Trommelrem vraagje

sammie

MF veteraan
10 nov 2003
31.088
8.234
Assen
Dag mensen,
Omdat ik remmerij erg belangrijk vind heb ik in mijn 1967 jawa een dubbel=oplopende trommelrem van een later type in gezet.

Met de originele voeringen remde dit redelijk, maar dit vond ik niet goed genoeg en heb bij een hoog aangeschreven rem-toko- waar ik de ankerplaat en wiel mee moest sturen, nwe voeringen op laten zetten.

Het spul terug gekregen en moest- ondanks dat zij het op het wiel hadden afgesteld, de sec. remsleutel erg terug zetten om beide schoenen gelijk aan te laten lopen.
Het remvermogen is nog gewoon ruk..

Goed, nu wil ik graag van jullie lezen dat het even wat tijd kost en dat de nwe voering zich nog moet 'zetten'..
Ik heb de trommel al met schuurpapier bewerkt en erna ontvet, om het inlopen wat sneller te laten verlopen..
 
Ok ik probeer het nog 1 x.

Jaren geleden in mn vader zn Triton een nieuwe Grimeca 4-leading shoe remtrommel gezet. Ding had ergens in een stoffig magazijn van een oude motorzaak op de plank gelegen. Advies van de een: vervang de voeringen deze doet niets meer. Advies van een ander: lekker gaan rijden en een x nastellen.
Goed mijn vader wou de ZZ races (regelmatigheidswedstrijd :X :+ ) rijden en er was dus geen tijd meer en ik heb hem idd ook met krijt (zoals jaap omschrijft :Y ) zo goed mogelijk afgesteld, en snachts nog wat de straat op en neer gevlogen. Dat kan hier. Volgende dag bij de "keuring" drama, moeten lullen als brugman tegen de "keurmeester". "Wiel is nieuw, niet genoeg tijd om in te rijden" bla bla. Maar de man had gelijk t kreng remde .....mwa erg slecht.... :z
Maar mijn vader kachelde gewoon lekker door, en zelfs nog een paar weekeindjes. Maar mij zat het niet lekker dus een paar weken later, heb ik de tromnel weer uitelkaar gehaald, en aan het patroon te zien moest het wel goed zijn. Ik ben toen ff gaan rijden, en remde mezelf bij de eerste de beste bocht bijna plat op mn bek. Ik was echt wel wat gewend, en ik had dit nooit verwacht maar er gebeurde echt wel wat.
Die ouwe heeft daarna nog jaren met zn triton in de rondte gedenderd, en die rem deed het prima. :]

Dus als jij nu al conclusies wil trekken prima, maar ik zeg dat het tijd nodig heeft. En allerlei remacties, noodstoppen end. heeft helemaal geen zin, gewoon gaan rijden. :]
 
Ik ben wat wezen zoeken.. op een jawa-webshop worden schoenen met zwarte ferodo bekleding aangeboden en op een duits forum had men het over een zacht, trommelvriendelijke voering, Roulunds DB777 genaamd..
Kent iemand dit?

Je zou juist zeggen dat een zachte voering sneller zet.. de originele, had deze aanloopproblemen niet en remde vrijwel meteen redelijk..
 
Nou, maar eens een andere ankerplaat geprobeert..
Schoen er op gezet; rem meteen hard af te stellen en ankerplaat beweegt niet als je de rem intrekt..
Nou, schoenen van plek verwisselen en kijken wat er dan gebeurd.. geen succes, krijg ze niet eens de trommel in, dus maar weer terug naar positie 1 en.. krijg de rem niet meer afgesteld? Beide kanten net aanlopen en rem nog tot het stuur intrekken?
ik heb het nou flink rammelen.. :?
 
klink als flink ingesleten remsleutels en de lagerbussen daarvan in de ankerplaat

Die zijn nieuw en hebben geen overtollige speling..

Edit/ ben weer terug bij ankerplaat 1,
Rem hard kunnen afstellen en ga zo weer een ritje wagen..
Iemand hier van de voering Roulunds db77 gehoord?
 
Laatst bewerkt:
..Nog even afreageren..
als het zo'n super ervaren hoog aangeschreven rembedrijf is, waarmee andere hoog aangeschrevcen bedrijven de concurrentie niet mee aan durven,-eigen zeggen-
1- waarom moet ik dan na poging 1 het hele zwik terugsturen, omdat ze erg veel speling hebben gebruikt en de rem niet strak af te stellen is?

En waarom ik bij poging 2 het wiel heb meegstuurd, zodat de de trommel ook recht konden uitdraaien, maar dit toch niet gedaan hebben, maar de andere remschoen dikker hebben bekleed, maar deze kant toch nog meer moet aandraaien om beide schoenen gelijk te laten aanlopen?

Is het eigenlijk wel mogelijk om dit soort werkzaamheden echt/vertrouwd ergens uit te laten voeren?
 
Kijk uit met de trommel uitdraaien, wat je wegslijpt is weg en vaak is een trommel niet helemaal rond omdat de spaken niet even strak zijn gespannen.
 
Als je de trommel in de lagerzittinge inspant zou't goed mopeten gaan, maar ze hebben dus nix gedaan..
Vandaag veel met de nwe voering gestunt.. het rijden zonder voorrem kan eigelijk niet-meer-b
ik denk dat ik de stdt. houten voeringen er weer onder mik- dit is zo geen doen en voel me bekaaid..
 
Als de trommel onrond is voel je dat onmiddelijk bij het remmen.

Ik begrijp trouwens niet waarom zo'n bedrijf niet zijn best doet om het probleem van de klant op te lossen. Het laatste wat je als bedrijf wilt is negatieve kritieken op forums.
 
Nou mensen, inmiddels 3 keer getankt, veel gereden- zonder normale voorrem en dat vind ik niet veilig- veel geremd, zachtjes en hard- heb er een lamme poot van- maar het wordt geen fuq beter :N
Helemaal nada noppes..

Dit is de 2de keer dat ik het hele zwik voor een motor opstuur naar een gespecialiseerd rembedrijf en tweede keer dat het me zwaar teleurstelt.. -O-

Ik zet de originele schoenen er maar weer onder..

Iemand hier ervaring met 'gevlochten remvoering'?
 
Wel, ik kan een update geven..
De 'dure; op maat gemaakte ferodo am4-imitatie opzij gelegd en van een online shop een setje jawa remschoenen met zwarte voering gekocht (13,50)
je kan met je nagel de voering wat indrukken, zo zacht is het.
Ik heb het vandaag ingebouwd en afgesteld en hoewel de voering zich nog moet 'zetten', remt hij beter dan ooit,,

Dus, wat er bij die remmerij-toko mis is gegaan weet ik niet..

goed, ik kan in ieder geval weer remmen! *O*
 
Nou, 13,50 tegenover 87 euro is nogal 'n verschil ja..

Heb je het bedrijf waar je die remmen hebt laten maken hierover ook ingelicht? Wie weet komen ze zelf met een verklaring of willen ze iets anders voor je doen?!
Deze voeringen die je nu gebruikt zullen wel 10x sneller slijten, en je trommel zal sneller vervuilen aan de binnenkant. Maar goed dat is kwestie van uitproberen en dat kan idd wel voor 13,50. :)
 
Ehm, dat zou ik niet durven zeggen gezien deze voering erg populair lijkt te zijn..
paaring van voering en samenstelling van remtrommel lijkt de sleutel te zijn..

Zo.. en nu kijken of er een vuiltje in de sproeier zit wat het slechte remmen kan veroorzaken.. :Y
Is die am4 niet voor racegebruik bedoelt die pas goed gaat werken als ze flink warm zijn.
 
Terug
Bovenaan Onderaan