Brandstof en olie-additieven: Leuk of meuk??

SPDIF

MF'er
21 jan 2016
134
12
Harelbeke
Beste forumleden,

Iedereen kent ze wel, de olie en brandstof additieven overal verkrijgbaar.
Je hebt ze in alle soorten, merken en maten. De dealer zegt dat het zeker geen kwaad kan maar dat het echt niet hoeft.
Wel aan te raden bij nog in te rijden motor.

Ik heb het zelf altijd gebruikt op mijn Burgman 400 vroeger van voor 2000.
Die had nog een gewone carburator en had de overbekende startproblemen.
Met Marly in de brandstof had ik daar minder last van, ook startte hij makkelijker in zeer heet of koud weer. Verder had ik zeker minder brandstof verbruik en vond ik zelf dat ie minder lawaai maakte.

Maar daarom hier de vraag aan de specialisten, kan het kwaad of niet? Of doet het vooral wat jij ervan verwacht?

Kortom: Leuk of Meuk?

Bedankt bij voorbaat, voor jullie reacties.

Ron
 
Is nogal verschillend, een additief voor brandstof, of additief voor olie.

En er zijn dan ook nog eens verschillende spullekes, voor verschillende doeleinden.

Sommige werken wel, sommige niet. Soms kan het kwaad, soms niet.
 
Heb weleens Forte moto power 1 gebruikt omdat mijn motor slecht startte. Leek hierna wel iets beter te starten maar echt een oplossing was het niet. Kan ook meer aan mijn motor hebben gelegen dan aan het goedje in kwestie.. ;)
 
Er zijn veel producten waarvan de meesten een relatief simpel middel zijn met een mooie merknaam op de buitenkant. Additieven voor benzine zijn echter totaal anders dan die voor olie.

In de jaren 50 was al bekend dat als je een auto / motor een tijd ging stallen, dat het dan goed was om er een scheut "aviation fuel" in te mikken. Dat voorkwam gom aanslag en bezinksel, hield het brandstofsysteem beter schoon en voorkwam plakkende vlotternaalden en zo.

Spoel nu 60 jaar door en koop een flesje Wynns bij het pompstation. In dat flesje zit voor c.a 99% kerosine (dus, aviation fuel / vliegtuig brandstof tegen een idiote literprijs). Kerosine werkt prima, maar het is wat agressiever/bijtender dan benzine. Het kan dus ook je (toch al verrotte) benzineleiding verder oplossen of bijna versleten carburateur rubbertjes "over het randje" helpen. Maar goed, het werkt in mijn ervaring zeker wel. Er zijn nu ook van o.a Valvoline middeltjes die het zelfde doen maar waar geen kerosine meer in zit.

Olie additieven:
Daar is mijn mening heel anders over. Dikwijls teflon of andere glibber middelen (als je dat in de olie wil, kun je beter een olie kopen waar die middelen al in zitten). Het gevaarlijkst zijn de middelen die pretenderen olie verbuik flink te verminderen en lekkages te stoppen (TellSell kreten). Deze middelen doen hun werk vaak wel, tot je je motor nog slechter hebt gemaakt dan hij was. Dit soort fillers vormen een coating in de cilinderbussen waardoor het olieverbuik inderdaad ietsje af neemt, maar het verstopt ook kleine oliepassages (zeker als die al half dicht zaten) en het schijnt dat je zuigersmering ook flink achteruit gaat als de hoonsporen vol zitten met "lekstop" meuk. Dan zit er vaak ook een weekmaker in om lekkende olie seals en O-ringen net wat langer soepel te houden, maar ook dan geldt dat je klepseals lekker zacht gemaakt worden omdat je schakelas keerring lekt. In principe bestaat er geen "monteur in een flesje", het is een pleister die in veel gevallen een grotere wond achterlaat als je hem los trekt.

"Nou, bij mij werkt het prima" zal nu wel komen. Maar dan adviseer ik om dat pas te concluderen als je de motor open gemaakt hebt en echt kijkt wat er met je rubbers / zuigers gebeurd is.
 
'k Heb een vrij nieuwe Honda CB500FA die een beetje corrosie begint te vertonen aan de binnenkant van de tankdop. M'n dealer adviseerde een toevoeging aan de benzine; ben de naam even vergeten.

Zijn verhaal was dat benzine door de van staatswege bevolen toevoeging van ethanol tegenwoordig water aantrekt (hygroscopisch is). Die toevoeging zou, als ik 't goed begreep, dat water binden en zo corrosie in de tank tegengaan.

Bekend verhaal? Weet iemand meer of beter? :?

'k Ga binnenkort wel even bij hem langs om de naam te achterhalen.
 
De additieven van Marly gaat het vooral omdat er grafiet in zit.
Olie en brandstof krijgen een dofzwarte kleur.

En nee, er waren geen oordopjes bijgeleverd... Maar zelf vond ik dat de motor béter stationair draaide met minder motorlawaai.

Ik zal het eens proberen op mijn nieuwe motor, kwaad kan het alvast niet, ik heb mijn Burgman 10 jaar lang gehad en er mee gereden.
Altijd met met Marly in de brandstof. Buiten de bekende startproblemen met deze scooter heb ik nooit last gehad van iets anders. Ok er waren ook problemen met de remschijven als ik het nog goed weet. Mijn scooter werd tweemaal terug geroepen voor een gratis revisie.

Maar verder geen problemen omdat ik marly gebruikte.
Een ding weet ik zeker, hij startte echt makkelijker en verbruikte minder brandstof.
 
Ik gebruik Marly C in de brandstof, dit is wat ze zelf zeggen ervan:

Loodvrije benzine kan snel slijtage aan kleppen en klepzittingen verwekken. Het colloïdaal grafiet uit de MARLY C zet, naar analogie met loodresten uit klassieke benzines, een vaste smeerfilm op de kleppen en klepzittingen. Dit resulteert in een sterke vermindering van de slijtage der bewegende delen. Bovendien bevat MARLY C een ontkolend produkt dat de verbrandingskamer zuiver houdt. Dank zij de buitengewone thermische stabiliteit van grafiet (+2000 °C) weerstaat MARLY C aan de hoge temperatuur die in de motor heerst.
 
Ik mik regelmatig een paar drupjes motorolie in de tank voordat ik hem afvul met benzine. Echt maar een paar druppels (1:1000 is al genoeg)

Oldtimers en motoren die je lange tijd niet verbruikt tank je het best af met ethanolvrije benzine (oa. BP Ultimate 98.)

Carburateurs blijven schoon en ook na een paar maanden stilstand geen startproblemen.
 
mbt olie additief,

Hoorde en zag van de week een middeltje dat bij olie gegooid mag worden.
Spul zou ervoor zorgen dat keringen gaan zwellen en dus weer gaan afsluiten.
Handig voor oud spul wat lang stilstaat misschien.
Word dit ook in de motorbrance gebruikt?
 
"Mijn monteur" zweert bij Xado meuk.

Ik ben zelf altijd erg sceptisch dus ik zweer nergens bij.


Ik vraag mij wel al tijden af of hij wellicht een punt heeft of dat het gewoon bende is. Te lui om het uit te zoeken dus misschien kan een ervaringsdeskundige mijn luiheid in stand houden maar mij toch wijzer maken :+
 
Laatst bewerkt:
Ik lees wel meer dat er sommigen ook tweetakt olie in de brandstof gooien voor een betere smering.
Ik gebruik zelf altijd de additieven die een betere smering geven aan de motor, anderen gebruik ik nooit.

In de olie gebruik ik Marly SX. Dit is hun eigen verhaal over het olie-additief:


verbetert de smeereigenschappen van de gebruikte olie
sterke vermindering van de mechanische slijtage
afname van het motorlawaai
betere viscositeit bij extreme temperaturen (zowel zeer hoge als zeer lage)
sterkere smeeroliefilm
optimale hydrodynamische smering
minder pompverliezen en dus een hoger rendement van de motor
snellere oliecirculatie bij koude start
betere hechting van de olie aan de metaaloppervlakken « friction modifying » effect in het grenssmeergebied
 
Laatst bewerkt:
Denk dat als men zijn motor vaker op temperatuur krijgt en wat lange ritjes maakt dat 90% van de problemen opgelost worden.
Zo zijn er ook genoeg mafkezen die hun motor gaan flushen terwijl het zinloos is in bijna alle gevallen.
USA praktijken zijn het. Flushen en additieven toevoegen en het liefst zo vaak mogelijk.
 
Ben hier zelf behoorlijk mee bezig geweest

( samengevat, zoals mechanism zegt )

Nu is het leuk en aardig, maar kerosine is vrij lastig vrij te koop.
Máár..

Lampenolie ( geurvrij ) .. verkrijgbaar in uw lokale supermarkt, lidl of action.. is ook kerosine.

Ik gebruik regelmatig een stevige scheut lampenolie in m'n koekblik ( oud benzine injectie hok ) , en de motoren.
Sinds ik dit doe, geen gelazer meer gehad met verstopte injectoren / sproeiers.

Hoe moderne auto's / motoren er op reageren , geen idee. ( weet niet hoe gevoelig ze zijn ) , maar een oud hok
doet het zeker goed in mijn ervaring.

Het kan een placebo effect zijn, maar ik heb het idee dat mijn voertuigen een tikje minder brandstof verbruiken
na het op mengen met kerosine. ( zeker het koekblik, daar is het merkbaar bij hetzelfde rijgedrag en afstanden )
 
N.a.v. een topic op een ander forum meng ik sinds een jaar 2cc buitenboordmotor tweetakt olie per liter bij de BP98 die ik altijd tank. De olie heeft een TC-W3 specificatie, verbrandt asvrij. De motor is een K75 met bijna 2 ton erop. Resultaat is soepeler lopen en de weinige trillingen die hij had zijn nagenoeg verdwenen. Het oude gebouw draait werkelijk als een turbine, uiteraard wel met goed onderhoud. Je moet je motor wel kennen om het te merken, denk ik. Maar het is zeker voelbaar.
 
N.a.v. een topic op een ander forum meng ik sinds een jaar 2cc buitenboordmotor tweetakt olie per liter bij de BP98 die ik altijd tank. De olie heeft een TC-W3 specificatie, verbrandt asvrij. De motor is een K75 met bijna 2 ton erop. Resultaat is soepeler lopen en de weinige trillingen die hij had zijn nagenoeg verdwenen. Het oude gebouw draait werkelijk als een turbine, uiteraard wel met goed onderhoud. Je moet je motor wel kennen om het te merken, denk ik. Maar het is zeker voelbaar.

Kijk dit soort verhalen heb ik zelf moeite mee, dat is zo gevoelig voor tussen de oren effecten, want als je even beredeneert wat trillingen veroorzaakt in een motorblok (roterende, schuivende massa) wat doet olie er dan aan om deze trillingen te verminderen :?

Ik denk zelf dat een scheutje olie geen kwaad kan, voornamelijk bij wat oudere motoren, om alle bewegende delen in de carbs en de klepgeleider aan inlaat zijde te smeren, maar in principe moeten ze gewoon zonder kunnen.

Ik denk dat het bij de meeste mensen een soort van ik-zorg-heel-goed-voor-MIJN-motor gevoel geeft, wat de indruk geeft dat de motor ook daadwerkelijk beter draait, terwijl er in de realiteit misschien helemaal geen verschil meetbaar is.

Anyway, ik zeg niet dat geen enkel middeltje helpt, maar naar mijn mening spelen de meeste fabrikanten wel in op onderbuikgevoelens.
 
Ben hier zelf behoorlijk mee bezig geweest

( samengevat, zoals mechanism zegt )

Nu is het leuk en aardig, maar kerosine is vrij lastig vrij te koop.
Máár..

Lampenolie ( geurvrij ) .. verkrijgbaar in uw lokale supermarkt, lidl of action.. is ook kerosine.

Ik gebruik regelmatig een stevige scheut lampenolie in m'n koekblik ( oud benzine injectie hok ) , en de motoren.
Sinds ik dit doe, geen gelazer meer gehad met verstopte injectoren / sproeiers.

Hoe moderne auto's / motoren er op reageren , geen idee. ( weet niet hoe gevoelig ze zijn ) , maar een oud hok
doet het zeker goed in mijn ervaring.

Het kan een placebo effect zijn, maar ik heb het idee dat mijn voertuigen een tikje minder brandstof verbruiken
na het op mengen met kerosine. ( zeker het koekblik, daar is het merkbaar bij hetzelfde rijgedrag en afstanden )
Sorry to burst your bubble Stefan, maar de meeste in NL verkrijgbare lampolie is op paraffine basis, niet op kerosine.
 
Wel, Toen ik een dnepr had liet ik me door de importeur van die dingen- moet er toch verstand van hebben zou je zeggen, loodvervangerzooi moeste gebruiken omdat de bronzen klepgeleiders anders super snel zouden slijten..

Op de terugweg van een vakantie met het ding begon de rechterkant op lage toeren niet mee te doen(boxerblok)
Nadat ik de kop er af had gehaald, bleek het dat de inlaatklep niet goed sloot.
De klep wilde niet meer ver genoeg terug door een harde aanslag op de klepsteel..
Googlend/zoekend naar dit verschijnsel las ik dat iemand een soortgelijk iets had meegemaakt met een Engelse motor..
(en tot de dag van vandaag weet ik nog steeds niet wat loodvrije benzine 'doet' met broinzen klepgeleiders.. _O- )
 
Brandstoftoevoeging:

Heb er 2 motoren van slecht stationair lopen en inhoudend ,naar goed (stationair) lopend zien gaan.
Het werkt dus erg goed is mijn ervaring.

Olietoevoeging:
Ik gebruik het en heb telkens wel het idee dat hij iets rustiger loopt na toevoeging. Ook heb ik de testruns gezien met en zonder olietoevoeging, en kwam er positief uit! En heb 2 conische delen zonder olie, met olie, en met fin25 gevoeld (stevig in elkaar drukken en draaien) en met fin25 bleef het gewoon soepel draaien.

Of het allemaal tussen de oren zit of niet, ik ben er blij mee en heb nooit klachten.
 
Ik heb regelmatig preventief wat injectiecleaner door de benzine gegooid, zowel bij de cb-1 met carburateurs als de Triumph met injectie. Ze lopen er iets soepeler van als je een flinke scheut toevoegt op een relatief lege tank (dus als je meer de reparatiedosis aanhoudt in plaats van de onderhoudsdosering). Wat het écht doet, op lange termijn, dat zou ik niet weten.
 
Terug
Bovenaan Onderaan