XS 750 Caferacert

Ben ook bezig .....
full


xs 750 bak en braad
 
Laatst bewerkt:
Intussen het blok maar eens aanpakken.

Ketting HYVO hangt ook hier te slap dus een spanner is in de maak.

full


Intussen is hierdoor de peildop opening en de koppelingsdempersteun ook "bijgeschaaft" B|

full


full



Omdat ik toch al lekker aan het graven ben ook de koppelingsplaten maar vervangen, zijn verglaast en nog de originele. geen zin om met diesel op te lappen, hij ligt nu toch open dus gelijk vervangen die hap.
 
Heb al aardig wat uitvoeringen gezien van een HYVO ketting-spanner, daarop gebaseerd heb ik mijn eigen spanner gemaakt.
Grootste verschil: geen gewikkelde veer (ex-koppeling) maar een kleine bladveer welke ik nog had liggen van mijn houten vloer. Grootste voordeel is dat deze veer beter te fixeren is en progressief werkt.

full


P.S. de restanten pakking zijn inmiddels ook weg ;)
 
Laatst bewerkt:
Al veel te lang stil hier...
Weinig te melden, tis te koud in het schuurtje om iets met verf te doen dus de afgelopen weken lopen experimenteren met polijsten van diverse blokdelen om daarna weer tot de conclusie te komen dat het teveel blingbling wordt. Dus alleen de beide ronde kappen blank gepolijst. Is ook makkelijker om bij te houden. Rest van het blok wordt gewoon stemmig zwart.

Zal binnenkort weer wat foto's bijvoegen.

Later....
 
Was het niet beter geweest om een nieuwe ketting te kopen en te plaatsen?
Deze kettingen zijn toch in alle maten te koop.
Of kort deze op zn minst in .
groet mielkko
 
Was het niet beter geweest om een nieuwe ketting te kopen en te plaatsen?
Deze kettingen zijn toch in alle maten te koop.
Of kort deze op zn minst in .
groet mielkko

Nieuw wordt deze ketting niet meer geleverd door Yamaha en mocht je er 1 vinden via Ebay dan is het prijskaartje ook zo belachelijk dat je daar bijna een andere fiets voor koopt.

Verder is de Hyvo ketting eindloos en dus niet deelbaar of in te korten.
 
En daarbij is een kettingspanner goedkoop en gaat eenmaal gemonteerd de rest van het motorleven mee
 
Volgens mij heb ik laatst iets gelezen dat zo'n ketting bij het stijgen van de toeren hoger op de kettingwielen gaat lopen?
Daarmee zou de ketting vanzelf 'spannen'

Of is het broodje aap? :)
 
Hmm, lijkt me broodje aap. :?
Bij een wiel kan ik me dat wel voorstellen dat een band door middelpuntvliegende kracht naar buiten loopt maar een ketting heeft ook een trekkende kracht bij belasting waardoor deze in de tand getrokken wordt.
Dus het gedeelte dat tussen het trekkende tandwiel en het gedreven tandwiel zit staat straks (bij een normale fiets bijvoorbeeld dus de bovenkant ) en en het deel tussen gedreven tandwiel en trekkend tandwiel staat slap.

Bij ontkoppeling/overschakelen gaat dit slappe deel slaan, bij remmen op de motor draait dit beeld om, slap wordt strak en vice versa. Hier door ontstaat eerder genoemde schade.
 
Laatst bewerkt:
Volgens mij heb ik laatst iets gelezen dat zo'n ketting bij het stijgen van de toeren hoger op de kettingwielen gaat lopen?
Daarmee zou de ketting vanzelf 'spannen'

Of is het broodje aap? :)
Dat heb ik ook ergens gelezen, maar of het de waarheid is durf ik niet te zeggen. Maar er zijn toch wel specialisten te vinden hier op het forum.
 
Als het toerental stijgt, zal door middelpuntzoekende kracht de ketting naar buiten worden geslingerd, zodat ze strak in de tandwielen komt te liggen.
Dit is natuurkundig verklaarbaar.
Het verschijnsel wat je hier ziet: een uitgerekte ketting die hierdoor carterdelen opvreet is ook een bekend euvel voor niet-nastelbare kettingen.
Zodra de ketting aan één kant slap gaat hangen (optrekken of juist afremmen op de motor) komt alle speling aan die ene kant, waardoor de ketting dus maximaal uitslaat.
Een eenvoudige spanner/ geleider lost dit op, natuurlijk kun je een nieuwe ketting plaatsen maar die zal met een tig duizend kilometer hetzelfde euvel tonen..
 
Hoe is het met je motor, ondertussen? Nog nieuws te melden.. behalve dat je verwacht dat hij voorlopig nog niet rijdt..?
 
Weinig te melden, ben druk met andere zaken (huis verbouwen etc.) helaas, de spaarzame momenten die ik er aan besteedt gaan nu in het blok zitten, ben hem aan het schoonmaken/stralen/verfafbijt smeren enzo.
Zitten behalve de fabrieksverf nog zeker 2 lagen verf op waarvan 1 vermoedelijk Hamerite is... :N

Komt wel goed, weet alleen niet wanneer.
 
Dat komt ook wel goed, heb er gewoonweg niet zo veel tijd voor als gehoopt.
Gezin en huis kosten nu eenmaal veel tijd (en geld...) En die vind ik net ff wat belangrijker :Y

Vanavond maar weer verder verfstrippen als de kinders op bed liggen. Zal morgen wel een update fotootje posten.
 
Dat zitten we allemaal....
Als junior slaapt duik ik met een snoekduik de garage in, gewapend met babyfoon en telefoon.
Heb ik, als ik geluk heb, anderhalf uur de tijd om te 'do what a man's got to do' voordat ik middels ontwaakgeluiden moet zorgen dat ik in huis kom en m'n vette klauwen was...
Aan de andere kant vindt hij het ook prachtig en wil vaak met me mee in het span, dat maakt het weer goed..
Straks Koningsdag met vast nummer: klassiek races (CRT/AMT) op de Beusebergse ring (Holterberg) in Holten...máchtig mooi!!
Open megafoons, knetterende tweetakten...het kan m'n zoon niet schelen.
 
Terug
Bovenaan Onderaan