vol van zichzelf.. moet toch ergens vandaan komen
/(naast mijn bankrekening..) -O-
 
Als je de verbindingsstang tussen de hevels weghaald heb je 2x zoveel remdruk op je remschoenen. Misschien kun je daar iets mee in combinatie met de juiste diameter remschoenen.
 
Laatst bewerkt:
Volgens mij slik jij nog zwaarder spul dan ik.. :?
Misschien wel,
Maar als je de remschoenen op beide uiteinden tegelijk uit elkaar drukt heb je in het midden, waar de meeste druk nodig is, netto maar de helft van de druk als wanneer je er maar aan 1 kant tegen aan drukt. (Kracht maal arm verhaal)
Oude remtrommels van auto's hebben ook maar 1 remcilinder tussen de remschoenen, dat is niet voor niets. Je remschoenen zullen m.i. daardoor ook makkelijker centreren.
 
Laatst bewerkt:
Misschien wel,
Maar als je de remschoenen op beide uiteinden tegelijk uit elkaar drukt heb je in het midden, waar de meeste druk nodig is, netto maar de helft van de druk als wanneer je er maar aan 1 kant tegen aan drukt. (Kracht maal arm verhaal)
Oude remtrommels van auto's hebben ook maar 1 remcilinder tussen de remschoenen, dat is niet voor niets. Je remschoenen zullen m.i. daardoor ook makkelijker centreren.

van wat ik van je verhaal begrijp denk ik dat je in de war bent met een enkel oplopende rem. Je vergelijk met een auto gaat denk ik over een achteras van een auto, dat is altijd enkel oplopend.(simplex) En dan nog is dat bij een auto weliswaar 1 cilinder, maar 2 zuigers. Dus eigenlijk 2 cilinders met een gedeeld huis.
De voorkant van een auto is normaal gesproken dubbel oplopend, met 2 cilinders.
 
Hoe ver is dat duitse bedrijf van jou?
Ik zou een dagje vrij pakken en er heen rijden met je complete motor. Dan kunnen zelf zien wat het probleem is.
Te ver voor een dagje op en neer, maar ben er 'emotioneel'genoeg voor..(en zonder voorrem rijden..heb geen koekblik waar hij in past)
Heb een reactie van ze terug; het ligt aan mij.. twijfel haast zelf ook.
ALS ik de centrale moer loskrijg(lijkt wel met een luchtsleutel vastgezet zal ik eens kijken en foto's maken..

jemig, voeringen op straal draaien en op het idee komen beide remsleutels paralel te zetten hierbij, ook omdat ik hier op benadrukte(omdat een remmerij bedrijf in alkmaar daar niet op kwam) is toch geen hogere wiskunde?
 
Misschien wel,
Maar als je de remschoenen op beide uiteinden tegelijk uit elkaar drukt heb je in het midden, waar de meeste druk nodig is, netto maar de helft van de druk als wanneer je er maar aan 1 kant tegen aan drukt. (Kracht maal arm verhaal)
Oude remtrommels van auto's hebben ook maar 1 remcilinder tussen de remschoenen, dat is niet voor niets. Je remschoenen zullen m.i. daardoor ook makkelijker centreren.

:N :')

nog nooit van oplopende/zelfbekrachtigende remschoenen gehoord ?

en waarom maar 1 remcylinder ? kosten besparing, en omdat een auto bij het achteruitrijden ook goed moet kunnen remmen.
 
ondertussen kan het bijna niet anders. aldie specialisten kunnen onmogelijk allemaal prutsers zijn.
Tsja, ik heb wel meer trommelremmen overhaald, maa dit.. nee.
en het lijkt mij toch echt niet goed als op moment van -tegelijk-aangrijpen de ene remsleutel 30 graden schuiner staat dan de andere.
Of is dat normaal en ligt het idd aan mij?

Is het normaal dat remtrommels ovaal zijn??
 
Tussendoor-update, er zit meer dan een mm verschil tussen de dikte van de voeringen.
De schoen die zo ver naar buiten moet worden gezet om aan te grijpen heeft de dunste voering- logisch-
 
Ik heb verleden week de ankerplaat met alle remschoenen die ik heb en het wiel; naar een bedrijf gebracht dat remmerij als specialisatie heeft en ook veel motorfietsremmen uit de klassiekkerracerij doet.
-De trommel is uitgedraaid, want ingesleten en iets onrond.
- nwe voeringen van zacht materiaal op radius gedraaid op de ankerplaat- mocht niet aan de afstelling klooien.

Resultaat;
Gemonteerd en spanning op de kabel nog steeds tssj..... tssj...... tssj alsof de trommel toch onrond is.
- ik moet de andere remsleutel een flink end bijtrekken voordat deze ook hoorbaar sleept.
- het traject van 'aanslepen' tot echt remmen is zo groot dat hij niet 'vrij' af ste stellen is EN de rem 'hard'aanvoelt, je kan 'm makkelijk tot het stuur intrekken.
Dus.. alles is nog kutter dan tevoren..

- De nwe voering lijkt wel goed te pakken.

Ik snap er niets van en heb nu even de neiging het hele ding in de sloot te mikken.
- wel vreemd; De ankerplaat steekt aan 1 kan meer van de naaf dan aan de andere kant, maar als is de plaat krom, als hij op die manier de schoenen op maat heeft gedraaid, moet het toch goed gaan?

Morgen maar de oude ankerplaat proberen.. ik weet 't anders ook niet..

Sammie, in dit bericht meld je dat de ankerplaat aan de ene kant verder van de trommel af zit dan aan de andere kant. Zit de bovenkant van de ankerplaat verder af van de trommel? Misschien trek je door de wielas aan te draaien de voorvork (teveel) naar elkaar toe en druk hij de onderkan van de ankelplaat zo net te ver je trommel in. Andersom kan natuurlijk ook, dat je wiel te breed is en je voorvork tegen de bovenkant van de ankerplaat aan drukt. Dan zou je vork misschien krom kunnen zijn?

Wat je kunt proberen om dit te checken is de wielas was losser te zetten en dan met de motor aan de hand lopend te testen of het beter is. Of eventueel de voorvork uitbouwen en met poten die parallel aan elkaar staan opnieuw testen?

Ik weet het, het klinkt wat vergezocht, maar aangezien je trommel en ankerplaat al bij meerdere experts zijn geweest zou ik het eens ergens anders zoeken.
 
Bij deze motor word de wielas niet aangedraaid, maar geklempd in 'cups'
intussen een partij vuilbekkerij van dat duitse bedrijf over mail gekregen..!

inmiddels gezien dat er verschil is in diukte tussen de schoenen(al gezegd?)en.. het centale asgat groter is gemaakt.....
Dat samen met een loeivast gedraaide konische moer die misschien niet zuiver is..
De speling die tussen trommel en schoenen zou zitten(0.6mm) is meer richting 3mm..
 
Laatst bewerkt:
Dan de volgende vraag uit m'n verhaal, is je voorvork niet iets krom waardoor hij tegen je ankerplaat drukt?
Nee, je kan het wiel ook iets heen en weer plaatsen en meten/er zeker van zijn dat de passing van de ankerplaat niet hard er tegen aan weord gedrukt.

Bedenk me ook dat voeringen opmeten geen zin heeft ivm india-afwerking van de schoenen en het op zich kan dat er afwijking is als ze o straal gedraaid zijn.
Toch klopt het hele verhaal niet..ik moet het echt erg a-synchroon verstellen om een normaal voelende en vrijkomende rem te hebben.
 
Laatst bewerkt:
Zo jongens en meisjes.. ome sammie heeft een paar plaatjes gemaakt.
Intussen vraag ik den leezer te helpen in een gedachtedinges..

Ik maak misschien de denkfout door aan te nemen dat een onregelmatig aanlopende rem alleen een oorzaak kan hebben in een onronde trommel.

Kan er misschien een alternatieve verklaring voor zijn?

De Duitschee rem-meneer(Herr Werkzeugmeisterfachgeschäft) bezweert me dat de trommel op 0,06mm rond is (ze hebben daar wat met kontgaten in hun communicatie..) Vandaar, ook wat Janbros hierboven zegt..

Ik heb geen reden/verklaring gekregen waarom ze het centrale gat hebben uitgeboord; Met een conische centrale moer ontgaat me dit doel. (Als de passing van de moer niet conisch was, kan ik me voorstellen dat een 'vingervast'aangetrokken moer de ruimte geeft voor zelfcentrering.)

Helaas is niet te doen om het wiel in te bouwen, de rem aan te trekken en de centrale moer vast te draaien, je komt er niet met een sleutel bij omdat de vorkpoot in de weg zit.

Plaatje 1 is zoals beide remschoenen tegelijk raken, remsleutels staan sterk oneven. Bij de rem intrekken komt de bovenste griezelig dicht bij 'kantelen'..
OUs4QVa.jpg

343Zmgy.jpg

VutQoIl.jpg

UyRLC2S.jpg
 
Mijn gedachtedingesen dan (zonder verder trouwens echt kennis van trommelremmen te hebben);

Ik kan me moeilijk voorstellen hoe men een trommel ovaal uitgedraaid kan hebben, tenminste daar denk ik aan bij 'onrond' en heb jij het ook steeds over. Wel kan ik me voorstellen dat het uitgedraaide 'gat' niet centrisch (dus excentrisch) staat t.o.v. het asgat (lagering). Een excentriciteit van 0,06mm vind ik overigens nog behoorlijk, kan me goed voorstellen dat je dit merkt.

ALS de remvoeringen in (op de ankerplaat) gemonteerde toestand zijn afgedraaid kan ik me voorstellen dat men aansluitend (in dezelfde opspanning) het asgat bewerkt heeft (wanneer niet op het asgat ingespannen) om deze laatste weer centrisch t.o.v. de remschoenen te krijgen.

Dat de ene remschoen in beginsel wat verder uitstaat dan de ander lijkt me an sich niet een probleem, echter de bijbehorende verschillende standen van de remsleutels geven ook verschillende verplaatsingen aan de remschoenen tijdens remmen, dat is natuurlijk niet ideaal. En als je ene remsleutel bijna horizontaal komt te staan (ik neem aan dat je dat bedoelt met 'griezelig dicht bij kantelen') dan lijkt me je remvoering te dun? Bedoel je trouwens bij dat verhaal niet je onderste? Op de foto althans? :?
 
Ik had in het kader van "stop polishing the turd" inmiddels wel een HONDA twin leading shoe setup in dat wiel gemaakt ;)

De problemen met sommige India productie zijn niet anders dan met sommige China productie. Het lijkt duurzamer om door te blijven modificeren tot het werkt, maar achteraf is een tripje naar de vuilnisbak en een upgrade naar een A-kwaliteit component gewoon beter en (zeker nu, veel) goedkoper.

iu


Er stond er laatst een op Ebay Duitsland (compleet wiel met remmerij) voor €135,-..

Edit: En als hij er in zit gaat geen enkele Anglo-terrorist zien dat het een gietstukje VAN DE JAPPEN!! is.
 
Laatst bewerkt:
Terug
Bovenaan Onderaan