Winterstop

Doookaaatie

Rookie
12 nov 2015
19
0
Heb sinds een paar weken mijn eerste motor.

Ik weet daarom niet zo goed wat ik allemaal precies moet doen als ik de motor de komende periode voor wat langere tijd wegzet.
Wellicht kunnen jullie me helpen met het een en ander?

Ik ben een mooi weer rijder en met het komend vooruitzicht van het weer lijkt het een beetje gedaan de komende periode.

Mijn motor staat in een (openbare) parkeergarage onder een hoes.
Heb een accu druppellader gekocht en zal de accu eruit halen om deze op te laden.
Had al gelezen dat jullie vaak de benzine tank vol laten zitten tegen roest.

Ik heb nog plannen om een paddock stand te kopen.

Zijn er nog andere dingen waar ik rekening mee moet houden? Het gaat om een nieuwe motor (2015)
 
Je banden iets harder op druk zetten....
Zorgen dat er geen dode beesten meer aan de voorkant plakken, met andere woorden: je moet hem poetsen...
Een middeltje in je tank gooien dat de benzine ook benzine blijft (stabilisator)...

gr. Boud
 
volgens mij leer je juist beter rijden in de winter...
maar als je een nieuwe brommer hebt, kan ik mij ook weer voorstellen dat je 'm in hyber zet..
beetje olie in je cilinders spuiten kan ook geen kwaad..
dan even laten cranken zonder ontsteking aan..
voetjes (banden) van de vloer..
 
Los van alle technical stuff : "Mijn motor staat in een (openbare) parkeergarage onder een hoes." En : "Het gaat om een nieuwe motor (2015)".

Ik weet niet hoe (on)veilig die parkeergarage is, maar snuf en snuitje (alias de boefjes van deze wereld) weten op een gegeven moment precies waar een onbeheerde motor staat. Hoe goed of slecht staat die motor als het gaat om diefstalpreventie? Mogelijkheden voor een muur- of vloeranker met kettingslot. Alleen een schijfrem slot gaat je in veel gevallen niet redden.
 
Laatst bewerkt:
Bedankt allen voor jullie input!

@patrickZ: Mja, heb de mogelijkheid gehad om een 899 Panigale aan te schaffen. Heb die kans ook genomen, ga daar liever niet met slecht (regenachtig) weer mee rijden :)

@Beekberger: De parkeergarage ligt direct naast ons appartementencomplex, is afgesloten met een sleutel.
Je kan er niet met een busje in, daar is de garage te laag voor. Hij staat al met een schijfremslot met alarm en 2 kettingen aan een grondanker (1 vast aan het frame, 1 vast aan het achterwiel).
Hij staat ook helemaal achterin een hoekje (s'avonds staat er ook nog een auto voor). Zit wel een alarm op, maar dat heeft niet veel nut als ik de accu eruit haal voor de druppellader.

Denk niet dat ik er meer aan kan doen :)
 
Een flesje stabilisator middel in de tank.
Stukje rijden zodat het middel ook in het brandstof systeem zit.
Aftanken, banden goed op spanning zetten.
Accu 1 dagje in de maand aan de druppellader.
En vooraf even wassen /poetsen zodat het vuil niet de
hele winter kan aankoeken.
 
Tank tegenwoordig competition van de Firezone.
Morgen ga ik die van mij ophalen bij de motorzaak en gaat deze ook zijn winterslaap houden.

Dus ik tank hem af met die 102 van de Firezone(Tankding heeft een oranje kleur)
Bandjes wat harder dan normaal.
Acculadertje eraan.

En dan in Maart :] :] *O* *O* 8-)
 
Ik weet niet hoe (on)veilig die parkeergarage is, maar snuf en snuitje (alias de boefjes van deze wereld) weten op een gegeven moment precies waar een onbeheerde motor staat.
:^ Helaas zijn parkeergarages één van de onveiligste stallingsplekken ;(


Zit wel een alarm op, maar dat heeft niet veel nut als ik de accu eruit haal voor de druppellader.
Vraag bij een motorzaak of ze een accu hebben die past (te klein geen probleem) en voor weinig weg mag. Vaak hebben ze wel een paar accu's staan die wat slechter werden en preventief vervangen zijn. Aan de druppellader tot nokkie vol en is nog prima om het alarm van stroom te voorzien.
 
Laatst bewerkt:
Je kan er niet met een busje in, daar is de garage te laag voor.

Dat lijkt me hoogst onwaarschijnlijk, er zijn genoeg bussen waar 1 of 2 motoren in passen die niet/nauwelijks hoger zijn dan een willekeurige 4x4, MPV of SUV. VW Caddy Maxi, Fiat Doblo XL, Ford Transit Connect enz. enz. zijn allemaal bussen die minder dan 1.9m hoog zijn (en met een beetje gewicht achter de achteras nog lager), dus als je er fatsoenlijk kan lopen zonder je hoofd te stoten dan past een bus vaak ook wel.

Niet om je bang te maken, maar je vermoeden dat een bus niet past lijkt me een vals gevoel van veiligheid.
 
Laatst bewerkt:
Parkeer-garages idd de meest gevaarlijke plek!
Privé-garages nog erger dan openbare. Eigenaar heeft illusie dat daar alleen bewoners komen.
Helaas lijkt wel dat ze juist deze garages graag bezoeken!

Vorig jaar ben ik met een Renault Trafic busje gewoon een parkeer-garage in kunnen rijden. Idd niet veel speling in hoogte maar toch geen probleem. Dan busje met achterdeur voor de motor plaatsen. Oprijd-plankje, en je hebt de motor vlot binnen!

Edit: Als bij die garage een auto naar buiten rijdt, blijft de deur nog ca 1 min open staan. Dan geen probleem om naar binnen te lopen. Vervolgens kan je binnen met een simpele drukknop deur weer openen wanneer je dat maar wilt. Dus veilig?? Nee dus!!!

Als je de motor binnen parkeert, zorg dan minimaal voor een verbinding aan de vaste wereld. Stevig ketting-slot aan iets vastmaken wat niet makkelijk is te verbreken.

Voor winter-stalling kwam ik onlangs deze nog tegen...............
Winteropslag
 
Laatst bewerkt:
Ben het eens met bovenstaande reacties, zou echt op zoek gaan naar winterstalling.
overigens moet je daar ook zelf je verzekering voor regelen (neem aan dat je all risk al hebt)
maar bij de meeste motorzaken zit er dan ook korting voor een (preventieve)/winter beurt bij.
Qua roest en andere narigheid zal je niet zo snel last van hebben met een dergelijke nieuwe motor.
 
Maar ook een echte motor winterstalling is geen garantie. Vriend van mij had zijn nieuwe GSXR 1000 in Amsterdam in zo'n "veilige" winterstalling. Elke motor in een aparte box met een stalen rail als vervanger van het vloeranker om het kettingslot aan vast te maken. En toch op een dag gaat hij er heen om de accu na 4 weken weer een weekendje aan de druppellader te hangen en weg was de GSXR 1000. Als ze hem willen hebben ......
 
Iedereen bedankt voor het meedenken!

M'n motor staat met 2 kettingen aan een grondanker vast. Vind het zelf wel prettig als hij in de buurt staat, kan ik er nog iets van een oogje op houden... (Niet dat het helpt als ze in de nacht komen shoppen, maar goed)

Jammer dat het tegenwoordig allemaal zo moet maar meer dan dat kan je er ook niet aan doen
 
Uit een ouder topic en veel items zijn al genoemd:

Ja, de winter verovert Nederland. Heel gezellig. De 'echte' bikers pakken nu de tectylspuit om hun motor te beschermen tegen pekelinvloeden, ze trekken een iets dikker spijkerjack aan en rijden gewoon door. Stoer. Maar.....voor de mensen die hun bike (of zichzelf) liever niet blootstellen aan de winter en alle bijkomende invloeden, heb ik een aantal tips in petto.
Voor je de motor definitief op stal zet, moet je dus nog even aan de slag om 'm op zijn winterslaapje voor te bereiden. Onze technici hebben daartoe een uitvoerige checklist voor je gemaakt. Deze helpt je de motor op de winter voor te bereiden, zodat je in het voorjaar onbezorgd van start kunt gaan.

1 Om roest aan de binnenkant van je tank te voorkomen, dien je de tank tot aan de rand toe vol te tanken. Giet voor het tanken Procycle Kraftstof system reiniger of Profi Fuel Max in de tank. Dit voorkomt allerlei ongewenste verschijnselen als condensvorming, verkoling van de verbrandingsruimte en verharsing van de carburateurs.

2 Bandenspanning met 0,5 bar verhogen (als je toch al op het tankstation bent).

3 Olie en oliefilter wisselen (zie ook klustip 'olie verversen'). In de oude olie bevinden zich verbrandingsresten, die een zuur bevatten. Als deze zuurhoudende olie langere tijd stilstaat, dan gaan deze zuurdeeltjes het staal en aluminium van de zuigers, loopvlakken en lagers aanvreten. Bij motoren met hydraulische klepstoters (b.v. Harley) kunnen de klepstoters verharsen.
Het is raadzaam, voordat je de olie gaat vervangen, eerst de motor minimaal 10 minuten warm te laten lopen, nadat je Procycle Oil additiv aan de olie hebt toegevoegd. Deze lost hardnekkige verontreinigingen op en houdt deze zwevend. Na het warmlopen is de olie dunner waardoor deze vollediger en makkelijker aftapt. Daarnaast verdampt alle condens in je uitlaat. Laat de motor bij voorkeur niet schuin op de zijstandaard staan tijdens het warmlopen. Sommige motoren krijgen dan rechtsboven in het blok te weinig of zelfs helemaal geen olie!
N.B. Afgewerkte olie en de oude oliefilter zijn chemisch afval. Lever deze in bij de gemeente!

4 Sluit de benzinekraan en laat vervolgens de vlotterkamers van de carburateur leeglopen. Hiervoor zit aan elke carburateur een aftapschroef, onderaan de vlotterkamer. Zo voorkom je dat de benzine in je carburateur gaat vlokken en dat de carburateur 'verharst' doordat de benzine verdampt en afzettingen achterlaat. Dit veroorzaakt bijvoorbeeld verstopte sproeiers. Gebruik voor het aftappen bijvoorbeeld onze extra lange schroevendraaiers. Check ook meteen even of je benzinefilter(s) nog schoon zijn en vervang deze zo nodig, zodat je in het voorjaar weer goed van start kunt gaan.

5 Maak je motor grondig schoon, ook op de normaal onbereikbare plaatsen. Sluit het uiteinde van de uilaat goed af tegen het indringen van water. Normaal is dit geen probleem, omdat dit door het rijden verdampt en er uit geblazen wordt, maar aangezien je de motor nu niet meer start, dien je dit te voorkomen. We hebben legio schoonmaakmiddelen in ons assortiment, maar met deze selectie zou ik het doen: Procycle gel totaalreiniger (bestelnummers 10004909 en 10004947), Procycle wasborstel, Louis borstelset, Procycle remreiniger, Procycle motorblokreiniger.
Eventueel kun je daar de volgende artikelen nog aan toevoegen: Sponsset, Procycle velgenreiniger en de Procycle insektenverwijderaar.

6 Mocht je tijdens het schoonmaken roest tegenkomen, haal deze dan weg met schuurpapier of een slijpstift (foto). Breng daarna een roestwerende grondering aan. Krijg je de roest niet 100% weg (te diep), gebruik dan onze roestomvormende grondering. Breng daarna de lak aan, bijvoorbeeld met een lakstift die je bij de merkdealer van de motorfiets kunt krijgen of neem zwart. Breng na het uitharden nog evt. blanke lak aan, maar vergewis je ervan of deze compatible is met de lak die je gebruikt hebt.

7 Reinig de ketting grondig, bijvoorbeeld met Procycle Kettingreiniger en de Grunge Brush (foto). Daarna spuit je deze rijkelijk in met kettingspray, bijvoorbeeld Procycle Wit Kettingspray. Spuit kettingspray bij voorkeur op de binnenkant van de ketting (de kant die contact maakt met de tandwielen). (Tip: als je je ketting ingespoten hebt met kettingspray, wacht dan altijd minimaal 10 minuten voordat je gaat rijden. De spray is dan pas stijf en kleverig genoeg. Dit voorkomt het 'wegcentrifugeren' en daarmee vuile achterwielen!)

8 Spuit ongelakte metaaldelen met een anti-corrosie-spray in, b.v. van Procycle. Let er wel op, dat je de schijfremmen beslist niet inspuit, dek deze bijvoorbeeld voor het inspuiten af met een oude lap. Besteed vooral veel aandacht aan de vorkpoten en de dempersstangen van de schokdemper(s). Vet deze dun in, maar sla geen enkel plekje over. Er kunnen namelijk piepkleine roestpuntjes ontstaan, die de O-ringen beschadigen, waardoor deze gaan lekken. Ook hiervoor is WD40 erg geschikt. Gebruik ook WD40 om de zuigers van de remklauwen in te spuiten, maar zorg hierbij dat er niets op de remschijf komt.

9 Denk ook aan de electronica. Spuit de schakelaars op je stuur (licht, startknop, etc) in met contactspray, bijvoorbeeld van AS. Dit voorkomt corrosie en ophoping van vocht. Spuit voor de zekerheid alle stekkerverbindingen ook in met contactspray. Zeker het onstekings-gedeelte. De moderne (micro) electronica is erg gevoelig voor gecorrodeerde verbindingen.

10 Spuit alle kabels (gas-, koppeling-, choke- en eventuele remkabel) goed in Procycle Bowdenzugspray. Deze spray bevat teflon en tast tefloncoatings van de moederne motoren niet aan. Om de kabels goed door te kunnen spuiten hiermee, kun je het beste onze handige kabelolieër gebruiken.

11 Spuit rubber (b.v voorvork stofkappen, benzineslangen) en kunststofdelen van je motor in met siliconenspray, behalve de banden en buddyseat.

12 Zet daarna de gelakte en overgebelven chroomdelen in de was, bij voorkeur een goede 'harde' was zoals de Procycle Polier Wachs (foto). Ook hierbij niet de onbereikbare plaatsen vergeten. Gebruik zeker géén was op onderdelen die warm worden (bijvoorbeeld de uitlaten), aangezien was een bruine verkleuring geeft als deze te heet wordt. Deze onderdelen kun je beter met een fijne olie als WD40 (bestelnummer 10004102 of 10004104) beschermen, maar verwijder ook deze voordat je de eerstvolgende rit begint!

13 Of je nu doorrijdt of je motor in de stalling zet, het is van belang om de koelvloeistof in optimale conditie te brengen. Als het echt gaat vriezen moet je goed voorbereid zijn. Tap voor het gaat vriezen je koelvloeistof af (middels de aftapplug aan de radiateur, eventueel aftapplug aan motorblok of aan het expansievat. Maar raadpleeg voor de zekerheid het handboek van jouw type motor hiervoor) en vang deze op in een opvangbak. Houd er rekening mee dat koelvloeistof chemisch afval is, dus lever het apart in voor een schoner milieu.
Gebruik geen water wat aangelengd is met koelvloeistof. Je bent dan wel een beetje beschermd tegen de vorst, maar je zal dan goed moeten berekenen hoe de verhoudingen tussen het water en de koelvloeistof moeten zijn. En als dat fout gaat dan kan het alsnog gaan "vlokken" en biedt het dus nog geen optimale bescherming. Gebruik dus gewoon koelvloeistof. Ten eerste beschermt deze tot -18ºC en ten tweede zitten hier additieven (toevoegingen) in die bijvoorbeeld het aluminium van je blok niet aantasten. Deze additieven kunnen ook je waterpomp "smeren". Ook heeft de koelvloeistof een hoger kookpunt dan water, wardoor je motor minder snel oververhit raakt als je weer gaat rijden.

14 Stop een in olie gedrenkt, maar niet druipende, lapje in het uiteinde van de uitlaat.

15 Om corrosie aan de cylinderwand, zuigerveren en klepzitting te voorkomen ga je als volgt te werk: draai de bougies eruit, en spuit ongeveer 20ccm (+/- één eetlepel) verse motorolie in elke cylinder. Vervolgens ZONDER bougies de motor herhaaldelijk starten (de motor mag dus in geen geval echt aanspringen!). Op deze manier verdeel je de nieuwe olie door het hele blok. Met het bougiemontagehulpje draai de bougies vervolgens weer terug (handvast), gebruik een klein beetje kopervet aan de schroefdraad. Wil je het helemaal perfect doen, herhaal dan deze stap gedurende de hele winterslaap om de twee maanden.

16 Accu uitbouwen, zonodig bijvullen met gedestilleerd water en helemaal opladen. Vet de polen in met AS Poolvet. Vervolgens de accu op een droge en niet te koude plek (zeker nooit onder de 0ºC!) wegzetten. Laad de accu om de drie weken vol met een geschikte acculader, bijvoorbeeld van Saito of laad hem constant met een automatische drupellader, bijvoorbeeld de H-Tronic's (bestelnummers 10003704, 10003666 of 10003705) of een M+S (bestelnummers 10003691, 10003669, 10003664). Let bij het laden erop dat de laadstroom van de acculader of druppellader hoogstens 10% van de accu-capaciteit bedraagt. (bijvoorbeeld: een accu met een vermogen van 14 Ah hoogstens met een laadstroom van 1,4 Ampère opladen). Een zogenaamde snellader of een acculader die voor autoaccu's bedoeld is, is dus uit den boze. Daarmee sloop je de accu! Tijdens het laden moeten de stoppen geopend zijn, i.v.m. ontploffingsgevaar. Onderhoudsvrije accu's mogen uitsluitend met speciaal daarvoor bestemde acculaders geladen worden , eveneens in verband met ontploffingsgevaar. De Optimate III, de Fritec of de H-Tronic Automatic refresher zijn dergelijke acculaders.

17 Het verdient de aanbeveling de motor op te bokken, zodat de banden van de grond komen. Bij motoren met een middenbok zet je een stuk hout of iets dergelijks onder de motorblok, zodat beide wielen van de grond komen. Heeft je motor alleen een zijstandaard, dan kun je dit met een motorbok bewerkstelligen. Is het niet mogelijk om je motor op te bokken, dan rol je hem elke twee weken een stukje van zijn plek.

18 Dek je motor af met een speciaal daarvoor bestemde indoor-hoes (groot of klein). Gebruik in ieder geval géén dikke slaapzakken, (wollen) dekens of katoenen lakens; deze houden vocht vast, hetgeen roestvorming in de hand werkt! Let erop dat de hoes niet in contact staat met behandelde onderdelen die (nog) vloeibaar zijn, bijvoorbeeld WD40 op de uitlaat. Heel af en toe wil het wel eens gebeuren dat deze middelen met het weefsel of kunststof van een hoes een chemische reactie aangaan. Daardoor blijft de hoes plakken aan de delen. Heb je een erg vochtige schuur, gebruik dan ook onze motor- vochtvreter "Multi Dry" (foto). Deze zak hang je b.v aan het stuur onder de hoes en je kunt er zeker van zijn dat het ook na lange tijd nog droog is. De "Multi Dry" kan tot maar liefst 600 gram water opnemen. Als hij verzadigd is, kun je hem te drogen hangen over de verwarming of je legt 'm in de oven bij 200ºC.

19 Stal je je motor buiten, gebruik dan een stevige buitenhoes . Het beste is om elke 2 à 3 weken te luchten. Doe dit bij voorkeur op een zonnige of een winderige dag. Draai de hoes binnenstebuiten en laat ook deze luchten. Een goed passende hoes blijft 'n centimeter of 10 van de grond, om een goede ventilatie te waarborgen. Een ademende hoes is erg aan te bevelen als je af en toe nog een stukje rijdt. Als je dat doet zet je je motor namelijk warm(er) onder de hoes, waardoor je condensvorming kunt krijgen aan de binnenkant van de hoes. Een ademende hoes voorkomt dit. Maak de hoes aan de onderkant vast om wegwaaien te voorkomen. Een aantal aan te bevelen ademende hoezen zijn de Webflex hoes, de hittebestendige hoes (foto) en de Tyvek hoes in vier verschillende maten (bestelnummers 10005190, 10005191, 10005192 en 10005193).

20 Zorg voor goede beveiliging. Tijdens de winterslaap van je motor is het van groot belang deze goed te beveiligen. Als de motor lang op een zelfde plek laat staan dan kan een eventuele dief zich goed voorbereiden. Het beste is om minimaal 2 sloten te gebruiken (plus het stuurslot). De clou is namelijk de tijd die een dief nodig heeft om de motor te stelen, zo lang mogelijk te rekken. Hoe langer een dief bezig is met het stelen, hoe groter voor hem het risico is betrapt te worden. Hij zal eerder van zijn plannen afzien als hij verwacht erg lang bezig te zijn. Een kettingslot is het beste slot. Hiermee kun je de motor aan een vast of groot voorwerp verankeren. Let wel op dat het slot niet de grond raakt, als dat wel zo is dan kan er meer kracht gezet worden met een betonschaar. Het beste slot uit ons assortiment is niet het goedkoopste, maar wel het beste. Dit is het Abus Granit Extreme plus 59 kettingslot (boven) met 12 mm dikke 6-hoek schakelketting. Een schijfremslot is de perfecte aanvulling op een kettingslot. We hebben verschillende schijfremrem-sloten in het assortiment. Er zijn veel verschillende prijzen en kwaliteiten. Zeer aan te bevelen zijn de Xena remschijfsloten met ingebouwd alarm (bestelnummers 10001858, 10001852, 10001857).

21 Een ingebouwd motoralarm werkt niet tijdens de winterslaap, omdat je de accu uitgebouwd hebt (als je het goed doet). Laat je je accu erin, dan zal het alarm, op zijn laatst na een week of drie, je accu helemaal leeggetrokken hebben en je vervolgens niet meer waarschuwen bij onraad. Een goede oplossing voor dit probleem biedt het M+S stekkersysteem in combinatie met een M+S (automatic) acculader die de accu voortdurend op topniveau houdt (foto), mits de motor in de buurt van een stopcontact staat. Zodoende kun je ervoor zorgen dat de accu continue over voldoende spanning beschikt en zodoende ja alarm altijd op scherp staat.


Doe er je voordeel mee
 
Laatst bewerkt:
Zo, wat doen sommigen toch veel moeite voor een stalling :) Ik huur een box waar de motor "veilig" en warm kan staan gedurende de hele periode. Controleer de bandenspanning en tank hem vol en zet hem dan netjes weg. Tot dusver is het nog ieder jaar opstappen en wegrijden geweest. Hang hem niet aan de acculader (die ik wel heb liggen).

Goed wassen van te voren scheelt een hoop, maar zelfs dat doe ik niet altijd.
 
Onze technici hebben daartoe een uitvoerige checklist voor je gemaakt. Deze helpt je de motor op de winter voor te bereiden, zodat je in het voorjaar onbezorgd van start kunt gaan.

13 Of je nu doorrijdt of je motor in de stalling zet, het is van belang om de koelvloeistof in optimale conditie te brengen. Als het echt gaat vriezen moet je goed voorbereid zijn. Tap voor het gaat vriezen je koelvloeistof af (middels de aftapplug aan de radiateur, eventueel aftapplug aan motorblok of aan het expansievat. Maar raadpleeg voor de zekerheid het handboek van jouw type motor hiervoor) en vang deze op in een opvangbak. Houd er rekening mee dat koelvloeistof chemisch afval is, dus lever het apart in voor een schoner milieu.
Gebruik geen water wat aangelengd is met koelvloeistof. Je bent dan wel een beetje beschermd tegen de vorst, maar je zal dan goed moeten berekenen hoe de verhoudingen tussen het water en de koelvloeistof moeten zijn. En als dat fout gaat dan kan het alsnog gaan "vlokken" en biedt het dus nog geen optimale bescherming. Gebruik dus gewoon koelvloeistof. Ten eerste beschermt deze tot -18ºC en ten tweede zitten hier additieven (toevoegingen) in die bijvoorbeeld het aluminium van je blok niet aantasten. Deze additieven kunnen ook je waterpomp "smeren". Ook heeft de koelvloeistof een hoger kookpunt dan water, wardoor je motor minder snel oververhit raakt als je weer gaat rijden.

15 Om corrosie aan de cylinderwand, zuigerveren en klepzitting te voorkomen ga je als volgt te werk: draai de bougies eruit, en spuit ongeveer 20ccm (+/- één eetlepel) verse motorolie in elke cylinder. Vervolgens ZONDER bougies de motor herhaaldelijk starten (de motor mag dus in geen geval echt aanspringen!). Op deze manier verdeel je de nieuwe olie door het hele blok. Met het bougiemontagehulpje draai de bougies vervolgens weer terug (handvast), gebruik een klein beetje kopervet aan de schroefdraad. Wil je het helemaal perfect doen, herhaal dan deze stap gedurende de hele winterslaap om de twee maanden.
Leuk lijstje, maar zijn sommige dingen niet wat overdreven voor een paar maanden stilstand ?
Ik mag toch hopen dat je het hele jaar met fatsoenlijke koelvloeistof en niet met slootwater rondrijd, dat ga je niet nog een keer aftappen elke winter.
 
Zo, wat doen sommigen toch veel moeite voor een stalling :) Ik huur een box waar de motor "veilig" en warm kan staan gedurende de hele periode. Controleer de bandenspanning en tank hem vol en zet hem dan netjes weg. Tot dusver is het nog ieder jaar opstappen en wegrijden geweest. Hang hem niet aan de acculader (die ik wel heb liggen).

Goed wassen van te voren scheelt een hoop, maar zelfs dat doe ik niet altijd.

Ik rij de laatste dag lekker een 200 km, tank hem af, was en poets hem de volgende dag.
Hij staat gewoon bij mij in de schuur (die op slot zit), motor wel met een schijfremslot en een kettingslot aan een grondanker. Accu 1 keer in de maand een weekend aan de druppellader.
Verder ga ik hem niet verwennen. Dit doe ik al jaren zo en aangezien hij al 1 keer per jaar naar de garage mag voor uitgebreide beurt met alle vloeistoffen nieuw (ja alle) moet ie verder niet zeuren. Het is een motor en geen ondermaats schoothondje.
 
Laatst bewerkt:
Leuk lijstje, maar zijn sommige dingen niet wat overdreven voor een paar maanden stilstand ?
Ik mag toch hopen dat je het hele jaar met fatsoenlijke koelvloeistof en niet met slootwater rondrijd, dat ga je niet nog een keer aftappen elke winter.

Vandaar dat ik er onder schreef: Doe er je voordeel mee. En wat niet van toepassing is laat je achterwege.
 
Terug
Bovenaan Onderaan