SACHS, GILLET, FN of NSU, ik heb geen flauw idee meer..

Eliani

MF'er
2 sep 2007
52
0
Hoi Iedereen,

ik heb onlangs een kader met sachs wielen gekocht voor een spotprijs, ik heb er echter geen enkel idee om welk merk, en type het eigenlijk gaat.

Deze is het, de voorvork is een regelbare Tiger-Gabel uit Köln, en op de vering achteraan staat enkel PAT A. op de benzinekraan staat een "W" met een tandwiel rond, en de hoorn is van BOSH... De voorste motorsteunen zijn verwijderd geweest, of afgebroken, maar die kan ik wel zelf opnieuw maken... en zoals ik al zij zijn de wielen van SACHS...

full


full


Na uren en uren het internet afgeschuimd te hebben, ben ik er nog steeds niet uit, ik heb verschillende modellen gevonden die sterk in de buurt komen, maar geen enkel duidelijk voorbeeld.

deze EMVA heeft zeker hetzelfde model, maar de conectie met de achtervering is net iets anders...

full


En in dit document van Gillet Herstal lijkt hij stek op de tweede rechts, maar daar kan ik het type weer niet van lezen...

full





Iemand?
Met vriendelijke groeten...
 
Laatst bewerkt:
lijkt mij geen dkw kloon, maar een "standaart" model die fabrikanten in die tijd hadden.
Veel dingen zijn ingekocht bij sachs en een paar andere fabriekanten.
Denk dat je het moet zoeken in de tank kleuren en het frame.
Aantal merken die misschien zoiets geleverd hebben:
-Hercules
-Express
-

Misschien een van de nederlandse merken?:
-Hulsman
-DMF
-Sparta
-Batavus

vond net deze:
sparta1.jpg


Heeft er iets van weg...
 
Laatst bewerkt:
Kijk de uiltieme rt kloon: BSA Bantam.
vergelijk dan de plunjervering eens met de sparta van bowler.

19635d1211723954-tell-me-about-your-first-motorcycle-bsa-bantam-portrait-1.jpg


de DKW was zo goed en simpel dat vrijwel iedere fabrikant er een kloon van heeft gemaakt.
je zal echt met framenummers moeten gaan zoeken om het werkelijke merk te achterhalen.
 
lijkt me niet zo zeer op een gillet maar ik heb een boek met alle modellen in en ik zal wel is kijken en vergelijken met die afb. alleen kan ik je vrijdag of donderdag maar iets laten weten
 
Als je naar de motorophanging kijkt, is deze in elk geval een Sachs blok, buiten dat de voorste motorsteunen weggehaald zijn...

full


de Salorea Regina lijkt kwa kader weer heel sterk...

full


Of zelfs een BSA C11

full
 
Hallo,het zijn niet zoveel gegevens om dit uit te zoeken.
Als we er vanuit gaan dat wat er op zit origineel is,dan moet je denk ik in de Duitse hoek zoeken.
Van de in Nederland verkochte motoren denk ik aan Durkopp Md 201,met Sachs blokken.
Express 175 of 200 uit de jaren 50 is ook mogelijk. Beide merken zijn opgegaan in DKW sferen.Verder waren er in die tijd veel fabriekjes die motoren maakten met allerlei gekochte onderdelen.
 
OK, na het eindeloos zoeken naar hetzelfde model, ben ik nog steeds nergens, maar als de wielen van Sachs zijn, en elk verder spoor nergens leidt, kan ik er van uit gaan dat waarschijnlijk ook wel een Sachs blok in gezeten heeft.

In hoeverre zijn de motorsteunen van DKW, Sachs, JLO, of andere blokken uit die tijd dezelfde?
Waar kan ik dezer tijden zo'n blok in degelijke staat vinden, rekening houdend met de rechtse kettingpositie?
 
Ik zal bij het thuiskomen na vakantie, eens het betere fotowerk nemen, op het tankje staat aan de linkerkant nog 65% van het embleem, en met wat schuurwerk komt onwaarschijnlijk ook wel ergens een nummer tevoorschijn. Natuurlijk heeft het ding geen papieren, dus bij eventuele voltooing zal ik daar ook wel een oplossing voor vinden, eventueel papieren bij het blok kopen?
 
Hey Gijsie, die downtube van een Csepel loopt anders omdat het een dubbele is, en ook hier loopt de connectie met de achterste vering anders... Lijkt er wel goed op anders...
 
Het peugeot frame is anders.
Ben uitgegaan van de zeer aparte achtervering,die zal wsl origineel zijn,de tank kan er zomaar opgezet zijn.Ook de buis onder het zadel sluit veel types uit.
Nergens is duidelijk gemaakt dat er een Sachs blok onder heeft gezeten,dat nemen we maar aan.Als er een spoor van een framenummer is,is al gezegd,dan kunnen we verder zoeken.
 
Ik heb ondertussen uitgevonden dat het gashendel van MAGURA is, ik ben bezig het frame uit elkaar te halen, om zo een beter overzicht te hebben. Ik heb een framenummer gevonden aan het stuurhoofd, moet het enkel nog even proper maken, zodat ik het zeker kan lezen...
 
Het enige nummer te vinden op het frame, gesitueerd, links op het stuurhoofd, is

2990

full


Hier het embleem dat op de tank staat, of heeft gestaan. Ik zie een karatekid...

full


Het Claxon is van Bosh, en er staat in het Frans op: "Importe D'Alemagne".

full




Wie kan hier verder mee?
 
Laatst bewerkt:
Hoi, Je hebt geluk dat ik een weekje met een gipse voet rondhang. Dus kwam ik je oproep tegen en ben even in mijn boeken gedoken.

De meeste kans maakt de EMVA, Hij was in Luik gemaakt en had inderdaad een Sachs inbouwblok. Er is een prachtig boek: Belgische Motoren van A tot Z daar staat op bladzijde 56 de geschiedenis beschreven met een reclameplaatje waarop je motor staat. Hij is vermoedelijk uit 1951, had 150cc en vier versnellingen. Het merk gebruikte ook JLO blokken en maakte bromfietsen. EMVA onderhield sterke contacten met Duitse toeleveranciers en ze verkochten wat jaren later de Express als EMVA-Express. Weer wat later werden ze ENSIA genaamd. Succes ermee, groet Ben van Helden, Condorclub Holland.
 
Hoi Bendix,

alvast bedankt voor het opzoekwerk. Ik kan op internet niets vinden omtrent het bedrijf van EMVA, toch denk ik dat je gelijk hebt, want er is 1 foto, degene die ook hierboven in een bericht staat, die echt wel het meeste overeen komt met demijne. De info op internet is echter zeer schaars. Zou je mij als plezier eventueel een copietje kunnen maken van pagina 56 in het Belgische motorboek?
 
Hoi, Helaas mijn scanner heeft de geest gegeven, gaat niet lukken. Op internet is er inderdaad niets te vinden maar in de ouderwetse boeken dus nog wel. Je zult even naar een goede boekwinkel moeten lopen of het boek moeten kopen. Het is zeer de moeite waard. Je kunt ook een oproep plaatsen in HetMotorRijwiel en die verkopen ook het boek. Die helpen je zeker verder. Verder zijn er een aantal sites van Belgische motoren specialisten, misschien weten zij iets.

Succes.
 
Hi,
Toevallig op je vraag uitgekomen. De EMVA waar je naar verwijst zijn mijn eigendom.
De groene EMVA en de zilverkleurige Emva is een en dezelfde machine voor en na revisie.
De motor is een Sachs 150cc. Deze motorfiets heeft ook een W op het rempedaal en is voorzien van een voorvork waar op staat Tiger Gabel. De remmen zijn van Pränafa.
Op de tank en het frame waren géén emblemen meer te zien (toen ik hem kocht was er al door iemand aan gewerkt...) wat de zoektocht zeer moeilijk maakt. Ikzelf heb lang getwijfeld tussen Daventry en Emva. Maar de weegschaal woog door naar EMVA.
Andere gelijkaardige motoren zijn RADEX en Bomero.
Ik zal ook nog eens wat verder zoeken voor jou.
Groeten
Renaat
full
 
Ik heb ondertussen ook nog het net verder afgeschuimd, en ben ondertussen bij OMEGA-JLO
uitgekomen, Het 175cc model met JLO motorblok is het meest gelijkende op mijn frame, Ik ben dus vanaf nu op zoek naar een in degelijke staat zijnde 175cc JLO motorblok...
 
Deze zou het moeten zijn, Omega-JLO, Hoffmann

full


Deze staat toevallig in België te koop voor €1500
Kwam ik zo dus tegen op kapaza...
 
Laatst bewerkt:
Beste Eliani,

Ben je nog steeds bezig met die Belgische Omaga? Jouw posts zijn zowat het enige wat ik op het net tot nu toe vond over dit vergeten Belgische merk. Ik kon er namelijk zelf een op de kop tikken, een 200cc JLO uit 1953, kompleet, maar met een beetje werk aan, en bovendien eentje die mijn grootvader ooit nog verkocht (originele faktuur erbij!). Ik ben de tweede eigenaar...

Het frame van jouw moto lijkt sprekend op dat van mij, enkel de plaats van de claxon is anders: onder het accubakje.

Vond je ondertussen nog informatie over dit merk? Zo ja hoor ik dat graag.

Ik heb nog het originele gebruikershandboekje van de JLO-200M motor. Kan het wel inscannen mocht je geinteresseerd zijn.

Groeten.

Luc
 
Eliani,

heb je deze motor nog?
Ik ben zelf bezig met een gelijkaardige motor te renoveren (Hercules uit 1953 met 150cc Sachs motor).

Weet je (of iemand anders) toevallig welke diameter het benzinekraantje heeft?

Ik denk dat op mijn motor een opening van 1/4 BSP (+/- 13.1mm) zit, maar ben toch niet 100% zeker... Het lijkt me ietwat vreemd dat er met englse afmetingen wordt gewerkt op een Duitse motor.

Alvast bedankt!
 
Terug
Bovenaan Onderaan