Badland ST2 buggy bouw... Suzuki GSX1100G powered

ErwinB

Die hard MF'er
24 mei 2007
448
63
Sint-Oedenrode
Facebook
Instagram
Hallo allemaal! :)


Een paar maanden geleden ben ik begonnen aan het vervullen van mijn jongensdroom.. namelijk het bouwen van een buggy! *O*

Hier in Nederland hoor je er bijna niks over maar in Amerika, Canada en Australië is het een ware sport en een grote rage. Het gaat hier om de off-road (zelfbouw) crossbuggy's die veelal aangedreven worden met een motor-motor.

Ik heb de buggy die ik aan het bouwen ben niet zelf ontworpen, de bouwtekeningen komen van het Canadese bedrijf Badland Buggy, het model heet een ST2 Long Travel.


Ik doe rustig aan met mijn bouw, ik heb namelijk veel tijd nodig om dingen uit te vogelen, onderdelen te zoeken die hier in Europa een stuk moeilijker aan te komen zijn en natuurlijk te sparen -O-. Ik ben ook maar een arm studentje :+


De buggy zal aangedreven worden door een Suzuki GSX1100G. De donormotor heb ik eerder al via dit forum gekocht. Echter ben ik nog lang niet zover om de motor in het chassis te plaatsen.

De aandrijving gaat door middel van een Opel Omega differentieel met bijbehorende aandrijfassen. Ik moet nog uitzoeken hoe ik deze aandrijfassen netjes aan ga sluiten op mijn toekomstige wielen.. dat is nog een beetje een raadsel.. Dat heb je met zelfbouw dingen.



Hier een filmpje van de bouw van het chassis



Hier een filmpje van het (amper) lopende motorblok



Hieronder wat vergrootte foto's van het chassis en andere foto's die nog niet in een filmpje verwerkt zitten.

De basis van het chassis
erwin_van_den_boogaard_buggy_001.jpg


Compleet chassis:
erwin_van_den_boogaard_buggy_002.jpg


erwin_van_den_boogaard_buggy_003.jpg


erwin_van_den_boogaard_buggy_004.jpg


Jup, that's me! 8-)
erwin_van_den_boogaard_buggy_005.jpg


erwin_van_den_boogaard_buggy_006.jpg


Race stoel.. helaas wel gestoffeerd -O-
erwin_van_den_boogaard_buggy_007.jpg


Veiligheid voorop! 5-punt racegordel.
erwin_van_den_boogaard_buggy_008.jpg


De donormotor: Suzuki GSX1100G '93.
erwin_van_den_boogaard_buggy_009.jpg


Onder-voorophanging in de mal.
erwin_van_den_boogaard_buggy_010.jpg


Alle ophangingarmen compleet
erwin_van_den_boogaard_buggy_011.jpg


Donor-motor gestript
erwin_van_den_boogaard_buggy_012.jpg


Stuur onderdelen, via eBay uit Amerika.
erwin_van_den_boogaard_buggy_013.jpg


Hele stuurinrichting geïnstalleerd
erwin_van_den_boogaard_buggy_014.jpg


Polyurethaan lagers met rvs assen voor de ophanging
erwin_van_den_boogaard_buggy_015.jpg


De differentieel in de gemaakte houder op zijn plaats
erwin_van_den_boogaard_buggy_016.jpg





Meer informatie, foto's en filmpjes volgen naarmate het project volgt!!

Ik vrees echter dat ik tussendoor jullie ook enkele vragen ga stellen omtrent de motorO-)



Erwin
 
Laatst bewerkt:
Néé, zeker niet! Dat geeft zoveel zooi, herrie en giftige gassen.. haha nee zeker niet!

Het was wel een gepuzzel omdat ik mijn blok omgedraaid heb, maar gisteren heb ik één kant van de demper kunnen voltooien. Dan maakt het wel een stuk duidelijker.

[afbeelding]

Het past net voor de schakelpook. Ik had het liefste de pijp langer gehouden zodat deze langer is en de demper achter niet zover uit steekt.
[afbeelding]

Tadaa:
[afbeelding]

[afbeelding]

[afbeelding]

Achter steken ze wel te ver uit, afhankelijk van het geluid dat de uitlaat zal produceren, ga ik ze het liefst 15cm inkorten.

Hopelijk kan ik de komende week de andere kant maken, die heb ik al grotendeels in stukjes klaar liggen.

Gaaf! Lekker bezig! :}
Stiekem toch een beetje jaloers op zo een knutsel project.
Lekker creatief zijn, lassen en slijpen. *D
 

Bedankt! Ik doe mijn best! ;)
Mijn demper veren komen van carbondemper.nl vandaan, jouw bedrijf?


Gaaf! Lekker bezig! :}
Stiekem toch een beetje jaloers op zo een knutsel project.
Lekker creatief zijn, lassen en slijpen. *D

Het is echt heerlijk!

En het zal geweldig zijn om na ál dat werk, die kopzorgen, het gepruts en gedoe éindelijk de buggy te starten, in zijn versnelling te zetten en de koppeling langzaam op te laten komen.. :] Ik kijk er echt naar uit.

Maar wat dan?! -O-
 
Bedankt! Ik doe mijn best! ;)
Mijn demper veren komen van carbondemper.nl vandaan, jouw bedrijf?Het is echt heerlijk!

En het zal geweldig zijn om na ál dat werk, die kopzorgen, het gepruts en gedoe éindelijk de buggy te starten, in zijn versnelling te zetten en de koppeling langzaam op te laten komen.. :] Ik kijk er echt naar uit.

Maar wat dan?! -O-

dat geweldige gazon wat ik op de foto's gezien heb eens omploegen met die dikke banden... pak wel eerst je spullen netjes in verhuisdozen in ;)

Tja zeker als je er zo lang mee bezig geweest bent en hem straks niet op kenteken hebt... wat dan als ie klaar is... je verzint vast wel iets :)
 
Korte update..

Hier nog even een foto van de achterkant zoals deze eruit ziet als beide uitlaatdempers gemonteerd zijn, op een vorige foto kun je zien hoe hij onder verder gaat naar het Y-stuk etc. Ze steken véél te ver uit maar afhankelijk van het geluid ga ik ze inkorten.
erwin_van_den_boogaard_buggy_308.jpg


De tweede uitlaat, klaar om gehecht te worden.
erwin_van_den_boogaard_buggy_309.jpg


De afgelopen dagen ben ik bezig om mijn kleppen schoon te maken en ze in hun stoel te zetten door middel van het slijpen met van die pasta en een zuignap. Ontzettend tijdrovend werk! Vandaag ook weer 4 uurtjes op gezeten.

Straks sluiten ze wel weer allemaal netjes en heb ik mijn PK's -als het goed is- terug! Toen ik begon met de demontatie van mijn blok zaten de kleppen niet goed dicht en lekte er olie langsaf en dergelijk. De kleppen waren een beetje verroest, verweert en zaten vol diepe putten die ik er allemaal af heb moeten slijpen. Nu zien ze er weer uit als nieuw!!

Morgen nog even de laatste 2 doen waarna ik ze weer kan monteren met nieuwe klepseals.
erwin_van_den_boogaard_buggy_310.jpg


erwin_van_den_boogaard_buggy_311.jpg


erwin_van_den_boogaard_buggy_312.jpg


Het reinigen met HR ovenreiniger werkt echt goed inderdaad!! Super bedankt voor de tip! Je ziet dat het nu allemaal net wat schoner is.

Ik was alleen een beetje dom, ik las de handleiding waarin stond 'gebruik handschoenen' maar dat negeerde ik... Nadat ik dinsdag klaar was voelde mijn vingers al zo raar en gevoelloos.. en 's avonds hadden de nagels bruine vlekken en was de vel op mijn vingertoppen helemaal hard en gevoelloos geworden, net dode huid/eelt. Maar dat is nu wel weer weggetrokken.
 
Laatst bewerkt:
Weinig grote vooruitgang maar toch wat dingen te delen met wat foto's! *D

Laatst weer flink gekletst met een oude goede vriend van mij die het bedrijf Promax-Racing runt en gespecialiseerd is in schokbrekers voor motorsport. Daarop ben ik langs geweest met mijn FOX racing shox om te meten hoeveel PSI er nu daadwerkelijk in zit op het moment. In mijn lange achter shock zat 177psi wat overeen komt met 12,2 bar. Voorin iets minder.
erwin_van_den_boogaard_buggy_313.jpg


Daarna heb ik van de voorste schokbrekers het gas eraf gelaten waardoor ik ze vrij kan bewegen en de hele ophanging cyclus kan testen. Dan weet ik zeker dat er niets geraakt wordt en alles vrij kan bewegen. Hierna heb ik alles afgelast aan de voorkant.
erwin_van_den_boogaard_buggy_314.jpg


Oh ja, en de voltooide uitlaat (nog steeds niet afgelast)
erwin_van_den_boogaard_buggy_315.jpg


erwin_van_den_boogaard_buggy_316.jpg


Toen ik de schokbreker rechtsvoor leeg liet lopen (linksvoor op de foto) kwam de buggy plots en héél snel in beweging en zakte hij bijna achter van zijn blokken af, ik begon even te zweten. Aan de voorkant stond hij op 1 krik en dat ene wiel eerst nog op de grond. Ik weet niet hoe het precies kwam maar ik heb geluk gehad.
erwin_van_den_boogaard_buggy_317.jpg


Dit vind ik echt een geweldig gezicht, hoe vaak ik het ook bekijk. Alle onderdelen kunnen bewegen enzo :9~
Oh ja, de foto is genomen omdat ik ontdekte dat mijn remleiding lek is :( Aan de gesmolten staaldraad te zien heeft deze waarschijnlijk contact gemaakt tijdens het lassen en is door de hoge stroomhoogte gesmolten... Ik drukte op het pedaal en er spoot olie uit, je ziet het spoor op de grond.
erwin_van_den_boogaard_buggy_318.jpg


Mijn low-rider! 8-)
erwin_van_den_boogaard_buggy_319.jpg



Ik wacht op de aandrijfassen, dan ga ik aan de achterkant precies hetzelfde doen en kan ik het maximale bereik van de ophanging testen en de schokbrekers daarop met 100% vastzetten.

Tussendoor is dan hopelijk het blok weer in elkaar gezet...


Dán op transport naar die vriend van mij die de uitlaat af zal lassen! Dan kan ik mijn (tijdelijke) low-rider starten en luisteren hoe het opgeknapte blok met eigen gebouwde uitlaat klinkt en loopt! *O*


I keep you guys posted :j
 
Laatst bewerkt:
Kerst update! *:)

Fijne feestdagen en alvast de allerbeste wensen voor 2015! :j
Het jaar dat mijn buggy voltooid zal worden... denk ik... :9

Ik heb er nu al enkele weken niet meer aan gewerkt maar daarvoor heb ik het één en ander kunnen doen. De foto's zijn voortaan groter dus je kunt ze vergroten.

Ik heb een aantal lagers besteld om de kettingwielen te steunen en om het 3e kettingwiel soepel te laten lopen. Dit 3e wiel gebruik ik zowel om de ketting te spannen als de ketting zo lang mogelijk te maken om deze zo goed mogelijk te laten koelen.
erwin_van_den_boogaard_buggy_320.jpg


Om de motor te demonteren moest ik de timing goed zetten zodat de nokkenassen e.d. allemaal gelijk lopen. Het blok moest los gehaald worden om hier bij te kunnen. Het chassis liep net voor dit kapje door.
erwin_van_den_boogaard_buggy_321.jpg


De nokkenasketting ligt op de nieuwe koppakking. De olie retour leidingen zijn zwart gespoten, voorzien van nieuwe rubbers en ingevet voor een goede afdichting. De lek zou nu voorbij moeten zijn!
erwin_van_den_boogaard_buggy_322.jpg


De nokkenassen zitten erin, de ketting is gespannen en de kleppen zijn gesteld!
erwin_van_den_boogaard_buggy_323.jpg


Omdat het motorblok toch al los gemaakt was en op houten blokken op de metalen plaat stond te rusten, heb ik deze er maar helemaal uit gehaald :P Wát een karwei! Bij het inbouwen moest de slijptol in het chassis, dat was nu geen oplossing. Dat motorblok is enorm groot, onhandelbaar en lompzwaar! Ik heb er een motorbok voor gemaakt zodat hij kan rusten.
erwin_van_den_boogaard_buggy_324.jpg


Tataa! Buggy chassis zonder motorblok, ziet er direct heel anders uit!
erwin_van_den_boogaard_buggy_325.jpg


Het was een paar minuten twijfelen, maar heb toch besloten om de complete buggy te demonteren. Dit was binnen een half uur gebeurd, viel niet tegen. Nu kan ik alles 100% aflassen en mooi slijpen. Iets wat sowieso moest gebeuren voor de eerste testritten.
erwin_van_den_boogaard_buggy_326.jpg


Ik heb al vrij snel tóch maar een buitendeur open gezet... :P
erwin_van_den_boogaard_buggy_327.jpg


Lassen blijft leuk werk!
erwin_van_den_boogaard_buggy_328.jpg


De onderkant, de platen zijn helemaal vast en de naden waterdicht. Ik wilde geen risico lopen om stenen en dergelijke van de onderkant tegen me aan te krijgen.
erwin_van_den_boogaard_buggy_329.jpg


De buggy op transport! Twee volle bolderkarren
erwin_van_den_boogaard_buggy_330.jpg


Het kale chassis, een heel vreemd gezicht. Het is tilbaar in mijn eentje, dus het gewicht valt me echt niet tegen. Het motorblok wacht daar onder het kleed op mij.
erwin_van_den_boogaard_buggy_331.jpg



Deze week gaat mijn motorblok op transport naar een vriend van mij. Ik heb aan de voet van de bok 2 houders gemaakt die de uitlaat dempers op de plaats houden. De uitlaat zal dan bij hem volledig TIG afgelast worden. Dan kan ik het motorblok starten en ben ik benieuwd of ik geen lekken meer heb. Ik hóóp en verwacht van niet. Er zijn veel onderdelen vervangen en alle kleppen zijn opnieuw geslepen en gesteld.

Dan verder met de aandrijving en dan hoop ik ook snel de aandrijfassen te mogen ontvangen.


Tijdens het demonteren van het motorblok en vorig jaar zomer tijdens het buggy bouwen heb ik de GoPro een timelapse laten maken. Deze heb ik vorige maand eindelijk bewerkt tot een YouTube video voor de geïnteresseerden:

BEKIJK HIER DE VIDEO

Groet,
Erwin
 
Laatst bewerkt:
Vorige week maandag heb ik mijn motorblok met de uitlaten naar een vriend gebracht zodat hij deze kan aflassen met TIG.
erwin_van_den_boogaard_buggy_332.jpg


Ik ga mijn chassis aan de onderzijde een beetje aanpassen zodat ik op het differentieel een plaat kan bevestigen. Dit wordt mijn remschijf die ook voorzien zal zijn van tanden waar een startmotor op past. Dat wordt dan ook mijn elektrische teruguit. Hopelijk is het idee een beetje duidelijk, ik hoop dit van de week te realiseren. De remschijf moet ik nog uittekenen en laten lasersnijden, maar ik moet ook nog de rest van de aandrijving uittekenen en laten maken.
erwin_van_den_boogaard_buggy_333.jpg


De uitlaat is gelast! Woensdag ben ik wezen kijken en hebben we hem weer teruggebracht naar mij thuis.
erwin_van_den_boogaard_buggy_334.jpg


erwin_van_den_boogaard_buggy_335.jpg


erwin_van_den_boogaard_buggy_336.jpg


erwin_van_den_boogaard_buggy_337.jpg


Afgelopen zaterdag heb ik mijn motorblok weer voorzien van de carburateurs, luchtfilterbox, nieuwe luchtfilter en benzine. De kabelboom volledig aangesloten en starten maar!

Hij bleef hem goed rond gooien, via de brandstoffilter zag ik dat er goed brandstof aangezogen werd. Maar ineens deed de startknop niets meer.. zekering doorgebrand!

Ik heb deze vervangen en vervolgens verwisseld met een elektrische zekering die voorzien is van een schakelaar i.p.v. een gloeidraad.

Starten is helaas niet meer gelukt, de zekering bleef maar springen en ik kreeg de fout niet gevonden. Ik ga mijn chassis aanpassen en vervolgens ga ik het motorblok weer volledig inbouwen zodat ik een duidelijker zicht heb op alles en direct alle componenten op de juiste plek kan monteren. Nu was het enorm kl*ten met de korte kabeltjes en sommige componenten die ik moest vast zetten aan een huishoudtrapje.
 
Zo das een beste aanhanger voor een lief klein motorblokje :P


Leuk idee trouwens ook om de elektrische achteruit te combineren als remschijf cq. starterkrans op het diff.
Hou je het onafgeveerd gewicht ook mooi laag en heb je de remmerij (achter in ieder geval) een beetje afgeschermd voor modder ed.

Kom je nog een beetje uit qua overbrengingsverhouding (met je achteruit) denk je?
Ik weet dat ze het vaker zo toepassen op BEC kitcars ed. (maar dan vaak wel via een tandwiel op het voorste kettingwiel).
 
Laatst bewerkt:
Terug
Bovenaan Onderaan