Het grote Wat ik onderweg meegemaakt heb topic #19

Status
Niet open voor verdere reacties.
Ik ben het met je eens op operationeel niveau. Zoals de situatie nu is moet je koppen weg houden, anders krijg je klappen, krijgen motorrijders een betweterige reputatie, en rijden ze ons liever omver dan ze ons aanspreken. En omdat mensen zich zo individueel en defensief opstellen en zich niet bij laten sturen door de omgeving, zich daarmee afzetten tegen de maatschappij is de sociale controle onmogelijk. De pakkans door een blauwe meneer is daarnaast erg klein, dus wat zal 't? Ze pakken gewoon die telefoon en gedragen zich als een hork in het verkeer. Niks aan te doen. Maar ik vind die situatie dus niet gezond, daar moet wat aan gebeuren.

Ik stel dat je nooit voldoende controle zal krijgen op asos in het verkeer vanuit de politie. Daarvoor is teveel mankracht nodig. Je kan geautomatiseerde snelheidscontroles uitvoeren etc, maar ze weten zich wel tussen de vaste controles als randdebielen te gedragen. Dat betekent dat het alleen maar erger wordt.

Voor goed werkende sociale controle is een gevoel van gemeenschap op de weg nodig dat nu ontbreekt. Mensen staan niet open voor een belerend vingertje, dat is ondertussen wel duidelijk. Iemand blokkeren die te ver doorrijdt bij het ritsen helpt ook niet. *1

Waar staan ze wel voor open? Misschien moeten we (moet ik?) andersom beginnen. Zijn we (ben ik?) niet allemaal af en toe een hork? Als iemand je aankijkt, kijk en glimlach (zwaai?) terug. Ook als ie op n motorscooter zit. Daarmee stel je je open op voor opmerkingen. Bedank dan ook voor een waarschuwing als 'je moet niet zo dicht achter me rijden'. Of: 'je achterlicht is kapot'. Bedank iemand als hij je voorlaat bij de vernauwing, *2 en laat eens iemand oversteken waar dat niet nodig is. (met de motor ben je toch zo weer bij je voorganger). En rijd niet per se tussen die flitskasten 1.5x de maximumsnelheid. Kortom: ga 15 minuten eerder van huis, zodat je niet gehaast of drammend in het verkeer hoeft te zitten. En accepteer het op het werk als iemand net wat later is omdat het druk was op de weg, en hij rustig aan heeft gedaan. Ook al heeft hij/zij geen motor.

Ben ik daarmee dan heiliger dan de paus? Lijkt me wel, ik denk niet dat zo'n omslag zomaar ineens gebeurt. Ook niet voor mezelf. Maar misschien wel stapje bij beetje. Ik ga deze week nog 3 verkeersgenootjes bedanken voor hun oplettendheid, en 1 voorlaten waar dat niet hoefde. Om te denken dat het helpt is misschien wat naief, maar zonder die hoop wordt het er niet beter op.

Volledig eens met de strekking !! :}

*1 Het is wel juist de bedoeling dat men ook op de invoegende rijstrook door rijdt tot het eind en dan pas invoegt... degene die anderen daarin blokkeren zijn in deze de hork !
Je kan allemaal wel 2 km voor de rijstrook ophoudt invoegen, maar dat betekend dat de file aan de achterkant alleen maar langer word en het invoegen met hogere snelheden dient te gebeuren wat een harmonica effect teweeg brengt wat weer een langere en veel gevaarlijker file veroorzaakt.



*2 Als het maar bij vriendelijk gedrag blijft en niet doorschiet.
Een moeder met kind op de stoep kun je best voor laten gaan als ze willen oversteken.

Alleen...als dat 2 x achter elkaar gebeurd dan heeft het kind het idee dat het dus zo hoort, kind oversteken = men laat mij voorgaan.
Totdat het kind oversteekt en de auto is helemaal niet van plan m voor te laten gaan of heeft niet gezien dat het kind gaat oversteken.

De verkeersregels zijn best redelijk doordacht, het word moeilijker als we er zelf betekenissen aan gaan toevoegen :)



Ik heb trouwens gister mijn 'macht' misbruikt, ik heb een auto een stopteken gegeven.
Alleen om m'n excuus te maken aan de bestuurder aangezien ik vanaf links 'm ervoor gooide toen ik iets te fanatiek op weg was naar een melding :P
 
aye, en bijzonder dat ie me dan ineens wel ziet :')

Denk je dat de lus die het signaal doorgeeft dat er iemand VOOR het verkeerslicht staat dezelfde lus is die aan de camera doorgeeft dat er iemand door rood rijdt ?

Hoe moet die lus VOOR het verkeerslicht waarnemen dat er iemand doorgereden is ? :+
 
Op zich klopt dat. Alleen zullen heel veel weggebruikers dan domweg beter gaan opletten op opvallende politievoertuigen.
Als die in de buurt zijn rijden ze voorbeeldig, is die niet in de buurt dan gaan ze hun eigen gang.

De onopvallende auto's en motoren hebben ook een andere doelstelling, ook al komt dat bij bv WMB niet echt uit de verf. Erg jammer dat ze dat niet wat beter uitleggen.

Een opvallende surveillance hoort niet te bekeuren voor 1 geconstateerde overtreding.
En een onopvallende doet ook niet meerdere metingen om iemand zoveel mogelijk kans te geven zijn rijbewijs kwijt te raken.

Een onopvallende hoort onderscheid te maken tussen een incidentele overtreding en structureel gevaarlijk rijgedrag.
Dat laatste is waar de onopvallende voertuigen voor bedoeld zijn.
Daarom volgt een onopvallende ook vaak veel langer als dat TV kijkers nodig vinden want "Ze hebben toch genoeg om te bekeuren!"

Heel wat mensen komen dagelijks weg met een geconstateerde eenmalige overtreding door een onopvallende surveillance. Ze zullen zelfs nooit weten dat die overtreding geconstateerd is !

De onopvallende kijkt nl of het één foutje is of gewoon de vaste rijstijl.
Na binnen 10 km een keer rood, inhalen waar het niet kan, snelheid fors te hoog en geen voorrang verlenen... dan ben je aan de beurt.
Niet geheel onterecht, lijkt mij.

Terwijl diezelfde bestuurder bij een onopvallend voertuig zich gewoon heel even gedraagt, tot die opvallende weer uit het beeld is.
Of na de eerste overtreding al bekeurd word en dan op de politie gaat afgeven omdat ze zo kinderachtig zijn direct voor 1 simpele overtreding al te schrijven.....


Maar maakt u allen geen zorgen, er komen er toch geen politiemensen bij in Nederland, laat staan onopvallende surveillances.
En daarom moet er ongeveer elke 3km een opvallend politievoertuig te zien zijn ...
... ohw wacht. Er zijn er niet genoeg? Ik stel mij alvast kandidaat mijn motor in de politie kleuren te zetten om een handje te helpen *D incl blauwe lichten, sirene, en fluo oranje helm 8-)

Hé ... daarmee los ik ook meteen mijn rood-licht probleem op! :o *O*




Maaf nu effe serieus; heel die uitleg die je doet, gelijk heb je.
Door de anonieme "volgwagens" maak je onderscheid tussen de gelegenheidsovertreder die dat misschien niet eens bewust doet, en iemand die gewoon bewust en voortdurend de zot uithangt ...

Je zal maar eens een tractor inhalen, zien dat die tegenligger toch wat sneller aankomt dan hoort, je kan niet meer terug, dus effe doortrekken en dus te hard rijden, maar verder je wel goed gedragen. Terwijl iemand anders gewoon overal roekeloos tussendoor slalomt enz ...
 
Ja, een boete krijgen heeft mogelijk meer effect van een onopvallende. Maar dan heb je de overtreding dus al begaan. Het idee van handhaving zou toch moeten zijn dat verkeer er veiliger van wordt omdat er minder overtredingen begáán worden?

Met een gleufhoed en krant-met-gaatje achter mensen aanrijden, of op een klapstoeltje en een camera vlak achter een viaduct zitten, om te kijken wat mensen allemaal verkeerd doen en ze dan achteraf een hoge boete geven bereik je netto geen snars. Sure, inkomsten voor de overheid, maar ten koste waarvan, want je vergroot er voor vele mensen het gevoel van onveiligheid en ontevredenheid mee.

Camerabekeuringen voor snelheid ben ik sowieso een tegenstander van. Ik vind dat iedereen ter plaatse aangesproken zou moeten worden, ook gewoon zo zichtbaar mogelijk voor andere weggebruikers, naar mijn idee heeft dat veel meer zin.
Helaas werkt het wel. Als men maar het idee heeft dat de pakkans best groot is.
De gemiddelde snelheid op de snelwegen is ook fors achteruit gegaan, hoe vaak word je nog ingehaald als je zelf 160 rijdt ? Trajectcontrole werkt zelfs nog beter... maar laat de max snelheid dan aub wel variabel zijn. 100km/u op een rijbaan met 4 rijstroken midden in de nacht... tja, dat vraag je om frustraties en kweek je ook ongehoorzaamheid vlak na het eind van het traject.

Een bekeuring van een opvallende.... eigenlijk loop je die niet zo snel op, de meeste politieagenten die daarin rijden zijn voornamelijk bezig met meldingen rijden en zijn niet zo bezig met verkeer, ze zitten in een auto en moeten ergens naar toe. Die zullen niet vaak de tijd nemen om tussendoor een overtreding op te schrijven. Als de betreffende agenten zelf al affiniteit hebben met verkeer.
Als je er dan toch 1 krijgt van een opvallende dan zorgt het absurd forse boetebedrag ervoor dat je helemaal niet nadenkt over de gepleegde overtreding maar ben je nog aan het nadenken of je het bedrag echt wel goed hebt gehoord.

Het zou dus een combinatie moeten zijn van camera's, opvallende surveillance en onopvallende surveillance.
En de boetebedragen halveren tegenover een 2 x zo grote pakkans aub :)
Of, nog beter voor de verkeersveiligheid: Boetes /4 tegenover 4 x hogere pakkans.
 
Je zal maar eens een tractor inhalen, zien dat die tegenligger toch wat sneller aankomt dan hoort, je kan niet meer terug, dus effe doortrekken en dus te hard rijden, maar verder je wel goed gedragen. Terwijl iemand anders gewoon overal roekeloos tussendoor slalomt enz ...

:Y

En met wat pech rijdt je tegenligger idd 200+ en staat er een flitser, net als jij de tractor voorbij bent. Jij word geflitst met 120 waar 80 is toegestaan, terwijl die tegenligger niet geflitst word, die werd nl net afgedekt door jou.....

Flitser: Dure, hele dure geregistreerde overtreding op je naam.

Onopvallende surveillance: Die inhaler lette goed op zeg !! En wist daardoor zichzelf en tegenligger te redden door wat gas bij te geven, netjes opgelost en nu s even kijken hoe die tegenligger zich verder gedraagt O-)




Een opvallende motor geeft wel wat 'extra rechten' maar ook extra verplichtingen he ? ;)
Bovendien...er zijn tegenwoordig teveel mensen die een meer dan normale hekel aan politie hebben. Zeker op de motor is de opvallendheid toch echt een stukje extra risico :X
 
Vind er niets aan :N









omdat wij het hier eigenlijk voor het grootste deel best met elkaar eens zijn, gelukkig :) :P

uiteindelijk gaat het erom dat we allemaal op een veilige manier deelnemen aan het verkeer. toch?
 
Laatst bewerkt:
6e865aeccd3f8fb61141b423eb4f468a.jpg


Meneer en mevrouw eend die de weg over willen steken..

Heb het tegemoet komend verkeer nog gebaart vaart te minderen. Hopelijk hebben de eenden het overleefd.
 
Zag vanmorgen een Mercedes Sprinter (zo'n lange bus) wiens bestuurder de grondspeling iets had overschat toen hij op onreglementaire wijze wilde keren op de oprit voor de oprit naar de A9 bij Badhoevedorp.. die stond dus vast op een heuveltje _O-
 
Op zich klopt dat. Alleen zullen heel veel weggebruikers dan domweg beter gaan opletten op opvallende politievoertuigen.
Als die in de buurt zijn rijden ze voorbeeldig, is die niet in de buurt dan gaan ze hun eigen gang.

De onopvallende auto's en motoren hebben ook een andere doelstelling, ook al komt dat bij bv WMB niet echt uit de verf. Erg jammer dat ze dat niet wat beter uitleggen.

Een opvallende surveillance hoort niet te bekeuren voor 1 geconstateerde overtreding.
En een onopvallende doet ook niet meerdere metingen om iemand zoveel mogelijk kans te geven zijn rijbewijs kwijt te raken.

Een onopvallende hoort onderscheid te maken tussen een incidentele overtreding en structureel gevaarlijk rijgedrag.
Dat laatste is waar de onopvallende voertuigen voor bedoeld zijn.
Daarom volgt een onopvallende ook vaak veel langer als dat TV kijkers nodig vinden want "Ze hebben toch genoeg om te bekeuren!"

Heel wat mensen komen dagelijks weg met een geconstateerde eenmalige overtreding door een onopvallende surveillance. Ze zullen zelfs nooit weten dat die overtreding geconstateerd is !

De onopvallende kijkt nl of het één foutje is of gewoon de vaste rijstijl.
Na binnen 10 km een keer rood, inhalen waar het niet kan, snelheid fors te hoog en geen voorrang verlenen... dan ben je aan de beurt.
Niet geheel onterecht, lijkt mij.

Terwijl diezelfde bestuurder bij een onopvallend voertuig zich gewoon heel even gedraagt, tot die opvallende weer uit het beeld is.
Of na de eerste overtreding al bekeurd word en dan op de politie gaat afgeven omdat ze zo kinderachtig zijn direct voor 1 simpele overtreding al te schrijven.....


Maar maakt u allen geen zorgen, er komen er toch geen politiemensen bij in Nederland, laat staan onopvallende surveillances.



Of gewoon:
eerst een opvallende auto, iedereen gaat dat opeens "netter/beter" rijden
Vervolgens op een paar honderd meter daarachter een onopvallende auto die de mensen die weer in hun "oude gedrag" vallen een boete kunnen geven
 
Laatst bewerkt:
Zag vanmorgen een Mercedes Sprinter (zo'n lange bus) wiens bestuurder de grondspeling iets had overschat toen hij op onreglementaire wijze wilde keren op de oprit voor de oprit naar de A9 bij Badhoevedorp.. die stond dus vast op een heuveltje _O-
_O-
En uiteindelijk is hij waarschijnlijk gewoon vlotgetrokken en weer laten gaan. Voor zulke acties zou gewoon direct je rbw ingevorderd moeten worden maar het lijkt alsof de administratieve last er steeds meer voor zorgt dat zulk tuig ermee wegkomt...

Gister op de A6, politieauto die in de file mee reed. voor zijn neus rijdt iemand vol over het verdrijvingsvlak en verder over de vluchtstrook om zich verderop in de file te proppen.
Je zou denken: hop erachteraan en rbw afpakken. Artikel 5.
Maar nee, helemaal niks.

Later op de A9, auto die constant op de linkerbaan zat. Met een V70 van de landelijke eenheid op der bumper... tot hij het zat was, toen heeft ie der maar rechts ingehaald. _O-
Zet ff je lampen en sirene aan ofzo, wel het minst dat je kan doen tegen zulk volk.... en het wordt alleen maar erger in het verkeer de laatste tijd.

Grote groepen zitten met hun telefoon te spelen en halen via de vluchtstrook in. Toeter je naar ze dan kijken ze je hard lachend aan en gaan ze zwaaien. Alsof hun gedrag het normaalste van de wereld is. :r
 
Vanochtend op weg naar kantoor ook een mooie: 3 baans weg, ik zit op de middenbaan, meneer links van mij gooit ineens zn auto naar rechts. Gelukkig kon ik nog op tijd naar rechts (waar gelukkig toen even ruimte was). Scheelde denk ik geen halve meter meer. Claxon werkt nog. Toen ik daarna met gebarentaal meneer op deze actie aansprak (handje in de lucht van: waar ben jij mee bezig? (geen middelvinger)), kreeg ik een reactie van meneer wat er op leek dat hij het allemaal mijn schuld vond.

^ Dit soort lui mogen ze wat mij betreft rijbewijs afpakken. Als ik met het 4 wielige zilvergrijze racemonster was geweest had ik er op gezeten :/

Op kantoor maar een schone onderbroek aan getrokken :+
 
Reed vanmorgen onder escorte van de kmar. Helaas moest mijn 600tje het op de invoegstrook afleggen tegen deze 1200's :')

Eenmaal op het werk belt mijn vriendin dat haar motor er mee gekapt was en dat ze terug gelopen was naar huis. De opmerking dat het onderdeel lopen met de motor uit de lessen nu toch nog eens van pas kwam viel niet in goede aarde :+ Daar ga ik vanavond meer van horen :X
 
ik heb anderhalve week (en 200 km) geleden mijn ketting en kettingwielen laten vervangen. Nu kwam ik vandaag langs een doe-het-zelf zaak en ik had nog geen sleutel 22 voor mijn asmoer. Even controleren of die past zodat ik te zijner tijd de ketting kan spannen. Blijkt de asmoer gewoon los te zitten! Moest hem wel 4 slagen vast draaien.. :/
 
ik heb anderhalve week (en 200 km) geleden mijn ketting en kettingwielen laten vervangen. Nu kwam ik vandaag langs een doe-het-zelf zaak en ik had nog geen sleutel 22 voor mijn asmoer. Even controleren of die past zodat ik te zijner tijd de ketting kan spannen. Blijkt de asmoer gewoon los te zitten! Moest hem wel 4 slagen vast draaien.. :/

Er is een verschil tussen vast en vast. Niet alle onderdelen aan je motor hoeven met 100nm te worden vastgesnoerd.
 
Maar als ie goed vast zit gaat 4 slagen (2x rond) niet meer lukken.

Overigens hebben we ook een sleutelblunder van anderen topic. Hoort het daar niet thuis?
 
Volledig eens met de strekking !! :}

*1 Het is wel juist de bedoeling dat men ook op de invoegende rijstrook door rijdt tot het eind en dan pas invoegt... degene die anderen daarin blokkeren zijn in deze de hork !
Je kan allemaal wel 2 km voor de rijstrook ophoudt invoegen, maar dat betekend dat de file aan de achterkant alleen maar langer word en het invoegen met hogere snelheden dient te gebeuren wat een harmonica effect teweeg brengt wat weer een langere en veel gevaarlijker file veroorzaakt.



*2 Als het maar bij vriendelijk gedrag blijft en niet doorschiet.
Een moeder met kind op de stoep kun je best voor laten gaan als ze willen oversteken.

Alleen...als dat 2 x achter elkaar gebeurd dan heeft het kind het idee dat het dus zo hoort, kind oversteken = men laat mij voorgaan.
Totdat het kind oversteekt en de auto is helemaal niet van plan m voor te laten gaan of heeft niet gezien dat het kind gaat oversteken.

De verkeersregels zijn best redelijk doordacht, het word moeilijker als we er zelf betekenissen aan gaan toevoegen :)



Ik heb trouwens gister mijn 'macht' misbruikt, ik heb een auto een stopteken gegeven.
Alleen om m'n excuus te maken aan de bestuurder aangezien ik vanaf links 'm ervoor gooide toen ik iets te fanatiek op weg was naar een melding :P


*1 Je hebt helemaal gelijk maar het voelt zo raar, als je nou je snelheid aanpast op de linkerbaan waar je langs de al stilstaande auto's rijdt, dan zou het al anders overkomen...

*2 Ook dit klopt en wilde ik ook al melden, op weg naar mijn werk is er een school welke buiten de plaats zit, gescheiden door een provinciale weg (80 kmu) met een rotonde, fietsers en voetgangers hebben geen voorrang, maar krijgen vaak wel voorrang op zich niet verkeerd, maar de scholieren gaan er nu al vanuit dat iedereen stopt voor ze, maar dat doet niet iedereen en dat is het gevaar...vooral als er niks of weinig rijdt achter je, kan je beter doorrijden omdat ze dan moeten wachten.

*3 Respect, ooit eens gehad dat er een politieauto was met een jonge agent, die mij niet had gezien en de rotonde wilde oprijden, hij stond al met 2 wielen op de rotonde en ik schrok en stak mijn hand op (nee geen middelvinger!), toen reed hij achter me en haalde me in en jahoor Stop Politie....ik mocht mijn hand niet opsteken?!? Ipv even zeggen ik zag je niet....maar even zeggen wat ik niet mocht.... Dus Mean Blueman :}
 
Maar als ie goed vast zit gaat 4 slagen (2x rond) niet meer lukken.

Overigens hebben we ook een sleutelblunder van anderen topic. Hoort het daar niet thuis?

pardon, die was ik nog niet tegengekomen.

Ik bedoelde dan trouwens 8 slagen, 4 x helemaal rond.
 
Dan is nog een keer helemaal rond wel erg veel voor een asmoer die goed vast zit. Of je moet echt een enorme pijp op je sleutel hebben gezet (wordt bij ons thuis een beunpijp genoemd met een reden).
 
Nee, want dit was een sleutelblunder (?) van @Paul Br zelf :P Wel sportief om dat hier te melden! :}
Eh.. dat is niet wat ik uit zijn verhaal haal. Vooral dat stukje over dat ie het heeft laten doen is een indicatie. Maar misschien mis ik iets..
Of hij heeft z'n schroefdraad nu kapot gedraaid, dat kan ook :+
 
Laatst bewerkt:
Vandaag met koekblik onderweg geweest, wat een manoeuvres die sommige mensen toch in hun hoofd halen -O- -O- Eerst een bestelwagen die mij en een andere bus inhaalt op een éénbaanse weg en daarbij bijna een auto die in de tegenrichting komt frontaal aanrijd. Daarna maakt dezelfde inhalende bestelwagen nog een inhaalbeweging en let daarbij niet op een van rechts komende andere bestelwagen en knalde nét niet in de zijkant van die bestelwagen.

Daarna op de weg terug tot wel 4 keer mogen in de ankers gaan op de autosnelweg omdat deze mensen hun richtingaanwijzer niet aanstaken en gewoon zomaar voor mij willen invoegen (ik reed helemaal links en wou inhalen), daarna een Hollander die half midden, half links reed terwijl de rechterbaan vrij was :X
Daarna een pool die met volle snelheid uitvoegt en nét tijdig kon remmen. Juist bij afrit Aalter waar er een paar jaar geleden een serieus ongeval is gebeurt.

Gelukkig is mijn motor weer hersteld en kan ik morgen rustig rijden i.p.v. mijzelf boos te maken op idioten in het verkeer.
 
Laatst bewerkt:
Eh.. dat is niet wat ik uit zijn verhaal haal. Vooral dat stukje over dat ie het heeft laten doen is een indicatie. Maar misschien mis ik iets..
Of hij heeft z'n schroefdraad nu kapot gedraaid, dat kan ook :+
Verhip, je hebt gelijk ...
Als je hier mee wil doen terwijl je daar eigenlijk geen tijd voor hebt krijg je dit soort problemen '(
 
Status
Niet open voor verdere reacties.
Terug
Bovenaan Onderaan