Zelf een Custom Bike bouwen

B4Ever

Rookie
10 apr 2003
10
0
Al heel lang loop ik met het idee rond om zelf een 'Custom Bike' te bouwen.
Ik heb inmiddels een oude shopper op het oog, welke ik er goed voor zou kunnen gebruiken. Echter heb ik nu ook begrepen dat niet alles is toegestaan in nederland. Zo heb ik o.a. begrepen dat bv. het kentekenplaat niet aan de zijkant van de motor mag zitten.

Kan iemand mij meer vertellen wat wel en niet is toegestaan binnen nederland?
En kent iemand mensen in de buurt van of ten zuiden van Eindhoven die zelf Custom Bike's bouwt? Hoor het graag.

Leon.
 
Een lijst hier neerzetten van alle eisen waar een "eigenbouw motor" aan moet voldoen voor een RDW-keuring wordt een beetje erg uitgebreidt ben ik bang. Een paar jaar geleden (en misschien later nog eens) heeft er in de bigtwin een artikel gestaan wat hieraan gewijdt was. Misschien heeft iemand dat nog of weet zoiets op het net te vinden. Zolang je een bestaand frame en blok gebruikt (met kenteken) en dit niet ter keuring aanbied bij de RDW, maar op het oude kenteken blijft rondrijden kan en mag natuurlijk alles }) . Totdat die (misschien niet zo) vriendelijke meneren in die blauwe pakken en witte auto's je een keer aanhouden. O-)
 
Je kentekenplaat mag weldegelijk aan de zijkant hangen. Er zijn alleen weer allerlei regels ivm de zichtbaarheid. Die checklist uit de Bigtwin heb ik ook ergens liggen. Roep maar als ik op met zoeken.

Het mooist is een frame waar al een eigenbouw kenteken aanhangt. Dan kun je je tenminste echt uitleven maar die zijn niet zo makkelijk te vinden. Zonder een herkeuring mag er eigenlijk niks, volgens de RDW toch. Ooit een tijdje met een keurmeester aan de telefoon gezeten, en bijvoorbeeld de ophanging van je achterspatbord aanpassen en veel kortere achterveren monteren mag officieel gewoon al niet.
Na dat telefoongesprek heb ik overigens gewoon de slijptol in m'n frame gezet.

Tom
 
Het is misschien wel een idee om zo iets op MF te zetten. Andere how-to's staat er tenslotte toch ook.

Misschien een idee om gewoon even de RWD te bellen.
 
Als je de RDW belt, probeer dan een keurmeester aan de lijn te krijgen. De gemiddelde dame aan de telefoon weet niet waar ze over praat. No offense, gewoon slechte ervaringen.

Dan over de kentekenplaat (uit het voertuigreglement):
Artikel 3.4.39
1. Motorfietsen die in gebruik worden genomen na 31 oktober 1995, moeten voor wat betreft de plaats voor de montage van de achterste kentekenplaat voldoen aan het bepaalde in richtlijn 93/92/EEG.
2. Motorfietsen die in gebruik zijn genomen voor 1 november 1995, moeten aan de achterzijde zijn voorzien van een mogelijkheid tot bevestiging van een kentekenplaat.

In de richtlijn staat kortweg dat de kentekenplaat tussen de breedste punten van de motorfiets moet vallen en vanaf de "verkeerde" kant onder een hoek van 30 graden zichtbaar moet zijn.



Richtlijn 93/92/EEG:
http://members.home.nl/tvleent/nl_1993L0094_do_001.pdf (http<img src="/styles/motor-forum/smilies/nosmile.gif" class="smilie" loading="lazy" alt=":/" title="Nosmile :/" data-shortname=":/" />/members.home.nl/tvleent/nl_1993L0094_do_001.pdf)

Voertuigreglement (zoeken op "voertuig"):
http://wetten.sdu.nl/cgi-bin/login/anonymous (http<img src="/styles/motor-forum/smilies/nosmile.gif" class="smilie" loading="lazy" alt=":/" title="Nosmile :/" data-shortname=":/" />/wetten.sdu.nl/cgi-bin/login/anonymous)

Mooie samenvatting:
http://www.eliminator.nl/editorial-2.htm (http<img src="/styles/motor-forum/smilies/nosmile.gif" class="smilie" loading="lazy" alt=":/" title="Nosmile :/" data-shortname=":/" />/www.eliminator.nl/editorial-2.htm)

Voertuigreglement, het deel voor motorfietsen:
http://members.home.nl/tvleent/voertuigreglement.pdf (http<img src="/styles/motor-forum/smilies/nosmile.gif" class="smilie" loading="lazy" alt=":/" title="Nosmile :/" data-shortname=":/" />/members.home.nl/tvleent/voertuigreglement.pdf)

Stuk uit de Bigtwin volgt.

Tom
 
of een motorfiets zonder typegoedkeuring kopen (veel types van voor 1975) dan mag ook behoorlijk veel worden aangepast zolang motorblok en wielbasis maar volgens kenteken is. Bijvoorbeeld hardtail achterframe aanlassen, verlagen, uitlaat zonder muggengeluid etc.
Van die regels die voor een nieuwere motor, of erger nog, een van grond af opgebouwde motor gelden, wordt ik overigens strontziek :r
 
Inderdaad, zeker sinds oktober 2001. Je moet, om een eigenbouwkenteken te kunnen krijgen, aantonen dat het frame zelf gebouwd is. Een leuk oud chopperframepje wat je op de sloop gevonden hebt is dus volkomen waardeloos.

Maar anywayz, bij deze de keuringseisen van de RDW (uit Bigtwin):

http://members.home.nl/tvleent/Keuringseisen.pdf (http<img src="/styles/motor-forum/smilies/nosmile.gif" class="smilie" loading="lazy" alt=":/" title="Nosmile :/" data-shortname=":/" />/members.home.nl/tvleent/Keuringseisen.pdf)


Floris, jij bent toch de eigenaar van die HD-met-kippebotjes die de hond op DHRII zo interessant vond, of vergis ik me nou?

Tom
 
Dat klppt, de honden konden er niet van af blijven! Inmiddels is de motor alweer verbouwd, alle junkzooi er af en een lompe metalen kist met autoaccu ervoor in de plaats. :9
 
In feite mag je dus wel een kentekenplat aan de zijkant hebben1 Maar dit geld alleen als dit volgnes de type goedkeuring zo is!
als je dat bij een bestaande motor aanpast, dan mag het dus niet zonder opnieu typegoedkeuring aan te vragen!

whatafuck! ik haal m er echt niet af!
 
heeft iemand hier ooit weleens van niks een custom gebouwd? ik ben 17 en wil hetgaan doen nadat ik geslaagd ben, ik heb alleen financiele problemen, iemand hier die wil sponsoren?
 
Ben al blij dat ik mn eigen project enigzins gesponsord krijg,

Een bike van/voor weinig bouwen moetkunnen,maar van/voor niks???? nee lukt niet
 
Inderdaad, zeker sinds oktober 2001. Je moet, om een eigenbouwkenteken te kunnen krijgen, aantonen dat het frame zelf gebouwd is. Een leuk oud chopperframepje wat je op de sloop gevonden hebt is dus volkomen waardeloos.

Maar anywayz, bij deze de keuringseisen van de RDW (uit Bigtwin):

http://members.home.nl/tvleent/Keuringseisen.pdf (http<img src="/styles/motor-forum/smilies/nosmile.gif" class="smilie" loading="lazy" alt=":/" title="Nosmile :/" data-shortname=":/" />/members.home.nl/tvleent/Keuringseisen.pdf)


Floris, jij bent toch de eigenaar van die HD-met-kippebotjes die de hond op DHRII zo interessant vond, of vergis ik me nou?

Tom

Klopt het dat pagina 6 van die pdf het niet doet? Heb acrobat 6 en hij geeft een drawing error aan als ik pagina 6 wil bekijken. :?
 
Klopt het dat pagina 6 van die pdf het niet doet? Heb acrobat 6 en hij geeft een drawing error aan als ik pagina 6 wil bekijken. :?

eeehm, dat deed hij thuis niet, voor ik hem uploadde.

Deze dan:
http://members.home.nl/tvleent/Keuringseisen_Page_1.jpg (members.home.nl/tvleent/Keuringseisen_Page_1.jpg)
http://members.home.nl/tvleent/Keuringseisen_Page_2.jpg (members.home.nl/tvleent/Keuringseisen_Page_2.jpg)
http://members.home.nl/tvleent/Keuringseisen_Page_3.jpg (members.home.nl/tvleent/Keuringseisen_Page_3.jpg)
http://members.home.nl/tvleent/Keuringseisen_Page_4.jpg (members.home.nl/tvleent/Keuringseisen_Page_4.jpg)
http://members.home.nl/tvleent/Keuringseisen_Page_5.jpg (members.home.nl/tvleent/Keuringseisen_Page_5.jpg)
http://members.home.nl/tvleent/Keuringseisen_Page_6.jpg (members.home.nl/tvleent/Keuringseisen_Page_6.jpg)

Tom
 
Laatst bewerkt:
op marktplaats staan nog 2 xs choppers teab :

http://www.marktplaats.nl/markt/motoren/yamaha/32894.htm?ret=%2Fnieuw_zoek.php3%3Fq%3Dxs%2B650%26submit1.x%3D29%26submit1.y%3D9 (http<img src="/styles/motor-forum/smilies/nosmile.gif" class="smilie" loading="lazy" alt=":/" title="Nosmile :/" data-shortname=":/" />/www.marktplaats-choppers.nl/)
 
Laatst bewerkt:
full


deze dus, mooie start voor een project dat niets mag kosten lijkt me
 
ja das waar, maar ik wil eentje met een lange voorvork brede achterband en kleine voorband, zoals die van orange county chopper fietsjes..
www.orangecountychoppers.com

trouwens he, over die reglementen, wat als je voor een frame kiest dat je niet zelf hebt gebouwd, maar door iemand anders laat bouwen, gewoon een fabrieksframe dus...
 
Laatst bewerkt:
Met een fabrieksframe kun je geen eigenbouwkenteken krijgen en kom je alleen in aanmerking voor de (veel zwaardere) fabriekskeuring.

De meeste framebouwers springen daar handig op in:

Zij maken een tekening voor je (tekening van één van hun frames, maar zonder merk en typeaanduiding).
Zij buigen en zagen de buizen.
Jij koopt de gebogen buizen en de tekening en maakt een mooie foto van jezelf met alle losse spullen.
Dan ga je naar de lasser (die de framebouwer je aangeranden heeft) en je laat alles lassen.
Gefeliciteerd, een eigenbouw (of als enkelstuks ontworpen en vervaardigd, want dat mag ook) frame.

Volgens mij maak je bij http://www.l-l-choppers.com/ wel een eind komen. Zij kunnen ook volgens je eigen ideen een frame (laten) maken.

Tom
 
Terug
Bovenaan Onderaan