BMW Sport-Boxer topic ( IV )

Status
Niet open voor verdere reacties.

Bozzma

MF veteraan
4 apr 2004
1.858
0
Utrecht
Het BMW Sport-boxer topic ( IV )


Wegens enorm succes is het informatieve, gezellige en leerzame "grote R1100S topic" en "Het enorme R1100S topic DEEL II" doorgezet in "Het bizarre R1100S topic DEEL III"

Als vervolg op het R1100S topic gaan we nu verder met het "Sport-Boxer topic". De reden daarvoor is de nieuwe 1200 serie (R 1200 S / R1200 R). Bovendien bestaan er andere (11/12) sportboxers dan enkel de R11/12S. De leveranciers bieden meestal spullen aan voor diverse BMW modellen, dus de links zullen voor de meeste sport-boxer rijders bruikbaar zijn. De deelnemers zullen per motortype worden ingedeeld. Voor de R1100S bestaat al een verhaaltje. Als er mensen zijn met een ander type en daar een kort verhaaltje over kwijt willen in de startpost, mail me dan even.

Bij de S meeting kwamen altijd wel zo'n 25 mensen opdagen. Ik hoop dat het er nu (nog) meer worden met meer verschillende motortypen.

Ik hoop dat we er met zijn allen weer een enorm (leuk, gezellig, informatief en leerzaam) topic van mogen maken.

Welkom allemaal !

full

r1200r-1.jpg

r1200s1.jpg


De R1100S
De R1100S is een eigenzinnige sportieve motor. Met zijn 100 PK aan de krukas geen PK pakhuis, maar door het in een breed toerengebied inzetbare koppel van om en nabij de 100Nm is het toch een prettige krachtpatser die het menig ultra-sportmachine knap lastig kan maken. Het boxerblok geeft de motor karakter. Dat is niet te beschrijven, dat moet je proberen. Er is gekozen voor een aparte voorwielophanging. De BMW Telelever. Deze voorwielophanging werkt aan de onderzijde met een fusee, is afgeveerd door een apart veerelement, de telescopen worden enkel gebruikt voor de geleiding. Hierdoor stuurt de motor messcherp, comfortabel, zeer stabiel en duikt ze nauwelijks tijdens het remmen. De motor is dan ook volledig in zijn element in snelle bochten. De aandrijving wordt verzorgd door een 6-bak met relatief lange overbrengingen. De 6 wordt ingelegd op illegale snelheden. De achterwielaandrijving wordt verzorgd door een cardanas van het type "Paralever". Dit cardan heeft een reaktiestang waardoor er geen hinderlijke gas- en remreakties in de achterwielophanging ontstaan. Met minder dan 225 kilo op de weegschaal is het een van de lichtste BMW's.

De zit op de motor houdt het midden tussen sport en tour, afhankelijk van de uitvoering en samenstelling. Zowel lange als korte mensen zitten lekker op de S. Af fabriek kan er voor 2 stuurvarianten gekozen worden. De comfort-optie is 4 centimeter hoger en heeft een iets boller ruitje voor de windbescherming. Optioneel is een sportpakket dat je kan herkennen aan de gele schroefveren in de demperunits, de stuurdemper en de iets hoger staande achterkant (kortere reaktiestang cardan). De motor is te voorzien van BMW touring koffers. De brede koffers zijn kleiner te maken met smallere (city)deksels. Natuurlijk zijn ook verwarmde handvatten leverbaar, van het type vingerroosters (stand 2) ;) Optioneel is de motor uit te rusten met ABS. Vanaf modeljaar 2003 is de 3e generatie gekomen. Een deelintegraalsysteem dat met de voorrem ook deels de achterrem bedient. Een zeer nuttige en goed werkende accessoire.

Aankoop en aandachtspunten
De R1100S is een redelijk storingsvrije machine. De cilinders en zuigers zijn in hoge mate slijtvast. Ik ken een geval waarbij de "Big-ends" waren uitgelopen (krukas lagers), maar dat was een machine die op het circuit gebruikt werd en redelijk aangepast was. Problemen die ond bekend zijn geworden van de S op kilometers:

De gasklephuizen slijten rond de gasklep-stang. Hierdoor trekt de motor "valse lucht" en raakt de injectie in de war. Horten en stoten is het gevolg van het wisselende en niet optimale mengsel van benzine en lucht. De motor loopt te arm.

Van de koppeling kunnen de spiebanen uitbreken bij S-jes tot 2000. Rond die tijd is daar een modificatie op gekomen met een koppelingsplaat met sintermetalen slijtvlakken. Deze zou sterker zijn en dit probleem niet meer hebben. Van diezelfde modellen gaat de oliekeerring van de versnellingsbak en krukaskeerring nog wel eens een beetje lekken. Inspecteer je S dus aan de onderzijde op olielekkage: Olie tussen blok en versnellingsbak (naadovergang aan RECHTERzijde achter gasklephuis). Een lekkende cardan bij het wiel kan duiden op een versleten "aandrijfklok".

Er zijn mensen die de versnellingsbak kapot hebben gekregen. Lomp schakelen ligt BMW niet zo.

Verder kan het overkoken van de accu leiden tot een beschadigde kabelboom.
01.jpg


De R1200S
De R1200S is de opvolger van de R1100S. Maar daarbij zijn wel enkele consessie's gedaan. Als we de R1100S naast de R1200S zetten valt ons het volgende op:
De R1200S heeft het nieuwere krachtigere en smallere blok. Deze levert 20% meer prestaties tegen een 10% geringer gewicht. De voorwielophanging is zo goed als gelijk gebleven, de achterwielophanging is veranderd en is nu van hetzelfde type als de R1200GS en K1200S. De motor oogt fors sportiever, maar de zit is comfortabel. De motor is vrij kort waardoor je niet overdreven rechtop zit. Helaas heeft de motor geen (af-fabriek) mogelijkheden meer voor een kofferset. Het ABS systeem is uitschakelbaar en het remsysteem onbekrachtigd.

Al met al een sportievere, krachtigere, lichtere motor.


Dit topic
Dit topic is opgezet door enthousiasme dat bestaat voor de boxer-motor. Er zijn enorm veel accessoires en aanpassingen mogelijk om je motor te personaliseren en te optimaliseren. Ik heb geprobeerd om dit enigszins in kaart te brengen in deze startpost. Daarnaast kunnen we hier van elkaar leren. Zo zijn nieuwkomers, racende R1's met tips ( Peter @ R1 ;) ) een aspirant kopers van harte welkom met vragen en tips.

Plaats je bevindingen, accessoires, je stoerste sport-boxer foto's en links. Heb je een sport-boxer en ben je nog niet opgenomen in de lijst ? Post het even, dan zet ik je erbij.
r0300964.jpg

Accessoires
ermax: home
http://www.boxerstyle.de/ (Boxerstyle)
Recchia-motos
http://bikes.sjbmw.com (Bikes.sjbmw)
Suburban-machinery
Ascycles
Scherb-s.de
Metisse.de
Hattech.de
http://www.pack-parts.de (Pack-Parts)
http://www.r1100sgoodies.com (R1100Sgoodies)
Boxer-Performance
Wunderlich
Ilmberger Carbon
Madmix
Nippynormans
Van Harten
BBpower
Hobbyist
Alphatechnik
Knfilters
Wuedo
Hesa-motorsport.de
Jaeger-motorsport
motor.jpg


Tuning
http://www.techlusion.us/home.htm
Tovami: testbanken voor motoren, auto's en karts
http://www.metisse.de/frame_daten/start_D_GB.html
Top-Themen bei t-online.de
http://www.bbpower.de/
http://www.metisse.de/deutsch/umgebaut/bmw%20turbo%20boxer.html (Turbo Boxer)
http://www.fuelinmoto.com.au/
http://www.ebl-motorpower.de/
BMW Motorcycle Turbocharger Kits

125c3.jpg

Uitlaten
Edelstahlauspuff - Titanauspuff - Rahmenbau - Motorrad - Leistungsmessung
http://www.laser-jama.nl/ (Suspended Domain)
http://www.omexperformanceusa.com/R1100S.html
BN Pipes GmbH - Sportauspuffanlagen für Audi, Seat, Skoda und Volkswagen
http://www.staintune.com.au/exhausts/bmw/index.htm (Staintune)
Two Brothers Racing - TBR - Exhaust Systems
Zach
HATTECH | Ihr Spezialist für Auspuffanlagen
remus-racing.com
. . : : : VAN DER LINDE SYSTEMS : : : . .
http://www.edgemoto.com/vanderlinde/van_S.html
full


Veren en dempers
Front_Spin.jpg

http://www.wpsuspension.com/
Wilbers
WP ? HK Suspension
http://technoflex-suspension.net/
http://www.ohlins.com

Bandenaccu's en onderhoud:
full

Sabra Geldermalsen
http://www.reifenversand.com/shop_eng/query.php?cp_sid=496808013481&cp_pid=39706&cp_cat=5&cp_tpl=mr_detail.html (Reifenversand Duitsland)
http://www.mamut.com/AFS_Motorparts
http://www.accuhandel-utrecht.nl/

Reviews R1100S
Boxer review (Belgisch)
http://www.motorcycle.com/mo/mcbmw/00r1100s.html

Overige R1100S links
S-Boxer
http://www.wijhenke.net/ (Wijhenke)
Micapeak Register
http://users.pandora.be/bockie/ (Bockie's S site)
http://www.cfranz.it/
http://www.s-boxer.lu/
http://www.zeggel.de/seite1.htm
http://www.bmbikes.co.uk/index.htm
http://www.motorrad-einbeck.de

Boxercup
Katja-Poensgen
Boxerteam

70.jpg


Tips and tricks
Onderstel:
Neem als je een normaal onderstel hebt de reaktiestang van een R 1100 GS ipv. een alu-reaktiestang. Deze is dezelfde lengte als die van het sportonderstel maar veel goedkoper. Ziet er identiek uit als de origineel plaatstalen trekstang. Ik betaalde er bij Van Harten 25 euro voor. Volgens zeggen gaan de stuureigenschappen er enorm op vooruit.

Xenon op een R1100S
Vervang de H1 dimlicht lamp door een HID lamp (Xenon)

full


Navi/communicatie op de motor
https://www.aspidshop.com/export/store/default.php
http://www.dirtbike.at/bmw/r1100s/r1100s_gps.html
http://www.gps.nl
http://www.sportextreme.com
http://www.globalpositioningsystems.co.uk/
http://www.gps.tv
http://www.expansys.nl
http://www.mo2bike.nl (ook evenementen e.d.)
http://www.baehr.net/

full


Race & circuit

http://www.motorsportschool.be
http://www.circuit-de-folembray.com/
http://www.circuitdecroix.com/
http://www.crtholland.nl/
http://www.adac-motorsport.de/index.php?display=news&id=1601&rubrikid=37&kategorieid=3&direct=1


Opknappen, modden en renoveren:

http://www.maxbmwmotorcycles.com/fiche/MainDiagrams.asp?mospid=47962 (Micro-fiches !<br /> <br /> <span style="font-size: 18px"><b>Owners</b></span><br /> 1. <a href="https://www.motor-forum.nl/members/9874/" class="username" data-xf-init="member-tooltip" data-user-id="9874" data-username="bredebeier">bredebeier</a><br /> 2. <a href="https://www.motor-forum.nl/members/16055/" class="username" data-xf-init="member-tooltip" data-user-id="16055" data-username="Bozzma">Bozzma</a><br /> 3. <a href="https://www.motor-forum.nl/members/16251/" class="username" data-xf-init="member-tooltip" data-user-id="16251" data-username="Charley">Charley</a><br /> 4. <s><a href="https://www.motor-forum.nl/members/22539/" class="username" data-xf-init="member-tooltip" data-user-id="22539" data-username="boedhaman">boedhaman</a></s> <img src="/styles/motor-forum/smilies/sadley.gif" class="smilie" loading="lazy" alt="&#039;(" title="Sadley &#039;(" data-shortname="&#039;(" /> <span style="font-size: 10px">S verkocht met pijn in z&#039;n hart..</span><br /> 5. <s><a href="https://www.motor-forum.nl/members/3247/" class="username" data-xf-init="member-tooltip" data-user-id="3247" data-username="Worldbeater">Worldbeater</a></s> <img src="/styles/motor-forum/smilies/sadley.gif" class="smilie" loading="lazy" alt="&#039;(" title="Sadley &#039;(" data-shortname="&#039;(" /> <span style="font-size: 10px">S verkocht..</span><br /> 6. <a href="https://www.motor-forum.nl/members/25570/" class="username" data-xf-init="member-tooltip" data-user-id="25570" data-username="bulleke">bulleke</a><br /> 7. <a href="https://www.motor-forum.nl/members/7803/" class="username" data-xf-init="member-tooltip" data-user-id="7803" data-username="SeatsnifferDre">SeatsnifferDre</a><br /> 8. <a href="https://www.motor-forum.nl/members/22076/" class="username" data-xf-init="member-tooltip" data-user-id="22076" data-username="beamertje">beamertje</a><br /> 9. <a href="https://www.motor-forum.nl/members/25740/" class="username" data-xf-init="member-tooltip" data-user-id="25740" data-username="Patriesss">Patriesss</a><br /> 10. <a href="https://www.motor-forum.nl/members/3512/" class="username" data-xf-init="member-tooltip" data-user-id="3512" data-username="(((boxer)))">(((boxer)))</a><br /> 11. <a href="https://www.motor-forum.nl/members/25157/" class="username" data-xf-init="member-tooltip" data-user-id="25157" data-username="luka">luka</a><br /> 12. <a href="https://www.motor-forum.nl/members/4276/" class="username" data-xf-init="member-tooltip" data-user-id="4276" data-username="puggy">puggy</a><br /> 13. <a href="https://www.motor-forum.nl/members/7825/" class="username" data-xf-init="member-tooltip" data-user-id="7825" data-username="silver R1100S">silver R1100S</a><br /> 14. <a href="https://www.motor-forum.nl/members/7820/" class="username" data-xf-init="member-tooltip" data-user-id="7820" data-username="slidePaT">slidePaT</a><br /> 15. <a href="https://www.motor-forum.nl/members/6509/" class="username" data-xf-init="member-tooltip" data-user-id="6509" data-username="jansof">jansof</a><br /> 16. <a href="https://www.motor-forum.nl/members/4231/" class="username" data-xf-init="member-tooltip" data-user-id="4231" data-username="Sleeper">Sleeper</a><br /> 17. <a href="https://www.motor-forum.nl/members/25765/" class="username" data-xf-init="member-tooltip" data-user-id="25765" data-username="girlR1100S">girlR1100S</a><br /> 18. <a href="https://www.motor-forum.nl/members/19412/" class="username" data-xf-init="member-tooltip" data-user-id="19412" data-username="kaatje75">kaatje75</a><br /> 19. <a href="https://www.motor-forum.nl/members/3364/" class="username" data-xf-init="member-tooltip" data-user-id="3364" data-username="Monocilinder">Monocilinder</a><br /> 20. <a href="https://www.motor-forum.nl/members/4186/" class="username" data-xf-init="member-tooltip" data-user-id="4186" data-username="Hanski">Hanski</a><br /> 21. <a href="https://www.motor-forum.nl/members/16621/" class="username" data-xf-init="member-tooltip" data-user-id="16621" data-username="Stampertje_35">Stampertje_35</a><br /> 22. <a href="https://www.motor-forum.nl/members/14526/" class="username" data-xf-init="member-tooltip" data-user-id="14526" data-username="R@VEN">R@VEN</a><br /> 23. <a href="https://www.motor-forum.nl/members/28963/" class="username" data-xf-init="member-tooltip" data-user-id="28963" data-username="MrBeemer">MrBeemer</a><br /> 24. <a href="https://www.motor-forum.nl/members/31723/" class="username" data-xf-init="member-tooltip" data-user-id="31723" data-username="Boxer Replica">Boxer Replica</a><br /> 25. <a href="https://www.motor-forum.nl/members/24003/" class="username" data-xf-init="member-tooltip" data-user-id="24003" data-username="suz rgv 800">suz rgv 800</a><br /> 26. <a href="https://www.motor-forum.nl/members/33518/" class="username" data-xf-init="member-tooltip" data-user-id="33518" data-username="Koentjuh">Koentjuh</a><br /> 27. <a href="https://www.motor-forum.nl/members/998228/" class="username" data-xf-init="member-tooltip" data-user-id="998228" data-username="(Onbekende gebruiker)">(Onbekende gebruiker)</a>. <a href="https://www.motor-forum.nl/members/29341/" class="username" data-xf-init="member-tooltip" data-user-id="29341" data-username="Arrewald">Arrewald</a><br /> 29. <a href="https://www.motor-forum.nl/members/34484/" class="username" data-xf-init="member-tooltip" data-user-id="34484" data-username="bmwjoske">bmwjoske</a><br /> 30. <a href="https://www.motor-forum.nl/members/35906/" class="username" data-xf-init="member-tooltip" data-user-id="35906" data-username="Winner61">Winner61</a><br /> 31. <a href="https://www.motor-forum.nl/members/34149/" class="username" data-xf-init="member-tooltip" data-user-id="34149" data-username="hjr1100s">hjr1100s</a><br /> 32. <a href="https://www.motor-forum.nl/members/35080/" class="username" data-xf-init="member-tooltip" data-user-id="35080" data-username="altrecht">altrecht</a><br /> 33. <a href="https://www.motor-forum.nl/members/35485/" class="username" data-xf-init="member-tooltip" data-user-id="35485" data-username="Boxer-twin">Boxer-twin</a><br /> 34. <a href="https://www.motor-forum.nl/members/36046/" class="username" data-xf-init="member-tooltip" data-user-id="36046" data-username="BCRMick">BCRMick</a><br /> 35. <a href="https://www.motor-forum.nl/members/26963/" class="username" data-xf-init="member-tooltip" data-user-id="26963" data-username="toot">toot</a><br /> 36. <a href="https://www.motor-forum.nl/members/21335/" class="username" data-xf-init="member-tooltip" data-user-id="21335" data-username="devogel">devogel</a><br /> 36. <a href="https://www.motor-forum.nl/members/34546/" class="username" data-xf-init="member-tooltip" data-user-id="34546" data-username="BomSan">BomSan</a><br /> 37. <a href="https://www.motor-forum.nl/members/19636/" class="username" data-xf-init="member-tooltip" data-user-id="19636" data-username="Kaas">Kaas</a><br /> 38. <a href="https://www.motor-forum.nl/members/37766/" class="username" data-xf-init="member-tooltip" data-user-id="37766" data-username="thijsje">thijsje</a><br /> 39. <a href="https://www.motor-forum.nl/members/40083/" class="username" data-xf-init="member-tooltip" data-user-id="40083" data-username="BosB">BosB</a><br /> 40. <a href="https://www.motor-forum.nl/members/40114/" class="username" data-xf-init="member-tooltip" data-user-id="40114" data-username="goldbmw">goldbmw</a><br /> 41. <a href="https://www.motor-forum.nl/members/40605/" class="username" data-xf-init="member-tooltip" data-user-id="40605" data-username="BMWILLEM19">BMWILLEM19</a><br /> 42. <a href="https://www.motor-forum.nl/members/41750/" class="username" data-xf-init="member-tooltip" data-user-id="41750" data-username="BMadW David">BMadW David</a><br /> 43.<br /> 44.<br /> 45.<br /> 46.<br /> 47.<br /> <br /> <br /> <b><u><i>Please, keep it Sport-Boxer</i></u></b><br /> <br /> <img src="/styles/motor-forum/smilies/coool.gif" class="smilie" loading="lazy" alt="8-)" title="Cool 8-)" data-shortname="8-)" /> <br /> <br /> <div class="bbImageWrapper js-lbImage" title="r1100s_03.jpg" data-src="/proxy.php?image=http%3A%2F%2Fwww.mototrip.fi%2Fimages%2Fr1100s%2Fr1100s_03.jpg&amp;hash=c5d9a3d4a366a941bdfd5158280a02e5" data-lb-sidebar-href="" data-lb-caption-extra-html="" data-single-image="1"> <img src="/proxy.php?image=http%3A%2F%2Fwww.mototrip.fi%2Fimages%2Fr1100s%2Fr1100s_03.jpg&amp;hash=c5d9a3d4a366a941bdfd5158280a02e5" data-url="http://www.mototrip.fi/images/r1100s/r1100s_03.jpg" class="bbImage" data-zoom-target="1" style="" alt="r1100s_03.jpg" title="" width="" height="" loading="lazy" /> </div><br /> <br /> <span style="font-size: 18px"><b>Activiteiten</b></span><br /> <br /> 13 mei: Gehandicaptenrit<br /> 9 juni: CRT circuitdag Assen <img src="/styles/motor-forum/smilies/pompom.gif" class="smilie" loading="lazy" alt="*O*" title="Pompom *O*" data-shortname="*O*" /> <br /> Voorjaar: Meeting<br />)
 
Laatst bewerkt:
Zo dan....
de lijst met owners wordt wel errug lang.....

Wordt idd weer tijd voor beter weer *O* *O* :] :]

Trouwens Koen, je bent er behoorlijk op vooruit gegaan, zeer mooie bike.

Have fun....

Suz, het wordt wat met die kist van je, mooie wielen.

Wil zelf die nieuwe spiegels van de R1200S zien uit te halen, iemand tips...
 
Zo dan....
de lijst met owners wordt wel errug lang.....

Wordt idd weer tijd voor beter weer *O* *O* :] :]

Trouwens Koen, je bent er behoorlijk op vooruit gegaan, zeer mooie bike.

Have fun....

Suz, het wordt wat met die kist van je, mooie wielen.

Wil zelf die nieuwe spiegels van de R1200S zien uit te halen, iemand tips...

In laatste kicxstart staat een adv. met deze en meerdere lampspiegelunits 8-) , ga je dan die standaard voorkappen dicht maken ofzo?
Laatst jullie limburggroepjes-site gevonden, jouw S stond er ook mooi op, dat rood met zilver is zeker een stuk beter dan alleen rood.
 
Eindelijk ook een R1100S in mijn bezit. En ja ik ben ook een twintiger (27)

En ja het is een ZWARTE!! (foto's volgen)


Wie heeft ervaring met de nieuwere Laser dempers met db-killer en E4 keurmerk
Ik wil perse goed gekeurde uitlaten omdat ik vaak naar Duitsland ga om echt gas te kunnen geven. Ze doen daar nogal moeilijk over sport uitlaten. Zijn de db-killers er makkelijk uit te halen, ze lijken namelijk door middel van een punt las vast te zitten.

Ik heb nog laser dempers en een kat vervanger van het oudere, niet goed gekeurde, type erbij gekregen, deze staan te koop op marktplaats.

Heeft er iemand ervaring met een bagage rekje op een R1100S in combinatie met koffers?
 
Deze zijn gekeurd voor duitsland, db killers kunnen er erg makkelijk uit/in
Machtige mooie donkerbruine brom(met en zonder killers) en fors toegenomen koppel en kgm :9~
full


1 nadeel, je moet de staintuns erbij kopen ;)

En ZWART :9~ :9~ :9~ :9~ :9~ *O* *O* *O* *O* weer 1-tje *O* *O* *O*






8-)
 
In laatste kicxstart staat een adv. met deze en meerdere lampspiegelunits 8-) , ga je dan die standaard voorkappen dicht maken ofzo?
Laatst jullie limburggroepjes-site gevonden, jouw S stond er ook mooi op, dat rood met zilver is zeker een stuk beter dan alleen rood.

Limburgersgroepjes-site..... :Z :Z
Ben bezig met een vernieuwde site....

Ik wil weer eens iets te knutselen hebben, bedankt voor de tip.
 
Laatst bewerkt:
Limburgersgroepjes-site..... :Z :Z
Ben bezig met een vernieuwde site....

Ik wil weer eens iets te knutselen hebben, bedankt voor de tip.

:+
kon zo snel de link niet vinden / lees: te lui :Z :Z

limburgersgoepje was positief bedoeld O-) , de site zag er ''gezellig'' uit ;) ;)
 
Status
Niet open voor verdere reacties.
Terug
Bovenaan Onderaan