Scheur in frame - wat te doen?

Dark0z

MF veteraan
12 feb 2006
1.442
135
Onlangs heb ik ontdekt dat er een scheur in het frame zit van een motor uit 1999. Deze zit vlak bij het balhoofd en ik vroeg mij af wat ik hiermee het best kan doen.

Plaatjes:

345er5v.jpg

era0lw.jpg

2wods2a.jpg


Kan je dit gewoon dicht laten lassen door iemand die ervaring heeft met aluminium lassen? Of komt er wat meer bij kijken dan het alleen dichtlassen? Qua rijgedrag is er niks aan de motor te merken zover ik heb vernomen.

De scheur zit op een vierkant aluminium(?) profiel en is ongeveer 7cm lang. Wel is het zo dat het niet rondom gescheurd is. Dus het vierkant profiel is nog +- 60% intact.

Wat raden jullie aan?
 
Laatst bewerkt door een moderator:
Dat is niet alleen een scheur in een koker maar hij loopt ook door in je las en in het gietstuk. Scheelt wel ff als je er ook bij vertelt om wat voor motor het gaat. Merk en type, ik kan er nu ook weinig van maken. :?
Nu heb ik "enige" ervaring (hobbymatig) met deuken en scheuren in frames (staal en aluminium), en ook met het richten hiervan. Maar zo op het eerste gezicht, zonder goede overzicht foto, ziet het er naar mijn mening niet zo goed uit. Dit kun je maar niet zomaar inslijpen en weer vollassen, dat is met aluminium meestal al geen goed idee. Maar deze scheur loopt door 3 delen van je frame. Ik heb alleen geen idee naar welk deel en welke motor we hier naar zitten te kijken. Dus nog wat meer info een een overzicht foto graag. :Y

Die foto's van tinypic kun je ook gewoon hier uploaden hoor, veel makkelijker. ;)
 
Frame is afgeschreven, niemand kan de veiligheid van de frame na het lassen garanderen.

Nou dat is wel heel kort door de bocht. Zo te zien is geen hoofdbalk, maar meer een gedeelte wat je blok afsteunt. Het vormt een geheel en wordt nooit meer zo als het was, dat ben ik met je eens, maar er zijn altijd mogelijkheden. :+
 
Ik beweer niet dat het niet te lassen is maar de voor en nabewerking plus de gebruikte toevoeg erg belangrijk is bij deze reparatie.
Het blijft een punt van veiligheid, de kosten en de kans dat die in korte tijd opnieuw doorscheurt is erg groot.
Ik denk dat je goedkoper en beter een andere frame kan kopen.
 
Laatst bewerkt:
Gaat om een CBR 600F PC35. Is inderdaad niet het hoofdframe maar gedeelte voor het blok. De fiets wordt verder gebruikt voor op het circuit.
 
Laatst bewerkt:
Zit geen kenteken meer bij? Je gebruikt hem nooit op de weg?

Tja voor alleen circuit gebruik, kun je hem laten lassen door iemand die weet wat hij doet met aluminium. Maar x7 heeft gelijk eigenlijk is het afgeschreven, en het zal niet lang houden. Hoe lang? 1 race, 1 seizoen? Is gokken, ligt er ook aan hoe hij gerepareerd wordt. Maar aluminium scheurt niet ineens de scheur of een nieuwe scheur zie je ontwikkelen (als je er op let). Maar scheuren gaat ie weer of ernaast of weer ergens anders. Daarom kun je beter de afweging maken om een ander kentekenloos frame op te zoeken. En je weet nu waar je op moet letten. ;)
 
Wat bedoel je met een spanningsbreuk?

Waarschijnlijk is het een vermoeiingsbreuk omdat ik denk dat die niet in een keer is ontstaan.
Je weet het pas als je direct op het breukvlak kan kijken.

Remedie, rondom uitslijpen en dichtlassen en hopen dat je de het scheurpad mee uitgeslepen hebt. Het niet zichtbare deel van de scheur.

Inwendige materiaal spanningen door het lassen vanuit de fabriek. Ding is niet goed nabehandeld na het lassen. Je zou het eigenlijk spanningsvrij moeten gloeien na lassen. Het samen komen van de verschillende lassen en gietdelen is het nadelig hier. Als je dit opnieuw gaat lassen is het wachten tot hij weer scheurt. Kan een tijdje goed gaan, maar scheurt meestal redelijk snel opnieuw langs de las omdat de materiaal eigenschappen al verpest zijn. Als je het vaak inspecteert en het secundaire structure is dan zou ik het wel aandurven. overzichtsfotootje zou handig zijn.

Wil je het enigzins goed doen moet je de oude lassen ook wegslijpen en zou je een nieuw stuk in moeten lassen in gezond materiaal (uit de heat affected zone van de originele lassen), maar dat is hier ook niet mogelijk vanwege het een kort stukje is van las naar las. En zelfs dan is de levensduur redelijk beperkt over het algemeen.
 
Laatst bewerkt:
Extrusie is te lassen, geen probleem. Waarschijnlijk kun je de scheur zelf aanpakken en/of er een plaatje overheen lassen.

Het probleem is het gietwerk. Ik kan niet goed zien of het zandgietwerk is of kokille.
Kokille is veel beter te lassen dan zand.

Het is een zeer lastige plek en je zit met verschil in wanddiktes en legering. Die extrusie is dunner dan het gietwerk en van een andere legering.

Wil je een goede reparatie dan moet je naar een specialist en niet een of andere beun.
Daarvoor zit deze scheur op een veel te kritisch punt.
Ga binnen je netwerk op zoek naar een constructeur met ervaring in gietwerk / extrusie van aluminium en vraag hem om advies. Afhankelijk daarvan een goede lasser vinden of nieuw frame.

Dan rest nog de vraag. Wat is de oorzaak ? Ongeluk, materiaalfout ????

Ik zou in ieder geval niet meer lekker op de motor zitten, ook niet na een reparatie en voor een nieuw frame gaan.
 
Stuur Roughneck (streetfighter gedeelte op MF) even een berichtje, die kan je ter zake deskundig advies geven en wellicht de reparatie voor je uitvoeren indien het nog verantwoord te repareren is.
 
Ieder thanks voor hun advies. Blijf lastige case dit. Zal komende dagen even contact opzoeken met enkele aluminium lassers en daarnaast overwegen een ander frame te zoeken.

Nu vroeg ik mij nog af. Welk frame kan ik als vervanging nemen voor een cbr 600 uit 1999? Kan ik ook een frame uit 2000 of nieuwer pakken?
 
Laatst bewerkt:
Uitkotteren. Opvullen strip er overheen.

Lijkt mij een spannings breuk door slechte wegvloeiing van de kracht. Toevallig wat harde landingen gehad na een wheely?

Zou het wel aandurven om het te laten lassen bij een hier voor gecertificeerd lasser.

Als je een goeie heb doen ze ndt controle er na en ben je redelijk zeker er van.

En vertrouw je het niet dan kan je het wat vaker controleren.
 
Laatst bewerkt:
Ik zou er mee naar een framebouwer als Nico Bakker mee gaan (in heerhugowaard), die repareerd zoiets vakkundig of helemaal niet als hij inschat dat het niet betrouwbaar kan.

Ik heb in het verleden met aluminium frames van racemotoren diverse malen zoiets gehad en dat als is altijd uitstekend gerepareerd door nico, alumnium frames gaan (later) meestal scheuren als gevolg van een eerdere valpartij, de valschade veroorzaakt spanningen die niet meteen scheuren veroorzaakt maar een half jaar later komt dat "zomaar in ene" te voorschijn.

Houd er wel rekening mee dat zo'n reparatie meestal niet erg fraai word, de breuk is een zwakke plek en als je alleen de lassen uitslijpt en opnieuw vult zit ded zwakte er nog steeds, voor een goede reparatie moeten er dus ook verstevigingen op de breuk gelast worden, een strip alu oid er bovenopgelast, fraai is anders maar je weet dan zeker dan het niet terug komt.
 
Laatst bewerkt:
Terug
Bovenaan Onderaan