DL1000, achterste cilinder weigert dienst, ECU gevraagd

sanscorp

MF veteraan
21 sep 2010
4.715
982
Almere
Hallo iedereen, ik wil het even hebben over mijn Suzuki V-Strom DL1000 uit 2002 (eerste model).

Afgelopen zondag de motor maar eens uit het schuurtje gehaald, 10 minuten kunnen rijden en toen bokken en inhouden. Korte boodschap gedaan en lastig willen starten en niet meer mee te rijden.

Thuisgekomen blijkt dat de achterste cilinder niet goed meer mee doet, hij start koud goed (verhoogd stationair) en eenmaal iets opgewarmd en bij het geven van een klein beetje gas begint de boel te bokken met backfires en plofjes uit de uitlaat, om uiteindelijk gewoon af te slaan.

Daarop heb ik het volgende gedaan:
- Gecontroleerd op los zittende delen (alle slangen waren al nieuw), alles zat zoals het hoort.
- Vonktest gedaan door bougie aan frame te leggen, ik vond achter iets minder mooi vuren, zielig oranje vonkje.
- Compressietest koud gedaan (13 bar)
- Bobines doorgemeten a.d.h.v. handleiding, niets geks en ruim binnen specs.
- Bedrading doorgemeten van injectoren en bobines, alles is goed (incl. wiebelen van draden met meer kans om een evt. draadbreuk te vinden). Ook de massa en accu zijn in orde.
- Bobines gewisseld: Bobine achter losgekoppeld, start wel op de voorste cilinder, bobine voor losgekoppeld en lijkt te willen starten op de achterste cilinder maar er komt geen leven in.
- Injectoren losgehaald en laten testen, geen problemen, goed beeld en 1ml verschil na een testcyclus.

Aanvulling:
- Bougiedoppen nagekeken, iets corrosie dus nieuwe gehaald: maakt geen verschil.
- Eigenlijk was dit mijn eerste stap, maar hij stond er niet in: Bougies vervangen door originele CR8EK
- Krukaspositiesensor doorgemeten (krijgt 12v en geeft 5v signaal koud, warm nog testen).

Nog te doen:
- Remmenreiniger in de inlaat om brandstof uit te sluiten.
- Krukaspositiesensor nameten (koud) en loshalen? om warm te meten.

Vast dat ik nog iets vergeet, maar zoals ik zei heb ik al een hoop gedaan.


Ik heb daarbij enkele vragen:

- Is er toevallig iemand met een DL1000 uit 2002 of 2003 in de buurt van Almere waar ik de ecu even mee om kan ruilen? Zo gepiept en dat is de enige manier waarop ik het uit kan sluiten. Dit is in mijn ogen het enige wat overblijft, maar om nu even een ECU voor 100 euro aan te schaffen om er achter te komen dat dit niet het probleem is, is zonde van het geld!

- De nieuwe bougiedoppen hebben een weerstand van 5k ohm i.p.v. 10k ohm t.o.v. het origineel, maakt dat veel verschil? Antwoord: Dit maakt niet uit volgens kenners, zolang er maar een weerstand tussen zit. Soms heeft een bougie ook nog een weerstand waarmee het totaal vaak op 10k ohm komt. Zolang dit niet hoger is, is het goed.

- Moet de kleur van de vonk altijd blauw zijn? Ik had iridium, daar vond ik de vonk matig tot zwak, daarom een nieuwe standaard CR8EK gehaald maar ook daar zag ik geen felblauwe vonk. Antwoord: De vonk van een bougie zegt buiten de cilinder onder druk vrij weinig, als je een vonk ziet is het vaak al goed. Alleen in een drukkamer en in een donkere kamer kan je een vonk vaak goed beoordelen. De "leg hem aan je frame test" is meer om te zien OF je wel een vonk hebt.

Alvast bedankt!
 
Laatst bewerkt:
De motor heeft net pas wat langer stationair gelopen met de nieuwe bougies, die zal ik er morgen eens uit halen.

In theorie zou ik denken aan de injectoren. Zolang die tikken, krijg je geen foutmeldingen, maar als het beeld nietklopt zal hij wel beroerd lopen.

Idem voor de bobines, een intern doorgeslagen spoel zal voor de ecu (meer een cdi) gewoon als goed geregistreerd worden maar zal toch echt een zwakke of onregelmatige vonk veroorzaken.


De injectoren zijn getest, hierbij is mijn markering van de achterste verloren gegaan. Maar 1 injector had een heeeeeel iets ander beeld dan de ander. Er zitten 4 gaatjes in maar er lijken 2 nevels uit te komen. Baal dat ik er geen filmpje van heb gemaakt... bij 1 injector was 1 nevel iets meer als een straal, maar noet letterlijk een pisstraaltje. Volgens de injectorboer zou dit absoluut niet de oorzaak zijn van het beroerd lopen en niet willen starten.

Ook zaten de injectoren qua weerstand mooi binnen de specs.

De kleppen zijn pas gecontroleerd en waar nodig gesteld. Hoewel ik het erg lastig vond om het op gevoel te meten, heb ik daarna nog gewoon kunnen rijden.

Nu was het plotseling over na gewoon te hebben gereden voor 10 minuten.

Ik ken nul japanse motorfietsen waarbij de bobines bewaakt worden door de ECU. Bij een DL weet ik in ieder geval zeker dat dat niet het geval is.
 
Als ik het goed begrijp:

Zodra je de stekker los trekt en de ecu de primaire winding (laagspanning) niet meer detecteerd gaat er een fi lampje branden met bijhorende foutcode.

De secundaire winding (hoogspanning) is echter degene die doorslaat en die ziet de ecu niet.
 
Laatst bewerkt:
Als ik het goed begrijp:

Zodra je de stekker los trekt en de ecu de primaire winding (laagspanning) niet meer detecteerd gaat er een fi lampje branden met bijhorende foutcode.

De secundaire winding (hoogspanning) is echter degene die doorslaat en die ziet de ecu niet.

Scherp, inderdaad.

Primaire wikkeling geen idee. Probeer eens?
 
Laatst bewerkt:
Ook scherp, maar dat "probleem" heb ik nooit gevonden en je moet hem gewoon niet starten, direct afzetten en meteen weer willen starten.

Het zijn symptomen van een nadruppelende injector maar die zijn met een lektest goed bevonden.

Overigens heb ik er nooit meer problemen mee gehad en was het 3 jaar geleden.

Ik vind sleutelen een leuke hobby, maar heb geen diploma auto- of motortechniek (heb de schoolboeken wel). Ik sleutel graag aan mijn auto en motor, maar ben ook heel onzeker en vraag bijna alles na.

Door te doen leer je ook, zo heb ik bij deze motor voor het eerst in mijn leven de kleppen gesteld, en bij mijn auto voor het eerst de distributieriem vervangen. Het zijn kleine stapjes en hoe erg ik nu ook baal dat de motor het begeven heeft: Ik leer er wel weer wat van en hopelijk kan ik anderen ook eens helpen met mijn opgedane ervaringen.

Een forum (of diverse fora) zijn erg handig, zeker voor suggesties en om mee te denken. Maar ik kan vanaf hier niet ruiken wie er voor geleerd heeft. Daarom probeer ik niet zo zeer alles met een korrel zout te nemen, maar wel de info te verifiëren en vooral na te gaan waarom dat dan zo is. Want op die manier leer ik er ook nog wat van.

De suggestie krukassensor werd op een ander forum gedaan, ik dacht direct al: "Maar dan loopt de motor toch niet". Maar ging het toch maar checken en hier voorstellen.
 
Ben altijd scherp .
Wat het is geen idee maar als je een motor wegzet en dan na de winter een storing heeft dan kan is het meestal iets lulligs.
Ben zelf meer een mechanisch man diegene met een oranje naam/alias ( MasterTommy o.a ) dat zijn de echte specialisten op MF.
 
Laatst bewerkt:
Dat dacht ik wel :p en ik ga ook wel gewoon uitvoeren wat er staat. Ik moet alleen even uitvogelen hoe. Nu blijkt dat de 2 cilinders wel lopen maar na warm worden heel ruw gaan lopen en ik geen gas meer kan geven, kan ik de bobines wel omwisselen maar weet ik niet hoe ik het verschil moet merken.

morgen ben ik vrij en is het droog. Misschien valt me dan iets op na het wisselen. Kan ik meteen de rest doen en evt. de injectoren omwisselen (na markeren met een kraspen)

Het is alleen erg lastig dat ik niets om kan wisselen om te testen, ik heb eigenlijk even een bobine en ecu nodig. Dat maakt het in 1 klap duidelijk zonder foutcodes.
 
Laatst bewerkt:
Thanks, maar hiermee zeg je feitelijk dat een bobine niet een bobine is en ze nket uitwisselbaar zijn?

Als de werking hetzelfde is, dan komt er toch altijd een vonk uit?

Ik gok niet dat Suz in de burgman een compleet ander systeem gebruikt.

Ik lees dingen over hoeveelheid energie, maar zo ver kan dat niet uit elkaar liggen schat ik zo in.
 
Ik moet alleen even uitvogelen hoe. Nu blijkt dat de 2 cilinders wel lopen maar na warm worden heel ruw gaan lopen en ik geen gas meer kan geven, kan ik de bobines wel omwisselen maar weet ik niet hoe ik het verschil moet merken.

blijkbaar merk je nu problemen bij de achterste cylinder. als je de bobijnen wisselt en alles blijft hetzelfde , zijn beide bobijnen in orde. gaat de voorste hetzelfde doen als de achterste nu, is die bobijn kapot.

verder zou ik zeker (en misschien zelfs eerder) de injektoren eens omwisselen, ook al zegt de injektorboer dat het niets zou mogen uitmaken, ze zouden geen opvallend verschillende nevel mogen geven.
 
Laatst bewerkt:
Ik ga ook de injectoren doen. Moet ook even een manier vinden om de brandstofdruk te meten. Het volume is in ieder geval dik in orde. Moet met 3x op cobtact tussen de 300 en 350ml zitten, ik zit op 340ml (3x getest).

Tank is nu leeg, heb verse ron98 gehaald, eerst de brandstofpomp even uit de tank halen om te kijken of alle pakkingen nog goed zitten. Ik kon duidelijk de drukregelaar horen waar dit eerder niet echt opviel. Op zich ook weer zo gebeurd, tank is al leeg en los. Kleine moeite dus.

Liever ff checken en hopelijk straks ook druk meten.
 
Je brandstofpomp zou ook aan het overlijden kunnen zijn.Laten we wel wezen dat maanden stilstand voor zo'n pompje ook niet zo prettig kan zijn. ;)

Heb de mijne gereviseerd met een ander merkpomp KEMSO made Japan.Kijk wel uit op Ebay voor de neppers.
 
ik heb laatst een speurtocht gehad op een klv1000, waarbij uiteindelijk een klote verbinding de oorzaak was.

Op de kabelboom, naast de achterste injector zit een klein zwart blokje. Dat lijkt een diode oid te zijn, maar is een doorverbinding van de diverse sensoren (diverse zwart/bruine draden). Alle stekkers van de injectie zijn waterdicht, maar dit blokje niet en deze was net wat aan het corroderen.

Sensor+blocks.jpg
 
Ik zal dat blokje eens opsporen. In principe zijn alle stekkers van en naar motor nagekeken nu. Alles was schoon behalve de stekler van injectoren en 1 tps. Die is nu wel schoon.

Toen ik de brandstofpomp uit de tank haalde viel de drukregelaar er af, of deze al los heeft gezeten weet ik niet, maar ik plaats hem iig goed terug. Plasticje wat hem op zijn plek houd is alleen geklemd. Als de drukregelaar te veel op zijn plek word geduwd valt het plastic er zo van af..

Lekker systeem :)
 
De motor lijkt weer te lopen, de brandstof drukregelaar in de tank zat waarschijnlijk los, na het leegmaken van de tank, het uit elkaar halen van de pomp (voor de zekerheid) en na verse peut start en loopt hij weer als voorheen. Net de tank vol gegooid bij het tankstation maar het feit dat ik niks raars meer merk zegt eigenlijk wel genoeg.

Nu weer in elkaar zetten en hopelijk blijft het daarbij! Mocht er echt nog iets zijn dan meld ik mij weer.

Verder ga ik maar eens wat gereedschap voor benzine motoren aanschaffen, drukmeter en bougietester/inductiepen om mee te beginnen.

Allen voor zover heel erg bedankt voor het meedenken en de suggesties!
 
Terug
Bovenaan Onderaan