Honda Africa Twin 2015 (CRF1000)

De AT weegt slechts 6 kg minder dan de GS en weegt zelfs meer in jouw uitvoering.

Om te kunnen offroaden moet je dus van goeden huize zijn op beide motorfietsen.


Om te kunnen offroaden moet je met elke allroad van goeden huize zijn... da's geen nieuws.
Het zijn ALLROADS, geen ENDURO'S.
Het is niet omdat ze eruit zien alsof ze aan de start van de Dakar rally mogen aanschuiven dat ze daar werkelijk ook geschikt voor moeten zijn.

+/- 90% van de allroad-rijders komt niet verder dan een gravelpad... en daar zijn zowel de AT als de GS op z'n minst geschikt voor. D



En toch zijn er die wel wat kunnen met die zware allroads... en als we dan eerlijk zijn... dan zullen we toch moeten toegeven dat de AT één van de betere allroad is om iets zwaarder werk mee te gaan verrichten.
Hoeveel allroads zijn er met een 18"/21" wielcombo? Verder dan een KTM adv kom je niet.

Voor de modale motorrijder zal zo'n AT, maar zeker een GS, S10, Tiger etc, niet de geschikte partner zijn om offroad te gaan rijden, maar voor hun bestaan er alternatieven... de lichte KTM enduro, de WR van Yamaha etc.




Als voor jou de DCT belangrijk is, dan vind ik persoonlijk de HONDA de logische keuze ... zo niet, zoek ik (opnieuw persoonlijk) nogal tevergeefs naar het "Unique Selling Point" van de AT.


Nicolaas haalt het al aan... de oude AT is al een tijdje niet meer te koop... hoeveel denk je dat er zaten te wachten op deze opvolger?
Het "unique selling point"? De naam, de legende, de looks, de betrouwbaarheid van Honda, ...

Hoeveel motards kopen een GS puur voor de naam, het merk? Toch ook niks mis mee?


De oude AT had nog geen 80pk als ik me niet vergis, en dat was een dijk van een motor.
Tegenwoordig meent iedereen maar dat iets of wat motor een hoop vermogen moet hebben, niets is minder waar.


Volgens mijn bescheiden mening heeft Honda een heel mooie, nieuwe allroad uitgebracht. Eén die, qua offroadcapaciteiten zeker niet op het niveau zit van een enduro, maar toch zeker één van de betere zal zijn in het allroadsegment.

Maar tegelijk ook een motor voor de reizigers die een alternatief zoeken voor de GS reeks, Tiger's , S10's , KTM ADV's, etc...
 
Kijk, dát is een discussie... :P

Maar denk jij echt dat de nieuwe AT even gemakkelijk zelf te herstellen is als de oude, ergens in de Kalahari-woestijn ?

Akkoord voor wat de ride by wire betreft, maar de rest ?

Absoluut niet. Injectie is bv. een 'verbetering' waar je in de Kalahari woestijn niets mee kan. (of je moet reserve injectoren mee nemen. Het is niet voor niets dat de KTM 450 Rally pas in 2015 injectie kreeg.)
Maar ik denk ook niet dat er veel CRF1000 rijders in de Kalahari woestijn zullen komen. In achtergestelde gebieden daarintegen, Oost Europa en achterland van Marokko etc., gebied waar ik een CRF1000 wel zie komen, is in ieder dorp wel een lasapparaat te vinden om het stalen frame te lassen. Of een binnenband te plakken of een 18"/ 21" buitenband te vinden.

Als ik het geld/tijd had om door de Kalahari woestijn te trekken zou ik dat niet doen met een zware allroad, ook niet met de oude AT.
 
Van de GS heb ik nog nergens een slechte review gelezen. Toen hij 95 PK had ,was gedurende deze testen ruimschoots voldoende vermogen volgens de testrijders. Als ergens over gewicht wordt gesproken dan heeft de GS altijd positieve reacties. Ofwel was het, hij weegt zeker 10 Kg minder wat dan voorgesteld werd als zeer groot verschil. Ofwel zoals nu hij(AT) weegt "maar" 6 Kg minder. Veel adventures rijders hebben dan de GS Adventure gekocht en die heeft geen probleem met het gewicht. De dure aankoopprijs is nooit een nadeel geweest en de dure onderhoud kost ook niet.
Je mag natuurlijk je mening geven, geen enkel probleem maar ik ook toch?
De AT heeft geen ride by wire maar wel verschillende mappings.
Voor mij is de motor doorslaggevend , simpel in onderhoud en een motor layout (unicam) die zeer degelijk is. Heb 10 jaar aan CRF250 motor gewerkt verschrikkelijk goede (mechanisch) motor.
Mijn VFR1200F heeft dezelfde layout. Zijn rijders die 200000 Km zonder kleppenstellen en zelfde kettingspanner. Iemand op VFR1200X met 240000 Km op 3 jaar zonder problemen.
Dit is voor mij ook doorslaggevend. Nu, ik weet voor vele jonge mensen heeft dat geen invloed, voor veel GS rijders ook niet kopen toch elke 2 jaar een nieuwe of hebben verschillende motoren in hun stal.
 
Kijk, ik heb ook lang gedacht dat het geblaat over de noodzaak aan "hoge" vermogens weinig ernstig was... marketingpraat voor show-mannen .

Immers, met m'n lichte KTM 690 Enduro R met 67 PK, amuseer ik me ook op de Franse B-wegen (op weg naar de steenpistes)... maar dat ding weegt nauwelijks 140 kg...

Verleden week huurde ik echter een SUZUKI V-Strom 650 voor een dagje op vakantie. Met 72 PK aan boord beloofde dat alvast voldoende lol op te leveren... echter, ik heb nog nooit met zo een saaie motor gereden.... wegens de combinatie hoog gewicht/tamme motor.

Ik vrees dan ook dat de (zware) AT met 95 PK, indien niét gebruikt als offroad, maar wel als allroad op den duur ... eh... saai zal worden.

Een deficit van 30 PK tegenover de zogenaamde concurrent , de GS, maken de "looks" en de "reputatie" van de AT niet goed, volgens mij...

Derhalve mijn (logische) vraag : waarom bracht HONDA het vermogen van zijn "legendarische" AT niet op 115 of 120 PK ? Met een 1.000 cc moet dat een klein kunstje zijn, zonder afbreuk te doen aan de betrouwbaarheid van die motor... én men had de voornaamste kritiek op de AT meteen in de kiem gesmoord.

Jammer, want een gemiste kans : ik denk niet dat vele GS-rijders bereid zullen zijn om 30 PK in te leveren voor een nieuwe motor... ik alleszins niet . :z

Zakken van 125 PK naar 115 PK (voor m'n Tracer) was echter géén issue :

- hevige 3-cilinder
- bijna 20 kg lichter
- 17 '' voorwiel en dus snellere richtingveranderingen
 
Laatst bewerkt:
Ik vrees dan ook dat de (zware) AT met 95 PK, indien niét gebruikt als offroad, maar wel als allroad op den duur ... eh... saai zal worden.


Oei... dan zijn er wel meer die volgens uw redenering met een saaie allroad moeten rijden...
Ik denk dan aan de F700/800GS, de Tiger 800, de KTM 1050 adv, allemaal allroads van een heel stuk boven de 200kg en <100pk.




Een deficit van 30 PK tegenover de zogenaamde concurrent , de GS, maken de "looks" en de "reputatie" van de AT niet goed, volgens mij...

Derhalve mijn (logische) vraag : waarom bracht HONDA het vermogen van zijn "legendarische" AT niet op 115 of 120 PK ? Met een 1.000 cc moet dat een klein kunstje zijn, zonder afbreuk te doen aan de betrouwbaarheid van die motor... én men had de voornaamste kritiek op de AT meteen in de kiem gesmoord.


Ik denk niet dat de 1200 GS de zogenaamde concurrent is van de AT, maar dat terzijde.

Waarom men de AT niet brengt met 115 of 120pk? Omdat volgens mij ook velen niet eens vragen naar een hoger topvermogen.
Je gaat me toch niet zeggen dat de fun pas kan beginnen bij +120pk? Ik heb verschillende motoren getest voordat ik m'n S10 kocht, en juist die met het meeste power vond ik het minst aangenaam rijden. De enige reden waarom ik er één koos met +100pk is omdat ik nu een cardan heb ipv een ketting... anders was het wellicht een 85pk sterke F800GS adv geweest.





Jammer, want een gemiste kans : ik denk niet dat vele GS-rijders bereid zullen zijn om 30 PK in te leveren voor een nieuwe motor... ik alleszins niet . :z

No hard feelings, maar ik vrees dat er zowieso niet veel GS-rijders de overstap naar een ander merk zullen maken... om het even hoe goed de concurrentie ook is.
 
Eh, hier zit een GS-rijder die probleemloos overstapte naar een KTM en een YAMAHA en serieus een volgende overstap naar HONDA overwoog... en op het GS-topic zijn er ook best een paar die met belangstelling naar de AT uitkijken/keken... .

Enfin, ik hoop voor alle kopers van een AT dat hun aankoop alle verwachtingen inlost (en meer)...

Ik volg dit draadje dan ook verder met nieuwsgierigheid en hoop dat ik binnenkort ruiterlijk mag toegeven dat mijn scepsis onterecht was... :Y
 
De 95 PK is alleen een commerciële overweging geweest van Honda (net als KTM met de 1050), vanwege de 35 KW regeling. (je mag een motor nog maximaal 50% afvoeren om geschikt te kunnen zijn voor het A2 rijbewijs.)

Ik heb afgelopen 2 jaar gemerkt dat het meer fun is om een "trage" motor snel te rijden, dan een snelle motor "traag". Mijn 800GS is zeker niet overpowered, maar het kwieke stuurkarakter maakt 'm leuk. Offroad kom je er een heel eind mee, zolang er maar geschikt schoeisel onder zit. Zo zal het met de AT ook zijn.

Ik heb vanmorgen even een proefzit gedaan op de nieuwe AT en ergonomisch klopt het als een zwerende vinger. Het proefrijden komt ergens in de loop van dit jaar wel. Ik zal toch nooit aan het begin van een nieuw model een Honda kopen, want de kortingen lopen aan het eind van het introductie jaar altijd behoorlijk op. In plaats van extra afschrijving heb ik dan korting.
 
Cijfers zeggen niets . Ga hem testen in de configuratie die je zou willen kopen. Misschien sta je versteld wat hij kan! Als ik de filmpjes op youtube zie gaat hij voor mij snel genoeg. Als ik sneller wil rijden pak ik wel mijn VFR1200F.

 
Eh, hier zit een GS-rijder die probleemloos overstapte naar een KTM en een YAMAHA en serieus een volgende overstap naar HONDA overwoog... en op het GS-topic zijn er ook best een paar die met belangstelling naar de AT uitkijken/keken... .


Als jij die GS rijder bent die overstapte naar KTM en Yamaha moet je er wel bij zeggen dat het niet echt om een overstap gaat he...
Je hebt gewoon een KTM en Yamaha voor "erbij".

Niks mis mee, maar 't is toch net iets anders.


Dat er in het GS-topic velen uitkeken naar de komst van de nieuwe AT lijkt me logisch... elke motorrijder, met om het even welke merkvoorkeur, die interesse heeft in allroads keek uit naar de nieuwe Africa Twin. Hetzelfde verhaal toen Yamaha z'n Superténéré terug tot leven bracht. Al moet ik toegeven dat Honda het toch net iets beter aanpakt en dichter bij het origineel zit dan Yamaha, die op zijn beurt teveel de strijd met de 1200GS wilde aangaan.
Net daarom vind ik ook niet dat de nieuwe AT een concurrent is van de 1200GS, maar het eerder zal moeten opnemen tegen de F800GS, Tiger 800 en KTM 1050.




Ik bedoelde gewoon dat over het algemeen een echte GS-rijder niet snel de overstap zal maken naar een ander merk. Uitzonderingen zijn er altijd. ;)
 
Laatst bewerkt:
De 95 PK is alleen een commerciële overweging geweest van Honda (net als KTM met de 1050), vanwege de 35 KW regeling. (je mag een motor nog maximaal 50% afvoeren om geschikt te kunnen zijn voor het A2 rijbewijs.)


Kan best zijn, en ik ben daar alvast blij mee. Zeker om bij een eventuele nieuwe motor de inschrijvingstaks te betalen.

Ik heb echt geen +100pk nodig, en met de afschaffing van de 100pk limiet in Frankrijk is het gedaan met het gesjoemel in België om +100pk motoren toch maar in te schrijven als een 100pk versie.
Speciaal voor onze manier van inschrijven gaan ze echt geen 100pk versies meer homologeren.



Ik heb afgelopen 2 jaar gemerkt dat het meer fun is om een "trage" motor snel te rijden, dan een snelle motor "traag". Mijn 800GS is zeker niet overpowered, maar het kwieke stuurkarakter maakt 'm leuk.


Mijn vrouw komt van een CBF 1000 en heeft rij-ervaring met een FJR 1300... zij is ook laaiend enthiousiast over haar F700GS, terwijl die nog wel wat minder pk's heeft dan de 800.

Tuurlijk heb je geen massa's pk's nodig om je te amuseren, je kiest gewoon de plezante wegen uit en je hebt meer dan genoeg aan 80-100pk.
 
Ook even reageren hier. Gewoon omdat dat kan!

Leuk ding, die nieuwe Africa Twin :Y
Ze hebben bij Honda zelfs de goudkleurige wielen en het kleurenschema overgenomen, tof!

Voor wat betreft het (gebrek aan) vermogen en het (te hoge) gewicht; naar huidige maatstaven zit er wellicht een kern van waarheid in.
Want zijn we afgelopen tijd niet mega verwend geraakt door een 1190 Adventure met 150pk? Of de Duc Multistrada met 160 Italiaanse raspaarden. Triumph Explorer (137 pk) of 1200GS (125 pk)..
Ja, dan steken 95 paardjes er schril tegenaf.

Maar wat hadden we een paar jaar geleden dan? Voor de komst van die krachthonken..
De oude AT met toch wel 60 pk? Een 800GS, met z'n mega saaie (want lineair) blok.
Óf, en nu komt de aap uit de spreekwoordelijke mouw; een KTM 950 Adventure!
Niet geheel toevallig heb ik laatstgenoemde machine in de schuur staan.

En nog nooit zoveel pret gehad met zo'n (relatief) bescheiden vermogen van, jawel, 95 pk!
Volgens de testbank 90 pk en 85 nm aan het wiel.
Bij ongeveer hetzelfde rijklaar gewicht; 225 kg.
Heerlijk gooien en smijten, zeer levendig blok, powerwheely's, gewoon een topding!

Daarom geef ik de Honda het voordeel van de twijfel.
 
Daarom geef ik de Honda het voordeel van de twijfel.


:^ Precies... laat ze eerst maar eens rijden met dat ding.

Omwille van de pk-wedloop meent iedereen maar dat een allroad tegenwoordig +120pk moet hebben.
Ik neem aan dat jullie ook allemaal weten dat je nog niet zo lang geleden een racer in huis moest halen om zoveel pk's te krijgen?

Nu moet een allroad en veel pk's hebben en 'm mag niet teveel wegen en 'm moet z'n mannetje kunnen staan offroad...

En dat terwijl de meerderheid die +120pk niet eens ten volle gebruikt, of zelfs niet eens aan -kan (-durft). Offroadrijden doen er ook maar enkelen met hun dikke GS, S10, Tiger of Vstrom... dus wat maakt het uit dat je met zo'n allroad niet mee kan met de lichte enduro's op zondagmiddag? :P



En terwijl al die criticasters blijven beweren dat elke nieuwe allroad te zwaar is en/of over te weinig pk's beschikt zullen de eigenaars van zo'n middenklasse allroad eens lachen en genieten ze des te meer van hun <100pk machine...
 
Wat het ook allemaal is, voor mij voldoet de Africa Twin voor de volle 100%.
En dat is het belangrijkste ;-)
Ik heb met alle concurrenten test gereden (ktm 1050, Vstrom, Tiger,...) en mijn ding is de Africa Twin.
 
Saaie motorfietsen bestaan niet, een motorfiets is een ding, als ie saai is komt dat door degene die er op zit, wat/waar er mee gereden wordt.

Wil dit jaar zeker een proefritje maken op de CRF1000, het lijkt me gewoon een fijne fiets, niks mis mee, maar het blijft een Honda :N 8-)
 
Denk je echt dat een FORD ESCORT 1100 géén saaie auto is, wààr je er ook mee rijdt ? :z

Alvorens er weer gekrijst wordt : ik bedoel daarmee de ... gaap... SUZUKI V-STROM 650 waarmee ik vorige week een dagje reed. ;)
 
Laatst bewerkt:
Tsja het is inderdaad veel saaier als iemand met z'n VStrom van Alaska naar Vuurland rijdt, dan 50 posts per dag op een motorforum te plaatsen.
 
Terug
Bovenaan Onderaan