FJR1300 (2001) slaat linksaf

Vraagje:

Een kennis van ons rijd al jaren met een FJR1300 uit 2001, recent heeft hij op mijn aanraden een nieuwe voorband en nieuwe balhoofdlagers laten monteren omdat de motor makkelijk naar links wilde sturen maar bijna niet naar rechts, bij de motorzaak bleken de lagers inderdaad gaar en de voorband verkeerd afgesleten.

Nu klaagt hij nog steeds over hetzelfde probleem en ik heb er vanavond even mee gereden, en inderdaad, als je bij 100 km/u het stuur loslaat wil de motor direct naar links, alleen door helemaal naar rechts te gaan verzitten gaat hij redelijk rechtdoor, ook met handen aan het stuur merk je dat de bochten naar links makkelijker gaan als bochten naar rechts.

Nu heb ik het idee dat de linker veerpoot iets getordeerd staat tov de rechter, misschien toch ooit eens een klapper gemaakt (importfiets uit DE)

Zou de oplossing liggen in montage van andere vorkplaten en veerpoten, of kan het ook zijn dat het balhoofd in het frame krom is?

Wie heeft hier iets zinnigs over te melden? :?
Niemand.
Laat de motor controleren.
 
Als de vorpoten alleen maar getordeerd zijn staat bij rechtuit rijden het stuur weliswaar scheef, maar als je dat stuur los laat gaat een motor in mijn ervaring gewoon rechtuit: snelheid maakt dat de motor zichzelf stabiliseert. Hooguit dat de ronding van de weg invloed kan hebben op de koers, maar dan zou ik eerder verwachten dat-ie doorgaans naar rechts trekt (als je tenminste op de rechter rijstrook rijdt).

Ik zou het ding eens goed laten bekijken (en opmeten) door een specialist, liefst op een richtbank o.i.d.
 
getordeerde voorpoten zouden toch opgemerkt moeten zijn bij het vervangen van het voorwiel? (just a guess).
Wie heeft het voorwiel en de balhoofdlager vervangen? en misschien nog belangrijker, hoé is dit naar de betreffende monteur gebracht? (de motor trekt naar links óf wil je mijn baloofdlager en voorwiel vervangen?).
 
En dat is precies waar ik ook erg benieuwd naar ben, na montage van de nieuwe voorband en de balhoofdlagers is er ook een testrit uitgevoerd en moet dit opgevallen zijn, ik ga het morgen horen.

Na wat kijken/meten lijkt de linker veerpoot iets verder naar achteren te staan dan de rechter, t'is een halve centimeter ongeveer.
Dan staat je wiel een heel stuk linksom.
Als je dan gaat rijden gaat je wiel vanzelf recht staan maar dan staat je stuur hartstikke schuin.
Ga een een stuk voor je motor zitten en kijk dan of het voorwiel niet uit het lood staat t.o.v. het achterwiel.
Heeft hij schade gehad,of wanneer is de klacht ontstaan?
 
controle of voorwiel spanningsvrij gemonteerd zit.

Op de 2 bouten in de bovenste kroonplaat na alle bouten los maken aan de voorvorkpoten, incl. steekas. Paar keer verticaal op de tank duwen zodat alles zich vrij kan herzetten / richten, en alle bouten van boven naar beneden weer vast zetten.

controle of de voorwiel steekas spanningsvrij compleet van poot, door wiel naar andere poot door te steken is.

controle op een vlakke plaat of de beide binnenpoten niet krom zijn.
 
Laatst bewerkt:
Vanmorgen toch maar direct even bij de motorzaak langsgereden. De monteur heeft testgereden en merkte hetzelfde als ik.

Van de zomer heeft hij de veerpoten eruit gehad en die gingen redelijk makkelijk uit de vorkplaten, ook hij vond dat de linker vorkpoot iets verder naar achteren staat dan de rechter.
De FJR heeft iig geen beschadigingen op de balhoofdnokken en er is geen nieuw balhoofd ingelast.
Wrs is de linkerpoot een beetje krom..


Waarschijnlijk?

Daar koop je niks voor. Is ie krom of niet?
 
de motorzaak. De monteur
Van de zomer heeft hij de veerpoten eruit gehad en die gingen redelijk makkelijk uit de vorkplaten, ook hij vond dat de linker vorkpoot iets verder naar achteren staat dan de rechter.

je kan natuurlijk eens iets over het hoofd zien, maar kromme poten??
 
Aangezien hij toch stil komt te staan door een vroege winterstop heb ik nu rustig de tijd om de boel uit elkaar te halen en eea te meten/controleren etc

Het blijkt nu dat de motor is gebracht met alleen de melding dat er nieuwe balhoofdlagers en banden op moesten komen, dus niet dat de motor linksaf wilde, na montage heeft de monteur een korte testrit gemaakt, tijdens slecht weer en heeft niets gemerkt.
hmm, een monteur voelt dat al als hij hem de brug op duwt
Beide partijen hebben dus iets laten liggen.

tja

how-to je motor naar de monteur / dealer brengen

ik denk dat de motorzaak niet geweldig is
 
Laatst bewerkt:
Terug
Bovenaan Onderaan