Lassen TIG / MIG / Boog / Autogeen (Tips & Truuks) DEEL 2

Joep

Uilskuiken !
22 jun 2008
13.162
7.953
Druten
Aangezien het vorige topic al even over de houdbaarheidsdatum is ben ik maar even zo vrij geweest om deeltje 2 aan te maken *D

Ik ben op het moment druk aan het kijken om een leuk tig lasapparaatje aan te schaffen, ik kan inmiddels goed lassen met een eenvoudig (elektrode) lasapparaat maar vindt het jammer dat ik daar geen dun materiaal kan lassen omdat je er anders meteen doorheen gaat.

Ook ben ik even aan het uitzoeken hoe het nu zit met de gasfles, ik zie dat er diverse bedrijven/webshops zijn die een ruilsysteem hebben en dan kan je je lege fles opsturen.
Daar heb ik echter geen zin in, het liefste heb ik gewoon een fles welke ik hier in de buurt gewoon om kan ruilen zodra deze leeg is.

Het is me alleen een beetje onduidelijk hoe het zit met de eigendomsflessen zit, kan je deze nou bij elke willekeurige "gasboer" omruilen of zitten daar weer allerlei verschillen eisen en regeltjes aan?

Iemand hier die hier wat meer van weet?

EDIT 24-07-2021: Het gebeurt nogal eens dat mensen op dit bericht reageren omdat deze steeds bovenaan de pagina blijft staan, maar inmiddels ben ik al geruime tijd voorzien van cilinder van supergas :t
 
Laatst bewerkt:
Ander nadeeltje is dat de lasdraad door een kunststof buitenmantel loopt en pas van de lastip stroom/spanning krijgt. Hierdoor brandt het lasdraad heel snel vast in de tip.

Maar aan de andere kant ik heb er bij een mercedes L508 een complete nieuwe neus voor gelast en de deuren en zo gerestaureerd en dat ging ook allemaal prima.

Ik kocht btw altijd een grote rol lasdraad en die wikkelde ik weer over op de kleine spoeltjes want dat was vele malen goedkoper. Gewoon met de accuboormachine.
 
Overgangssmeltdraad ?
Ik voel me (ondanks de jaren industre) Hoe langer, hoe meer leek .
Ik dacht steeds de toevoeg van het zuiverste materiaal nemen ?
In dit geval RVS dus.

Dat heb ik soms ook al.
Maar die draad bestaat wel weet ik, maar wij gebruiken hem ook nooit.

Nieuwste ding wat ik tegenkwam, TIG/MIG apparaat met automatische draaddoorvoer voor aluminium lassen!
Voordeel schijnt alleen te zijn, dan hou je altijd 1 hand vrij.
 
Overgangssmeltdraad ?
Ik voel me (ondanks de jaren industre) Hoe langer, hoe meer leek .
Ik dacht steeds de toevoeg van het zuiverste materiaal nemen ?
In dit geval RVS dus.
309 is zo`n overgangsdraad, op het werk hebben we dat ook wel liggen.
http://www.lincolnelectric.com/nl-n...GWires-LNT-LNT309LSi(LincolnElectric_EU_Base)
Maar voor een uitlaatbeugel wil RVS draad ook wel.

Of een staafje 308 tigdraad. Altijd goed. Is om rvs en staal aan elkaar te kunnen lassen. :Y :W
niet helemaal goed...... ;) })
Toepassen van 308L, 309L of 316L vulmetaal | Lincoln Electric
Wanneer welk type RVS lastoevoegmateriaal toepassen!
Het austenitisch lastoevoegmateriaal E308L wordt vooral toegepast in de austenitische RVS-typen 301-302, 304, 305 en in de austenitische gietlegeringen CF-8 en CF-3. Voor toepassingen bij hoge temperaturen is een hoger koolstofgehalte nodig, zoals de Arosta 304H, welke toegepast kan worden tot 730-750ºC bedrijfstemperatuur.

Een 316L lastoevoegmateriaal is voor toepassingen in AISI316, 316L alsmede de gietlegeringen CF-8M en CF-3M.

Voor het lassen van ongelijksoortige verbindingen zoals on- en laaggelegeerd constructiestaal aan roestvaststaal is het 309L lastoevoegmateriaal een goede keuze. Ook de verbindingen 409-304L zijn uitstekend te lassen met een 309L. Uiteraard zijn de lastoevoegmaterialen 309L ook geschikt voor 309 basismateriaal, alsmede de gegoten versie CG-12.

De eerste keuze voor het lassen van AISI 321 en 347 en de gegoten versie CF-8C zijn de 347 lastoevoegmaterialen, zoals Arosta 347, LNT 347Si, etc. Indien de bedrijfstemperatuur beneden de 300/350ºC is dan kan men om corrosietechnische redenen zelfs beter een 308L lasmetaal kiezen.

Bij twijfel over de keuze van lastoevoegmaterialen neem dan contact op met onze specialisten van de afdeling Technical Support.
 
Laatst bewerkt:
Gisteren trots deze laten zien in het gereedschap topic. Vandaag begonnen met schoonmaken, en er is slecht nieuws.

25800082794_aa751c62b6_c.jpg


Het is de bodem van een HEMKLEM bankschroef. Ik neem aan dat het gietijzer of gietstaal is.
De scheur loopt bijna rondom. Het verbaasd me dat het nog aan elkaar zit.

Nu de vraag, is dit te lassen?
 
Vrees slecht nieuws

Dat is wel te lassen, mits goed ontvet.

Maar door de las die er dan op zal komen, zal het nooit meer de kracht kunnen verdragen, dan die het ooit heeft kunnen hebben.

Dan heb je er dus niks meer aan.
 
oei man!
wie daar een lasbeweging op durft maken is ofwel:
-een echte prof! en krijgt het zaakje dicht.
-een onwetende beginneling! en zal niet weten waar hij uitkomt.
(een groter gat zal het in dat geval zeker worden)

er is volgens mij niet genoeg "materiaal" over om op te bouwen.
 
Laatst bewerkt:
Hardsolderen zoals op het eerste plaatje zou wel te proberen zijn. Ik weet niet of die uitlaat nog te krijgen is, dan is nieuw zeker een betere optie.
Autogeen hardsolderen kan ik wel, ik woon alleen niet in de buurt.
 
Een nieuwe kost ongeveer 200 euro en dat is nog steeds een optie. Maar ik wou iets goedkoper uit zijn. En als ik dan een nieuwe koop wil ik ook gelijk nieuwe bochten en tussenstuk en hitteschild etc en dan ben ik dik 400 kwijt...
 
Wrm niet mooi? Gewoon daarna netjes af slijpen en na bewerken met een powerfile oid dan ziet het er weer keurig uit. Desnoods oude stukken er uit slijpen en dan weer nieuwe passend maken en er netjes in lassen en daarna af werken. Ligt er maar net aan hoe handig je bent met een mig toestel.
Er worden complete koekblikken met waardes van vele tonnen mee gerestaureerd. En die zijn dat niet waard als ze volledig met plamuur dicht gestuucd zijn.
 
Terug
Bovenaan Onderaan