KTM Super Duke 1290 GT : The Beast onder de GT's

Over mijn slippertje heb ik nog even nagedacht en er een blogje aan geweid. Zie de link. Wat vinden jullie?
Leuk verslag, wederom :t V.w.b. dat slippertje en de uitleg/vragen toch een paar kanttekeningen... mogelijk heb je er wat aan.

Jouw technische uitleg m.b.t. wielsensoren klopt op zich: m.b.v. rotortjes en sensoren wordt de draaisnelheid van voor- en achterwiel gemeten en vergeleken. Het Bosch-systeem op de KTM meet daarnaast nog "een paar dingetjes", maar dat is in dit voorbeeld niet zo relevant. Er zijn idd geen sensoren die nattigheid of gladheid meten, maar dat is ook niet belangrijk: computer reageert gewoon op gedrag dat-ie registreert, en dat is voldoende. TCS (of ABS) zijn er immers niet om gripverlies te voorkomen, ze zijn er om grip te helpen hervinden voor zover de combinatie banden, snelheid en tal van andere factoren dat toelaten. Om het te activeren is gripverlies noodzakelijk: het systeem heet Bosch, niet Jomanda... :+

TCS is dus niet zaligmakend: als de banden geen grip hebben, dan hebben ze geen grip. Je verwees naar koude banden: ga er maar van uit dat - tenzij je je steevast d.m.v. een ononderbroken rolling-burnout verplaatst - bij de huidige buitentemperatuur jouw banden per definitie koud zijn en blijven (als in: ver buiten het bedoelde werkdebiet qua temperatuur). Ik denk dat dat erg meespeelde in de ervaring die je had, al dan niet i.c.m. viezigheid op de weg. M.b.t. jouw eerdere ervaring op het circuit: zou kunnen dat de achterband tegen oververhitting aanzat (door bandenspanning en/of gebruik) en/of viezigheid op de baan en/of te grote hellingshoek voor de snelheid (etc.).

Over TCS (en ABS)... Gelet op de situatie die je beschreef reed je aannemelijk niet supersnel. Bij geringe snelheid geldt dat de wielen onvoldoende snel ronddraaien om systemen als ABS en TCS optimaal te laten functioneren. Dat heeft met de regelintervallen te maken. In principe geldt: des te sneller je rijdt, des te beter werken ABS en TCS. Natuurlijk speelt ook een rol dat de motor zichzelf beter stabiliseert naarmate de snelheid hoger is.
Het ene merk doet het beter dan het andere. Bijvoorbeeld, bij het simpele TCS van Yamaha (b.v. Super Ténéré, FJR en de oude R1) lig je subiet op je bek als je in reactie op het ingrijpen van TCS het gas dichtdraait: veel te grove regelintervallen, zelfs als je er flink de sokken in hebt.

Bij aandrijving is het achterwiel altijd aan het slippen: als je de wielrotatie omrekent naar theoretische snelheid en afzet tegen de grondsnelheid (snelheid t.o.v. de grond), dan zul je zien dat daar een verschil tussen zit. Dat verschil neemt toe met het toenemen van de grondsnelheid (want o.a. luchtweerstand). Dat is leuk, want grip = puntbelasting i.c.m. frictie. Dus het genereert grip, althans, totdat het snelheidsverschil te groot wordt. Als je goed in hoofdrekenen bent: daar zijn formules voor, zie o.a. klik ;)

Stuurdemper doet verder niets v.w.b. stabilisatie bij de beschreven capriolen. Die voorkomt alleen het slaan van het stuur, bijvoorbeeld onder hevige acceleratie, maar voert geen correcties uit. Op dat punt kun je dus jezelf feliciteren, namelijk dat je op de motor bent blijven zitten en kennelijk de hellingshoek binnen de bij de situatie passende toleranties hebt gehouden.

Bij verlies van grip achter (en vóór ook trouwens) is het idd zaak om je gas idealiter constant te houden (en daarnaast wil je wss nog iets doen met hellingshoek en/of gewichtsverplaatsing). Enerzijds om al te abrupt hervinden van grip te vermijden (de high-sider), maar ook om al te abrupte veranderingen in aslastverdeling te voorkomen (overbelasting voorband, in dit voorbeeld). Het onderdrukken van de (menselijke) reflex om het gas dicht te draaien vereist idd wel de nodige oefening. Aldus: vaker slippen/driften dus... :+

Persoonlijk ben ik bijna zover dat ik de rijassistentie van KTM bijna "blind" vertrouw: ik heb veel van die systemen uit mogen proberen, en zo geraffineerd als bij onze SDGT was ik het tot dusver nog niet tegengekomen. Hooguit dat de BMW S1000RR, en sommige Ducati's, een beetje in de buurt komen. Maarja, dan zijn er nog banden en tal van externe factoren die maken dat TCS soms geen uitkomst biedt, helaas.
 
Laatst bewerkt:
Prima toelichting. Verhelderend.

Stuurdemper doet verder niets v.w.b. stabilisatie bij de beschreven capriolen. Die voorkomt alleen het slaan van het stuur, bijvoorbeeld onder hevige acceleratie, maar voert geen correcties uit.

Deze was mij al duidelijk, maar geleerden (Hyperpro, in dit geval) hebben me uitgelegd dat juist het dempen van dat slaan van het stuur meehelpt om een heen en weer zwiepende motor weer onder controle te krijgen. En daar geloof ik wel in.

Persoonlijk ben ik bijna zover dat ik de rijassistentie van KTM bijna "blind" vertrouw

Tsja. Mooi. Maar wat houdt dat in? Dat je met een gerust hart onder alle omstandigheden de kraan opendraait? Omdat de brommer het zelf wel regelt? En het apparaat met een gerust hart in de bocht platlegt en niet meer schrikt als de boel begint te glijden? Als dat het is, dan ben je verder dan ik. Ook al losten mijn reflexen de capriolen van de motor op. Maar prettig voelt het niet, vind ik. Ik schrok me de tandjes. Achteraf dan. Op het moment zelf heb ik geen tijd om te schrikken.
 
Laatst bewerkt:
Redelijk goede samenvatting hier boven over TCS met name.

Het ABS is inderdaad bij de beste systemen op de markt, de regelintervallen zijn belachelijk klein. Indrukwekkend!

Het TCS is prima, maar is zeker niet het beste op de markt. Ducati en Aprillia mogen met die eer gaan lopen. Het afregelen an sich gaat minstens zo mooi en wheelie control is daar apart in te stellen. TCS te koppelen in 8 standen aan elke motor en/of veringmapping.
 
Euhhh.....bij 6500 toeren loopt het ding al harder dan ome Koos Spee gezellig vindt. _O-

Bochtige wegen opzoeken waar die oom van je niet staat te laseren ;)

Gisteren 200km gereden op kleine weggetjes, alles tussen 1e en 4e. In 2e was het echt wel opletten om niet boven de 6.500t/min te komen. Het blok draait dan zo mooi dat je echt niet het gevoel hebt dat je er iets mis mee doet als je door zou trekken. Maar mijnheer KTM zal dat lichtje niet voor niets zo ingesteld hebben met het inrijden zeker? Verslavend in ieder geval, en het schakelt soepel ook. De quickshifter komt voor nu over als een nutteloze gimmick, de bak is soepel genoeg :)
 
Prima toelichting. Verhelderend.Tsja. Mooi. Maar wat houdt dat in? Dat je met een gerust hart onder alle omstandigheden de kraan opendraait? Omdat de brommer het zelf wel regelt? En het apparaat met een gerust hart in de bocht platlegt en niet meer schrikt als de boel begint te glijden? Als dat het is, dan ben je verder dan ik. Ook al losten mijn reflexen de capriolen van de motor op. Maar prettig voelt het niet, vind ik. Ik schrok me de tandjes. Achteraf dan. Op het moment zelf heb ik geen tijd om te schrikken.
Nee, hahaha, dat betekent het niet, daarom schreef ik "blind" tussen aanhalingstekens.

Immers - en dat gaf ik óók aan - er zijn andere factoren die van invloed zijn op de werking - en daarmee het nut - van al die rijassistentiesystemen, zoals banden en ondergrond. Beide vertrouw ik niet altijd... ;) Maar ik heb wel geleerd om hard te rijden onder gekke omstandigheden. Maarja, dan ben je er bewust mee bezig. Dat je je de tandjes schrikt als het je onbedoeld overkomt, tja, dat heeft iedereen, is vrij logisch. Oefening (en herhaling, en herhaling, ...) maakt dat je bepaalde menselijke reflexen vervangt door aangeleerde reflexen (zoals gasgeven). Dat werkt maar een poosje, vandaar die herhaling, is bijvoorbeeld voor een VRO niet anders.

Je moet niks, maar je zou kunnen overwegen eens wat off-road te gaan rijden (niet met de SDGT, maar met een crosser o.i.d., zijn cursussen voor). Is leuk om te doen, en onder die omstandigheden is driften soms de enige manier om überhaupt te kunnen sturen. Als dat eenmaal in je systeem zit schrik je je wss nog steeds de tandjes als wielen dingen gaan doen die je niet bedoelde, maar e.e.a. zal vanzelfsprekender aanvoelen (en wss anders anticiperen) :t :)
 
Laatst bewerkt:
Maar mijnheer KTM zal dat lichtje niet voor niets zo ingesteld hebben met het inrijden zeker?

Nou, dat lichtje kan je zelf instellen in de settings. Maar ik zou het niet doen. Inrijden doe je met een reden. Overigens, mijn dealer Verpalen heeft me geadviseerd om niet al te strak op de lampje te letten. Met accelereren eventjes kort erin is niet erg. Maar voortdurend in het rood, dat is zonde.

De quickshifter komt voor nu over als een nutteloze gimmick

Nope. Als je het ding hebt ingereden ga je die quickshifter waarderen. Ik kan inmiddels niet zonder, want bijvoorbeeld schakelen in de bocht. Probeer dat maar eens zonder QS. Dan breng je een hoop onrust in de fiets. Beter van niet.
 
Nou, dat lichtje kan je zelf instellen in de settings. Maar ik zou het niet doen. Inrijden doe je met een reden. Overigens, mijn dealer Verpalen heeft me geadviseerd om niet al te strak op de lampje te letten. Met accelereren eventjes kort erin is niet erg. Maar voortdurend in het rood, dat is zonde.Nope. Als je het ding hebt ingereden ga je die quickshifter waarderen. Ik kan inmiddels niet zonder, want bijvoorbeeld schakelen in de bocht. Probeer dat maar eens zonder QS. Dan breng je een hoop onrust in de fiets. Beter van niet.

Gisteren nog geschakeld in de bocht, de motor kan dat wel hebben. Stabiliteit alom :) Maar kan me voorstellen dat het goed aanvoelt. BIj constant gas overschakelen vond ik niet zo heel erg soepel, maar heb het nog maar 1 keer geprobeerd. Onder vollast heb ik nog niet geschakeld met de QS.
Plan sowieso om het niet of zo weinig mogelijk te te gebruiken. De belasting voor de versnellingsbak moet immens zijn.

Over een paar weken als het nog eens mooi weer is en wat langer licht een ritje naar Luxemburg en daarna is hij ingereden, kijk er al naar uit! :o
 
maar geleerden (Hyperpro, in dit geval) hebben me uitgelegd dat juist het dempen van dat slaan van het stuur meehelpt om een heen en weer zwiepende motor weer onder controle te krijgen. En daar geloof ik wel in.

Ik heb Hyperpro hoog zitten - doen goed werk - maar zo'n bewering zou ik niet in algemene zin durven doen. Jawel, er zullen vast omstandigheden zijn - bijvoorbeeld op het circuit bij extreem hoge snelheden - waar die stuurdemper meehelpt bij het hervinden van controle over de motorfiets.
Maar i.r.t. het geschetste voorbeeld geldt dat de krachten die optreden bij een tankslapper - en die een stuurdemper beoogt op te vangen - vele malen groter zijn dan het geslinger als gevolg van gripverlies bij relatief lage snelheid op een klinkerweggetje. In dat laatste geval gaat het geslinger veel te langzaam om de stuurdemper iets nuttig te doen bijdragen. Bovendien is er vaak sprake van tonronding, en daar kan een stuurdemper helemaal niets mee: dan zul je echt zelf iets moeten doen met de hoek t.o.v. de ondergrond om e.e.a. in goede banen te leiden.

Het TCS is prima, maar is zeker niet het beste op de markt. Ducati en Aprillia mogen met die eer gaan lopen. Het afregelen an sich gaat minstens zo mooi en wheelie control is daar apart in te stellen. TCS te koppelen in 8 standen aan elke motor en/of veringmapping.
Qua instelbaarheid heb je beslist gelijk, maar niet geheel ontoevallig deelt KTM het Bosch-systeem met de recente Ducati's w.o. de Panigale. Hetzelfde dus, maar de opties v.w.b. instelbaarheid door de rijder is een keuze van de fabrikant. KTM zal overwogen hebben dat de SDGT een soort van toerfiets is, en al die instelbaarheid niet nodig heeft. De regelintervallen zijn echter niet anders, de mate waarin je als berijder zelf een keuze kunt maken tussen behoudendheid en agressiviteit beslist wel idd.

BIj constant gas overschakelen vond ik niet zo heel erg soepel, maar heb het nog maar 1 keer geprobeerd. Onder vollast heb ik nog niet geschakeld met de QS.
Er zat nogal wat verschil in functioneren van QS tussen mijn 2016 en huidig 2017 exemplaar, dus ik herken het gevoel "wat moet ik ermee?", maar de huidige doet het voorbeeldig.
QS per definitie liefst alleen gebruiken onder belasting (acceleratie), en het ding gaat alleen maar prettiger werken onder vollast; bij mid-range toerentallen duurt het bij de KTM allemaal wat lang idd, althans in vergelijking met een 3- of 4-cilinder. Die traagheid is gekozen om de belasting van de versnellingsbak binnen de toleranties te houden, dus persoonlijk maak ik me daar niet zo druk om. Motor en versnellingsbak gaan sowieso soepeler worden met wat meer km op de klok, en QS gebruik ik tegenwoordig meer dan de helft van de tijd. Met een beetje gevoel voor het mechaniek kun je er ook mee (zonder koppeling) terugschakelen...
 
Laatst bewerkt:
Terzijde, over ervaringen gesproken...

Vandaag met windkracht 8 van opzij gereden. Dat komt vaker voor, dus oké. Dat de SDGT i.c.m. zijkoffers redelijk zijwindgevoelig is - bijvoorbeeld in vergelijking met idem FJR - was me al eerder opgevallen bij stilstand voor verkeerslichten. Maar vandaag leek het alsof het achterwiel zo ongeveer onder de motor vandaan werd gedrukt door de windstoten (dus echt van onderaf, voor het gevoel). Ik kan me eigenlijk niet herinneren dat ik zoiets ooit bij een "bezijkofferde" motor heb gevoeld.
Kan zijn dat omdat ik mijn SDGT iets meer "op z'n neus" heb staan e.e.a. werd uitvergroot, of mss was dit voor het eerst dat ik echte zijwind had met de SDGT.
Niets aan de hand verder, wel een geinig gevoel eigenlijk: een beetje alsof je aan het zeilen bent... :+
 
Een vriend van me heeft afgelopen zaterdag een proefrit gemaakt op een Ducatie 1299 Panigale S van iets meer dan 2 jaar oud en hij zei precies hetzelfde als wat ik zei over de KTM qua wegligging.
Als je daarna weer op een iets oudere motor stapt zonder semi-actieve vering is het net alsof je eigen motor enorm veel onderstuur heeft. Het scheelt zo enorm veel qua gevoel van hoe licht en makkelijk die motoren zich de bocht in laten vallen, herkennen jullie dat ook? :)
 
Een vriend van me heeft afgelopen zaterdag een proefrit gemaakt op een Ducatie 1299 Panigale S van iets meer dan 2 jaar oud en hij zei precies hetzelfde als wat ik zei over de KTM qua wegligging.
Als je daarna weer op een iets oudere motor stapt zonder semi-actieve vering is het net alsof je eigen motor enorm veel onderstuur heeft. Het scheelt zo enorm veel qua gevoel van hoe licht en makkelijk die motoren zich de bocht in laten vallen, herkennen jullie dat ook? :)

Nee :)

Een Suzuki GSX-R van 2004 laat zich evengoed licht in een bocht vallen.

En onderstuur had ik ook op de Multistrada met Skyhook. (en vermoedelijk heeft elke Allroad meer een tendens tot onderstuur wegens andere gewichtsverdeling)
 
Nee :)

Een Suzuki GSX-R van 2004 laat zich evengoed licht in een bocht vallen.

En onderstuur had ik ook op de Multistrada met Skyhook. (en vermoedelijk heeft elke Allroad meer een tendens tot onderstuur wegens andere gewichtsverdeling)
Mmkay. Bij ons was het in vergelijking met een Street Triple en een Speed Triple. Beide met opgewaardeerde vering voor en achter, maar nog steeds een zeer duidelijk merkbaar verschil :Y
 
Als ik de SDGT zou willen kopen zijn de dichts bijzijnde KTM dealers voor mij: Goedhart in Bodegraven of Motorcity Amsterdam. Wat zijn jullie ervaringen met deze?
 
Een vriend van me heeft afgelopen zaterdag een proefrit gemaakt op een Ducatie 1299 Panigale S van iets meer dan 2 jaar oud en hij zei precies hetzelfde als wat ik zei over de KTM qua wegligging.
Als je daarna weer op een iets oudere motor stapt zonder semi-actieve vering is het net alsof je eigen motor enorm veel onderstuur heeft. Het scheelt zo enorm veel qua gevoel van hoe licht en makkelijk die motoren zich de bocht in laten vallen, herkennen jullie dat ook? :)
Nee, ik herken het niet als regel.

Onderstuur kan door veel dingen veroorzaakt worden: natuurlijk wiel- en bandenmaten en geometrie van de motor, maar ook o.a. bandenspanning, banden slijtage, afstelling rijhoogte al dan niet i.c.m. demping, en dan is er de rijder nog...

Wat ik wel herken: Street Triple RX was met standaard afgestelde rijhoogte idd iets onderstuurd, de KTM SDGT trouwens ook. Beide staan bij bij iets meer op hun neus: bij de Triumph kun je dat gewoon afstellen, de KTM maak ik wijs dat-ie voortdurend met schoonmoeder achterop rondrijdt.
Het gemakkelijke stuurgedrag van de SDGT dankt-ie vooral aan geometrie, een relatief geringe massa, hoog zwaartepunt, korte wielbasis en een breeeed stuur.
FJR combineert onder- en overstuur, waarbij het van de snelheid afhangt wat wanneer optreedt. Echt een sensatie, maar verder geen land mee te bezeilen :+ , dus daar hoeken we maar gewoon naar willekeur mee in de rondte _O- Zonder gekheid: ook FJR is prima af te stellen, en gaat dan eveneens met de kont heel iets omhoog (resultaat: kortere naloop, balhoofd iets steiler, et voila).

vermoedelijk heeft elke Allroad meer een tendens tot onderstuur wegens andere gewichtsverdeling
Zou het niet vooral aan de doorgaans grotere diameter van het voorwiel liggen?

Als ik de SDGT zou willen kopen zijn de dichts bijzijnde KTM dealers voor mij: Goedhart in Bodegraven of Motorcity Amsterdam. Wat zijn jullie ervaringen met deze?
Met beide prima ervaring, en beide zitten trouwens in dezelfde familie als ik me niet vergis.
 
Als ik de SDGT zou willen kopen zijn de dichts bijzijnde KTM dealers voor mij: Goedhart in Bodegraven of Motorcity Amsterdam. Wat zijn jullie ervaringen met deze?

Met beide heb ik geen ervaring. Goedhart kom ik regelmatig, voor de koffie. Ik vind ze te commercieel. Dat mag, maar ik zie mezelf liever als klant en niet als nummer.

Maar als je aan Amsterdam denkt, rijdt dan even door naar Krommenie. Daar zit dé KTM-specialist van Nederland: Verpalen. Zij hebben mijn brommer geleverd en tot op heden zeer tevreden.
 
Laatst bewerkt:
Met beide heb ik geen ervaring. Goedhart kom ik regelmatig, voor de koffie. Ik vind ze te commercieel. Dat mag, maar ik zie mezelf liever als klant en niet als nummer.

Maar als je aan Amsterdam denkt, rijdt dan even door naar Krommenie. Daar zit dé KTM-specialist van Nederland: Verpalen. Zij hebben mijn brommer geleverd en tot op heden zeer tevreden.
deze ervaring heb ik bij motorcity amsterdam.
vriend van me heeft zijn ktm bij verpaalen gehaald.
met beide goede ervaringen.
 
Laatst bewerkt:
Met beide heb ik geen ervaring. Goedhart kom ik regelmatig, voor de koffie. Ik vind ze te commercieel. Dat mag, maar ik zie mezelf liever als klant en niet als nummer.
Ze zijn vooral veel groter dan Motorcity, misschien dat je dan al snel dat gevoel krijgt?
Maar als je aan Amsterdam denkt, rijdt dan even door naar Krommenie. Daar zit dé KTM-specialist van Nederland: Verpalen. Zij hebben mijn brommer geleverd en tot op heden zeer tevreden.
Ik ken ze niet, maar ik zal er eens langs gaan. Ik kom er toch al regelmatig in de buurt bij mijn tochtjes.
De rijafstand volgens google maps valt me eigenlijk nog wel mee. Een kleine 3 kwartier voor mij (als het niet te druk is op de weg). Dat is nog een soort te doen (ik ben 5 minuten gewend ;)). Alhoewel, 2x op en neer voor brengen en halen voor een beurt kost dan al 3 uur. Maar Motorcity is ook 29 minuten weg, en Goedhart 36. Dus dat ontloopt elkaar niet al te veel.
 
Dat helpt me niet echt bij het maken van een keuze. ;)

Behalve dat ik ze niet beide hoef te vermijden...
Nee, haha, dat snap ik. Maar ik zou sowieso een beetje rondshoppen als ik jou was, dus gewoon eens bij alle drie rondkijken. Kan soms een flink verschil in onderhandelingsresultaat opleveren, al naar gelang de samenstelling van de respectievelijke actuele voorraden en/of de mate waarin ze je als nieuwe klant binnen willen hengelen... :t

Daarnaast - ik weet niet of je de BMW wilt inruilen - maar indien "ja" dan kan het helpen als een dealer een beetje omvang heeft, veel omzet, en qua merken breed georiënteerd is.
 
Laatst bewerkt:
Nee, haha, dat snap ik. Maar ik zou sowieso een beetje rondshoppen als ik jou was,
Uiteraard! ;)
dus gewoon eens bij alle drie rondkijken. Kan soms een flink verschil in onderhandelingsresultaat opleveren, al naar gelang de samenstelling van de respectievelijke actuele voorraden en/of de mate waarin ze je als nieuwe klant binnen willen hengelen... :t
Ik was inderdaad van plan om bij meerdere een offerte aan te vragen...
Daarnaast - ik weet niet of je de BMW wilt inruilen - maar indien "ja" dan kan het helpen als een dealer een beetje omvang heeft, veel omzet, en qua merken breed georiënteerd is.
Tja die BMW, staat nog steeds stil, en is in zijn huidige staat moeilijk in te ruilen. Bovendien is hij van mijn baas en denk ik er over om de SDGT privé aan te schaffen...
 
Zijn er hier nog meer mensen die de topkoffer en bagagedrager van KTM hebben?

Ze matchen net niet lekker (lengte van de bouten iets te kort) maar voor de rest wel ok. Vraag staat nu bij de leverancier om dat op te lossen. Vroeg me af of ik de eerste was met dit probleem :)
 
Terug
Bovenaan Onderaan