TomTom Rider 40, 400, 410 ( deel 4 )

Status
Niet open voor verdere reacties.
Ik gebruik het voornamelijk om in bergen en onoverzichtelijke wegen flink door te kunnen rijden. Dan "weet" je wat je kunt verwachten, en hoef je niet vol in de ankers.

Dus meer een stukje veiligheid, waarvoor ik de GPS gebruikte, wat nu niet meer werkt.
Ach, wellicht wordt je er een betere rijder van, zo zonder GPS. Maar toch blijft het jammer.

Misschien toch een kanttekening hierbij.
Om in de bergen flink door te kunnen rijden kun je afgaan op de kaart op je TT; je weet dan wat er komt, dwz aan type bocht. Maar omdat je afgaat (lees af moet gaan) op je TT blijkt al dat je niet door de bocht heen kunt kijken, wat in de bergen heel vaak het geval is. En juist omdat je er niet door kunt kijken kun je weliswaar op je TT het "bochttype" wel herkennen, maar niet wat er zich evt. in de bocht (buiten je echte blikveld) bevindt, een stilstaand voertuig bv....
 
Heb met de motor nu ongeveer 15dkm met Rider 400 gereden en kan me niet herinneren dat hij ooit een rechte lijn liet zien waar wel een bocht liep.
Voor mijn gevoel is de bocht in werkelijkheid wel iets scherper dan de weergave doet vermoeden. Maar als je erover nadenkt kan dat haast niet. Als in werkelijkheid bocht 45graden is maar het lijkt op de TT 30graden, dan zou het verloop van de weg erna in beeld moeten gaan afwijken van de werkelijke weg. Je gaat tenslotte een andere richting op.

Maar hoe dan ook, als je blind vertrouwt op het schermpje van je TT ben je natuurlijk verkeerd bezig. Het werkelijke zicht bepaald hoe jij een bocht in gaat en niet een gekleurd lijntje op een schermpje van een paar inch doorsnee. Je maakt weinig kans bij politie en verzekering dat de aanrijding de oorzaak is van de TT die het niet goed aangaf.
 
Iets anders; ik heb een rider 40, en flitsabo is verlopen. Hoe kom ik van de irritante meldingen af? Behalve dan betalen?
Helpt het bijvoorbeeld om waarschuwingen voor mobiele flitsers uit te zetten?
 
Ik ben van plan een tomtom rider te kopen en over te stappen van mijn garmin zumo 350. Echter heb ik zoveel modellen gevonden en kan ik het onderscheid niet helemaal meer goed maken. ( 400, 40, 410, 420, 42, 450) Kaarten van alleen europa is voldoende. Is er ergens een overzichtje waar de verschillen staan?
Ik heb ook een vraag. Ik rijd af en toe wat offroad en het zou leuk zijn om de OSM topo kaart er in te laden zoals ik bij mijn garmin deed. Is dit ook mogelijk bij de TT Rider? Ook las ik ergens dat herberekenen niet uit kan, klopt dit? Lijkt mij raar als dat niet kan
 
wil je offroad, helaas dat zal je met je eigen kompas moeten doen. OSM kaarten ditto. gaat niet. Herberekenen kan niet uit en dat is een goed ding.
 
@Sjors:
Alle 3-cijferige Riders uit de 400-serie zijn in feite hetzelfde:
- Minimaal lifetime heel Europa
- 16 GB opslag
- Lifetime verkeersinfo (werkt heel goed)
- Lifetime Flitsinfo

Sommige hebben een licentie voor Wereld kaarten (zitten er dus niet standaard in)

De 400 is nieuw niet meer te koop (een verloren exemplaar daar gelaten)
De 410 en 450 zijn nieuw te koop. Als is de 410 ook zolang de voorraad strekt
De 420 kom je minder vaak tegen en is gelijk aan de 450 maar dan zonder standaard aanwezig motor POI's

De 2-cijferige Riders zijn "kreupele" uitvoeringen van de 3-cijferige versies.
- 8 GB i.p.v. 16 GB (met de huidige volledig europa zit de 8 GB al voor 90-95% vol)
- Kaartdekking maar een deel van Europa
- Geen Lifetime flitsinfo

De 40 is in feite niet meer nieuw te koop. Daar is de 42 voor gekomen.

Dat herberekenen bij de Zumo uit kan, kan je uitleggen als het maskeren van een probleem wat bij de Rider eigenlijk niet aanwezig is (ook een Rider is niet perfect). En daarmee is het geen issue dat het niet kan.

Off-road en andere kaarten dan die van TomTom zelf is niet mogelijk. TomTom kan alleen maar over de wegen die op kaart staan. Staan jouw off-road wegen op de kaart van TomTom, dan kan jij "off-road" met de Rider.

Ik lees in het Zumo topic overigens dat een Zumo nog steeds last heeft dat deze in de bergen bij haarspeldbochten de weg nog wel eens kwijt is. Dat heb ik bij een Rider nog niet gemerkt
 
Bedankt voor de reacties.
De goede verhalen over de 'spannende route' functie deden mij overhalen om naar tomtom te stappen, echter ben ik er nog niet overuit of dit het gemis van offroad kaarten goed zal maken. Ik denk er dus nog even overna.
 
:W Ik ga hier even meelezen...
Heb nooit eerder met navigatie gereden, maar nu dan toch de Tomtom rider 410 aangeschaft.
Volgend weekend ga ik de eifel in, dus dan volgt de echte test... ik ben heel erg benieuwd :]
 
Laatst bewerkt:
Suus, probeer dan nu ff de dingen die je wilt gebruiken.
Dus...ga je routes downloaden en gebruiken? Test t ff in Nederland en kijk hoe je bijvoorbeeld in n route kunt beginnen dus niet bij start.
Kijk wat er gebeurt als je van de route afwijkt.
Kijk welke spannende route stand goed werkt.

Met navigatie is echt veel leuker :)
 
De 420 kom je minder vaak tegen en is gelijk aan de 450 maar dan zonder standaard aanwezig motor POI's

Of je de 420 minder vaak tegenkomt hangt af van waar je winkelt. Dat model is, samen met de 42, vooral bedoeld voor verkoopkanalen als mediamarkt, wehkamp etc. De 450 is juist gericht op de gespecialiseerde kanalen als motordealers of MrGPS.
De 420 heeft overigens, net als de 400 Europa kaartdekking. De 410 en 450 hebben wereldkaartdekking.

Ik raad de 42 en 420 af en verkoop zelf vooral de 450. Overweeg je de 42 vanwege budget dan kun je beter voor de 410 kiezen. Ben je ongeveer hetzelfde kwijt, maar heb je wel zowel wereldkaartdekking als lifetime flitspalen..
 
echter ben ik er nog niet overuit of dit het gemis van offroad kaarten goed zal maken.

Voor de helderheid: ook de Garmin Zumo kent standaard géén offroadkaarten. Die kun je er eventueel wel bijkopen (topo) maar dat doet bijna niemand, vooral niet vanwege de prijs (bijv: topo Blx: 150 euro, topo Dld: 200 euro).

Kernverschil is dat de Zumo overweg kan met tracks die niet over de weg gaan; je volgt dan gewoon het lijntje. Dat maakt dat de zumo geschikter is voor offroad. Tegelijk is dit echter betrekkelijk: er zijn weliswaar hééél veel motorroutes voor download beschikbaar; het aantal echte offroad routes is echter erg beperkt. Je kunt op bijv routeyou wel zelf tracks tekenen op bijv een topo-kaart, maar daaraan kun je aboluut niet zien of een pad daadwerkelijk toegankelijk of begaanbaar is.

Betekent in de praktijk dat gps-gebruik bij offroad vaak meer ter oriëntatie is dan voor het volgen van een route. Dan nóg is de Zumo wat geschikter dan de Rider vanwege de mogelijkheid op een kompasscherm te rijden.
 
Je kunt de Zumo wel inzetten als een outdoor toestel, net zoals motorrijders de Montana in zetten als motornavigatie. In OSM heb je hele gedetailleerde kaarten en die zijn gratis.

Maar de Zumo's zijn slecht in navigeren over een track-all-road, dus dan gebruik ik veel liever mijn Android tel.

Dus als je zelden AllRoad rijdt (fiets, mountainbike) zou ik idd de TT nemen.
 
Laatst bewerkt:
Hmmm, vandaag mijn Tomtom Rider 450 ontvangen. De laatste keer dat ik een dedicated navigatiesysteem heb gebruikt was een jaar of 7 geleden, sindsdien altijd Google Maps en het laatste jaar Waze. Maar de kronkelroutes van de Tomtom hebben me verleid om toch maar weer eens 'dedicated' te gaan.

En ik had verwacht dat die apparaten in 7 jaar tijd wel een vooruitgang hadden geboekt.

Maar ik moet zeggen, tot nog toe ben ik niet impressed. Toegegeven, ik moet het apparaat nog leren kennen (en daar neem ik ook rustig de tijd voor). Maar de eerste indruk valt me echt tegen:

- Ik vind de bediening vreselijk traag vergeleken met mijn oude iPhone 6. Alsof ik op een Philips MSX zit te tikken, voor wie die nog kennen.

- Ik had verwacht (maar had ik misschien beter moeten weten) dat er, bij koppeling met mijn iPhone, wel wat integratie met Google zou zitten, of een andere zoekmachine. Ik ben er zó aan gewend om gewoon de naam van een bedrijf o.i.d. waar ik zijn moet in te tikken en Waze doet de rest. Mijn Rider snapt daar niets van. Die wil adressen of nog steeds POI's?! Dit voelt als stenen tijdperk.

- Ten slotte, maar dit kan iets zijn waar ik de juiste optie nog niet gevonden heb: ik wil dat hij me (ook in de auto als ik last heb van files!) de kortste route geeft. Dat betekent dat ik wil dat ie files vermijdt. Maar zoals ik het nu begrijp moet je zelf op de routebalk aan de rechterkant in de gaten houden of er een file is. En als er dan een file is, zelf aangeven dat je hem wilt vermijden?! Dat weet ik helemaal niet, ik mag toch verwachten dat het apparaat snapt wat de snelste route is? (als ik bij dit laatste punt iets mis, hoor ik graag wat ik verkeerd doe! Dit komt op mij anders werkelijk onbegrijpelijk 2004 over...)

Kortom, vooralsnog kijk ik met zeer, zeer gemengde gevoelens naar dit mooi vormgegeven apparaat. Wat doet dit ding nou beter dan een iPhone, m.u.v. de kronkelroutes?

(niet om te zeuren of wat dan ook te starten, ik ben gewoon echt danig teleurgesteld. Ik had me misschien beter moeten inlezen, maar je mag er toch van uitgaan dat een dedicated apparaat dat enige wat het kan, navigeren, beter doet dan een telefoon?)
 
Oh en ja, ik hoop echt en oprecht dat ik over een paar weken, na de eerste vakantie met de Rider, er anders over denk. I'll TRY to love it ;-).
 
Er is een 'zoek' waarin je ook bedrijven kan zoeken, al gebruik ik het zelf zelden.

Een iPhone kost 3x meer. Is niet waterdicht. Kan niet tegen trillen opende motor. Google gebruikt jou als handelswaar.

TomTom verkeersinfo is de beste die er is en het vermijden van vertraging is super!

Aanwijzingen zijn vele malen beter dan Maps-apps.

Zo. Even de andere kant. Het is anders. Neem de tijd om je te verdiepen en te wennen. Genoeg tips en trucs hierboven.
 
Er is een 'zoek' waarin je ook bedrijven kan zoeken, al gebruik ik het zelf zelden.

Een iPhone kost 3x meer. Is niet waterdicht. Kan niet tegen trillen opende motor. Google gebruikt jou als handelswaar.

TomTom verkeersinfo is de beste die er is en het vermijden van vertraging is super!

Aanwijzingen zijn vele malen beter dan Maps-apps.

Zo. Even de andere kant. Het is anders. Neem de tijd om je te verdiepen en te wennen. Genoeg tips en trucs hierboven.

BAM...

*O*
 
Dan zoek je met google ff het adres zo lastig is dat niet. En je kan best op bedrijven zoeken maar idd google is beter

Verder je kan automatisch de snelste route laten kiezen. kijk de instellingen ff na voor je begint te brullen. Ik zou het afraden want vaak ga je dan over de parallelweg waar het nog vaster staat
 
En ik had verwacht dat die apparaten in 7 jaar tijd wel een vooruitgang hadden geboekt.
Het zijn dedicated devices en de gebruikers hebben weinig breed eisen pakket. Het ding moet gewoon routes kunnen "voorlezen". Dit kan je uiteraard op meerdere manier uitleggen maar in de basis verwacht iedereen hetzelfde van het apparaat. Maak een route op het apparaat of zet er zelf een route in en verwacht vervolgens dat je deze routes netjes kan rijden.

- Ik vind de bediening vreselijk traag vergeleken met mijn oude iPhone 6. Alsof ik op een Philips MSX zit te tikken, voor wie die nog kennen.
De hardware moet gewoon zo goedkoop mogelijk zijn. Je kan de hardware beter vergelijken met een Android phone van 80 euro van ongeveer 3 jaar geleden. En door de updates wordt allemaal ook steeds trager (eigen ervaring). De TomTom Go app om mijn Galaxy S6 draait ook als een hoge snelheidstrein.

- Ik had verwacht (maar had ik misschien beter moeten weten) dat er, bij koppeling met mijn iPhone, wel wat integratie met Google zou zitten, of een andere zoekmachine. Ik ben er zó aan gewend om gewoon de naam van een bedrijf o.i.d. waar ik zijn moet in te tikken en Waze doet de rest. Mijn Rider snapt daar niets van. Die wil adressen of nog steeds POI's?! Dit voelt als stenen tijdperk.
Volledig mee eens. Gewoon intypen wat je zoekt en er moet gewoon een passend resultaat komen. Helaas vinden sommige hardcore gebruikes dit geen goed idee.

- Ten slotte, maar dit kan iets zijn waar ik de juiste optie nog niet gevonden heb: ik wil dat hij me (ook in de auto als ik last heb van files!) de kortste route geeft. Dat betekent dat ik wil dat ie files vermijdt. Maar zoals ik het nu begrijp moet je zelf op de routebalk aan de rechterkant in de gaten houden of er een file is. En als er dan een file is, zelf aangeven dat je hem wilt vermijden?! Dat weet ik helemaal niet, ik mag toch verwachten dat het apparaat snapt wat de snelste route is? (als ik bij dit laatste punt iets mis, hoor ik graag wat ik verkeerd doe! Dit komt op mij anders werkelijk onbegrijpelijk 2004 over...)
Is inderdaad een instelling. Standaard staat deze instelling op "vragen wat de gebruiker wil".

Kortom, vooralsnog kijk ik met zeer, zeer gemengde gevoelens naar dit mooi vormgegeven apparaat. Wat doet dit ding nou beter dan een iPhone, m.u.v. de kronkelroutes?
Ben bang dat het je tegen gaat vallen.
Een smartphone als navigatie op je motor is in de basis niet zo'n goed idee. Om een dag te kunnen navigeren moet je smartphone dus continu aan de voeding zitten en die connector is een van de zwakste punten van je smartphone. In de auto gaat het wel goed maar de motor stuitert veel meer en de wegen die je motor rijdt zijn vaker ook van mindere kwaliteit. Dus nog meer gestuiter is het gevolg. Hierdoor zal de voedingsconnector veel makkelijker kunnen breken.
Waterdichtheid is ook een dingetje maar daar zijn de mening dusdanig over verdeeld dat ik me daar niet in meng.


(niet om te zeuren of wat dan ook te starten, ik ben gewoon echt danig teleurgesteld. Ik had me misschien beter moeten inlezen, maar je mag er toch van uitgaan dat een dedicated apparaat dat enige wat het kan, navigeren, beter doet dan een telefoon?)
Dan onderschat je denk ik de invloed van het onderliggend OS (Android, IOS) op de werking van je navigatie app. Er worden meer gegevens via het OS gebruikt dan je zelf in de gaten hebt
 
Laatst bewerkt:
Oh en ja, ik hoop echt en oprecht dat ik over een paar weken, na de eerste vakantie met de Rider, er anders over denk. I'll TRY to love it ;-).

Er is echter wel een groot verschil tussen een Rider/Zumo en de verschillende apps op je smartphone. De apps op je smartphone zijn over het algemeen niet of zeer basaal in staat om routes rijden. Daar onderscheiden de Riders en Zumo's zich dan ook.

Helaas zijn beide apparaten wel apparaten die je met vallen en opstaan moet leren kennen.
 
Dat laatste is niet waar: TT App op Android en iPhone is nagenoeg gelijkwaardig aan de Rider (incl Kronkelroutes).
Osmand voor Android en iPhone is nagenoeg perfect voor AllRoad, motorroutes, wandelen, mountainbikes, etc.
Rugged phones kun je eindeloos voorop zetten zonder problemen.
Als de iPhone goed afleesbaar is, zou ik bovengenoemde apps uitproberen.
En ander voor rond de 100 euro een Android Rugged phone, 15 euro per jaar voor de TT App, 6 euro life time Osmand App of vergelijkbaar en je bent voor 150 euro klaar zonder gezeik over stippelwegen, BT shit, etc, etc.
 
Dat laatste is niet waar: TT App op Android en iPhone is nagenoeg gelijkwaardig aan de Rider (incl Kronkelroutes).

Ja kronkel routes wel. Maar de spannende route functie is totaal anders. Zoals je weet heb ik ook een android navigatie gehad. Nadat deze de brui er aan gaf met een android telefoon naast mijn rider getest maar de routes van de rider zijn echt veel mooier als je de spannende route functie gebruikt.
 
kijk de instellingen ff na voor je begint te brullen.

Nou nou... waar is dat nou weer voor nodig.

Doe dat liever zelf. Zie hier de letterlijke uitleg uit de handleiding:

Een file op je route vermijden
Je kunt een file op je route vermijden.
Let op: soms is de route met de file nog steeds de snelste route.

Let op: als er geen alternatieve route bestaat, is het wellicht niet mogelijk om de file te vermijden.
Een file vermijden met de routebalk
1. Selecteer het symbool voor de file die je wilt vermijden in de routebalk. De file wordt weergegeven op de kaart.
2. Selecteer de knop voor het pop-upmenu.
3. Selecteer Vermijd in het pop-upmenu.
Er wordt een nieuwe route gezocht die de file vermijdt.
Een file vermijden met de kaart
1. Zoom in op de kaartweergave en selecteer de file op je route. De file met een informatiekader wordt op de kaart weergeven.
2. Selecteer de knop voor het pop-upmenu.
3. Selecteer Vermijd.
Er wordt een nieuwe route gezocht die de file vermijdt.
 
Laatst bewerkt:
Status
Niet open voor verdere reacties.
Terug
Bovenaan Onderaan