Gat in zuiger Aprilia RS125

roger_SV

Nieuw is beter! ....... Nee, toch niet.
5 apr 2015
8.728
2.475
Hoi mannen (m/v),

Mijn broer heeft een probleem, gelukkig alleen met zijn motor.
Hij was lekker aan het rijden op zijn RS125 toen die er plotsklaps mee kapte op de snelweg, bij hoog toerental (belasting) dus. Het openbaarde zich hetzelfde als dat de benzine in een keer op was, maar het blok bleek geen compressie meer te hebben, en na openmaken bleek er een gat in de zuiger te zitten aan de kant van de uitlaatpoort.

De cilinder ziet er niet uit alsof de zuigerveren hebben lopen invreten, en de bougie die hij voor de bougie waarmee het fout is gegaan zag er mooi donkerbruin tot zwart (niet vet) uit, een teken dat het mengsel zeker niet et arm is geweest. Het 2T oliepompje doet het gewoon (nog gecontroleerd), dus te weinig mengsmering lijkt ook niet de oorzaak te zijn. Verder heeft ie hoge kwaliteit 2T olie, genoeg smeerolie in het carter en goede kwaliteit brandstof (dacht 98 oktaan).

Op afstand kan het van alles zijn, maar iemand enig idee wat de oorzaak kan zijn. Ik denk zelf aan een te hete zuiger door een verkeerde bougie (wartmegraad). Wat ie er nu in had was een andere dan die hij erin had (weet niet waarom of welke code erop staat).

Zuiger was niet al aan de vervangingstermijn toe, dus dat zal het ook niet zijn.

Nog andere suggesties naast een verkeerde warmtegraad?
Zou een beetje zonde zijn als ie de boel repareert en na 10 km snelweg weer een beroep op de ANWB kan doen . .

Dank voor jullie reacties alvast
 
Meestal een roterende bus gemonteerd in de uitlaatpoort van de cilinder.. Bij verhoging in toerental worden bij hoog toerental twee cilinders gepaard, of wordt de restrictie in de uitlaatpoort vergroot.... Dus qua uitlaat draait ie laag op 1 uitlaat per cilinder, bij hoog gaat de klep open en worden beide uitlaten gebruikt, of de uitlaatpoort wordt groter,,
Als de klep totaal verkeerd staat afgesteld, raakt de zuiger bij bepaalde types (Yamaha RD series) de roterende uitlaat klep met alle gevolgen.... Dus ontstaat er een hapje aan uitlaatpoort van de zuiger..

Los van dat, heb ik al eerder gezien dat bij een verkeerde afstelling... Carbs of ontsteking.. Een deel, of het complete dak van de zuiger los komt.. Zelfs bij een nieuwe zuiger na 1 minuutje testdraaien..
:?
De powervalve gaat open bij een hoger toerental om zo de uitlaatpoort te verhogen/verlagen en daarmee te zorgen voor meer vermogen bij een lager toerental.
Als de kapotte zuiger was ontstaan door oververhitting of de verkeerde bougie dan was de zuiger er heel anders aan toe geweest.
Ik zou er even mee naar een cilinder herstel bedrijf gaan om te kijken of daat stukje dat verdwenen is hersteld moet worden en of de zuiger de powervalve niet raakt en de scherpe rand in de poort laten slijpen.
 
Heb het even nagevraagd, de RS125 van mijn broer heeft alleen een klep in het inlaatkanaal, niet in het uitlaatkanaal.
dit heeft ie er ook allemaal niet op, wel een 'schotje' in de uitlaat, maar dat loopt vervolgens dood.
Bij verhoging in toerental worden bij hoog toerental twee cilinders gepaard, of wordt de restrictie in de uitlaatpoort vergroot.... Dus qua uitlaat draait ie laag op 1 uitlaat per cilinder, bij hoog gaat de klep open en worden beide uitlaten gebruikt

Er zijn meerdere modellen (met ander vermogen dus). zonder klep, met alleen een klep in het inlaatkanaal, en die klep en daarnaast nog een klep in de uitlaat.
Er zit in zijn geval geen klep in de uitlaat, dus die kan het niet zijn geweest.
Waarschijnlijk gewoon domme materiaalpech, slechte zuiger . .
Hij gaat idd even met de gedemonteerde spullen naar een 2T specialist (dacht inderdaad het woord Geldermalsen te hebben opgevangen), dus het gaat wel goedkomen.

Het borgpennetje om de zuigerveer op zijn plaats te houden controleren we ook even..
Niet veel tijd om te sleutelen, dus geduld, het komt een keer . . .
 
Heb het even nagevraagd, de RS125 van mijn broer heeft alleen een klep in het inlaatkanaal, niet in het uitlaatkanaal.
dit heeft ie er ook allemaal niet op, wel een 'schotje' in de uitlaat, maar dat loopt vervolgens dood.Er zijn meerdere modellen (met ander vermogen dus). zonder klep, met alleen een klep in het inlaatkanaal, en die klep en daarnaast nog een klep in de uitlaat.
Er zit in zijn geval geen klep in de uitlaat, dus die kan het niet zijn geweest.
Waarschijnlijk gewoon domme materiaalpech, slechte zuiger . .
Hij gaat idd even met de gedemonteerde spullen naar een 2T specialist (dacht inderdaad het woord Geldermalsen te hebben opgevangen), dus het gaat wel goedkomen.

Het borgpennetje om de zuigerveer op zijn plaats te houden controleren we ook even..
Niet veel tijd om te sleutelen, dus geduld, het komt een keer . . .
Bedoel je het inlaat membraan?
 
Ik wens je veel geduld toe met PS.
Zijn deskundigheid zal ik niet in twijfel trekken maar vanwege de drukte wil het daar soms niet echt vlotten.

Ga t anders gewoon lekker zelf doen en net als eerder gezegd, zoek eerst de oorzaak voordat je lukraak een andere zuiger er in zet.
 
IMG_20151119_213617991_zpsx0dsi9y0.jpg


Er zit in zijn geval geen klep in de uitlaat, dus die kan het niet zijn geweest.
Waarschijnlijk gewoon domme materiaalpech, slechte zuiger . .

ik zie nogtans wel een klep steken in de uitlaatpoort.

en voor de tig-ste keer : dit is geen domme materiaal-pech/slechte zuiger.
 
ik heb de klep in de inlaat niet gezien, dus kan er niets op zeggen, als het normaal een membraan is bedoelt ie dat misschien. 't Is ook niet míjn motor/bromfiets . . . Die doen het gewoon allemaal :Y .
Nu je het hebt over een lange wachttijd, ja dan is ie het zeker, want daar had mijn broer het ook al over.
Als het 1000 km goed is gegaan en daarna zonder reden fout en de rest lijkt na inspectie nog OK, durf ik er redelijk van uit te gaan dat de oorzaak niet in iets anders heeft gelegen, maar in het gesneuvede onderdeel. Anders zou het niet 1000 km heel zijn gebleven. Aangezien het geen gebrand gat is verdenk ik gewoon de zuiger. De bouten waarmee de vorige eigenaar de boel heeft 'afgeleverd' waren ook van alles en nog wat, een soort bajonet-inbusbouten, afgebroken zooi, hij is bijna 2 uur bezig geweest met demonteren van de kop . . .
 
Laatst bewerkt:
ik zie nogtans wel een klep steken in de uitlaatpoort.
en voor de tig-ste keer : dit is geen domme materiaal-pech/slechte zuiger.

OK, is dat de klep? Nu zie ik het.
Dan heeft ie er dus WEL een in de uitlaat.
Dat ziet er niet best uit dan. Ik dacht van de foto eerst dat het gewoon een scherpe rand was die door het afgebroken deel (of de scherpe zijkant van de zuiger) was ontstaan, maar als het een klep is is het idd foute boel.
Dat ding is flink geraakt in dat geval, en ik wil heel graag geloven dat dat de oorzaak van het probleem is.

Dan gewoon naar de 2T expert, en niet zelf gaan prutsen.

THX!!
 
Sorry, hoor ik heb TECHNISCH zelf niet meer 2takt ervaring dan een puch met uitgevijlde spoelpoorten en iets ingekorte cilinder, dus vergeef me ;)
Die krijg ik wel van 40 naar 65 km, maar daarbij hoef je niets met 'kleppen' of elektronica te doen ;-)

Voor alles met meer dan 0,75 pk heb ik 4takten. *O*

Maar het gaat we goedkomen met die RS (via de 2t specialist )
 
we zien het allemaal verkeerd.

de woorden van mijn broer:
"Ik heb helemaal geen powervalves.
Bij de inlaat is een standaard membraan.
De uitlaatvalve is een dicht plaatje."


Ik vraag me dan wel af wat we zien boven de uitlaatpoort . . . .
Heb het zelf niet in het echt gezien, niet meer dan de foto's die ik heb gepost.
De cilinder moet eraf en daarvoor moet het blok eruit want de boel zit een beetje onbereikbaar.
(weer de woorden van mijn broer, don't shoot the messenger. 'Verkaaide bouten/moeren zullen vast weer meespelen)

"Maar het valt mee: gaskabel, koppelingskabel, startmotorstekker, wat ground-stekkertjes, kamwiel en een paar bouten, dan ligt ie op de grond. Jammer dat ik alles op de grond en in de kou moet doen en niks kan laten liggen."

Dat laatste is ook de reden dat het niet heel snel gaat in zijn geval (onverwarmd schuurtje). Jammer dat er alweer is gepekeld, anders had ie mijn Gilera 180 nog wel kunnen gebruiken . . .
 
Laatst bewerkt:
Zoek eens op rs125 powervalve.
Er zijn 2 uitvoeringen, 1 heeft een kabelbediende(dmv. een elektromotor) powervalve en de andere heeft een vaste powervalve die vast zit en dat is dat ding waar je in je cilinder tegenaan kijkt. Ik zou deze toch zeker even demonteren om te kijken of er niks mis mee is.
 
Op onze cagiva raptor 125 zit een powervalve, zo een met zo'n schotje dat bij een bepaald toerental omhoog schuift (je hoort m ook testen als je m op t contact zet, dan gaat ie ff open en dicht) Heb toen bij de uitlaatpoort naar binnen gekeken, en er zit verrot weinig ruimte tussen de powervalve en zuiger. Wordt ook voor gewaarschuwd dat als je m iets verkeerd afsteld dat ie de zuiger raakt met leuke gevolgen van dien :)
 
Lijkt op Powervalve schade enkel dat bij een "uitgesleten" powervalve de zuiger de powervalve raakt en je er een soort van slijtspoor over het gehele aanlegvlak van de powervalve tegen de zuiger krijgt.

Hier lijkt het erop alsof hij ineens een "stuk" naar binnen geschoten is.

Controleer je powervalve eens om te zien of hier schade aan is??
 
't Is er een hele tijd niet van gekomen.
Hij zoekt een nieuwe zuiger/cilinderkit.
Zal het RS125 (2) topic eens doorlezen, en daarin zoeken.
Er is een Duits bedrijf waar je je oude spul naartoe kunt sturen en dan gereviseerde spullen (van de voorgaande inzender) opgestuurd krijgt (zelfde principe als dat van de ruildynamo's en zo).
Maar dar bedrijf reageert niet op een bericht.

Weet iemand waar je aan zo'n kit kunt komen (van goede kwaliteit)?
 
ik kwam net in het RS125 topic (dat is gesloten, waardoor daar niet bij gereageerd kan worden) PS Tuning tegen.
Zo lezend zijn de ervaringen goed, ook op internet gevonden blijkt nog te bestaan. Sleutelen kunnen mijn broer en ik zelf, hebben alleen het materiaal nodig. Levert PS tuning die spullen ook voor zelfsleutelaars (neem het wel aan eigenlijk).
Eens even contacten en vragen naar de mogelijkheden. Aanrader??
 
Volgens de website zijn alle cilinder/zuigers 'uitverkocht.' Belooft niet veel goeds...
We zoeken even verder. Als iemand weet waar we aan een goede kwaliteit cilinder/zuigerkit kunnen komen (voor een enigzins normale prijs) graag! :Y
 
Revisie bedrijven hebben doorgaans best wat verstand van zuigers. Ook hebben ze diverse inkoopkanalen, waardoor ze beter zicht hebben op welke passende zuigers er te krijgen zijn.
 
schade van TS is enkel te wijten aan de zuiger die achter de uitlaatpoort of klep is blijven hangen.
Ook mijn mening.
Als het aan het mengsel of de bougie ligt zal er een gat in de zuiger branden, meestal midden op de bodem. Hier is gewoon een brok uit de zuiger. Ik zie geen sporen van detonatie maar de uitlaatpoort ziet er wel rauw uit. Ik denk dat er naast een nieuwe zuiger ook een nieuwe cilinder op moet.
 
Ja, we gaan inderdaad voor een complete set, dus cilinder, zuiger etc Zover waren we al, nu er nog aan zien te komen. Dank voor alle suggesties. Moet lukken.
 
ik zou niet weten waarom je een kompleet nieuwe set wil steken.
gewoon cylinder binnen doen voor een nieuwe nikasil laag, juiste zuiger kopen en iemand die r verstand van heeft de uitlaatklep laten afstellen/aanpassen.
 
Kan ook, maar alles nieuw kan ook. de klep in de uitlaat zit er niet in. Is gewoon een blind afdekplaatje. Heb het met mijn eigen ogen gezien!!
 
ik zou niet weten waarom je een kompleet nieuwe set wil steken.
gewoon cylinder binnen doen voor een nieuwe nikasil laag, juiste zuiger kopen en iemand die r verstand van heeft de uitlaatklep laten afstellen/aanpassen.
Dan moet de rand langs de uitlaatpoort ook even opgelast worden. Als het Nicasil is kan je maar 1 zuiger kopen.
 
Terug
Bovenaan Onderaan