Suzuki Sixteen 125/150

BIKEMASTER zo'n zelfde uitlaat heb ik ook op mijn sixteen . Destijds gekocht bij easyparts voor dacht ik euro 220,20 . Een heel stuk lichter in gewicht en lekker roestvrij materiaal .
 
Ik heb me afgelopen dagen in het topic verdiept door hem in het geheel door te lezen, daar zit even wat tijd in, maar is zeer informatief ;)

Jowie75 ik meende te lezen dat jij de gianelli uitlaat er weer af had gehaald omdat je het geluid niet aanvaardbaar vond, en de prestaties wat minder waren dan met de originele uitlaat.

Wat die van mij nu doet met de gianelli is ook nog een verassing, het geluid is wel wat meer, maar vindt het nog niet storend, maar wat niet is kan nog komen natuurlijk.

De sixteen is nu bijna klaar, ik had hem gekocht met diefstal schade, dat stelde op zich niet veel voor, ze hadden de bedrading van het contactslot geknipt :(
Hij wou wel lopen maar niet via de normale weg, na veel zoekwerk kon ik niet uit de bedrading komen, ook omdat er geen schema te vinden is.

Via een bevriende motorzaak een nieuwe gekocht a 185 euri ;( normale prijs is 200 a 250 euro, naar mijn mening een enorme prijs.
Het heeft 4 weken geduurd voordat het contactslot binnen was, toen kon ik ook meteen kijken waar welke draad hoorde te zitten.

Tot mijn stomme verbazing zag ik 4 draden van het contactslot komen, terwijl ik maar 3 draden in de aansluitstekker zie zitten.
Mijn nieuwsgierigheid was gewekt, dus heb ik de kous die om de draden zit voorzichtig opgeschoven.
En wat blijkt, 2 rode draden van het contactslot komen samen is de kous, dus daarom hou je drie over in de stekker, waarom ze dat zo gedaan hebben ? ik heb geen idee.

Het was toen een koud kunstje om de bedrading van het oude contactslot te herstellen, vol spanning de sleutel omdraaien, en hij doet het.
Dus nu heb ik nog een nagelnieuw contactslot op de plank liggen B| idd het was duur les geld, maar hij komt vast nog wel eens van pas.

Toen de buddy, die was opengebroken, het oog voor de sluiting was uit het plastic gebroken, verder was de buddy als nieuw.
Gelukkig hoefde die niet te worden vervangen, ik heb jaren in een kunststoffabriek gewerkt als cnc frezer, en kan ook kunststof lassen, dat was prima te doen, dus die is weer klaar.

Nu nog olie verversen, plus filter , kleppen stellen, en vario preventief bekijken, dan kan hij er de komende zomer wel weer tegen aan dacht ik zo.
 
Laatst bewerkt:
IMG_4251.jpg



IMG_4250_1.jpg


zo zag het contactslot er uit, de stekker zet ik niet op het forum want die was aangepast om de scooter te kunnen starten.

Het is namelijk niet zo dat je de stekker er af knipt, draden aan elkaar draait en starten, je hebt dan wel stroom, maar oa geen vonk, het F1 lampje blijft dan branden.
Als ik hier ga vertellen wat er wel moet gebeuren, dan is het voor iemand met snode plannen wel erg gemakkelijk om de sixteen te stelen B|
 
Een hagel nieuw contactslot, met jawel 4 sleutels :o

IMG_4384.jpg



En zo hoort de bedrading te zitten

IMG_4380.jpg



Hier kun je mooi zien dat de 2 rode draden bij elkaar komen, waarom ze dat niet in het contactslot hebben geregeld, dat is mij een raadsel |(

IMG_4381.jpg
 
Filter en olie ook gehaald ;)

IMG_0079.jpg


De GL-5 80w-90 heb ik wel staan, die kan mooi in de overbrenging van de sixteen

tra.jpg
 
Laatst bewerkt:
Netjes hoor Motul is gewoon een top merk.
En Hiflo filters zijn gewoon gelijk aan OEM kwaliteit.
80W90 is prima, als het op is mag de viscositeit eventueel ook nog breder.

Mvg. Jan
 
Dat klopt 10w40 geven ze aan bij Suzuki, maar ik ben er zeker van dat de GL-5 80w90 beter is, nodig ? nee dat denk ik niet, de 10w40 zal prima volstaan maar de GL-5 heb ik toch staan.

We gebruiken het altijd in de spartamet, daar zit een vertragingswiel in de overbrenging met een wormwiel, die worm krijgt het flink voor zijn kiezen, en wil dus ook wel kapot.
In de eerste spartamets zaten nog echte tandwielen, maar ze moesten goedkoper gefabriceerd worden, toen hebben ze er een wormwiel in gezet, dat scheelde een paar tandwielen.

omdat de wormwieltjes regelmatig kapot liepen hebben we een mail naar kroon olie gestuurd zie onderstaande mail


Geachte heer,

Voor de transmissie van uw Spartamet adviseren wij u ons product Gearlube GL-5 80W90 te gebruiken.
Wormwieltjes zijn inderdaad zware overbrengingen die doorgaans ook met zwaar geschut (lees API GL-5) gesmeerd moeten worden om heel te blijven.

De Gear Oil LS 80W90 kunt u vanwege de limited slip toevoegingen beter niet gebruiken. Gearlube GL-5 80W90 is volop verkrijgbaar via ons uitgebreide dealernetwerk in verpakkingen van o.a. 1 liter.
Wij vertrouwen erop u hiermee voldoende geïnformeerd te hebben.

Met vriendelijke groet,
ing. T B
Technical Marketing Services
Kroon-Oil B.V. - Almelo
Chamber of Commerce NL-06046651

Sinds het gebruik van de GL5 80w90 heb ik daar geen last meer van, de spartamet is een hobby van me, sleutelen doe ik al aan die dingen sinds ze zijn uitgekomen in 1986.

nou wil ik de sixteen niet vergelijken met een spartamet hoor _O-
 
Frappant detail is dat alle 3 de Japanse merken Honda, Yamaha, Suzuki +/- 10w30 á 10w40 opgeven voor de eind overbrenging.
De Italiaanse en Taiwanese merken geven allemaal +/- 80W-90 GL5 op.
 
Bikemaster je zult merken dat de giannelli na verloop van tijd iets meer geluid gaat maken ,doordat er waarschijnlijk wat dempingswol zal verbranden . Bij de mijne ontdekte ik na demontage een scheurtje in de uitlaatbocht daar waar hij met de verdikking naar de demper ingaat , wat ook voor meer geluid zorgde . Dit heb ik toen zelf gelast en mooi afgewerkt , en sinds bijna een jaar heb ik de giannelli pijp weer op de scoot gemonteerd , en ben nu wel gewend aan het geluid . Naar mijn persoonlijke beleving geeft hij met de giannelli iets minder vermogen . Heb de SIXTEEN ooit eens laten draven op een testbank met de originele pijp , en toen leverde hij zelfs iets meer vermogen als de fabriek opgaf . Met de giannelli heb ik dat nog niet laten doen , maar uit nieuwsgierigheid wil ik dat tzt. wel eens laten meten . Als eind overbrenging olie gebruik ik in die knap 36000 k.m. op de teller van meet af aan 80W90 hypoid GL-5 welke ik ook in de cardanklok van mijn YAMAHA BT 1100 BULLDOG gebruik . Ben persoonlijk absoluut van mening dat dit beter is voor de levensduur van het binnenwerk en er niet zo snel pitting zal plaats vinden op de tandflanken , daar er behoorlijk hoge krachten op komen , al is het motortje maar 150 CC . In de cardan van het bulldogje zit je nog met hoge afschuif krachten van het pignonwiel op het kroonwiel , wat zowiezo een hypoid olie nodig heeft . Bij rechte en schuine vertanding zonder afschuifkrachten zoals in een cardan zou volgens mij zelfs een 80W90 EP olie ook goed zijn , gewoon omdat die hogere drukken aankunnen en daardoor metaal contact voorkomen waardoor de kans op pitting kleiner wordt als met een 10W40 olie .
 
Hopelijk gaat hij niet meer herrie maken dan nu Jowie57, het is tenslote een gebruikte uitlaat dus die is hopelijk wel ingebrand -O-
Lekkage heb ik nog niet kunnen ontdekken, maar bedankt voor de tip, mocht hij ineens wel meer herrie gaan maken, dan weet ik waar er eerst wordt gekeken.

Wat de 80w90 betreft, kijk maar eens op de bijgevoegde foto wat er nu heel wordt gehouden

bbb.jpg


Het wormwiel zit op het koppelingshuis, die worm draaide regelmatig kapot, het wormwiel was dan zo scherp dat je, je er wel mee kon scheren ;(

zal straks nog even met de six aan de slag ;)
 
Vanmorgen de olie ververst, appeltje eitje klusje

IMG_0082.jpg



Filter er uit, en dan bakje er onder houden, dan kun je de six scheef houden, er loopt dan best nog wel wat olie uit, hoe meer oude eruit hoe beter ;)

IMG_0083.jpg


Dan met een doekje of stuk papier het filterhuis schoon vegen, nieuw filtertje er in :z

IMG_0084.jpg


Ik had geen ring bij het filter zitten, stom dat ik daar niet aan heb gedacht B| dus de ring maar licht in gesmeerd met vloeibare pakking wat ik altijd in huis heb, echt top spul

IMG_0085.jpg


Er zit een ring om de aftapplug die er niet af wil, dan hopen ze dat je een nieuwe koopt, de ring knip je er gewoon af

IMG_0088.jpg


Vervolgens een verse ring er om

IMG_0086.jpg


aftapplug er weer in, verse olie er op en klaar is Roelje weer, er gaat overigens meer in het blok dan een liter, al met al een 1200 ml
 
Laatst bewerkt:
Wat ben je dan van plan aan te schaffen Vale Tek? ?

Bekende beelden Bikemaster, id heel makkelijk allemaal bij die Sixteen.
En inderdaad, even naar links houden paar minuten en et komt
nog heel wat uit zetten.
 
BIKEMASTER het was inderdaad een bekend euvel bij die SPARTAMET blokjes , het kapot lopen op die worm overbrenging . Ik heb er bij een bekende bromfiets/fietsmaker destijds genoeg uit elkaar zien liggen met dit probleem .By the way , er staan ook leuke filmpjes op youtube over reparaties aan een spartamet blokjes door een Duitse liefhebber (maar dat wist je natuurlijk al denk ik) . Wat het geluid van de uitlaat betreft van de SIXTEEN van jou is het even afwachten natuurlijk , ik zou zou wel de 2 moeren van de bocht op de cilinderkop nadat er een 100 k.m. gereden is nogmaals controleren en eventueel natrekken . Dat er binnen in het carter op dat pijpje waar het oliefilter met zijn gat over geschoven ook een klein O-ringetje zit zal je ook bekend zijn neem ik aan . Zo als ik op de foto kon zien zat hij er dacht ik op . Verders keurig werk van je , goed bezig .
 
Je bedoeld sporti's garage 😊 die ken ik wel, de spartamet sleutel ik al aan vanaf mijn 16e toen had ik die van opa laten vastlopen, ding was hagel nieuw,,opa was niet blij toen ;(
Het is nu een hobby van me ze modificeren en reviseren, ze lijken zo simpel, maar 1 zandkorrel kan al problemen geven.
Het blok met wormwiel zijn de 3e serie, de eerste en 2e serie hadden een tandwiel overbrenging, die gaan ook niet kapot, maar het moest goedkoper he -O-

De onderstaande zijn spartamet rabbits, beide gestraald en gepoedercoat, 1 is van mij die met nummerplaat, de ander van mijn broertje die was net klaar, nummerplaat moest er nog op.

IMG_3929.jpg



IMG_3931.jpg


En zo zag de rabbit er eerst uit, een wrak

IMG_3934.jpg


De sixteen uitlaat is volgens mij al eens gelast, wel keurig gedaan overigens, ik had het niet gezien maar het viel me vanmiddag op, zal morgen een foto posten.

Die ring had ik gezien in het filterhuis, gelukkig wel, anders zou er inwendig olie buiten het filter om gaan circuleren.
En dat moet je niet willen, wel vreemd dat de ringen niet bij het filter geleverd worden, dan ben je ook allert als je 2 ringen ziet, dan ga je wel zoeken als je 1 ring over hebt.

Nu staan de kleppen stellen op het programma, ook daar kun je mooi bij komen, en geen plaatjes dus het is zo gepiept, het mag gezegd worden, de Six is fijn om aan te sleutelen.
 
BIKEMASTER Die beiden spartamet rabbit zien er gelikt uit , je weet er echt alles van en bent dus ook een specialist hierin . Klepspeling controleren/stellen is heel goed te doen inlaat 00.5 tot 0.10 mm en uitlaat 0.17 tot 0.22 mm . Mijn ervaring is dat ik in het begin een paar keer heb moeten bijstellen (klepspeling was dan aan de ondergrens , nooit te ruim) , en de laatste 20.000k.m. ongeveer mooi constant gebleven , en ook de nokken zien er nog perfect uit zonder beschadigingen . Zelf maak ik geen gebruik van het T-merkteken achter de inbus dop , maar let na het tuimelen van de inlaatklep dat in de compressie stand de beide kerven in het nokkenas kettingwiel exact in lijn staan met de bovenkant van cilinderkop waar kleppen deksel pakking op afdicht , dan moeten beide kleppen gesloten zijn en kan de speling gecontroleerd worden .
 
Bedankt voor het compliment Jowie :$ en de info :) maar toch kom ik nog wel eens verassingen tegen hoor met die spartamet dingen, het zijn soms net vrouwen :X

Het lag in de planning om vandaag de kleppen te stellen, vanochtend moest ik eerst naar het UMC Groningen toe een neuro en EMG onderzoek.
Dus vanmorgen op tijd op pad, hoor ik ineens weer met remmen dat geluid wat duid op versleten remblokken, dacht eerst nog pekel, maar een vastzittende klauw kon ook natuurlijk.

De auto is voor het eerst in Juni gekeurd, de remblokken achter waren bijna aan vervanging toe, dus dat heb ik na de apk meteen gedaan, voor was prima volgens de garage.
Dus met dat in gedachten heb ik bij thuiskomst eerst maar eens een wiel los gehaald om te kijken wat het probleem was, grom versleten blokken he dus wel :( :( :(

IMG_0093.jpg


IMG_0092.jpg


Aan de bijrijderskant daar zat nog een kwart op, de andere kant was bijna ijzer op ijzer, en als ik na de apk nou veel had gereden, maar dat is ook maar een paar duizend km geweest.
Dus het was vanmiddag geen kleppen stellen van de six, maar remblokken vervangen van de peugeot,ik zal die garage houder eens even stevig de oren wassen :(

Ik kan hem van haver tot gort, hij liep vroeger stage bij de garage waar ik werkte als monteur in mijn twintiger jaren, ik ken hem dus al meer dan 20 jaar ;)
Zal wel even doen alsof ik woest ben, daar heeft ie nog altijd respect voor _O-
 
BIKEMASTER dat is ook wat , die totaal versleten remblokken terwijl nog niet lang geleden verzekerd werd dat ze nog prima waren !?!? Zelf zou ik in zo'n geval ook een verhelderend gesprek aangaan met dat heerschap . In ieder geval succes met de klepspeling controle van de sixteen .
 
Gisteren de kleppen gesteld, het was ook wel nodig, te ruim stonden ze niet maar eerdeer wat te krap, dat had jij toch ook Jowie57

Inlaat staat op 0,8 schat ik, 0,5 rammelt er tussen, 0,10 gaat stroef, staat dus prachtig *O*
Uitlaat heb ik op 0,20 gezet

pet af

IMG_0097.jpg


aanzicht van boven

IMG_0096.jpg


Vario kapje er af, filter is aardig stoffig

IMG_0098.jpg


nu kunnen we hem op tijd zetten, ik heb niet om merktekens gezocht, maar als de uitlaat open staat kun je met een gerust hart de inlaat stellen.
En als de inlaat open staat kun je de uitlaatklep gaan stellen

IMG_0099.jpg



en de pet er weer op ;)

IMG_0094.jpg


Ik heb geen nieuwe pakking gekocht a 25 euro en een paar dagen wachten B| de rubberen ringetjes die om de schroeven heen komen moet je er nog los bij kopen, dat doen we dus niet

IMG_0085.jpg



Ben ook maar meteen door gegaan en heb de variokap gedemonteerd

IMG_0102.jpg


Moer is gemerkt, is dat standaard ?

IMG_0103.jpg


Achter ook gemerkt

IMG_0104.jpg


De schroef met Imal (ik maak alles los) ingespoten dus ook meteen de vario los gehaald

IMG_0106.jpg


Was ook niet overbodig B|

IMG_0105.jpg


De rollers zien er nog prima uit, maar nuhet toch los ligt, en ik net 25 euro minimaal heb bespaart op de pakking, rijst bij mij de vraag welke DR pully rollers en sliders moet ik hebben
 
Laatst bewerkt:
kijk eens aan, netjes! het enigste wat ik niet kon waren de kleppen stellen jammer genoeg..
die blauwe markeer streept wordt soms gebruikt om de boel weer op moment te draaien maar bij mij klopte dus nooit. De vario bus is wel goed heet geweest.. ik vraag me af als dat wel goed gaat ( misschien nieuwe snelle vario set kopen ? ). De carter filter moet om de 6000km schoongemaakt worden ... ik hoorde het eigenlijk aan de koppeling wanneer het zo ver was ( heel kort gek piepje .. ik weet niet als je ooit ducati hebt gereden dan weet je precies welk geluid ik bedoel bij de koppeling)
 
trouwens, de sixteen is nu van eigenaar gewisseld, mijn collega rijdt er op nu .
Dit is mijn "nieuwe "motor.
Wel koud zo in de winter zonder scherm :P ( gelukkig is de Burgman 400 nog )
full
 
Mooie motor Vale Tek *D

Heel wat anders als de sixteen, sneller ook maar dat kan al snel natuurlijk, ben benieuwd hoe het mij gaat bevallen.

Ik heb een Kawasaki gpx600r gehad, een Yamaha v-max, Yamaha YZF 1000, Kawasaki eliminator, Yamaha V-max, suzuki GSX600F, suzuki GSX750F, Yamaha v-max en een suzuki Gsx1100R die had ik er bij, toen alles verkocht En een jaar zonder.

Een Honda Vfr750, Yamaha Fzx750 en nu een sixteen ik rij heel weinig hopelijk pak ik de sixteen vaker, ben ik het zat, dan komt er een Beverly 500 denk ik :9~

Maar ik ga eerst van de sixteen genieten, o ja die bus is een beetje vuil en oppervlakkige roest aanslag het lijkt op de foto veel erger dan het in werkelijkheid is ;)
Een snelle vario, het klinkt goed, maar zal vast niet heel veel verschil maken, een nieuwe kost ook weer redelijk wat geld :P
 
Laatst bewerkt:
BIKEMASTER Die groene stift markeringen zijn niet origineel , dit zal gedaan zijn door de vorige eigenaar , of monteur waar die geweest is voor onderhoud . waarschijnlijk hebben ze de aanhaal koppels niet geweten en daarom van te voren gemerkt hebben . De voorste poelie heeft een aanhaal koppel van 95 NM =7.5KG , en de achterste poelie 75 NM =7.5 KG . Voorste poelie heeft een schotelveer achter de moer , die uiteraard met de bolling naar buiten moet wijzen . Maar je hebt weer keurig werk geleverd .
 
Terug
Bovenaan Onderaan