Pro oiler vs Osco

zois

MF'er
20 jan 2012
154
2
Heeft er iemand ervaringen met de twee bovenstaande kettingssmeerders...?!

Doen ze wat ze beloven? Vooral pro oiler dan?
 
Gebruikers van een automatisch kettingsmeer systeem worden hier "lui" genoemd, maar wij zijn eerder slim, of wijs!
Vanaf het moment dat je handmatig (osco of spray) de ketting hebt gesmeerd, wordt de smeerwerking weer minder, tot het moment waarop je opnieuw smeert.
Daarom gaan de kettingen ook zoveel langer mee met een smeersysteem en hoef je haast nooit meer te spannen.

Bij woon-werk verkeer is dat mooi, en op vakantie nog veel fijner omdat je dan geen smeermiddelen of spangereedschap mee hoeft te nemen.

Scottoilers gaan automatisch aan als de motor loopt, leveren evenveel olie bij stapvoets rijden als bij 220kmpu. Dus is niet zo precies.
Pro-Oilers meten continu de gereden snelheid en passen daar de smering op aan. Bovendien zit er een compensatie ingebouwd die de smering ietsje afvlakt als je langdurig hard rijdt.
Mocht het snelheidssignaal wegvallen, dan schakelt het systeem automatisch over op tijdsgestuurde modus.
Ik vind het inbouwen van de Pro-Oiler niet moeilijk, maar ik heb er in 10 jaar dan ook al drie ingebouwd op mijn motoren dus dan weet je wel waar je op moet letten.
 
? pro oiler stel je ook maar 1 keer in

1 druk op het plusknopje, en je hebt meer olie

Je zegt het hier zelf al. In de regenbui moet je op knopjes gaan drukken ;). Dat doet ie bij mij allemaal vanzelf. Regenbui -> smeerinterval gehalveerd -> droogt weer op: 8 extra pulsen om de ketting weer goed in te vetten. Daarbij vind ik dat display / bedieningspaneel geen gezicht, maar dat is persoonlijk.
 
Ik heb beide systemen tenminste 1 osco en 1 scottoiler de laatste heb ik net in (op) gebouwd op mijn gsr fietsje.

de osco heb ik al enige tijd op een sv 650 en dit bevalt prima al argumenten om deze niet te nemen ipv scott oiler of pro oiler onder schrijf ik niet de ketting gaat langer mee en idd na elke tank beurt ff een rukje aan de plunjer en klaar is klara en met regen een rukje extra
voordeel van een osco is voor mij er kan bijna niks mee gaan alleen dat niet of te weinig zelf aan de plunje trekt.
Voordeel scottoiler je hoeft niks te doen maar nadeel is even geen vacuum door wat reden dan ook geen smering.

maar bij de systemen blijft controle het belangrijkste.

En nu een scottoiler is dat ik een mooie prijs wist te bedingen anders was het waarschijnlijk weer osco geworden.
 
Wel...
Pro oiler claimt dat je de ketting dan niet meer hoeft aan te spannen en dat de set véééééél langer mee zou gaan. (of toch niet zo frequent als dat je het met de hand zou smeren.)

Osco lijkt mij het eenvoudigste te installeren maar ik wou eens weten of het resultaat vergelijkbaar is in vergelijking met de pro oiler... Of is het misschien gewoon beter van manueel te smeren in plaats van een osco aan te schaffen?

Ah ja... bij de weg... is het te doen om een pro oiler zelf te installeren? Of best door je dealer laten doen?


Ketting spannen moet je toch, maar mocht je zeggen ik wil dat niet koop dan een o-ring ketting die rekken minder als een conventionele ketting :)

Groeten en succes ermee.
 
Hoi Oma,

Ik heb ook een OSCO geïnstalleerd!
Heel makkelijk te monteren en de ervaring op een eerdere TDM900 bewijzen dat de ketting makkelijk 50k km meegaat en dan nog steeds prima is! (2 cilinder 900 cc, zo'n 80 pk geloof ik meen een 520 of 525 ketting).

Moet het lipje nog wel even wat netter afwerken O-)

IMG_0966_zps4ef0847c.jpg
 
Ik denk na zo'n paar dagen dat ik gewoon manueel de ketting ga onderhouden...

Die elektronica vertrouw ik niet echt... Voor hetzelfde geld krijg je last van een chronische druiper zonder dat je er erg in hebt. En aan de andere kant... als ik aan een stokje kan trekken om de 300 km kan ik even goed voor 120 euro even op mijn knieën gaan zitten.

Ik zal dan wel in m'n gedachten houden dat ik elke keer een euro opraap van de grond... *O*
pfff, ik rij al 6 jaar met een pro oiler, ik rij het hele jaar door, en nog nooit zoiets meegemaakt.
 
Je zegt het hier zelf al. In de regenbui moet je op knopjes gaan drukken ;). Dat doet ie bij mij allemaal vanzelf. Regenbui -> smeerinterval gehalveerd -> droogt weer op: 8 extra pulsen om de ketting weer goed in te vetten. Daarbij vind ik dat display / bedieningspaneel geen gezicht, maar dat is persoonlijk.
acht, als ik richting aangeef moet ik ook op een knopje drukken, dus ik zie het probleem niet.
 
Rij w-w verkeer op m'n motor en bij aanschaf een Pro Olier laten installeren. Heeft het een jaar (40.000km) volgehouden, toen ging mondstukje kapot en een jaar later liep de pomp vast. Ik vond het een net een BMW (veel te gecompliceerd, was blij dat ik em niet zelf hoefde te installeren)

Nu al 1.5 jaar een Osco, hoe simpel kan het leven zijn. Je moet wel echt stapvoets rijden als je gaat smeren, maar dat lukt wel op het laatste stukje dat je rijdt voordat je em in de garage zet. Gebruik nu kettingzaagolie maar versnellingsbakolie is ook prima.
 
Voordeel van een smeer systeem is natuurlijk dat je geen middenbok nodig hebt om snel in je eentje je ketting te smeren. Ik had op mijn vorige motor een osco en dat werkt prima. Kan ook weinig aan kapot. Nadeel is natuurlijk dat het reservoir tijdens rijden op een bereikbare plek moet zitten. Op mijn huidige motor zit in scottoiler. Onzichtbaar weggewerkt. Hardstikke leuk natuurlijk als deze goed werkt, maar heb nu al meerdere malen storingen gehad, en omdat alles is weggewerkt merk je dat pas heel laat. Kortom, ik ga mijn osco maar weer eens voor de dag halen. Minder mooi, maar idiot proof :-)
 
Dit weekend mijn kettingset vervangen.... 92.700 km!

Wel niet helemaal de door Pro-Oiler geclaimde 100.000 km, maar toch wel respectabel.

Bij handmatig bediende systemen smeer je dus maar éénmalig, dus de smering wordt weer minder tot de volgende keer dat je er aan denkt (net als bij spuitbusjes)

Een Scottoiler heeft maar één instelling, dus die smeert alleen bij een bepaalde snelheid precies goed. Dus rij je sneller: slijtage
Rij je langzamer: spetters
Ook variëert de aanvoer door verandering in buitentemperatuur (bv 's ochtends t.o.v. 's middags)
 
ik heb op de Alp een Osco gehad, op de Ténéré komt er binnenkort ook 1 terug.
Ideaal.
Het voordel tegenover automatische smeersystemen vond ik dat je hier om de 400km (tankbeurt) je ketting smeert en daar als het ware dan controle op uitoefent. Bij automatische systemen moet er op vertrouwen dat het werkt en doet wat tie moet doen.
 
Ik heb op vorige motor een Pro-oiler gehad en nu toch voor een OSCO gekozen. Bij de Pro-oiler heb je een nozzle die om de ketting heen zit en dus goed smeert. Alleen bij mij was tandwiel/ketting smerig waardoor de nozzle elke keer verstopt zat. Ik weet het, ligt aan mezelf. :P Maar daar kom je pas achter als ketting helemaal droog is. Maar dat was toch de reden dat ik nu voor een OSCO heb gekozen. Deze druppelt nu boven ketting.
Bij de OSCO moet je wel zelf in de gaten houden wanneer je moet smeren. Tot nu toe gaat het prima. Dat is dan weer het grote voordeel van dePro-oiler. Deze geeft om de zoveel km een druppel.
 
Ben nu bezig met een Pro Oiler op mijn motor aan het bouwen, maar met een GPS systeem. Iemand hier al ervaring met het GPS systeem?

]

Heb de GPS versie afgelopen zomer gemonteerd op mn Fazer, werkt probleemloos.
In principe werkt het op dezelfde manier als snelheidsmeting met t magneetje of elekronisch, alleen veel sneller te monteren (niet zo snel als in t pro-oiler-
Filmpje natuurlijk ;) maar binnen een uur moet kunnen. De GPS module leg je gewoon onder het zadel en klaar.

Natuurlijk kun je het zo gek maken als je wilt, want ik zie dat jij er speciaal iets voor aan de achterbrug hebt gelast?
 
Hey Strokerace, ik wilde niet boren in mijn brug en de 2 componentenlijmtest die ik had gedaan was ook niet betrouwbaar, dus dan maar wat extra alu erop laten lassen door een gespecialiseerd bedrijf. De GPS heb ik nieuw gekocht en al het andere komt bij Boonstra vandaan, getest en alles werkt. De vorige eigenaar had het aangesloten met een reed contact, deze eraf gehaald en de GPS aangesloten zoals omschreven bij Pro Oiler.

Alles paste bij mij onder mijn staartstuk. Controller zit onder zadel, maar dan kan je alleen niet zien of de GPS een signaal afgeeft aan de pomp. Maar ik vind de controller zo'n groot ding voor op het stuur. Koppel nog wel eens een ledje aan de contacten waar de pomp op zit en breng dan dat ledje naar voren.....of zoiets.....ergens. (zie wel) 8-)

2014-10-18%2B14.13.58.jpg


Nu staat ook in de omschrijving dat ik 2 instellingen moet veranderen: Signaaltype oH=1 en correctiefactor oS=1. Hopelijk is dat dan alles. Op welk getal heb jij de controller staan :?
 
Laatst bewerkt door een moderator:
Nu staat ook in de omschrijving dat ik 2 instellingen moet veranderen: Signaaltype oH=1 en correctiefactor oS=1. Hopelijk is dat dan alles. Op welk getal heb jij de controller staan :?

Mijn controller staat op tabel 13 (oC) in stand 3.
Dat is bij de standaard 530 ketting 116 schakels, meen ik.

Een dunnere ketting (525 -520) heeft een hogere tabelwaarde nodig.

Je kunt met de controller ook wel zaken controleren, pompslagen worden opgeslagen onder menu-item oP, Snelheidsignalen (GPS, magneet of elektronisch) onder item "ot"
 
Er zat ook een schema bij, maar dat vind ik niet helemaal duidelijk. Daar had wel wat uitleg bij gemogen van mij.

Programeerschema%2Bfront.jpg
 
Laatst bewerkt door een moderator:
Er zat ook een schema bij, maar dat vind ik niet helemaal duidelijk. Daar had wel wat uitleg bij gemogen van mij.

[~[url="http://thumbnails109.imagebam.com/36614/eebfc3366136002.jpg"]afbeelding~][/URL]

Ook ik rij met een Pro Oiler. Bij mijn vorige motor reed ik met een Scottoiler. Nadeel vond ik toen het temperatuur afhankelijk was. De olie moest door zwaartekracht naar beneden lopen. Lagere temperaturen betekende meer weerstand en dus minder olie.
De Pro Oiler werkt met een pomp en dus maakt de temperatuur en dus de vloeibaarheid van de olie er niet toe. Ik ben begonnen met de dubbele nozzle, maar deze was in de loop van de tijd wat harder geworden en brak bij een bandenwissel. Nu heb ik het veranderd. Ik heb een stripje alu onder aan de vork gemaakt en daar de olieleiding langs gemaakt. Die leiding is wat stevig zodat ik daar weer een stukje dun plastic slangetje op schuif. Het uiteinde daarvan eindigt vlak voor het achtertandwiel midden op de ketting. Dit slangetje is wel iets aan slijtage onderhevig omdat de ketting er soms tegen komt. Af en toe even een paar centimeter nieuw slangetje en ik kan weer verder. Nu komt de olie bij mij dus midden op de ketting aan de binnenkant. Dus aan de kant waar ook het aanrakingsvlak van ketting en tandwiel.

Ik ben wat ouder en weet dat vroeger de kettingschermen aan de wielkant wat verder doorliepen. Rommel van de band kwam dan wat minder gauw op de ketting.
Nu heb ik een stuk ABS gemaakt tussen de band en de ketting zodat er geen viezigheid van de band op de ketting kan komen. Verdient niet de schoonheidsprijs, maar is volgens mij wel effektief.
Toen ik indertijd de Pro Oiler kocht was daar ook een digitale handleiding bij. Die heb ik nog steeds , dus als je belangstelling daar voor hebt, zeg het maar.

EgbertO
 
Terug
Bovenaan Onderaan