Veren set voor de motor. Tja? Maar wat? Waarom?

BuGs_BuNnY

Die hard MF'er
9 feb 2002
893
0
Drenthe
Ik heb een vfr800 2003 gekocht maar de veren zijn denk ik af want deint wel 10 cm achter.

Ivm veel kilometers lijkt mij dat veren ook een keer moet worden vervangen ipv afstellen

En ik ben een gewone normale sportieve rijder zonder circuit ambities maar als het veel verschil maakt heb ik er wel geld voor over.

Onderstaande 3 keuzes heb ik naar mijn idee maar wat is het beste om te doen? :?

1: - Origineel kopen en laten vervangen?

2: - Hyperpro kopen en dan alleen veren? (ivm progressieve veren?)
hyperpro_combikit_products_purple_spring_v01-1024x683.jpg


3: - Hyperpro compleet?
l_hyperpro_streetbox_v03.jpg
 
Veren gaan niet snel op, het kan wel natuurlijk. Maar als ie loopt te deinen is je demper op, en niet de veer. Dan heeft de veer vervangen weinig zin.

Is je demper nog origineel, dan vervangen. Is het een aftermarket dan laten reviseren.
 
Ik heb een vfr800 2003 gekocht maar de veren zijn denk ik af want deint wel 10 cm achter.

Ik ken de instelling mogelijkheden van je VFR niet maar controleer die eerst zodat je weet dat je in ieder geval met een goede setting rondrijdt.
Begin met de standaard setting uit de manual en ga daar mee rijden. Vervolgens probeer je af te stemmen naar je eigen smaak. Trek daar tijd voor uit en maak kleine stapjes in het wijzigigen.
Als ik mijn setting wil wijzigen trek ik daar zeker 1-2-3 uur voor uit. Vroeger ging ik een verlaten industrieterrein op en ging rondjes knallen. Paar rondjes rijden... schroeven.... rijden.... schroeven etc... totdat ik iets had waarvan ik dacht "dit voelt goed".
Maar ja tegenwoordig kan dat niet meer... je bent een crimineel als ze je pakken...

Enfin. Eerst de settings controleren en ervaren of het dan goed is. Indien niet, dan pas geld uitgeven.
 
Wat je beschrijft duidt idd op een versleten schokdemper en niet op een kapotte veer. Feitelijk kun je de werking van een schokdemper vrij gemakkelijk controleren. Zet druk op de achterzijde waardoor hij inveert en laat hem dan ineens los. De motor moet direct terug springen naar de beginstand en daar blijven. Springt hij verder door of deint hij een paar keer dan is de schokdemper versleten. Gaat het indrukken heel gemakkelijk, dan wijst dat ook op een versleten schokdemper.
 
De veer constante neemt wel af door het vele gebruik ,maar hoe staat je veervoorspanning ,basis afstelling is op het tweede nokje ,of heb je een ABS versie.
deinen kun je met het schroefje onderaan de schokbreker stellen, deze dempt de uitgaande.
 
De veer constante neemt wel af door het vele gebruik ,maar hoe staat je veervoorspanning ,basis afstelling is op het tweede nokje ,of heb je een ABS versie.
deinen kun je met het schroefje onderaan de schokbreker stellen, deze dempt de uitgaande.
Wat wil je bereiken met de veervoorspanning?
 
Ik denk dat je met een originele demper duurder uit (en slechter af) bent dan met een goede aftermarket. Dat is althans mijn ervaring.

Maar laat eerst eens een expert (HK/Hyperpro) kijken naar je huidige opstelling.
Misschien valt het mee...
 
Laatst bewerkt door een moderator:
Kijk goed naar de juiste afstelling van die demper, als die in te stellen is. Ik reed een tijdje rond op stand 5 (zacht) ipv 15 (hard) van de 20 clicks, had gewoon verkeerdom gedraaid en dacht ook dat mn demper stuk was en had al bijna een andere gekocht...

Laten reviseren kan bij http://www.jd-shocks.nl/
 
Ik heb via een groepsaankoop van een forum een set progressieve veren van Hyperpro aangeschaft.

Deze ook op een sleuteldag met anderen laten monteren.

Ik ervaar een wereld van verschil! Dus die kan ik je aanraden.
 
Vering is een ingewikkeld ding. Ik zou je zoals meerderen hierboven aanraden om eens langs een specialist te gaan. Ik ben pas bij HK in Tiel geweest voor een complete nieuwe set vering, maar zo ver hoef je natuurlijk niet te gaan. Wat me daar in positieve zin opviel is dat ze veel kennis in huis hebben, maar ook duidelijk luisteren wat je wil en je daarmee adviseren. Dus niet meteen het duurste wat ze in huis hebben willen aansmeren maar luisteren naar de klant.
 
Heeft de veervoorspanning invloed op het deinen?

De rebound afstelling haalt deze eruit ,maar de grote van het deinen (10cm) heeft wel met een slappe veer te maken ,als je bedenkt dat de totale veerweg 12cm is.
de veer moet 10% inzakken door het eigen gewicht van de motor en als je erop zit is dat 30% tijdens het rijden zal dit meer zijn,maar 10 cm lijkt me vrij veel tenzij je over een drempel knalt.
 
Terug
Bovenaan Onderaan