Hete Virago XV1000 b.j. 84 wil niet starten

Distel

Rookie
24 mei 2003
29
0
Hellevoetsluis
Hallo mensen, ik heb een Yamaha Virago XV1000 van bj. 84 met +/- 25000 mijl op de teller (ja ja ik weet het, maar ik ben nu eenmaal verliefd op dat ding). Nu heb ik het volgende probleem, als de motor koud is dan start hij als een raket. Maaaarrr als ik dan een stuk gereden hebt en de motor is goed warm dan vertikt hij het :( :r . Ik heb geen mechanisch probleem (dat is opgelost met ingang van 1984 modellen)maar het lijkt wel of de startmotor er moeite mee heeft om hem door de compressie te krijgen. Als hij dan weer een beetje is afgekoeld dan heb ik net genoeg power om hem gestart te krijgen. Ik heb de volgende dingen al gedaan, welke helaas ;( geen verbetering geven. Accu vervangen, Spanningsregelaar vervangen, Luchtfilter vervangen, Olie+filter vervangen, bougies vervangen, Carburateurs verwijderd en schoongemaakt, hele startmotor uitelkaar gehaald en schoongemaakt incl collectors e.d. Alle kontakten corrosievrij gemaakt en ingespoten met contactspray. Ik begin nu toch echt een beetje te wanhopen, want ik weet niet meer wat ik er verder nog aan kan doen, of waar ik moet zoeken :? :? :? Alle hulp is van harte welkom :} :} :} want ik loop nu met m'n kop tegen de muur |( |( Hellluuuuuuuuup.

Alvast bedankt voor eventuele reacties, Distel
 
Laatst bewerkt:
Volgens mij hoorde ik mijn broer met precies dezelfde problemen. (ook een virago).
Hij woont in Limburg en werd naar naar een bedrijf in Nuenen gestuurd die de 'enige' (?) waren die dit problemen zouden kunnen verhelpen.

Het bedrijf heet van de Boomen en zit dus in Nuenen.
Misschien moet je daar eens heen bellen??

Succes!
 
He yamaddy, bedankt voor je reaktie. Ja ik heb dat adres ook van v.d. Boomen, maar ik ben bang dat deze alleen de virago's t/m 83 aanpast. Want die types hebben inderdaad een technisch probleem dat de tandwielen niet goed inelkaar grijpen als ze wat ouder worden. Ik begrijp dat ze 7 aanpassingen moeten maken, en de kosten daarvan zijn 250 euro voor vier uur werk. Ik ben dan ook wel heel nieuwsgierig van welk bouwjaar de Virago van je broer is, en welk type 750/1000/1100 Als hij ook van 84 is of nog jonger, dan weet ik of mijn probleem dan opgelost kan worden. Ook ben ik wel nieuwsgierig of hij tevreden is over de aanpassing. Als je mij misschien wat meer details kan geven zou dat voor mij heel waardevol zijn. Voorlopig ben ik de boel maar weeeer aan het nakijken, maar ik kan niets vinden wat de oorzaak kan zijn. :( :?

Alvast bedankt, Distel :}
 
Hoi,
Wat ik nog kan bedenken is het volgende: hoe staat het met je bougies? Het gaat dan om de staat, maar ook om de electroden afstand. Amerikaanse motoren willen nogal eens erg arm staan wegens milieueisen en sommige types hebben ook een sort opslagtankje voor benzinedampen (deze moet je ook regematig aftappen).

Succes ermee.
 
Hoi, Zoef Zoef. Ja dat had ik nog niet vermeld, maar de bougies zijn ook vervangen door uiteraard de juiste type's (BP7E)en de voorgeschreven electroden afstand. Maar het probleem is niet dat ik geen vonk heb of zo, maar het lijkt of ik niet genoeg vermogen meer heb om door de compressie heen te komen. Laat ik hem even een kwartiertje staan, dan start tie weer :? :? :?

Voor wat betreft de mengselstuurklep, die je bedoelt volgens mij. Ja dat is het probleem niet, het lijkt mij een electrisch probleem, omdat ik blijkbaar een enorm vermogensverlies heb o.i.d.

Maar toch hardstikke bedankt voor het meedenken. :}

Groeten, Distel
 
Ik heb mijn broer net gebeld en zijn Virago is uit 1997, dus nog een heel stukje jonger.
Hij raadt je aan toch even te bellen omdat ze zo gespecialiseerd zijn (zelfs uit denemarken worden de virago's opgestuurd!) en vaak weten ze over de telefoon al te vertellen wara je aan moet denken.

succes!



* haha... zelfs in 1997 weten ze nog startproblemen te genereren bij een Virago... knap hoor :+
 
Hoi,
zoals je al zegt, startmotor komt slecht rond.
Je heb deze wel schoongemaakt maar dat wil niet altijd helpen. Probeer eens een andere startmotor op te zoeken en dit te proberen. Anders misschien van een zwaardere of zelfs lichtere virago, het kan best zijn dat er een startmotor bij is met een groter vermogen, dan komtie wel rond

Wim
 
Hallo Yamaddy, bedankt dat je even het e.e.a. na hebt willen vragen. Want hieruit blijkt dat zij dus meer oplossen als alleen het "tandwiel" probleem van voor 1984. Dit geeft mij in ieder geval weer wat hoop dat er een goede oplossing voor mijn startprobleem is. Ik zal ze nu zeker even gaan bellen en het probleem voorleggen, ik hoop dat ik dan snel terecht kan zo dat ik weer lekker kan gaan touren. :] Ik zal eventuele vorderingen hier steeds even posten, zodat je op de hoogte word gehouden.

Oh ja wat betreft de startproblemen ook bij latere modellen, het blijkt dat Yamaha toch zoiets als een constructiefout heeft gemaakt bij dit ontwerp. Maar ja dat gaan ze natuurlijk nooit toegeven, want dat zou aardig wat claims opleveren. Maar gelukkig zijn er goede bedrijven zoals v.d. Boomen welke dit professioneel op kunnen lossen. Ik heb even op het net nagezocht over mensen die deze aanpassing hadden laten doen, en ze zijn zeer positief. Niemand heeft ooit meer dat startprobleem gehad. Bovendien geeft v.d. Boomen ook nog eens tweejaar garantie op deze aanpassing. Tja liefde maakt blind, en soms ook doof.

Bedankt voor je genomen moeite, :}

Groeten Distel
 
Laatst bewerkt:
Hallo Wpee, ook bedankt voor je tip, maar ik ben bang dat dit niet zo simpel gaat. Ten eerste waar haal ik een startmotor vandaan :? die ik dan "even" kan proberen. Deze zal je toch altijd eerst moeten kopen, ook op de sloop. Dan komt er nog een probleem, bij de Virago's moet je n.l. de linker carterdeksel demonteren om de startmotor te kunnen vervangen. En dat is best veel werk, olie opvangen, pakking heel zien te houden, forwardcontrols demonteren, enz.
Bovendien is het zo dat deze startmotoren van alle types gelijk zijn, en dus evenveel vermogen hebben. Het enige verschil is er tussen de modellen van voor 84 korte neus (as) en v.a. 84 hebben ze een lange as gekregen, dus alleen een mechanische aanpassing, het electragedeelte is hetzelfde gebleven.

Maar toch bedankt Wim, het had gekunt :}
 
Ja dat vraag ik mij ook af :? , maar daar doen ze heel onduidelijk over. Meer informatie als ik al eerder heb omschreven willen ze eigenlijk niet kwijt. Dit zal wel als reden hebben dat ze anders misschien concurrentie krijgen. Want dit bedrijf word zelfs door Yamaha Nederland aanbevolen, dus ik neem aan dat ze het dan toch wel goed voor elkaar hebben. Als je iets meer te weten kom dan ik hoor ik het graag van je. ;)

Groeten Distel
 
Hallo, bij deze even een update. Ik ben vandaag bij een motorsloperij geweest, en ik heb hem mijn probleen omschreven. Hij wist mij meteen te vertellen dat de oorzaak hiervan is gelegen in een slecht anker van de startmotor. Als deze warm wordt dan zet hij uit (dat is nieuw he) en door dat uitzetten ontstaat er soms kortsluiting, deze geeft dan een enorm vermogensverlies, sterker nog het anker word door de sluiting alleen nog maar warmer, en ja precies nog meer sluiting. Hij zegt dus startmotor vervangen c.q. reviseren, en probleem is opgelost. Nu ken ik toevallig iemand die in die buisnes zit, ik laat hem mijn anker wel opnieuw wikkelen. Ik zal jullie op de hoogte houden van de ontwikkelingen. (Heb er nog even een plaatje bijgedaan van "een" anker voor de minder techneuten.)

Groeten Distel. :)

Anker.jpg

 
Laatst bewerkt:
Hoi Distel,

Zoals je zelf al hebt omschreven, heb je jouw accu vervangen. Maar heb je ook al gecontroleerd of jouw accu wel voldoende wordt bijgeladen. Of is het echt een startmotorprobleem. Ik had namelijk een eens gelijkend probleem. In het begin lukte mij het nog om de motor iets in de versnelling naar voren te duwen, zodat de zuigerstand veranderde en ik hem weer elektrisch kon starten. Echter na verloop van tijd werkte dit ook niet meer en moest ik hem aanduwen. Zoals je al gelezen had in mijn topic was de stator kapot. Accu werd dus bijna tot op het laatst niet meer opgeladen. Koude motor prima starten, maar warme motor slecht tot op het laatst helemaal niet meer. Wat betreft het probleem met oude startmotoren, van de oude modellen. Dit kan je echt horen. :]
 
Frederiko, met de stator (wat een kl... woord voor een dynamo) is niets aan de hand. Het percentage uitval hiervan is echt heel erg klein, de spoelen zijn n.l. gefixeerd gemonteerd aan je carterdeksel en de magneten die vastzitten aan je krukas draaien daaromheen, dus per definitie geen bewegende delen die aan slijtage onderhevig zijn. Dit werd ook nog bevestigd door de enorme doos met stators op de sloop, hij verkoopt er dus practisch geen. Maar ik begrijp dat jouw probleem nu is opgelost? of niet. Want als dit niet het geval is, dan is de kans ook bij jou groot dat je hetzelfde probleem als mij hebt. Ik heb een foto van mijn anker nu toegevoegd, daar kan je inderdaad zien dat de kernmassa een kiertje vertoont. Dus ik heb er wel goede hoop op dat het opnieuw wikkelen het probleem definitief oplost.

Groetjes Distel

Bijlage: Anker_net.jpg
 
Laatst bewerkt:
He PeClaDan, Ik bedoelde dat niet lullig. Maar ik wilde eigenlijk zeggen plaats er wel even een stukje tekst bij met wat aanwijzingen. Ik vind het een beetje erg kort door de bocht om alleen maar een kale link neer te zetten. En ja ik heb je topic best al een keer doorgelezen, en daar heb ik ook wat ideeen uit kunnen putten. Maar is jouw probleem nu goed opgelost? Ik bedoel echt blijvend, want ik had dat ook al een paar keer, en dan toch weer *#~%& :( :(

Groeten Distel, :) ( en sorry als je het verkeerd hebt opgevat :} )
 
He PeClaDan, Ik bedoelde dat niet lullig. Maar ik wilde eigenlijk zeggen plaats er wel even een stukje tekst bij met wat aanwijzingen. Ik vind het een beetje erg kort door de bocht om alleen maar een kale link neer te zetten. En ja ik heb je topic best al een keer doorgelezen, en daar heb ik ook wat ideeen uit kunnen putten. Maar is jouw probleem nu goed opgelost? Ik bedoel echt blijvend, want ik had dat ook al een paar keer, en dan toch weer *#~%& :( :(

Groeten Distel, :) ( en sorry als je het verkeerd hebt opgevat :} )

Nee hoor, pak niks verkeerd op(je hebt gelijk, ik had er effe wat bij moeten schrijven)

Tot zover zijn de problemen opgelost(massa niet/verkeerd aangesloten van de regelaar |( ), heb nog geen problemen gehad.
Had ook begrepen dat de dynamo het op een bepaald punt(=heet) ermee kon gaan 'kappen'..........
Maar dat probleem gaf je ook al aan, en ik zou gewoon voor opnieuw wikkelen gaan.........
 
Hoi Distel,

Of het probleem verholpen is met mijn motor, zal pas blijken als ik de nodige km heb gereden! Heb hem gisteren pas weer opgehaald (reparatie: stator binnenste gewikkelde gedeelte, waar het geheel met vliegwiel er omheen de dynamo van vormt + accu kosten 530 eurootjes, volgende keer doe ik dit dus fijn zelf!). Ga er dus normaliter vanuit dat het goed is, anders heeft deze motorzaak een probleem he!
Even het volgende: uit jouw topic had ik niet begrepen dat het niks met spanning te maken heeft, vandaar mijn reactie. Ik ga er dus van uit dat je de boel doorgemeten hebt.
Bij 2000 toeren moet jouw motor 14,8 ( mag +/- 0,5 volt afwijken) aan voltage afgeven Is dit niet goed dan kan je met de ohm meter de stator voor de zekerheid nog doormeten. Wil je hier meer over weten, dan kan ik jou dat ook nog uitleggen, maar is nu n.v.t.. Dus dit is in orde, want ik neem aan dat je dat gecontroleerd hebt, net zoals het voltage van de accu wanneer de motor niet loopt. Ook dit is +/-14 volt, bij een goede accu. Startmotor start wel koud, maar niet warm. Alle het andere is OK. Zelf geef je aan dat je de startmotor los heb gehad, indien kortsluiting zou je dit moeten zien toch? Verder heb je de spanningsregelaar vervangen ik vraag me af waarom, als je de boel doorgemeten hebt, of was deze ook kapot?
Wat betreft stator problemen, deze komen wel degelijk regelmatig voor bij dit soort motoren en heeft te maken met te weinig olie verversen of er zit te weinig olie in. Bij deze motoren moet de olie altijd bijna tot aan het bovenste streepje in het kijkglas staan. En niet in et midden en zeker niet onder het midden. De olie geeft namelijk koeling aan het geheel. Oude olie verliest zijn waarden. Maar dat hoef ik jou niet te vertellen.
Verder heb ik niet gelezen dat je de koperen schijfjes onderling en met de schaft van het anker hebt doorgemeten, ook dit kan je doen met een ohm meter. Want dan weet je zeker of het anker kapot. :]
 
Laatst bewerkt:
Hallo Frederiko, voor zover ik zelf heb kunnen vaststellen, heb ik inderdaad geen probleem met het bijladen. maar als jij de exacte waarden weet van de doortemeten spoelen dan wil ik dat wel graag weten. Omdat ik hem van de week weer open moet leggen om mijn startmotor er uit te halen, dan kan ik dat in iedergeval ff checken. Voor wat betreft de zichtbare kortsluiting, die is er niet en dat is meestal ook niet te zien. Wat er gebeurd is als de startmotor erg warm/(te)heet word gaan de wikkelingen uitzetten, en als je dan een plekje hebt waar deze niet echt 100% zijn dan krijg je binnen in het anker sluiting, sluiting geeft hitte enz. Het plaatje van mijn anker is inderdaad beroerd, maar daarop kan je zien dat de kern uitgezet is geweest, omdat er op een bepaald punt ruimte is ontstaan tussen de gestapelde plaatjes die de massa vormen (pijl)Ik zal proberen een beter plaatje te posten wat duidelijker is. Voor wat de spanningsregelaar, dat is een heel ander verhaal. Afgelopen winter heb ik de fiets helemaal uitelkaar gehad en alles lekker schoongemaakt enz. Ik had alleen de spanningsregelaar niet goed vastgezet waardoor hij geen of onvoldoende massa kreeg, en dan word hij dus te heet en daar kan die niet tegen. |( Maar fijn voor je dat je fiets nu weer in orde is, kan je tenminste lekker :]

Groeten Distel. :}
 
Hoi Distel,

Om de spoelen van de stator te testen, moet je de stator stekker lostrekken. Motor hoeft daar niet voor los. Witte stekker met drie uitgangen en drie witte draden, zit onder de buddy. Je meet dan door met een ohm meter en zet deze in stand maal 1. Je gaat dan elke witte draad meten ten opzicht van de andere witte draad. Dus 1 witte zet je telkens af tegen de andere twee en zo maak je even voor de zekerheid een rondje.
De waarde van de drie moet ieder 0,5 ohm zijn.
Wat betreft jouw anker maakt de waarde volgens mij niet zo veel uit. Gewoon op een ohm stand zetten waar de meter fijntjes op reageert t.o.v. de koperen schijfjes rondom de schacht. Dan elk koperen schijfje t.o.v. elkaar door meten. Je maakt dan een rondje. Geven ze allemaal dezelfde waarde door, dan zit er geen lek. Ook meet je deze schijfjes even door met de schacht van het anker.
SUC6 :]
 
Frederiko bedankt, ja ik weet dat het blok daar niet per se voor opengemaakt hoeft te worden om de spoelen door te meten. Maar ik bedoel als tie dan toch openligt, en het zou noodzakelijk zijn dan kan ik dat direct meenemen. In iedergeval bedankt voor je duidelijke uitleg. Ik denk dat ik er morgen maar ( weer :( ) eens aan ga beginnen.

Groeten Distel. ;)
 
Terug
Bovenaan Onderaan