Motor-Forum

Select Forum

mijn vreemde interesse: elektra, draden en kabelbomen


MG 1200 sport

Berichten:
607
Reg. datum:
07 feb. 2008
Locatie:
Berkel en Rodenrijs
Mogelijk zit hier wel wat bij:

http://www.caferaceronderdelen.nl/electra/schakelaars/

Een aardige jongen die ook regelmatig op motorforum zit en goede service levert.
Waarom doen wat al gedaan is?

Berichten:
41
Reg. datum:
12 apr. 2016
Locatie:
Gennep
quote:
Luna schreef op 23 mei 2016 @ 13:21:
Mogelijk zit hier wel wat bij:

http://www.caferaceronderdelen.nl/electra/schakelaars/

Een aardige jongen die ook regelmatig op motorforum zit en goede service levert.


http://www.caferaceronder...2mm-of-7-8-zwart-met.html

Zoiets lijkt we eigenlijk wel wat, niet eerder over nagedacht om zo minimalistisch te gaan. Ziet er wel lekker uit.
Ik zit zelf ook al een tijdje te denken aan een besturing via arduino. Dan zijn twee knoppen meer als genoeg.

Bijvoorbeeld, bovenste knop als groot licht. Onderste knop als startmotor als de motor nog niet loopt, als de motor dan eenmaal loopt wordt het een toeter.
Yamaha YBR125 ,2013 : Hyosung GS125 ,1997 : Honda CB125T ,1977

Coentje

Berichten:
743
Reg. datum:
27 okt. 2008
Locatie:
Loon op Zand
quote:
Noud J schreef op 23 mei 2016 @ 15:48:

[...]


http://www.caferaceronder...2mm-of-7-8-zwart-met.html

Zoiets lijkt we eigenlijk wel wat, niet eerder over nagedacht om zo minimalistisch te gaan. Ziet er wel lekker uit.
Ik zit zelf ook al een tijdje te denken aan een besturing via arduino. Dan zijn twee knoppen meer als genoeg.

Bijvoorbeeld, bovenste knop als groot licht. Onderste knop als startmotor als de motor nog niet loopt, als de motor dan eenmaal loopt wordt het een toeter.


Dat zijn goede knoppen. Het is van het merk motogadget. Zij leveren kwaliteit materiaal. Ze hebben ze ook in een drie voudige uitvoering.
http://motogadget.com/en/...ls-m-switch/m-switch.html
http://motogadget.com/media/catalog/product/cache/2/image/365x200/9df78eab33525d08d6e5fb8d27136e95/m/s/mswitch3_blbl_solo_800.jpg

of deze
http://motogadget.com/en/...ls-m-switch/m-switch.html
http://motogadget.com/media/catalog/product/cache/2/image/365x200/9df78eab33525d08d6e5fb8d27136e95/m/s/mswitch_mini_blk_800_1.jpg

Zelf heb ik ooit onderstaande gehad. Hier moet je de knoppen los bijbestellen, maar dan kun je wel kiezen tussen schakelaars on-off-on niet terugverend en/of on-off-on wel terugverend
http://shop.mf-cycles.com/epages/63951609.sf/en_GB/?
http://shop.mf-cycles.com/WebRoot/Store19/Shops/63951609/5323/203D/680C/0204/5893/C0A8/2ABB/2F96/mf09481_ml.jpg

Onderstaande heb ik nooit toegepast maar zien er ook goed uit.
http://www.custom-motorcy...motorcycle-switch-clamps/
http://www.custom-motorcycle-parts.com/wp-content/uploads/2016/04/hand-controls-super-smooth-switch-clamp-2-button-black.jpg
http://www.wats-motor.com..._109_183/products_id/1007
http://www.wats-motor.com/images/35099-on-off-switch.jpg
http://www.wats-motor.com..._109_183/products_id/1006
http://www.wats-motor.com/images/35100-on-off-switch.jpg

Je moet wel opletten hoeveel stroom ze kunnen schakelen. Voor de meeste zal je ook relais moeten toepassen.
De dood grijnst en het enigste wat je kunt doen is terug lachen.

Berichten:
41
Reg. datum:
12 apr. 2016
Locatie:
Gennep
quote:
R-Rat schreef op 23 mei 2016 @ 19:03:

[...]


Dat zijn goede knoppen. Het is van het merk motogadget. Zij leveren kwaliteit materiaal. Ze hebben ze ook in een drie voudige uitvoering.
http://motogadget.com/en/...ls-m-switch/m-switch.html
[afbeelding]

of deze
http://motogadget.com/en/...ls-m-switch/m-switch.html
[afbeelding]

Zelf heb ik ooit onderstaande gehad. Hier moet je de knoppen los bijbestellen, maar dan kun je wel kiezen tussen schakelaars on-off-on niet terugverend en/of on-off-on wel terugverend
http://shop.mf-cycles.com/epages/63951609.sf/en_GB/?
[afbeelding]

Onderstaande heb ik nooit toegepast maar zien er ook goed uit.
http://www.custom-motorcy...motorcycle-switch-clamps/
[afbeelding]
http://www.wats-motor.com..._109_183/products_id/1007
[afbeelding]
http://www.wats-motor.com..._109_183/products_id/1006
[afbeelding]

Je moet wel opletten hoeveel stroom ze kunnen schakelen. Voor de meeste zal je ook relais moeten toepassen.


Ziet er allemaal wel strak uit.
Op de stroom hoef ik dan niet zo te letten, gebruik dan toch maar een stuurspanning naar de Arduino.
Ik ga eerst maar eens een tekening maken op de computer.
Bedankt voor je bericht.

Wat voor een kwadraat gebruiken jullie meestal?
Bijvoorbeeld naar koplamp / groot licht? 0,75mm2? 1,00mm2?
De lampen zijn ook de enige grootverbruikers.
En dan misschien nog naar de cdi wat dikker.
Yamaha YBR125 ,2013 : Hyosung GS125 ,1997 : Honda CB125T ,1977

Coentje

Berichten:
743
Reg. datum:
27 okt. 2008
Locatie:
Loon op Zand
Een vuistregel is voor elke 10Ampère 1mm2. Ik gebruik dan voor de meeste draden van 1mm2 en een zekering van 10Ampère.

Daarbij probeer ik dat slechts ca. 70% van de maximale vermogen wordt aangesloten. Dus op een 10 Ampère zekering zorg ik dat constant slecht 7 Ampère stroomt. Zo hou je rekening met pieken en afwijken in gegevens.

Vaak kun je ook kijken naar de draden die op onderdelen zitten. Als je minimaal dezelfde aderdikte gebruikt zit je goed. Je moet dat wel de zekering ook op aanpassen.

Wat ik vaak zie is dat de massa kabel te zwak of slecht is. Dat zie je bijvoorbeeld als een knipperlicht knippert het achterlicht of varieert en sterkte. Bij de meeste originele bekabeling wordt een deel de massa van een punt van het frame gepakt, maar bij verse gelakte frames en after-market materiaal zijn sommige metalen onderdelen niet of slechts elektrische verbonden met andere metalen delen en heb je een slecht massa verbinding. Daarom sluit ik niet alleen de min van de accu aan op het frame of motorblok, maar gebruik ik ook een massa kabel die ik rechtstreeks aansluit op de accu. De dikte hiervan is ook weer afhankelijk wat je op deze kabel aansluit. Als je 3 groepen die 10 ampère gezekerd zijn op aansluit dan moet de dikte geschikt zijn voor 30 ampère (3mm2).

De CDI gebruik niet heel veel stroom. Ik zou hiervoor kijken naar de originele dikte van de bekabeling, maar meestal is dit ook 1mm2.

Wat wel meestal een dikkere draad nodig heeft zijn spanningsregelaars. Vaak wordt hier 2,5mm2 voor gebruikt.

Ik kom geregeld originele kabelbomen tegen waar 0,75mm2 gebruiken is i.c.m. een 10 Ampère zekering. In het ontwerp verwachten ze niet dat de continu stroom zal toenemen, maar dat bij een defect een kortsluiting hebt. De zekeringen zijn zo ontworpen dat bij kortsluiting deze eerder zullen doorsmelten dan een draad. Het ontwerp is dan ook zo dat de gebruiker niet zomaar het vermogen kan verhogen. Het is niet dat je een stopcontact hebt waar je een waterkoker op kunt aansluiten. _O-

Bij twijfel kun je natuurlijk ook dikkere kabel toepassen dan nodig, maar 1,5mm2 is incl. de mantel ca. 30% dikker dan een 1mm2. En als je een dikker kabelboom hebt dan is 30% een groot verschil.

Waar je ook op moet letten zijn de mechanisch sterkte van de draad. Een 0,25mm2 zal sneller kunnen afbreken dan een 1mm2.

Ik heb geen simpel enkelvoudige antwoord, maar hopelijk is het zo duidelijk.
R-Rat wijzigde dit bericht op donderdag 26 mei 2016 07:10 (0%)
De dood grijnst en het enigste wat je kunt doen is terug lachen.

zrx hoogkarspel

Berichten:
2.357
Reg. datum:
16 okt. 2014
Dat jij de elektriciteit man bent hier, stel ik de volgende vraag maar even.
Heb een nieuw achterlicht die aangesloten moet worden.
Nu zitten er drie kleuren draad aan kun je me zeggen waar deze voor zijn. :?
groen, groen geel en bruin.
Scheelt weer puzzelen als jij dit zo weet. :Y

Coentje

Berichten:
743
Reg. datum:
27 okt. 2008
Locatie:
Loon op Zand
quote:
kwajongen schreef op 26 mei 2016 @ 16:52:
Dat jij de elektriciteit man bent hier, stel ik de volgende vraag maar even.
Heb een nieuw achterlicht die aangesloten moet worden.
Nu zitten er drie kleuren draad aan kun je me zeggen waar deze voor zijn. :?
groen, groen geel en bruin.
Scheelt weer puzzelen als jij dit zo weet. :Y


De kleuren per merk verschillen.
Ik verwacht, groen (remlicht), bruin (massa/ - ) en geel, (achterlicht zelf)

Ik verwacht deze combinatie, maar ik weet het niet zeker en ik zou het even controleren. De draden een stukje strippen en tegen de polen houden van de accu en kijken wat er gebeurd.
De dood grijnst en het enigste wat je kunt doen is terug lachen.

zrx hoogkarspel

Berichten:
2.357
Reg. datum:
16 okt. 2014
quote:
R-Rat schreef op 26 mei 2016 @ 19:30:

[...]


De kleuren per merk verschillen.
Ik verwacht, groen (remlicht), bruin (massa/ - ) en geel, (achterlicht zelf)

Ik verwacht deze combinatie, maar ik weet het niet zeker en ik zou het even controleren. De draden een stukje strippen en tegen de polen houden van de accu en kijken wat er gebeurd.

Mooi ga het proberen bedankt voor de reactie. :W

GTS1000 / GT750

Berichten:
15.787
Reg. datum:
07 jul. 2003
Locatie:
Velfjord, Noorwegen
Het zal je hobby maar zijn :+

Berichten:
3.329
Reg. datum:
03 jul. 2005
Locatie:
Amsterdam baby!!
mijn kabelklus wordt al uitbesteed.... O-)
plop-plop-plop-plop-plop-plop-plop-plop-plop-plop-plop...etc...

Coentje

Berichten:
743
Reg. datum:
27 okt. 2008
Locatie:
Loon op Zand
quote:
scheffers schreef op 26 mei 2016 @ 20:24:
Het zal je hobby maar zijn :+


Gelukkig heb ik nog meer hobby's. 😏
De dood grijnst en het enigste wat je kunt doen is terug lachen.

Berichten:
31
Reg. datum:
13 mei. 2016
Ik zou de kabelboom vervanging laten doen door een garage, maar het rare is dat de kabelboom van mijn motor er niet op past volgens hem (bj 1998 kabelboom besteld bij hotparts), ook een kabelboom gekocht van 2000 en die past ook niet.

Die gene gaat nu met vakantie en kan pas maandag 6 juni weer aan mijn motor sleuten. Ben het best wel een beetje zat, koop ik mijn eerste motor is het drie 3 niks en heb ik er niet eens met volle teugen van kunnen genieten.

Nou dan heb je idd sind je 10 gewacht tot je ouder wordt en je eindelijk mag rijden. Nou dit is wel minder hoor..

Moderator

Jeg elsker deg også

Berichten:
100.419
Reg. datum:
08 jan. 2003
Functie:
Moderator
Ik haaaat dradenbende :(


En dan hebben wij sinds kort een Amerikaan (sorry,auto maar t gaat hier over draden), wat te zeggen van zo'n bende ?? :+ Draadboom.jpg
Pastafarian
The devil does not exist, it's just God when he's drunk.
All that is needed for evil to succeed is that decent human beings do nothing.

Zoekt snelheid!

Berichten:
5.023
Reg. datum:
07 sep. 2013
Locatie:
Flevopolder
IK vind het paars tapijtje erger dan de draden MBM :P
Motorloos

Moderator

Jeg elsker deg også

Berichten:
100.419
Reg. datum:
08 jan. 2003
Functie:
Moderator
quote:
blue-eyes schreef op 29 mei 2016 @ 10:07:
IK vind het paars tapijtje erger dan de draden MBM :P


Op zich valt dat nog mee, t is wel een Chevrolet Bangbus G20 he :P

Maar idd... bedrading heeft prioriteit totdat t allemaal acceptabel functioneert, daarna is dat tapijt 1 van de dingen die aangepakt gaat worden ;)
Pastafarian
The devil does not exist, it's just God when he's drunk.
All that is needed for evil to succeed is that decent human beings do nothing.

Berichten:
772
Reg. datum:
06 jan. 2015
Locatie:
Schiedam
Dat valt inderdaad enorm mee...heb wel een een "zelfbouw" kabelboom gezien in een auto met alleen maar rode en zwarte draden |(

Ik ben absoluut geen held in draadjes knopen, ben al blij als k straks mn nieuwe teller aangesloten krijg, maar zelfs ik kreeg daar moordneigingen van.
gsx750es gsxr750 gsxr1100

Billen!!

Berichten:
2.324
Reg. datum:
27 nov. 2005
Locatie:
apeldoorn
Wauw!

strak, mijn xj 900 caferacer heeft nog een losse originele kabelboom ernaast liggen, maar dat weggewerkte spreekt mijn wel aan..mmmmmmmz

XJ650 caferacer(in opbouw)

Coentje

Berichten:
743
Reg. datum:
27 okt. 2008
Locatie:
Loon op Zand
quote:
radjatoe schreef op 01 juni 2016 @ 18:17:
Wauw!

strak, mijn xj 900 caferacer heeft nog een losse originele kabelboom ernaast liggen, maar dat weggewerkte spreekt mijn wel aan..mmmmmmmz


Als je wil dat ik ook een nieuwe kabelboom in jouw xj900 maak dan hoor ik dat graag. Stuur me dan maar een email of prive bericht.
De dood grijnst en het enigste wat je kunt doen is terug lachen.

Coentje

Berichten:
743
Reg. datum:
27 okt. 2008
Locatie:
Loon op Zand
quote:
gearhead schreef op 29 mei 2016 @ 01:59:
Ik zou de kabelboom vervanging laten doen door een garage, maar het rare is dat de kabelboom van mijn motor er niet op past volgens hem (bj 1998 kabelboom besteld bij hotparts), ook een kabelboom gekocht van 2000 en die past ook niet.

Die gene gaat nu met vakantie en kan pas maandag 6 juni weer aan mijn motor sleuten. Ben het best wel een beetje zat, koop ik mijn eerste motor is het drie 3 niks en heb ik er niet eens met volle teugen van kunnen genieten.

Nou dan heb je idd sind je 10 gewacht tot je ouder wordt en je eindelijk mag rijden. Nou dit is wel minder hoor..


Dat is jammer om te horen. Hopelijk kun je snel weer genieten van je motor.
De dood grijnst en het enigste wat je kunt doen is terug lachen.

Coentje

Berichten:
743
Reg. datum:
27 okt. 2008
Locatie:
Loon op Zand
quote:
vdM-Racing schreef op 11 mei 2016 @ 06:34:
Robin, elektrisch aangestuurde turbo voor de martin? XD


Hij heeft tijdelijk een klassieke motor staan waarvan in de jaren '80 beperkte aantallen zijn geproduceerd als circuit klaar wegmotor. Deze wordt omgebouwd tot volledig circuit motor en 1 t/m 3 juli gaat deze op Spa rijden. Hij zal dan ver klaar zijn alleen het frame en kuipdelen zullen waarschijnlijk op een later tijdstip een andere kleur krijgen.

Het is een leuk kabelboom op een circuit motor geworden. Hij werd vandaag ook sinds een lange tijd weer gestart. Hij klonk mooi, als een echte race motor.

Vandaag waren ook de eigenaar, journalist en fotograaf aanwezig. Voor deze motor zijn meerdere reportages gemaakt en nu komt een klein artikel in het blad over het elektra deel van deze motor. Ik ben benieuw hoe het artikel gaat worden. Gelukkig schrijft een journalist dit en niet ik. ;)
De dood grijnst en het enigste wat je kunt doen is terug lachen.

VFigheR rc36-II

Berichten:
1.810
Reg. datum:
04 sep. 2012
Locatie:
Gemert
ja had ik iets van gehoord van Robin ja ;) mooi
Aka Knakworst

Build, ride, sleep, repeat.

Berichten:
9.039
Reg. datum:
17 mei. 2003
Locatie:
Driebergen
Dankzij jou heeft hij vandaag weer kunnen brullen en is de kans om de deadline te halen en stuk groter geworden. :Y

Mooi werk geleverd Coen! :}
Getting sh*t done!

Zed.3.0

Berichten:
2.465
Reg. datum:
29 apr. 2004
Locatie:
Den Haag
Hi Coentje, ha oma :)

Omdat jij iets hebt met elektra even een vraag voor je....

Ik heb een tomtom rider gekocht waarbij 12V van de accu wordt omgezet naar 5V bij 2A. De trafo zit in de klem waar je de TT op vast klikt en onderin de trafo zit de 12V aansluiting die rechtstreeks van de accu komt.
Nu heb ik geen zin in een los hangend kabeltje als ik de TT niet gebruik, ik wil een DC chassis monteren waar de permanente voedingskabel op komt zodat ik daar mijn TT in kan prikken met een DC stekkertje. Weet jij of dit kan of wordt deze connectie dan te veel belast?

Grt. Rob.
Rock & Roll !!!

Coentje

Berichten:
743
Reg. datum:
27 okt. 2008
Locatie:
Loon op Zand
quote:
Robberobbe schreef op 19 juni 2016 @ 19:48:
Hi Coentje, ha oma :)

Omdat jij iets hebt met elektra even een vraag voor je....

Ik heb een tomtom rider gekocht waarbij 12V van de accu wordt omgezet naar 5V bij 2A. De trafo zit in de klem waar je de TT op vast klikt en onderin de trafo zit de 12V aansluiting die rechtstreeks van de accu komt.
Nu heb ik geen zin in een los hangend kabeltje als ik de TT niet gebruik, ik wil een DC chassis monteren waar de permanente voedingskabel op komt zodat ik daar mijn TT in kan prikken met een DC stekkertje. Weet jij of dit kan of wordt deze connectie dan te veel belast?

Grt. Rob.


Ik verwacht niet dat de connectie te veel belast wordt. Je moet natuurlijk wel opletten of de connector voldoende stroom aankan, maar 2Ampere is niet veel.

Weet je al wat voor aansluiting je wilt gebruiken?
De dood grijnst en het enigste wat je kunt doen is terug lachen.

Zed.3.0

Berichten:
2.465
Reg. datum:
29 apr. 2004
Locatie:
Den Haag
ik zat hier aan te denken. Lekker klein en netjes...

voedingsstekker-haaks-binnendiameter-2.1-mm.jpg
voedingsstekker-chassis-dc-plug-5-5mm-female-chassisdeel.jpg

Het chassis kan ik mooi wegwerken in de dash
Robberobbe wijzigde dit bericht op zondag 19 juni 2016 20:18 (20%)
Rock & Roll !!!

Select Forum

© 2001-2017 Motor-Forum - Served by Webserver 2

Cookies?

Motor-Forum maakt gebruik van cookies om de website correct te laten functioneren, voor analyse en verbetering en om relevante advertenties te tonen.
Door gebruik te maken van Motor-Forum geef je aan hiermee akkoord te zijn. Klik hier voor meer informatie of om je instellingen aan te passen.