Dragstar 650 classic stottert

onemen

Rookie
14 nov 2012
2
0
Hallo,

Mijn yamaha dragstar 650 classic stottert bij een bepaald toerental.
Dus bij een beetje doortrekken en bij ongeveer 130 km stottert hij en gaat het motorcontrollelampje branden. Deze gaat pas weer uit als je het contact uit en weer aan zet.
Hij rijdt verder prima maar dan moet je niet te hard willen.
Iemand enig idee wat dit kan zijn?

Alvast bedankt

Ben
full
 
Kan maar 2 dingen zijn, lekker makkelijk.

De dragstars zijn carburateur fietsen en zitten verder ook simpel in elkaar/ Het enige wat elektronisch wordt 'geregeld' is de vervroeging van het ontstekingstijdstip adv de TPS (throttle position sensor). Anders zou dat op vacuum moeten, en dat is wel erg 70's. Het motorcontrolelampje geeft alleen een evt defect aan de tps aan. Het is GEEN motormanagementlampje zoals op injectiemotoren het geval is, ookal is het logo hetzelfde.
Tankje even optillen, en bij het asje waar de gasklepjes aan zitten zit het enige dingetje met een draadje eraan (tps).

Check even of het ding nog op zijn plek zit. Zo ja, multimetertje pakken en de motor op contact zetten (niet starten).
Er is een (ong) voltage wat hij moet afgeven bij gas dicht en volgas. Je moet even opzoeken wat het moet zijn, maar zal iets van 1V bij gas dicht zijn en 5/7V ofzo volgas. Hoeft heus niet op 0.1V nauwkeurig te staan. Je kan ze met een schroefje iets verdraaien om het te verstellen.

Kopt dat dan is hij goed gesteld en zit hij nog goed op het asje.
Dan nog even proberen om het gas langzaam (!) open te draaien, en checken op het voltage langzaam evenredig meeklimt zonder te springen. Een traploze tps is eigenlijk een potmeter, en bij vuil/corrosie/slijtage kan hij wat rare dingen doen, net als een oude radio die kraakt als je aan de knoppen zit. Zorgt er voor dat het ontstekingstijdstip vreemde dingen doet, en slecht gaat lopen. Pingelen zal wel meevallen met een compressie van 8:1 oid wat die blokken hebben.

Als hij niet goed meer is, niet gaan lopen klooien. Die dingen kosten de wereld niet (tientjeswerk op ebay ofzo), dus gewoon vervangen.

Carburateur/sproeiers mooi met rust laten, is het probleem niet als het tps lampje brand.
 
Terug
Bovenaan Onderaan