Lekkage Radiateur - hoe aan te pakken

blihi

MF veteraan
25 mei 2011
3.905
650
Eindhoven
Vandaag zag ik in de schuur ineens een druppel koelvloeistof onder de motor hangen. Ik heb de motor even buiten gezet, de radiateur schoongemaakt en de boel warm gedraaid en ja hoor, een lekkage op de radiateur.

Op de foto is te zien waar de lekkage zit, op de aanhechting van een van de horizontale kanalen aan de rechterkant (de aanvoerkant).

Enig idee of dit te repareren is? Ik las al dat een lekstopmiddel toevoegen geen goed idee is.
full
 
Ooit een lekkende radiator gehad van mijn auto. De ANWB had het tijdelijk gerepareerd met een witte boterham. Hij maakte die boterham nat en legde die op het lek, tijdens het warmdraaien werd de boel hard en was dicht. Heb er maanden mee rond gereden.
 
Als die schaduw op de foto je lek is, is tie vrij groot, ik zie de verhouding niet zo goed op je foto, misschien meer pics?
Radiateurs kunnen soms gesoldeerd worden, maar je krijgt vast nog wel wat betere antwoorden van MFers....
 
Die "schaduw" is koelvloeistof. Het lek moet ergens tussen de horizontale leidingen zitten, want aan de andere kant is geen koelvloeistof te zien en het komt ook niet van boven.
 
durafix of wegbrengen naar een specialist

Had inderdaad al zitten kijken naar bedrijven in de buurt. Zijn er wel een paar in Eindhoven en Helmond.

Durafix ziet er wel interessant uit. Zou ik best eens willen proberen, maar om dat nu meteen op de radiator te doen... Als het mis gaat is het een duur grapje.
 
Vandaag heb ik de radiateur verwijderd. Volgens het werkplaatshandboek moet je de slangen losmaken en maar proberen de koelvloeistof op te vangen. Ik heb eerst met een slangetje het systeem zo leeg mogelijk gezogen, dat leek me handiger.

De radiateur verwijderen was uiteindelijk een fluitje van een cent (kost alleen veel tijd).

Ik heb hem maar meteen schoongemaakt onder de kraan en nu kan hij drogen en door naar een reparateur :(

Wat me opvalt is dat er nog steeds veel fijne steentjes vast zitten tussen de lamellen. Geen idee hoe ik die er uit moet krijgen (als dat al kan).
 
Steentjes :? Dat dacht ik ook bij mijn radiator. Het bleek gewoon kalk te zijn. De vorige eigenaar had er zeer waarschijnlijk gewoon water in gekiept. Als ik op hogere snelheid reed, sloeg de thermometer soms in het rood :(
Ik heb de radiatoren een poosje in een emmer heet water gezet met een vaatwastablet en na verloop van tijd de boel eens lekker door gespoeld. Er bleken flink wat 'steentjes' uit te komen. Na onderzoek bleek dat gewoon kalk te zijn.
Ook het thermostaathuis nagekeken en die bleek in de hoeken ook vol te zitten met kalk. Na deze grondige reinigingsbeurt geen koelingsproblemen meer gehad.
 
Terug
Bovenaan Onderaan