TomTom Rider 40, 400, 410 ( deel 4 )

Status
Niet open voor verdere reacties.
Ik ga sowiezo de app eens proberen.

Heb een Rammount X-grip besteld (schijnt echt goed te klemmen) en een usb voeding die direct op de 12 volt aangesloten kan worden met een haakse micro usb aan het andere eind
 
Ik heb ook geen problemen met BT en het activeren vd verbinding.

Overigens een app in prijs vergelijken met een stuk hardware met software is vrij scheef. Wat kost het inclusief je S6?

Ik snap je frustratie en zou het bij TomTom melden. En ik zou ook voorstander zijn van eentje met ingebouwde simkaart.

Sterkte
 
maar na een aantal seconden krijg je melding te zien dat de verbinding verbroken is, dat is ook op de smartphone te zien. Dit proces blijft zich ellendig herhalen.

Ik hoor dat vaker en heb het ook zelf gehad. Het is moeilijk van afstand precies te pinpointen, maar mijn ervaring is dat er dan meerdere apparaten op een gelijk BT protocol gepaired zijn.
Bijvoorbeeld zowel de Rider als telefoon met headset-protocol gekoppeld aan de BT headset. Ze maken dan ruzie wie de baas is en dat leidt tot het per zoveel seconden wisselen.

Of dat ook bij jou de oorzaak is weet ik allicht niet, maar qua logica klinkt het niet onwaarschijnlijk.

Maar, mee eens: met een ingebouwde SIM heb je dit probleem niet. Heb zelf zowel een 5100 als een 5200 en zou absoluut voorstander zijn van een Rider 4100. Maar dan niet voor een meerprijs van 100 euro, zoals bij de Go-toestellen het geval is en wat, zeker vanwege verdwijnen van roaming, erg veel is.

En, ook mee eens: ook met de smartphone heb je dat probleem niet. Die gebruikt immers gewoon z'n eigen verbinding. Als ik 'achter bureau' even het overzetten van een route wil testen doe ik dat meestal naar de Go-app.

Maar toch ben ik volstrekt niet voornemens om mijn S7 Edge op de motor te zetten. Het toestel is weliswaar officieel waterdicht maar zodra het even uit m'n broekzak op de keien glijdt kijk ik al ernstig gestressed of het ding het nog doet. De Rider daarentegen zal ik zonder blikken of blozen van de ene naar de andere kant van de kamer gooien (ok, hij zal er niet mooier van worden maar doet het vrijwel zeker nog wel).

En dan kan ik allicht 70 euro uitgeven aan een mooie RAM mount voor die telefoon: als ik dat micro-usb plugje voor de voeding zie trillen besef ik maar één ding: daar is ie niet voor gemaakt... En een nieuwe edge kost het dubbele van de Rider....

Enfin...
Voor wie tóch de smartphone wil gebruiken: voor mij is de TT Go app daarop absoluut favoriet. Maar ik ben ook erg benieuwd wat deze gaat brengen: Startseite - Navigon (note: Navigon is van Garmin ;)).
 
Ik hoor dat vaker en heb het ook zelf gehad. Het is moeilijk van afstand precies te pinpointen, maar mijn ervaring is dat er dan meerdere apparaten op een gelijk BT protocol gepaired zijn.
Bijvoorbeeld zowel de Rider als telefoon met headset-protocol gekoppeld aan de BT headset. Ze maken dan ruzie wie de baas is en dat leidt tot het per zoveel seconden wisselen.
Die optie had ik ook bedacht en daarom bewust de headset van de helm uitgeschakeld. Rider opnieuw gestart en de S6 ook. En toch weer etteren.
 
En toch weer etteren.

Ja... je zou d'r moedeloos van worden, ik begrijp het.

En toch: het is geen structureel probleem dus het moet te maken hebben met specifieke omstandigheden. Welke dat precies zijn is op afstand niet te zien. Maar het kan goed zijn om te beginnen eens alle BT pairings uit je telefoon te verwijderen en daarna één voor één weer uit te voeren.
 
Ben me ook eens wat gaan verdiepen in al dat moderne navigatie gedoe, na enkele jaren de Rider V gebruikt te hebben. Een tijdje terug de 410 gekocht. Eerst heel basic gebruikt, en lees hier al een hele tijd mee. Veel technisch bijdragen kan ik niet, daar zitten hier veel slimmere mensen op navi-gebied.
Aansluiten en pairen van alle apparaten is me gelukt. TomTom 410 - Microsoft Lumia 640 -Sena 10U headset en de bijbehorende stuurbediening.
Ik ben er wel achter gekomen dat ik de wifi van de lumia niet moet gebruiken als ik TT met internet wil verbinden, maar gewoon de 4G en delen via bluetooth. Dit werkt en heet bij de Windowsphone dus iets anders dan bij Apple en Android. Anders deelt de telefoon internet niet met de TT. Misschien dat dat meespeelt bij Athome?
 
D'r is, ook bij Android, volgens mij wel iets loos bij switchen van wifi naar 4G data. Heb daar nog niet goed de vinger op kunnen leggen.

Maar de verbindingsmelding 'om de zoveel seconden' duidt op device koppeling veeleer dan wel/geen data.
 
Ook inmiddels de cursus bij Hans gekocht en daarmee bezig nu. Inmiddels wel voor elkaar gekregen om Tyre van mijn computer te gummen. Dit programma gebruik ik al een hele tijd in de gratis versie met mijn TT Rider V en TT Go 950 Live. (ouwerwets, ik weet het)..
Ik heb een upgrade gedaan naar Tyre Professional omdat ik dat bij de TT kreeg. Sinds afgelopen weekend opende Tyre Google Maps niet meer en bleef hangen. Dus proberen Tyre opnieuw te installeren na het verwijderd te hebben met een tool van de Tyre website. Dit is nog geen succes... Ik zal hier en daar wel een instelling op de computer verkeerd hebben staan denk ik? De MRA Gold staat er inmiddels wel op sinds vanmiddag.
Misschien dat ik er de komende tijd nog achter ga komen.. Tis ook wel erg veel wat je moet leren als je een halve digibeet als ik ben...
 
D'r is, ook bij Android, volgens mij wel iets loos bij switchen van wifi naar 4G data. Heb daar nog niet goed de vinger op kunnen leggen.

Maar de verbindingsmelding 'om de zoveel seconden' duidt op device koppeling veeleer dan wel/geen data.

Dat had ik bij de Lumia dus ook en met de wifi uit geen probleem meer en deelt de Lumia meteen het internet met de TT als ik Bluetooth verbinding maak met de TT.
 
Laatst bewerkt:
Heb even gekeken maar Tyre laadt hier de google maps zonder problemen. Lijkt dus niet te liggen aan Tyre cq Google. Maar ik durf werkelijk niet te zeggen wat bij jou dan de oorzaak is. Misschien eens proberen wat er gebeurt als je bij opstarten rechts klikt en kiest voor uitvoeren als administrator?

Overigens niets mis met Tyre hoor. Weliswaar gebruikt Tyre alleen de Google Maps kaarten: met de Pro versie maak je ook prachtige routes. En tsja.. de Pro is gratis, itt MRA Gold. In de loop van het voorjaar worden er ook nog video's over Tyre aan de cursus toegevoegd; integratie met 'de cloud' is intussen flink verbeterd.

Toch zou ik adviseren na verkenning van alle opties uiteindelijk te kiezen voor één programma en daar routine mee op te doen; maakt het leven een stuk eenvoudiger.
 
De vraag die je hier moet stellen mijns inziens is: Welke PC, incl Software gebruik je.
Na een tien minuten werken in Tyre wordt ie traag, krijg je lijntjes die er echt niet horen, etc.

Ik denk dus dat Tyre meer en meer power gebruikt tijdens het gebruik. Maw, het is een energie-vretert.

Dus of een nieuwe PC, of in de cloud werken (MyDrive of wat dan ook).
(ItnConv kan ook, maar de Go Mobile App houdt ook van tracks met veel punten).
 
Inmiddels Tyre weer op de pc geknutseld en werkt weer. Google Maps in Brabant ook weer present. ;)

Met MRA (gold) bezig geweest om de route van de Guzzimeeting op 20 mei te bekijken/bewerken. Werkt goed, zover ik nu zie. Staat nog niet in de Rider en nog niet gereden. Moet nog ff contact opnemen met de routemaker voor het zover is.
Wat ik al wel leuk/nuttig vind, is de vergelijking die je kunt maken tussen de verschillende kaartsoorten en via streetview kunt kijken waarom er afwijkingen inzitten. Ik ben verschillende geslotenverklaringen/inrijbeperkingen tegengekomen. Het aanpassen gaat ook eenvoudig. (op de pc dan). Ik wil het nog wel uitproberen wat er gebeurd als we met TT en Garmin op pad gaan.
De cursus heeft me nu al veel geleerd/tijd bespaard. *D
 
Google maps en dus ook Tyre gebruikt flink wat geheugen van je pc. Als het geheugen vol loopt wordt e.e.a. een stuk trager. Vooral als je satellietweergave gebruikt en af en toe streetview.

Ik heb jarenlang een Tomtom One met urban software op de motor gebruikt, maar vanwege de traagheid en regelmatige vastlopers leek het mij ook een goed idee om mijn smartphone te gaan gebruiken. MRA erop i.c.m. Sygic, X-grip voor de RAM mount; kat in het bakkie zo leek het. Routes maak je thuis en zijn direct beschikbaar in de telefoon. Route van MRA laden in Sygic (max 48 routepunten) en rijden maar. Verkeersinfo, altijd up-to-date Tomtom kaart, razendsnelle berekening, vloeiende beelden.. in theorie super. De bezwaren:
De eerste rit gebruikte ik de phone op mijn TR650 mono, die bij bepaalde toerentallen best wel trilt. De Tomtom One, die eigenlijk voor de auto bedoeld is, heeft hier nooit problemen mee gehad. De telefoon werd onderweg misselijk en de camera kon alleen nog maar shakende beelden produceren door een kapotgetrilde beeldstabilisatie (HTC10). Na een paar weken was de telefoon weer gerepareerd en was ik benieuwd hoe het zou gaan op de VFR, die totaal niet trilt. De telefoon bleef heel maar een groot nadeel vond ik dat je hem niet met handschoenen kan bedienen. Dus elke keer stoppen bij de minste hik zoals routepunt overslaan. Nu ontdekte ik gisteren wel de handschoenmodus in de telefoon, misschien gaat dat beter.
Bezwaar 2: de telefoon is via bluetooth verbonden met de headset (Interphone F5MC). Ik las hierboven van pairingproblemen. Dat had ik gisteren ook. Koppelingen verwijderen hielp niet, maar na een telefoonreboot deed hij het wel goed. Echter, de telefoon verbindt via een protocol dat ondergeschikt is aan het intercomprotocol, dus als ik verbonden ben met een andere headset, komen de Sygicinstructies uit de telefoon niet meer door. Het is dus het één of het ander. Het is wel mogelijk om instructies als z.g. 'incoming calls' te laten horen, maar dan verbreekt elke keer de intercomverbinding en hersteld deze zich weer na een instructie. Dat is niet prettig. Een Tomtom Nav gebruikt schijnbaar een ander communicatieprotocol waardoor deze prioriteit krijgt boven intercom, en dat werkt dus beter.
Nu heb ik altijd zonder geluidsinstructies gereden dus dat is niet zo erg, maar het beeld van het telefoonscherm is onduidelijker dan van de oude Tomtom One, en daarom zouden instructies als aanvulling nu wel gewenst zijn. Nu reed ik een paar keer verkeerd.
Als je onderweg een foto wilt maken met je smartphone, moet je uitkijken dat je de Sygic app niet per ongeluk sluit, want dan moet je de route opnieuw laden en routepunten die je al gepasseerd bent, handmatig verwijderen stuk voor stuk. Hierbij is het niet zo goed te zien welke routepunt het eerstvolgende is, dat je moet hebben. Er onbreekt ook een kompasje in Sygic tijdens rijden.
Nog een bezwaar: Even snel een kronkelroute (wat ik ideaal vindt) vanaf je huidige positie berekenen is gedoe. Dit moet dan via de MRA app, maar dat is gepriegel op de telefoon en redelijk veel werk. Je moet met je huidige positie beginnen, een eindpunt instellen en dan uitvullen met routepunten. Vervolgens openen in Sygic.
En verder: de X-grip is wel stevig, maar mijn telefoon moet iets uit het midden 'gepakt'worden anders worden de knoppen aan de zijkant van de telefoon constant ingedrukt.
Mijn gedachte was ook dat een snelle telefoon prima de functie van navigator prima zou kunnen vervullen, maar er zitten dus wel wat haken en ogen aan.
Ik gebruik dus nu oude Tomtom ook gewoon weer. Ik heb 5V usb-aansluitingen op de motoren zodat zowel de TT als de telefoon van stroom kunnen worden voorzien. Ik begrijp dat een Rider 12V nodig heeft, dus dat zou weer een extra aansluiting nodig maken?
 
Meer info over de nieuwe Riders: Discover your next adventure with the new TomTom Rider | TomTom Forum and Community

Amsterdam, 12 April 2017 – The TomTom RIDER motorcycle sat navs have just had a complete overhaul and upgrade with the new TomTom RIDER range, the TomTom RIDER 42, 420 and the 450 which leads as the flagship device. The new range lets bikers discover the most exhilarating new routes for all their journeys. On top of that the TomTom RIDER sat navs now include preloaded routes and biker specific points of interests, turning it into a biker’s best travel companion. The entire TomTom RIDER range has been upgraded with a touch sensitive screen that adapts to light and heavy gloves, for easy use no matter the weather conditions.

AVAILABILITY

The refreshed TomTom RIDER sat navs will be available in Europe from 25 April. The TomTom RIDER 42 and TomTom RIDER 420 will be available in consumer electronics stores for the respective prices of €349 and €3993. The refreshed TomTom RIDER 450 and RIDER 450 Premium Pack will be available in specialist stores for the respective prices of €399 and €499[3].
 
Laatst bewerkt:
.... Ik begrijp dat een Rider 12V nodig heeft, dus dat zou weer een extra aansluiting nodig maken?
Waarom gebruik je niet de TT Go Mobile app? Die pakt de GPX tracks en ben van veel gedoe af.

Ik gebruik al jaren een 12->5V usb contactdoos met alle navigaties. Ook mbt de oude Riders.
Daar kun je straffeloos de houder van nieuwe ook op aansluiten. Makkelijk te proberen.
 
Laatst bewerkt:
Het stond hierboven al eens genoemd:
De opvolgers van de Rider 40/400/410 zijn vandaag aangekondigd! De Rider 42, 420 en 450.
Meer informatie in het Nederlands is ook hier te vinden: https://www.gps.nl/motornavigatie/tomtom_rider_450.html

De verbeterpunten zitten vooral in het scherm, waarbij je nu de gevoeligheid in kan stellen. Daarnaast zijn er routes en nuttige punten voor motoren toegevoegd en krijg je (in combinatie met je smartphone) meldingen over verkeersonveilige situaties en opstoppingen.
Verder zijn de adviesprijzen gelijk gebleven aan die van hun voorgangers.

Leverbaar vanaf 28 april.
 
Laatst bewerkt:
Zou je net van de winter een 410 hebben aangeschaft. -O- had ik nu maar even gewacht |( |(
 
Het lijkt dat alleen het scherm een hardwareupgrade is (en zelfs daar twijfel ik over) de rest lijkt me software en komt dus ongetwijfeld ook naar de oudere rider 4x0's
 
Het lijkt dat alleen het scherm een hardwareupgrade is (en zelfs daar twijfel ik over) de rest lijkt me software en komt dus ongetwijfeld ook naar de oudere rider 4x0's

Wat bedoel je precies met "de rest"?
Ik verwacht niet dat bijvoorbeeld de POI's en routes ook door middel van een update naar de oudere Riders komen.
 
TomTom heeft wel aangegeven bij de recente firmware update dat die een voorbode zou zijn voor de POI's bij de huidige modellen.
 
@Rick, ja ik was wellicht iets te kort door de bocht, maar routes kun je zelf op een rider zetten en de vorige set was voor in NL niet heel uitgebreid. De POI is idd afwachten of je die in de toekomst achteraf kunt uploaden. Die zijn echter voor hun onderhoud gebaat bij veel gebruikers, dus dat zou me niets verbazen.
(Wat in mijn reactie meespeelde is dat ik POI en Meegeleverde routes persoonlijk niet heel interessant vind).

Maar gelukkig heeft Hans inmiddels een genuanceerder stuk geschreven.
 
Zolang de prijs gelijk is aan die van de 450 is de 420 dus echt helemaal niet interessant.

Mee eens. Heb de indruk dat TT pas op het laatste moment heeft bedacht welk toestel welke kaarten ging krijgen. Heb in de productsheets momenteel bijna alle voorkomende varianten ;).

Maar, nu TT de 420 ook op de site heeft staan lijkt het inderdaad verstandig die specs te volgen (en is de 420 voorlopig dus redelijk overbodig).
 
Status
Niet open voor verdere reacties.
Terug
Bovenaan Onderaan