Uitdaging: motor kapt er al een jaar willekeurig mee

ibowoman

Rookie
17 apr 2003
15
0
Amsterdam
Hoi allemaal,

Hier volgt een hersenkraker. Sinds mei vorig jaar slaat mijn Voxan 1000 Roadster op willekeurige momenten af, en wil dan niet meer starten. Na een uurtje of na een dag start hij opeens weer en loopt dan als een zonnetje. Als hij loopt op de testbank is er geen spoor van idioterie te vinden en de machine gedraagt zich zoals het hoort.

In het jaar dat hij nu in reparatie staat, heeft de computer aangegeven dat nokkenas-sensor het probleem is, maar na wisseling met een andere sensor is het euvel niet verholpen.

Hieronder een opsomming van wat er al aan gecontroleerd is. Hij is nu al een jaar in reparatie, maar de oplossingen zijn een beetje op.
Wie o wie heeft nog een idee?

- Spanningsregelaar
- Accu
- Dynamo
- Pickup sensor uitgewisseld
- Luchtdruk sensor uitgewisseld
- Aangezogen lucht temp sensor uitgewisseld
- Nokkenassensor uitgewisseld
- Ecu uitgewisseld
- Brandstofpomp en filter, nieuw binnenwerk, benzine druk was aan de lage kant. Is nu goed, maar het probleem blijft.
- Injectors uitgewisseld, op de injector testbank prima bevonden, rapport aanwezig.
- Alle aanhangende knoppendozen uitgewisseld
- Klepspeling en nokhoogte nogmaals gecheckt en goed bevonden alles staat binnen de marges.
- Compressie meerdere malen gemeten en goed bevonden
- Bougies en bobine doppen uitgewisseld cq vervangen
- Aarde kabel vervangen
- Alle vacuüm slangen vervangen
- Olie druk, en oliepomp en weerstand van de waterpomp gemeten, en is prima
- Koppeling en jiffystand schakelaars doorverbonden

Laatste hoop: alle ecu draden nameten op pulsgeving en weerstand.

Iemand nog een idee om deze motor weer de weg op te krijgen?

Dank!

Ingeborg

UPDATE: Inmiddels is er verwarring ontstaan of het nou de Krukassensor of de Nokkenassensor betreft...
 
Laatst bewerkt:
Ga eens naar een diagnose specialist, die opgeleid is door GMTO ze zijn gericht op koekblikken, maar GMTO geeft inmiddels ook motorfiets elektronica. En misschien kan GMTO je wel door verwijzen naar een door hen opgeleide motorfiets monteur. Ik weet van 1 specialist, dat hij in 20 minuten een storing had gevonden, waar de specialisten van de importeur van dat betreffende voertuig na 7 weken zoeken nog niet uit waren.

http://www.gmto.nl/Motorfiets-trainingen/module-motorfiets-mfe1.html
 
voor hetzelfde geld is het een slechte verbinding in de zekeringenkast of printplaat

Een slechte verbinding is natuurlijk een mogelijkheid, met het bewegen van de kabelboom zou je dan de fout moeten kunnen vinden. Zekeringkast, gecorrodeerde stekkers zijn natuurlijk ook mogelijkheden, maar ik verwacht van een ervaren monteur dat die mogelijkheden wel geprobeerd zijn. En een printbreuk.... dat komt toch neer op componenten vervangen....

Het probleem treedt slechts af en toe op.... Het probleem verhelpt zichzelf met een uurtje wachten....
Dat klinkt als een probleem met temperatuur in combinatie met vocht. Ik denk dan aan sensoren die van nature een hoge inwendige weerstand hebben of sensoren die met hele lage spanningen werken. Condens op contactvlakken kan dan als "kortsluiting" optreden en vijf minuten later is de damp weer weg.
Juist in deze periode is het 's morgens erg vochtig, je zou er dan juist in deze periode last van moeten hebben.

Daarom zou een ervaren monteur moeten rijden met dat ding, zodat hij kan meten op het moment dat het ding er echt mee stopt.






Het is heel fijn als een complex systeem zijn fouten niet herkent. Dan sta je als monteur met een extreem complexe machine die je met basis-gereedschappen, met minimale informatie over de machine, weer recht mag slaan. Een vriend van mij noemt dat repareren met een scherpe zakdoek.
 
Contact slot heb ik zelf 2 keer gehad, kun je makkelijk uitsluiten. Doordat 1 vd kabels is gebroken wordt het contact gestort als je aan de kabelboom zit (of dus de bocht om gaat).

Dat strookt niet met de bevindingen, uitvallen op een random moment en dan om een random moment weer gaan lopen.

Heeft je motor toevallig een sensor op de kickstand of neutral, om starten te onderbreken? Die ben ik nog niet tegen gekomen, als is het me dan een raadsel waarom het opeens wel weer werkt...
 
Ik gaf alleen maar aan dat het vervangen van de kabelboom , wat hier geroepen wordt, niet perse de oorzaak hoeft te zijn, ook al lijken idd alle andere optie's gedaan te zijn...
een slechte verbinding of contactbreuk zou ook zo maar kunnen...zijn mogelijkheden zat, denk aan killschwitch, zekeringenkast, idd de schakelaar jiffy, omvalbeveiliging, massa.....enz enz..

Ik werk zelf als olround storingsmonteur, en geloof me je komt de raarste storingen tegen, van programmeerfouten tot ontwerpfouten...

Wij hebben onlangs nog een steeds terugkomende storing gehad, kwam enkele keren oor, en dan had je er plotseling maanden geen last meer van....

wat bleek...
Een IR sensor werd alleen op sommige momenten door de zon getriggerd als die op een bepaald punt door een bepaalde ruit scheen , en daar kwamen we na een onweersbui achter toen in een keer de zon weer tevoorschijn kwam, toen konden we dat 4-5 keer reproduceren
 
Heeft je motor toevallig een sensor op de kickstand of neutral, om starten te onderbreken? Die ben ik nog niet tegen gekomen, als is het me dan een raadsel waarom het opeens wel weer werkt...

Die kunnen we uitsluiten, de standaard heeft inderdaad een contactonderbreker mar die is nu doorgelust om dat te voorkomen. (zie laatste punt: jiffy stand)

Dank voor de suggesties! Keep them coming!
 
Hoe regelmatig doet het probleem zich voor? Is dit altijd binnen een bepaalde tijd / gereden afstand? Daarmee doel ik bv op de testbank; heeft die daar zo lang op gestaan (al rijdend) dat met enige redelijkheid kon worden verwacht dat het probleem zich ook daar zou voordoen?

Daarmee kun je idd een onderdeel dat door verhitting problemen oplevert en na afkoeling weer normaal werkt (bv bobine zoals reeds genoemd) uitsluiten.

Als dat het geval is zou ik gaan denken aan het verschil tussen rijden op de weg (=probleem) en 'rijden' op een testbank (≠probleem).
Bv een issue met de bedrading om het balhoofd (idd draadbreuk, zoals eerder geopperd) die al rijdend wel optreedt maar niet op de testbank.
Of waar dan ook waar draden onder spanning komen te staan of door trillingen van het rijden een los contact wordt veroorzaakt, bv je dodemansknop oid

Enfin, ik zou het verschil weg/testbank verder uitzoeken.

Wel heel vervelend voor je om zo lang al geen rijdende motor te hebben '(
 
Ik heb exact dezelfde klachten gezien met een auto. Na ongeveer alles te hebben gecontroleerd en wat onderdelen vervangen bleef de computer over. Sinds die is vervangen rijdt ie weer prima.

Als ik jou was zou ik hetzelfde overwegen.



edit: ik zie net dat dat ook al is gedaan -O-
 
Laatst bewerkt:
Ik geloof niet dat de TS geholpen wordt met dit soort opmerkingen.
Tja, TS heeft dan wel een all-risk verzekering nodig.

Maar, TS heeft professionele monteurs alle tijd en ruimte gegeven om de boel in orde te maken, we hebben het niet over doehetzelf-geknutsel van een paar puberaapjes die ooit een bromfiets aan hebben weten duwen. Op een gegeven moment zal je eieren voor je geld moeten kiezen.
Ik rij liever op een oude motor uit de tijd van Ben Hur dan dat ik een prachtige, niet bruikbare motor ergens in een werkplaats heb staan.

Bovendien, als je nog steeds vertrouwen hebt in Voxan, je wil nog steeds een Voxan... dan koop je toch weer een Voxan? Dan noem je die motor die niet te repareren is een maandagmorgenmotor en je probeert nummer twee.


Ik weet ook dat de oplossing soms super simpel kan zijn. Een druppeltje tinsoldeer, een stekkertje van drie kwartjes, een stukje krimpkous, een vers sensortje. Maar TS heeft nu een mooie brommer die stof staat te happen in een werkplaats.
Kijk eens naar buiten, het motorfiets-seizoen is al een paar weken bezig en het vorige seizoen is al in het water gevallen. Met wat pech zegt er over vijf jaar een monteur: "Kijk nou, daar hebben we zes jaar lang met zijn allen overheen gekeken...."
 
erg zuur verhaal dit.

TS heeft weer een paar nieuwe suggesties die haar huidige motorzaak nog niet heeft bekeken dus dat eerst maar eens afwachten. Mocht het toch op niets uitlopen dan een paar andere ogen er naar laten kijken zou ik zeggen. Kan mij voorstellen dat de huidige monteurs er ook knetter gek van worden.
 
Ga terug naar de basis. Een lopende motor heeft een vonk, compressie en brandstof nodig. Op het moment dat de motor niet start, kijk dan welke van de 3 er ontbreekt.

Ipv lukraak dingen vervangen.
Beste tip tot nu toe.
Compressie zal niet plotseling op beide cilinders weg vallen en dan weer terug komen, dus onsteking en injectie blijven over.
Dus als de motor afslaat chekken wat is er niet benzine of vonken of beide.
Dat geeft je een richting om in te zoeken.

Wat ik me wel afvraag, als de motor afslaat, is het dan in een keer over of prutteld het blok nog even voor die uitvalt?
Verder lijken bobines me onwaarschijnlijk, want daar heb je er 2 van en die kappen niet beide gelijktijdig, al zou je ECU van een doorslaande bobine in de war kunnen raken, maar lijkt me niet waarschijnlijk.
Ik neem aan dat het uitwisselen van alle onderdelen die je noemt steeds het zelfde resultaat hadden? zo niet wat was er anders dan het orginele probleem.

Al met al klinkt het wel als een mogenlijk kabelboom / connector probleem.
Als je die wilt controleren even de volgende tips:
-Tank, kappen e.d los zodat je zo goed mogenlijk bij de draadboom kan, tank met lange slang aansluiten, starten en de draadboom flink onder handen nemen of het dat vriendinnetje in het fietsenhok was op het examenfeest van de Mavo :+
-ook aal alle connectors rommelen als die loopt.
-Trek alle zekeringen van niet nootzakelijke circuits los, check of het probleem blijft en herhaal stap 1.
Als de motor bij een van deze stappen uitvalt zit je in de buurt, maar de exacte plaats bepalen kan soms lastig zijn.

- Regel een schema, meet voedingspanning op de ECU en accu e.d.. het liefst met een oscilloscoop, zodat je kan zien of er rottigheid op de 12V gebeurt, zie je niet op je multimeter. Als ja dan toch bezig bent meet dan ook de signalen van je nokkenas en andere sensors op vreemde storingen.
-Chek bij lopende motor of massa van ecu, sensors ect ook echt aan massa hangen (0V t.o.v. - pool accu)

Werkt dit allemaal niet, trek dan de bezinneslang los, besprenkel de motor royaal met benzine en werp een brandende lucifer naar de motor. stap 2, pak een biertje. :P

Sucses met zoeken.
 
Klinkt als een bobine die doorslaat als hij warm word.

Heb het bij meerdere motoren meegemaakt,na afkoelen start de motor weer en slaat weer na een korte rit af.
 
Ik hoop je te verlossen.
Heb dit eerder meegemaakt en toen bleek het om een defecte (functioneerde half) krukas sensor te gaan.
Liep prima koud maar eenmaal na een tijdje, dus op temperatuur, ging hij stotteren en/of viel zelfs uit.

Probleem was dat zodra de sensor op temperatuur kwam, waarschijnlijk het binnenwerk ging uitzetten waardoor de waardes gingen afwijken.
Starten deed hij dan pas weer als hij was afgekoeld.
 
Laatst bewerkt:
Terug
Bovenaan Onderaan