Rijles op aangepaste motor

Synthetic.

MF veteraan
21 feb 2008
2.027
307
Velserbroek
Ik stel deze vraag voor een patiënte die ik op het moment onder behandeling heb. Deze patiente heeft een 4-voudige rughernia achter de rug. Dit heeft tot gevolg gehad dat ze beide enkels niet (naar behoren) kan bewegen. Hierdoor zouden schakelen en remmen een probleem zijn.

Nu wil deze patiënte ontzettend graag motor leren rijden maar dat zou op een normale motor dus niet mogelijk zijn. Ze heeft haar zinnen gezet op een motorscooter.

Nu is mijn vraag: weet iemand of er rijscholen zijn die op motorscooters of aangepaste motoren les geven en of het ook mogelijk is om hier examen in te doen?
 
Je kunt zelfs op een gehuurde of op je eigen motorscooter lessen, misschien is dat een optie, aangezien de rijschool die het wél aanbiedt mogelijk niet in de buurt zit
 
ik ben ook op die rijschool geweest zit in Assen link zie die van lexe heb ook een beperking links na een ongeval motor wordt daar ook aangepast fantastische mensen daar supervriendelijk werken samen met het cbr dus moet goedkomen succes

PS zij kan op elke motor rijden als ze het gewicht kan opvangen met haar benen {wordt beoordeelt door een keurings arts van het cbr } de rest wordt aangepast naar haar wensen indien mogelijk
 
Omdat ik diverse verbrijzelde botten in mijn lijf heb en daardoor functiebeperkingen heb ik (eerlijk als ik ben) een "eigen verklaring" ingevuld. Dan krijg je een oproep van het CBR voor een rijtest.
Goed dat ik het gedaan had, het electronische geheugen van het CBR had prima vastgehouden dat ik in 2002 ook voor BE was getast nadat ik eindelijk weer kon/wilde/mocht rijden.
Test stelt niks voor, rondje CBR Gouda (toen sporthal de Mammoet) naar Reeuwijk en terug. No problem.
Maar jou verhaal is een beetje kip en ei. Je gaat geen motor aanpassen voor een test en je gaat niet lessen voor je zeker weet dat je ooit mag afrijden.
Ik denk inderdaad dat je een scoot moet huren, maar welke verhuurder wil dat? Eis is meest: een geldig rijbewijs A en de huurder is de enige die op de motor mag rijden!
Bel gewoon eens met het CBR zou ik zeggen.

Succes, het zal niet eenvoudig zijn.
 
Er zit deze maand bij de Moto73 een scooterspecial, hierin wordt gesproken over het scooterrijbewijs (A, met aantekening automaat)


Staat ook een reportage in over rijles bij www.motorrijschoolwilshaus.nl

ze zitten o.a. in Alkmaar, dus wellicht een idee om daar eens te informeren ?
 
Laatst bewerkt:
Er zit deze maand bij de Moto73 een scooterspecial, hierin wordt gesproken over het scooterrijbewijs (A, met aantekening automaat)
Heel veel rijscholen kunnen A-automaat bieden, maar als je meer specialistische hulp wilt, moet je echt bij Welkom bij Motor Mobiliteit voor Gehandicapten - Motor Mobiliteit voor Gehandicapten zijn. Dat zijn echt helden, die echt heel veel ervaring hebben met alle mogelijke aangepaste motoren. Als er een club is die je aan 't rijden krijgt (ook op een echte motor), dan zijn zij het.
 
Laatst bewerkt:
Hoewel ik groot fan ben van motorscooters, maak ik uit het verhaal op dat de persoon in kwestie het liefst op een "normale" motor zou rijden. Dan heeft een automaten rijbewijs in eerste instantie weinig zin.

Ik zou me eens melden bij één van die bedrijven die erin gespecialeerd is motoren aan te passen. Én even bij het CBR voor de regels en richtlijnen daaromtrent.

Mocht nou blijken dat een "gewone" motor niet of moeilijk mogelijk is, kan je altidj alsnog voor het automaten rijbewijs gaan. Volgens mij zijn er zat rijscholen die dat aanbieden, ik ken ze zelf niet maar meldt je eens in het motorscooter-forum.

Groeten, Karl
 
Je kunt je eigen motor als lesmotor laten verzekeren, waardoor je met je eigen motor/scooter kunt lessen.
Hoe dat precies zit, moet je maar eens checken bij een rij instructeur.

Daarbij heeft de eigenaar van de garage waar mijn motor heen gaat, ook zijn motor helemaal aangepast op zijn handicap. Hij kan zijn rechterarm niet meer gebruiken na een ongeluk, maar kan nu gewoon weer motorrijden.

Als ik zie wat ze met auto's kunnen... Zal er met een motor/scooter ook genoeg te doen zijn!
 
Laatst bewerkt:
Hoewel ik groot fan ben van motorscooters, maak ik uit het verhaal op dat de persoon in kwestie het liefst op een "normale" motor zou rijden. Dan heeft een automaten rijbewijs in eerste instantie weinig zin.

Groeten, Karl


Er zijn ook motoren met een automaat. Volgens mij een Aprilla en in ieder geval ook de Yamaha FJR 1300 AS. Die kan je zowel met knopjes aan het stuur als met de voet schakelen.

Remmen (voor de achterrem) kan wellicht opgelost worden door een xtra handrem of een gecombineerde rem zoals sommige motoren al hebben.

Maar inderdaad neem eens contact op met die gespecialiseerde club. Zij kunnen je vast verder helpen.
 
FF voor je gezocht:

U wilt een rijbewijs halen maar u twijfelt over uw rijgeschiktheid? Bijvoorbeeld omdat u een lichamelijke handicap heeft of epilepsie. Dan is het verstandig om het CBR uw rijgeschiktheid te laten toetsen voordat u met rijlessen begint. U weet dan van tevoren waar u aan toe bent. Daarnaast kan het CBR u in veel gevallen goed op weg helpen.

Met een lichamelijke beperking kunt u in veel gevallen zelfstandig de weg op. Bestuurders met een handicap moeten aan precies dezelfde eisen voldoen als andere bestuurders. De verkeersveiligheid staat voorop. Het moet natuurlijk wel mogelijk zijn om aan die eisen te voldoen. Als het nodig is wordt het voertuig aangepast aan de mogelijkheden van de bestuurder.

U begint met het aanvragen van een Verklaring van geschiktheid. Daarmee vraagt u eigenlijk het CBR om een beoordeling van uw geschiktheid. Start ruim voordat u begint met rijlessen. Als u wordt doorverwezen naar een of meerdere specialisten brengt dat namelijk wachttijd met zich mee.

Bij uw gemeente koopt u een Eigen verklaring.
De Eigen verklaring vult u zelf in, schrijf boven aan “Info”.
Voeg, indien mogelijk, een brief bij met daarin een korte omschrijving van de problemen en wat u wel en niet kunt. Vermeld in de brief uw telefoonnummer en eventueel de naam en het telefoonnummer van uw rijschool.
Als u op de Eigen verklaring een of meerdere vragen met “ja” hebt beantwoord, laat uw arts dan op de Eigen verklaring een aantekening plaatsen waaruit de aard en de ernst van het gemelde blijkt.
De Eigen verklaring met eventuele bijlagen stuurt u samen met een kopie van uw legitimatiebewijs op naar uw regiokantoor van het CBR.

De medisch adviseur van het CBR beoordeelt of een Verklaring van geschiktheid kan worden afgegeven. Op basis van medische informatie van u zelf en van derden bepaalt de medisch adviseur aan de hand van de Regeling eisen geschiktheid 2000 of u geschikt bent.

Bepalend is dat u lichamelijk en geestelijk in staat moet zijn om zelfstandig en veilig een motorrijtuig te besturen. In dat geval geeft het CBR de Verklaring van geschiktheid af. Vervolgens kan de gemeente een rijbewijs verstrekken.

Soms geeft een Geneeskundig verslag niet genoeg informatie. Dan is nader onderzoek nodig. U wordt dan verwezen naar een medisch specialist of u legt een rijtest af bij een deskundige van het CBR.

Er zijn drie beslissingen mogelijk:

Geschikt: afgifte Verklaring van geschiktheid door CBR, u kunt het rijbewijs aanvragen op het gemeentehuis. De verklaring van Geschiktheid is één jaar geldig.
Geschikt met beperkende bepalingen: u krijgt een Verklaring van geschiktheid met bepaalde voorwaarden waaronder u een motorrijtuig mag besturen. Dit kunnen eisen aan het motorrijtuig of aan de bestuurder zijn. Deze beperkingen staan gecodeerd op het nieuwe rijbewijs. Het kan ook zijn dat u het rijbewijs met een kortere geldigheid krijgt. De verklaring van Geschiktheid is één jaar geldig.
Ongeschikt: geen Verklaring van geschiktheid omdat u niet geschikt bent voor het besturen van motorrijtuigen. Dit kan ook gevolgen hebben voor categorieën die al in uw bezit zijn.

Dit moet u meenemen naar gemeentehuis voor een nieuw rijbewijs:

brief met geschiktheidsverklaring van CBR
het oude rijbewijs
een recente pasfoto
de vereiste leges (verschillen per gemeente)

Als u het met een afwijzing of beperkende bepalingen niet eens bent, kunt u een bezwaarschrift indienen of een herkeuring aanvragen bij het CBR. In uw correspondentie met het CBR staat de procedure

Als u van het CBR een brief heeft gekregen dat alles medisch en praktisch akkoord is (met eventueel beperkende bepalingen) staat niets u meer in de weg om het rijbewijs te halen. U volgt verder het gewone traject voor de auto of de motor.

Indien nodig doet u examen bij een examinator die gespecialiseerd is in het afnemen van examens met een medische achtergrond.

U kunt bij uw gemeente het rijbewijs aanvragen. Als op uw Verklaring van geschiktheid zogenaamde 'beperkende bepalingen' staan, worden deze in code overgenomen op uw rijbewijs. Het spreekt voor zich dat het rijbewijs alleen geldig is, als u in een auto rijdt die aan die eisen voldoet. Vergeet niet aan uw verzekeringsmaatschappij door te geven dat u in een aangepast voertuig rijdt of dat u een rijbewijs met beperkte geldigheidsduur hebt. U kunt daar een kopie van de Verklaring van geschiktheid en de brief met de beperkende bepalingen voor gebruiken. Vraag de verzekeringsmaatschappij om een schriftelijke reactie. Die kunt u als bewijsstuk bij uw polis bewaren. De verklaring van Geschiktheid is 1 jaar geldig.
 
Er zijn ook motoren met een automaat. Volgens mij een Aprilla en in ieder geval ook de Yamaha FJR 1300 AS. Die kan je zowel met knopjes aan het stuur als met de voet schakelen.

Remmen (voor de achterrem) kan wellicht opgelost worden door een xtra handrem of een gecombineerde rem zoals sommige motoren al hebben.

Maar inderdaad neem eens contact op met die gespecialiseerde club. Zij kunnen je vast verder helpen.

Geen scooter, wel automaat!

Maar idd, TS has left de building...
 
Nee i have not left the building :). was alleen erg druk en weinig tijd om te kijken.

iedereen bedankt voor de reacties, ik ga het voorleggen aan m'n patiente. het is haar wens om een grote harley te gaan rijden en is met de juiste aanpassingen mogelijk.
 
ik heb al een keer de MMVG voorbij zien komen zij leiden motorrijders op die niet op een normale motor kunnen rijden.

deze werken onder andere samen met VEC Koops in Assen, deze rijschool heeft een motor die aangepast kan worden of een motor met zijspan. in het zelfde pand in assen zit ook technical assist, dit bedrijf pas een normale motor aan de wensen/handicap van de toekomstige berijder.
 
een harley hoef je niet aan te passen. maakt niet uit in welke versnelling die staat, je komt toch wel weg met dat koppel. Het maakt ook niet uit of je de achterrem in trapt, een harley stop toch niet _O-
 
Terug
Bovenaan Onderaan