Kawasaki KLE 500

Hoe kom je bij dit topic?

  • Rijd zelf met een KLE 500

    Stemmen: 36 19,5%
  • Wil er graag één aanschaffen

    Stemmen: 18 9,7%
  • Heb er één gehad vroeger

    Stemmen: 8 4,3%
  • Ben nieuwsgierig naar alle allroads

    Stemmen: 47 25,4%
  • Kom toevallig eens langs

    Stemmen: 67 36,2%
  • Ander

    Stemmen: 9 4,9%

  • Totaal aantal stemmers
    185
Status
Niet open voor verdere reacties.

Klickstart

MF veteraan
21 aug 2003
5.058
36
Tongeren (Limburg, BE)
Hoi, zijn er hier buiten "koga" (de enige die ik via de search heb gevonden) nog mensen die met een Kawa KLE 500 rijden of er één gehad hebben?

Ik heb de http://users.pandora.be/steenbeeldhouwer/kle500/1.jpg (mijne) (1992 - 20.000km) pas in mijn bezit en zou er heel veel over willen te weten komen.
Dus laat je ervaringen maar los :)

Vragen zal ik ook nog wel stellen :p


Edit: heb er maar eens een polleke naast gezet. Ben benieuwd 8-)
 
Laatst bewerkt:
Oei, waar vrees je dan voor? Mijn vragen?

Ik zal beginnen met de eerste: heb je een speciale reden gehad om juist voor deze motor te kiezen :?


Wat mezelf betreft: ik heb gekeken op Transalp, BMW F650 GS, KTM Adventure, Yamaha TDM enz. maar voor deze KLE ben ik gewoon "gevallen". Ik had natuurlijk liever een nieuwke gehad, maar dat kon niet. De kleuren vind ik afschuwelijk maar dat gaat veranderen, wacht maar af })

Hoewel het anders (lees: moeilijker) rijden is dan de ER 500 waar ik rijles op gehad heb, heb ik er toch al plezier van.
Ik ben nog niet aan het echte offroadwerk toe maar ben er toch al mee op aardewegjes gaan rijden en dat ging goed. Er liggen allroadbanden op met rederlijke grove noppen (maar niet zoals bij de crossers)

Nu heb ik hem ongeveer een maand.
 
mijn overweging om een KLE aan te schaffen :

Ik had op een nieuwe ER5 gereden en dat was een bijzonder soepel blok, dat mocht ik wel, toch wilde ik perse een allroad, en inderdaad het jou genoemde rijtje kwam ook bij mij in the picture,grofweg te verdelen in 1 en 2 cilinders,
1cilinders haden de reputatie "rammelbakken"te zijn ( onterecht trouwens), maar een 2 cilinder heeft wat meer comfort op de grote weg, de tdm vond ik niet allroad achtig genoeg en te duur
De transalp, was aanvankelijk mijn keuze, tot ik met de nieuwe ER5 had gereden, toen de KLE eens wat nauwkeuriger bekeken , en al snel werd het duidelijk : lager onderhouds kosten, op delicate plaatsen beter, bv carter beschermer, bij transalp plastic, bij kawa duralumium, en de reputatie van de ER5. en bij nieuw aanschaf is de Alp 3000 euro duurder dan de kawa, dat is nog alwat, de prestaties ontlopen elkaar niet veel. De eerste 3 versnellingen van de kawa spreken mij bijzonder aan, dat is echt fun, het echte speel gebied.
In heuvelachtig terrein/ bergachtig gebied, is de KLE echt in zijn element,haarspeld bochtjes zijn fun om te nememn met ander motoren erbij, je kan zo strak een bocht doordat andere jaloers worden
Ik gebruik de KLe ook als vervoer middel om te kamperen, dat is helemaal tof, standaard al goede bagage mogenlijkheden

wat vind ik minder aan de kle?? persoonlijk had ik een iets grotere tank leuker gevonden, maar is geen bezwaar om weer een KLE aan te schaffen!
 
Op woensdag 01 oktober 2003 08:16 typte koga het volgende:

wat vind ik minder aan de kle?? persoonlijk had ik een iets grotere tank leuker gevonden, maar is geen bezwaar om weer een KLE aan te schaffen!

Vraagje; wat vind jij van het vermogen in verhouding tot de fiets?
Hij is standaard 25 kW, is dat niet te weinig?
 
Vraagje; wat vind jij van het vermogen in verhouding tot de fiets?
Hij is standaard 25 kW, is dat niet te weinig?

Daar vergis je je lelijk, dat is de geknepen versie, hij is 34kw en dat zijn
en dat is ongeveer het vermogen van de bmw f 650, aprilia pegasso,suzuki freewind,en meer in die klasse, allemaal zitten ze rond de 50 pk
kijk dan eens naar het SM gebeuren die zitten ook maar motoren vanaf 40 pk tot 70pk, je hebt niet veel vermogen nodig om fun te hebben, je kan beter al je vermogen kunnen benutten, en overbrengen op de weg
 
Euh, ER5? Wordt het blok van de ER5 ook al in de KLE500 gebruikt joh ? Multifunctioneel blok! :) EN500, EX500 (GPZ500), ER5 euhh vast nog wel meer...

34kw is idd genoeg vermogen hoor. Zoiets heeft mijn DR650SE ook en het rijd prima.. je moet niet verwachten dat je er de 200 mee kan halen maar je hoeft niet hard te rijden om dikke pret te hebben !!
 
wat vind ik minder aan de kle?? persoonlijk had ik een iets grotere tank leuker gevonden, maar is geen bezwaar om weer een KLE aan te schaffen!

Dat vind ik ook van die tank, zo rap leeg he '(
Maar die andere merken, zoals Transalp zien er dan weer zo "dik" uit en ik was dus vooral gevallen op de "slanke" KLE. Ik heb eventjes op een Honda XR600r gereden (bij een vriend in zijn grote boomgaard) en vond dat wel leuk, zo smallekes en licht, maar ik wilde ook confortabel op de weg...zonder losgetrild te zijn na een halfuurtje.
En die tank is nog sneller leeg he. Bovendien kon ik niet fatsoenlijk met mijn voetjes aan de grond.
Om maar niet te spreken van die ellendige kickstarter.

Gisteren heb ik voor het eerst kennis genomen met een lichte wheely, of hoe noemen ze dat: het voorwiel omhoog. Ik vertrok wat snel aan een groen licht en ik voelde de voorkant gevoelig omhoog gaan :o
Was dat het "vermogen" aan eerste versnelling?

Het is nog niet mijn bedoeling om al te stunt(el)en, eerst leren rijden :)


Het GPZ500 blok van de KLE is wel iets aangepast: de KLE500 heeft aangepaste nokkenassen met een geringere kleplichthoogte...aldus mijn motorhandboek.

Is wel nog chinees...aldus motortechneut in spe...
 
Laatst bewerkt:
klopt dat het blok van een KLE ietsje anders is maar de basis is het befaamde ER5 blok, met dit soort vermogens heb je ten alle tijden controle over je motoren net als JK zegt, zijn DR zit kwa vermogen ook in die range, net als de meeste allroads, kijk maar eens naar de prijs prestatie van dergelijke motoren en dan denk ik dat je echt niet verkeerd zit hoor.

kijk voor de lol eens bij de "grote"merken, daar moet je voor een 21 inch voorwiel extra betalen ( bmw), ik zie een allroad als een SUV in de autowereld, langere veerwegen zijn een genot bij verkeers drempels, standaard een behoorlijk bagage rek, ach ik ben met dit type motor dik tevreden
 
Hoi Koga, las dit op de website van http://www.kawasaki-nederland.nl (kawasaki nederland):


Vloeistof gekoeld 2-Cylinder-Viertakt DOHC 8-kleppen
499cc 25kW (34PK) 42,5Nm 6 versnellingen 181kg


Ik kan er helaas niets vinden over een versie die niet geknepen is, ben je niet in de war met de PK/KW? (34PK heeft ie wel volgens de site, niet 34 kW zoals je schreef) Of is het een ouder model met een andere configuratie?

Just wondering

[edit] heb net ff een pdf van de Duitse site gehaald en daar heeft de KLE idd 35 kW / 48 PK. ikke nie schnapp nie :? ander model?[/edit]
 
Laatst bewerkt:
hij is leverbaar als 25kw en 34kw, dit om tegemoet te komen aan het "beperkte"rijbewijs, op mijn kenteken staat ook dat hij 34kw is.

een 48 pk is een mooi vermogen voor zo'n motor, dan heb je er een boel lol mee

misschien is dit misverstand er wel debet aan dat je deze motor zo weinig ziet rijden, het is naar mijn mening een onder gewaardeerd product.

 
Laatst bewerkt:
Iets wat ik me nog afvroeg: in welk toerental rijd je het best wanneer de snelheid constant is, bv. op een gewone 70 of 90 baan? Ik heb het gevoel dat het ergens tussen 3000 en 4000 toeren is? Kwestie van de motor niet meer te belasten dan nodig . Ik zou ook wel eens geluiden willen vergelijken, maar daarvoor moet ik iemand vinden die dichterbij woont. Klinkt in ieder geval niet hetzelfde als de ER5.

Het is hier trouwens ook goed bochtig en heuvelachtig (ik woon in het Limburgse Haspengouw en de Ardennen of de http://users.pandora.be/steenbeeldhouwer/Haspengouw/roadbook-voeren-feb2004.xls (Voerstreek) zijn ook niet ver af), dat kan dus nog heel plezant worden.
 
Laatst bewerkt:
hallo, ik ben nieuw op jullie forum.

Ik heb een kawa KLE 500 van april 2002 een zwart / champagne kleur
Ik heb zo,n 10 jaar geen motor meer gehad en was op zoek naar een leuke All road mede gezien mijn lengte van bijna 2 mtr wilde ik geen buikschuiver maar een waar je vooral lekker je benen op kwijt kunt en mijn oog viel bij Hans v Wijk in z,meer op de KLE welke ook qua prijs bijzonder gunstig eruit kwam ( 6100 euro ) bijna de helft van een transalp of soortgelijke motor. daar ik veel stadskm,s rijdt moest hij ook niet te zwaar zijn maar wendbaarheid stond ook voorop.
Zuinig is hij zeker stadsverkeer 1 op 19 toeren tot 100km zo,n 1 op 25 is haalbaar. Een prima opstap motor voor herintredende motorpapa,s . Een zeer zwak punt is eigenlijk alleen de buddy bij langere ritten , deze is veel te zacht en krijg je een giga pijn in je reet. Lid van de KLE club , zie http://w3.fwn.rug.nl/kle/html/links.html (http<img src="/styles/motor-forum/smilies/nosmile.gif" class="smilie" loading="lazy" alt=":/" title="Nosmile :/" data-shortname=":/" />/w3.fwn.rug.nl/kle/html/links.html) welke leuke ritten organiseren is ook aan te bevelen , kortom ik ben dik tevreden over mijn KLEEdje, maar is helaas een ondergewaardeerde motor. groetjes Rob
Als je nog meer vragen hebt zet het hier maar op
 
Vandaag mijn eerste echte "fun" rit gereden !!!
Mijn fiets is zijn naam waard.
Een honderdtal kilometerkes rond de kerktoren, vrienden bezocht, boodschapjes gedaan, gereden, gereden, gereden op draaiwegjes, door dorpen, in de stad. Mijn lievelings°fjord°paardje Bolleke via een ruwe offroadweg een bezoekje gebracht. Hij liep langs me op te bokken terwijl ik reed. Alles was gewoon prettig.
Reden? Kweetnie, misschien het einde van de echte beginnerskilometerkes? De schrik is er af. Alleen nog vaardigheid oefenen, oefenen, oefenen...door kilometerkes te maken.

Ik kon er vandaag echt niet genoeg van krijgen.
En dan die geweldige wind langs alle kanten, de mooie luchten, de wolken en de zon...

Ik dacht toen ik thuiskwam: het zal zo'n vier uur zijn, ja wadde half zes!
Voor - herhaling - vatbaaaaarrrr ...




Kleedje, welkom (ik ben ook nieuw hier)
Die site die je daar noemt spreekt van een mailinglist, is die echt actief?
Worden er veel afspraken gemaakt en tips uitgewisseld op die manier?

[edit]nog even een rijtechnische vraag: als ik schakel in de lagere versnellingen heeft mijn fiets sterk de neiging om op de motor af te remmen. Ik vind dat gevaarlijk voor mijn achterliggers. Wat doe ik verkeerd?[/edit]
 
Laatst bewerkt:
he, leuk ,dus als ik het goed begrijp een nieuwe KLE gekocht ? inrijden ? al zadelpijn ? De site is aktief ( hoewel hij moet weer bijgewerkt worden ) de mailinglijst is aktief dus als je vragen hebt kun je daar terecht , het afremmen wat jij noemt is karakteristiek voor een twee cylinder, een viercylinder of een tweetakt rem veel minder op de motor af dan een 1 of 2 cyl. Niets aan de hand even wennen. Enkele tips als je hem nieuw hebt gekocht behandel je spaken goed zeker in de winter gaat het glimmende er snel vanaf , het beste lijkt me deze met blanke lak in te spuiten ( wel je schijven afdekken ) ik heb ze met vaseline ingesmeerd maar is niet afdoende tegen pekel. Ook de ophangpunten van de tank inspuiten deze gaan na een tijd ( een paar jaar ) roesten en krijg je gaten in je tank , vandaag hdden we trouwens een tourrit op het progamma staan maar is vanwege het ellendige weer verplaatst naar 18-10 dus als het door gaat meldt je even aan en rij lekker mee als je zin hebt . Trouwens om het lidmaatschapgeld hoef je het niet te laten, kost maar 10 of 20 euro per jaar en krijg je een clubblaadje in de bus , de club is niet zo groot daar de KLE niet zo,n veel voorkomende motor is
pas is er een sleuteldag geweest zie:
http://w3.fwn.rug.nl/kle/fotos/Sleuteldag2003/ (http<img src="/styles/motor-forum/smilies/nosmile.gif" class="smilie" loading="lazy" alt=":/" title="Nosmile :/" data-shortname=":/" />/w3.fwn.rug.nl/kle/fotos/Sleuteldag2003/)

groetjes Rob
 
Sorry ik had je eerste posting niet gelezen 1992 20.000 km niet veel gelopen ik heb er in een 1,5 jaar al 14.000 op staan binnen kort moet hij zijn 12.000 beurt hebben maar ja 3 maanden wachttijd !
 
He die sleuteldag, was dat maar één dag of een hele week??? Zo'n moto helemaal uitKLEden is toch niet simpel, en dan nog terug in elkaar steken...
Zag er echt wel tof uit op dat buitenverblijf met dat tentje en al die moto's op den hof. Was jij er ook bij Kleedje?
Ik wou dat ik er bij was geweest, ik sleutel ook graag!

Ik vrees dat jullie allemaal wat veraf wonen (me/belske) maar zo'n ritje doen met hoofdzakelijk KLEe'tjes moet zeker leuk zijn :]
 
nee het was maar 1 dag , ik was er niet bij want ik moest werken en het werd georganiseerd in Friesland dus ook niet erg naast de deur ( ik woon zelf in Rotterdam ) dus deze dag heb ik even laten schieten Ik zal nog even een paar links gaan zoeken naar wat fototjes van de club
 
http://w3.fwn.rug.nl/kle/fotos/DieHard2002/ (http<img src="/styles/motor-forum/smilies/nosmile.gif" class="smilie" loading="lazy" alt=":/" title="Nosmile :/" data-shortname=":/" />/w3.fwn.rug.nl/kle/fotos/DieHard2002/) foto 9 met bretels
http://w3.fwn.rug.nl/kle/fotos/WakeUp2003/ (http<img src="/styles/motor-forum/smilies/nosmile.gif" class="smilie" loading="lazy" alt=":/" title="Nosmile :/" data-shortname=":/" />/w3.fwn.rug.nl/kle/fotos/WakeUp2003/) foto 16 met rugzak
zoals je ziet niet alleen KLE,s maar ook van leden welke zwaarder zijn gaan rijden
gr Rob
 
Hallo allemaal;

Ben zelf ook lid van de KLE club en rij dus zelf ook iedere dag met mijn rode KLE uit 1995 naar Utrecht op en neer. PERFECT.
Heerlijke fiets, met echter 1 manc'; inderdaad een iets te kleine tank. Echter hij rijdt erg zuinig. Kan 220 km voor reserve rijden. Daarna kan je in theorie nog zo'n 60 km rijden.
Mijn vorige fiets was een DR 650 suzuki, ook een fijne fiets.
Helaas kwam mij ter ore dat volgend jaar deze fiets niet meer gemaakt wordt.
Er komt wel een opvolger. Wij zijn benieuwd......
 
Ha, nog ne KLE'er der bij! Tof!

Die rode fietskes vind ik wel knap.
Ik heb gezien op de foto's van Kleedje dat het niet enkel mannen zijn die met de KLE bollen...Mijn fiets is vroeger ook van een vrouw geweest, een boerin uit de West-Vlaanders.
Zij heeft em helaas wel eens laten omtuimelen en dat is aan de motor te zien: de plastic delen zijn (slordig) bijgewerkt.
Ik ga ze binnenkort eens onder handen nemen want nieuwe plastic delen zijn vreselijk duur. Dan ga ik die ook maar meteen een metamorfose geven, mijn stempel erop zetten. Wat 'stijl' geven 8-)
Een ander zadel ga ik me ook zoeken of dit zadel overtrekken met een andere hoes als dat gaat.
Dat roze vind ik maar bwèeekes :r

Klopt het dat merknaam en type van de motor er verplicht op moet staan?
Ik vind het nu nogal kitcherig op de mijne, het is dan wel een funfiets maar toch geen goedkoop speelgoed he.




En funbike, welke motor maken ze niet meer: de KLE of de DR650? Dat is niet duidelijk in jouw post.
 
Volgens een woordvoerder van Kawasaki is het dit jaar dat men de KLE nog nieuw kan kopen en spreekt meen over een uitlopend model, volgend jaar komt er misschien een nieuw model uit , hierover wordt niets losgelaten. Probleem bij Kawasaki is dat er voor een opvolger geen multifunctioneel blok voorhanden is , zoals dit bij de KlE het geval is. Hier zal men een geheel nieuw blok moeten ontwikkelen. Persoonlijk denk ik dat het een meer TDM achtig model wordt welke tussen Supertouring en allroad inhangt met een snufje oud model KLE. Als ik bv meer km,s zou rijden woonwerkverkeer zou ik toch een zwaardere motor willen en ligt mijn voorkeur bij de Triumph Tiger , zoals veel leden van onze club deze overstap hebben gemaakt. Verder vindt ik de KLE een prettige motor voor middellange afstand stadsverkeer en tourritten .
gr.rob
 
Hoi, vandaag weer eens gaan bollen met mijn fietske in de wind.
Moest eigenlijk rusten wegens grieperig maar kon er niet aan weerstaan: een vrije dag, mooi weer...sinds zaterdag niet meer gereden...

Die zijwindjes waren wel weer griezelig maar ook leuk eigenlijk. Zo leer ik tenminste het motorgevoel in al zijn facetten kennen :)

Er staat een topic over winterstop versus doorrijden. Hoe zit dat bij jullie?
Ik rijd door :]
 
Status
Niet open voor verdere reacties.
Terug
Bovenaan Onderaan